ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις

Στρατός και ένοπλοι αντικαθεστωτικοί σε σκληρές μάχες στην επαρχία Χομς

Από τις συγκρούσεις στο Κουσάιρ
Από τις συγκρούσεις στο Κουσάιρ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΑΜΜΑΝ.--

Εντείνονται οι διπλωματικοί ρυθμοί με σειρά συναντήσεων να έχει προγραμματιστεί γι' αυτήν τη βδομάδα με αντικείμενο το τι μέλλει γενέσθαι με τη Διεθνή Διάσκεψη με στόχο την προώθηση πολιτικής μεταβατικής λύσης, στην πραγματοποίηση της οποίας συμφώνησαν πριν από περίπου δύο βδομάδες οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας. Εκτοτε, οι δύο πλευρές έχουν διατυπώσει σειρά απόψεων που τις φέρνουν σε αντίθεση καθώς κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντα και σε αυτό το τεντωμένο σχοινί γίνεται προσπάθεια να προωθηθεί και η Διάσκεψη.

Για το θέμα θα συζητήσει στο Ομάν, όπου έφτασε χτες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζ. Κέρι, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στο Αμμάν της Ιορδανίας για να συμμετάσχει σε άλλη μια σύνοδο των «Φίλων της Συρίας», αύριο, Τετάρτη, πριν πάει στο Ισραήλ για το Παλαιστινιακό. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες χωρών που στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Τουρκία, ΗΑΕ, Ιορδανία, Κατάρ, Αίγυπτος, Σ. Αραβία) αλλά για πρώτη φορά δεν κλήθηκε η αντικαθεστωτική «Εθνική Συριακή Συμμαχία». Διπλωματικές διαρροές ήθελαν την απόφαση αυτή να οφείλεται στην προσπάθεια των υπόλοιπων συμμετεχόντων να καταλήξουν σε μια κοινή θέση ως προς τη Διεθνή Διάσκεψη καθώς και μεταξύ τους υπάρχουν διαφωνίες: Π.χ., η Γαλλία έχει ανοιχτά διαφωνήσει με το να προσκληθεί το Ιράν, κάτι που δε συμμερίζονται όλοι οι υπόλοιποι.

Η «Εθνική Συριακή Συμμαχία», από την άλλη, θα συνεδριάσει την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, για να καταλήξει στο κατά πόσο δέχεται ή όχι να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη και στο ποια θέση θα τηρήσει εφόσον συμμετάσχει. Αλλες ενώσεις αντικαθεστωτικών - κυρίως κοσμικών κομμάτων - έχουν δηλώσει ετοιμότητα για να συμμετάσχουν. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι οι Σύροι αντικαθεστωτικοί θα πρέπει να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη αλλά χωρίς να θέτουν όρους περί Ασαντ. Την αποχώρηση Ασαντ από την εξουσία θέτουν οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία αλλά όχι απαραίτητα ως προϋπόθεση έναρξης του πολιτικού διαλόγου. Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, επανέλαβε ότι «όλες οι επιλογές είναι πάντα ανοιχτές», ενώ μετά από τις διαρροές, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, εξέφρασε ανοιχτά την αμερικανική δυσφορία για τη χορήγηση υπερσύγχρονων πυραύλων κατά πλοίων από τη Ρωσία στη Δαμασκό, ενώ φαίνεται να επικρατεί προβληματισμός και για τη συγκέντρωση ρωσικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος ο Ασαντ, πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αργεντίνικη εφημερίδα «Κλαρίν» και μεταδόθηκε το Σαββατοκύριακο, έθεσε υπό σοβαρή αμφισβήτηση το κατά πόσο μπορεί μια διάσκεψη «να δώσει πολιτική λύση» στο ζήτημα της Συρίας, που είναι ένα θέμα «τρομοκρατίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής». Ο Ασαντ υποστήριξε ότι οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις είναι δεκάδες, η καθεμία έχει άλλον ηγέτη, άλλα κίνητρα και άλλο στόχο, παρότι οι περισσότερες στηρίζονται σε ξένες δυνάμεις, και αναρωτήθηκε πώς μπορεί να γίνει διάλογος με τέτοιο κατακερματισμό, ενώ ταυτόχρονα δήλωνε ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με τρομοκράτες. Κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος θα αποχωρήσει από την εξουσία μετά από εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το 2014, και ότι δεν θα εγκαταλείψει «το καράβι στη φουρτούνα».

Σκληρές μάχες

Σφοδρότατες μάχες σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στη, στρατηγικής σημασίας γιατί συνδέει τη Δαμασκό με τα παράλια, πόλη Κουσάιρ, καθώς ο συριακός στρατός, όπως μετέδωσε το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΣΑΝΑ», προχωρά σταδιακά στην ανακατάληψή της από τους αντικαθεστωτικούς. Και από τις δύο πλευρές επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν πολλά θύματα εκατέρωθεν, χωρίς να μπορεί τίποτε να διασταυρωθεί. Λιβανικές δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν τη διεξαγωγή πολλών κηδειών, χτες, στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου εκτιμώντας ότι ίσως πρόκειται για μαχητές της σιιτικής «Χεζμπολάχ», η οποία έχει επιβεβαιώσει ότι άνδρες της μάχονται στο Κουσάιρ καθώς εκεί κατοικούν και αρκετοί Λιβανέζοι.

Η ένταση, όμως, επανήλθε και στο βορρά του Λιβάνου, στην Τρίπολη, όπου υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος και των αντικαθεστωτικών συγκρούονται από την Κυριακή, με το λιβανικό στρατό να προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν - ο ένας στρατιώτης - και 20 τραυματίστηκαν.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη φαίνεται ότι βρίσκεται και ο ισραηλινός κατοχικός στρατός στα υψώματα του Γκολάν, που ανακοίνωσε χτες ότι περίπολός του δέχτηκε πυρά, στα οποία δεν απάντησε. Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, είχε επαναλάβει ότι το Ισραήλ «ετοιμάζεται για κάθε σενάριο» και «θα κάνει τα πάντα για να μη φτάσουν όπλα στη "Χεζμπολάχ"» αποφεύγοντας και πάλι ν' αναλάβει ανοιχτά την ευθύνη για τις τρεις αεροπορικές επιδρομές με στόχους εξοπλισμό εντός συριακού εδάφους που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

ΚΙΝΑ - ΙΝΔΙΑ
Στόχος η στρατηγική συνεργασία

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ πραγματοποιεί επίσκεψη στο Νέο Δελχί της Ινδίας, με σκοπό την οικοδόμηση «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, που αποτελούν πληθυσμιακά τους δύο «γίγαντες» του πλανήτη και συμμετέχουν ενεργά στην άτυπη διεθνή διακρατική οργάνωση BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και η Νότια Αφρική), τις αναδυόμενες καπιταλιστικές χώρες που κατέχουν το 40% του πληθυσμού του πλανήτη, το 26% της επιφάνειας των παγκόσμιων εδαφών, το 1/4 του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι οικονομίες Κίνας και Ινδίας παρουσιάζουν ανάπτυξη για το κεφάλαιο και σε περίοδο διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να θεμελιώσουν την κυριαρχία τους στην Ασία στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ο Λι Κετσιάνγκ, στην πρώτη του περιοδεία ως πρωθυπουργός της Κίνας στο εξωτερικό (θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Πακιστάν, στην Ελβετία και τη Γερμανία), δήλωσε ότι η επιλογή του να αρχίσει από την Ινδία αναδεικνύει τη σημασία που το Πεκίνο αποδίδει στις διμερείς σχέσεις με την Ινδία. Η επίσκεψη έρχεται μετά από τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στα σύνορα των δύο χωρών, με αφορμή τις εδαφικές διαφορές, και ιδιαίτερα το συνοριακό επεισόδιο σε περιοχή των Ιμαλαΐων.

Ο Λι Κετσιάνγκ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επίσκεψή μου έχει τρεις στόχους: την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την ενίσχυση της συνεργασίας και τον προσανατολισμό προς το μέλλον... Με βάση την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης, οι δύο χώρες μπορούν να οικοδομήσουν ένα νέο είδος σχέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, προωθώντας μια υγιή ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας. Θα είναι πραγματικά επωφελές για την Ασία και τον κόσμο». Η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας, με συναλλαγές ύψους 66,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εμπορίου της Κίνας Τζιάνγκ Γιαοπίνγκ. Στόχος της κινεζικής ηγεσίας είναι οι εμπορικές συναλλαγές να φθάσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, διευκρίνισε ο Τζιανγκ. Παράλληλα, βεβαίως, με την οικονομική συνεργασία συνυπάρχει και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός.

Στη συνάντηση του Κινέζου και του Ινδού πρωθυπουργού υπογράφτηκαν οκτώ συμφωνίες. Ο Λι Κεκιάνγκ κατέθεσε πρόταση έξι σημείων για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, τη διευθέτηση των εδαφικών διαφορών, τη συνεργασία στα διεθνή θέματα, την ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, τις ανταλλαγές στον τομέα του Πολιτισμού.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Συγκρούσεις και συλλήψεις

ΤΥΝΙΔΑ.--

Απειλώντας με επιθέσεις κατά ποικίλων στόχων και τονίζοντας ότι «οι μαχητές της είναι ατρόμητοι και έχουν πολεμήσει στο Αφγανιστάν, στην Τσετσενία, στη Βοσνία, στο Ιράκ, στη Σομαλία, στη Συρία και δεν φοβούνται τίποτε» απάντησε η σαλαφιστική «Ανσάρ αλ Σαρία» στις προειδοποιήσεις της τυνησιακής κυβέρνησης ότι δεν θα επιτρέψει καμία «προτροπή σε βία και καμία παραβίαση του υπάρχοντος νόμου». Ο επικεφαλής της «Ανσάρ αλ Σαρία» Σαϊφάλαχ μπιν Χάσιν, που καταζητείται για την ανάμειξή του στην πυρπόληση τμήματος της αμερικανικής πρεσβείας στην Τύνιδα στις 15 Σεπτεμβρίου, κατήγγειλε την κυβέρνηση του «Ενάχντα» -παρακλάδι των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων»- επειδή δεν εφαρμόζει άμεσα τη σαρία και επειδή απαγόρευσε την πραγματοποίηση της 4ης συνόδου της οργάνωσης στο Καϊρουάν το Σαββατοκύριακο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης, ισχυρές δυνάμεις του στρατού απέκλεισαν το Καϊρουάν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις που κατέληξαν σε δεκάδες τραυματισμούς και τουλάχιστον 200 συλλήψεις.

ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος χωρίς τέλος

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κλιμακώνεται το λουτρό αίματος σε όλο το Ιράκ με τις βομβιστικές επιθέσεις, που στοχεύουν αμάχους που εντάσσονται στη μία ή στην άλλη θρησκευτική κοινότητα της χώρας, να έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας υποδαυλίζοντας το κλίμα. Μόνο χτες από βομβιστικές επιθέσεις κυρίως με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Βασόρα (δύο), στη Βαγδάτη (οκτώ), στη Χίλα (αργά το βράδυ) και στη Σαμάρα όπου στόχος έγιναν Ιρανοί προσκυνητές, σκοτώθηκαν 49 άμαχοι και τραυματίστηκαν πολύ περισσότεροι από 100.

Τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν σκοτωθεί 79 άνθρωποι και την περασμένη εβδομάδα άλλοι 150 σε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε τεμένη, σε ανοιχτές αγορές, σε πολυσύχναστες συνοικίες. Σε αυτούς τους αριθμούς θα πρέπει να προστεθούν και 24 αστυνομικοί που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης απελευθέρωσης χτες τα ξημερώματα συναδέλφων τους που είχαν απαχθεί κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μάλικι δήλωσε ότι σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιάσει μια νέα «στρατηγική για τον τομέα ασφάλειας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ