Τρίτη 21 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΝΔΙΑ
Στόχος η στρατηγική συνεργασία

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ πραγματοποιεί επίσκεψη στο Νέο Δελχί της Ινδίας, με σκοπό την οικοδόμηση «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, που αποτελούν πληθυσμιακά τους δύο «γίγαντες» του πλανήτη και συμμετέχουν ενεργά στην άτυπη διεθνή διακρατική οργάνωση BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και η Νότια Αφρική), τις αναδυόμενες καπιταλιστικές χώρες που κατέχουν το 40% του πληθυσμού του πλανήτη, το 26% της επιφάνειας των παγκόσμιων εδαφών, το 1/4 του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι οικονομίες Κίνας και Ινδίας παρουσιάζουν ανάπτυξη για το κεφάλαιο και σε περίοδο διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να θεμελιώσουν την κυριαρχία τους στην Ασία στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ο Λι Κετσιάνγκ, στην πρώτη του περιοδεία ως πρωθυπουργός της Κίνας στο εξωτερικό (θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Πακιστάν, στην Ελβετία και τη Γερμανία), δήλωσε ότι η επιλογή του να αρχίσει από την Ινδία αναδεικνύει τη σημασία που το Πεκίνο αποδίδει στις διμερείς σχέσεις με την Ινδία. Η επίσκεψη έρχεται μετά από τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στα σύνορα των δύο χωρών, με αφορμή τις εδαφικές διαφορές, και ιδιαίτερα το συνοριακό επεισόδιο σε περιοχή των Ιμαλαΐων.

Ο Λι Κετσιάνγκ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επίσκεψή μου έχει τρεις στόχους: την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την ενίσχυση της συνεργασίας και τον προσανατολισμό προς το μέλλον... Με βάση την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης, οι δύο χώρες μπορούν να οικοδομήσουν ένα νέο είδος σχέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, προωθώντας μια υγιή ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας. Θα είναι πραγματικά επωφελές για την Ασία και τον κόσμο». Η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας, με συναλλαγές ύψους 66,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εμπορίου της Κίνας Τζιάνγκ Γιαοπίνγκ. Στόχος της κινεζικής ηγεσίας είναι οι εμπορικές συναλλαγές να φθάσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, διευκρίνισε ο Τζιανγκ. Παράλληλα, βεβαίως, με την οικονομική συνεργασία συνυπάρχει και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός.

Στη συνάντηση του Κινέζου και του Ινδού πρωθυπουργού υπογράφτηκαν οκτώ συμφωνίες. Ο Λι Κεκιάνγκ κατέθεσε πρόταση έξι σημείων για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, τη διευθέτηση των εδαφικών διαφορών, τη συνεργασία στα διεθνή θέματα, την ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, τις ανταλλαγές στον τομέα του Πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ