ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ
Νέο κρούσμα αστυνομικής βαρβαρότητας
  • Τέσσερις αστυνομικοί ξυλοκόπησαν άγρια Μπαγκλαντέζο μικροπωλητή στο Περιστέρι
  • Ευθύνες δύο αστυνομικών για την κακοποίηση των Αφγανών μεταναστών στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παντελεήμονα, παραδέχεται η Αστυνομία

Οι φωτογραφίες - ντοκουμέντα του βασανισμού των Αφγανών στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παντελεήμονα

Eurokinissi

Οι φωτογραφίες - ντοκουμέντα του βασανισμού των Αφγανών στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παντελεήμονα
Ευθύνες σε βάρος ενός ειδικού φρουρού και ενός αστυφύλακα προκύπτουν από την έρευνα που διεξήγαγε η Ασφάλεια Αττικής για την κακοποίηση Αφγανών μεταναστών από αστυνομικούς στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα. Τα συμπεράσματα της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν τον αστυνομικό αυταρχισμό και την αυθαιρεσία που το τελευταίο διάστημα εντείνονται συνεχώς.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, από την έρευνα που διεξήγαγε η Ασφάλεια Αττικής, σχηματίστηκε δικογραφία που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών της Αθήνας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «με βάση τις σε βάρος τους διώξεις που πρόκειται να ασκηθούν από τον εισαγγελέα, θα κινηθούν άμεσα και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τις διοικητικές κυρώσεις (θέση σε διαθεσιμότητα κλπ.»).

Η υπόθεση της κακοποίησης των μεταναστών είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Για τρεις μέρες, αστυνομικοί εισέβαλλαν σε τριώροφη κατοικία, όπου ζουν 35 Αφγανοί, και με το πρόσχημα της αναζήτησης ενός δραπέτη, ξυλοκοπούσαν και προπηλάκιζαν ακόμα και ανήλικους. Μάλιστα, το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων είχε κάνει λόγο για «κανονικά βασανιστήρια». Η διευθύντριά του, Μαρία Πίνου - Καλή, δήλωσε τότε ότι αυτά περιλάμβαναν φάλαγγα, εικονική εκτέλεση, σεξουαλική αναπαράσταση και άγριους ξυλοδαρμούς.

Το «ξύλο έπεφτε», σύμφωνα με τις καταγγελίες, είτε στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας, είτε στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα. Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει μαρτυρία νεαρού Αφγανού, ο οποίος, αφού λιποθύμησε μετά από την άγρια κακοποίησή του και έπειτα ζήτησε νερό, υποχρεώθηκε να ανοίξει το στόμα του, όπου έφτυναν τα όργανα της τάξης.

Την ίδια στιγμή, νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας φτάνει στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά σε βάρος μετανάστη από το Μπαγκλαντές. Οπως σημείωσε στο «Ρ» ο Αλάμ Σαχ, ο οποίος δουλεύει εδώ και τέσσερα χρόνια ως μικροπωλητής στο Περιστέρι, την περασμένη Τρίτη, δυο αστυνομικοί τον κακοποίησαν σε έρημο δρόμο, στο Μπουρνάζι.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον ίδιο τον μετανάστη, αργά το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, τέσσερις αστυνομικοί τον πλησίασαν, στην πλατεία Μπουρναζίου, στο Περιστέρι, όπου εδώ και τέσσερα χρόνια δουλεύει ως μικροπωλητής. Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον ίδιο και άλλους δύο μικροπωλητές να μαζέψουν τους πάγκους τους. Οι μετανάστες συμμορφώθηκαν, αλλά μετά από μία ώρα επέστρεψαν στο ίδιο σημείο. Οταν δυο αστυνομικοί εμφανίστηκαν και πάλι, ζήτησαν μόνο από τον Α. Σαμ να τους ακολουθήσει στο Τμήμα. Ο μετανάστης καταγγέλλει ότι, μπαίνοντας στο περιπολικό, οι αστυνομικοί άρχισαν να τον κακοποιούν και να τον βρίζουν. Κάτι που συνεχίστηκε σε έρημο δρόμο, όπου τον οδήγησαν, όπου συνέχισαν να τον χτυπούν σε πόδια, χέρια και κεφάλι. «"Παρακαλώ, μη με χτυπάτε, είμαι νόμιμος", τους έλεγα», εξηγεί ο μετανάστης στο «Ρ». «Εβγαλα αίμα από το στόμα και το χέρι μου. Οταν ήταν κουρασμένοι, με πέταξαν στο δρόμο».

Μετά το περιστατικό, ο μετανάστης πήγε σε νοσοκομείο με τη βοήθεια συμπατριωτών του, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι και χτες. Σημειώνουμε ότι ο Α. Σαμ, ο οποίος έχει καταθέσει και σχετική μήνυση, έχει άδεια παραμονής και άδεια εργασίας.

Σε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, σημειώνεται πως μετά από πληροφορίες, που περιήλθαν στην υπηρεσία για το περιστατικό, έχει διαταχθεί έρευνα για τη διερεύνηση των πληροφοριών - καταγγελιών.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Ζητάει τη διάλυση «Τουρκικής Ενωσης»

Το σωματείο «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» θα πρέπει να αλλάξει την επωνυμία του και το καταστατικό του, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών) που δέχτηκε την προηγούμενη απόφαση του Εφετείου της Θράκης. Η εφετειακή απόφαση δεχόταν ότι είναι παράνομος ο καταστατικός σκοπός και η επωνυμία του Σωματείου ως αντίθετος στη συμφωνία της Λοζάνης.

Στο καταστατικό του Σωματείου αναφέρεται ότι η Ενωση σκοπεύει να εργαστεί για «την πνευματική, σωματική και ψυχική διαπαιδαγώγηση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, να δημιουργήσει μεταξύ τους ειλικρινείς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης και να συμβάλει στη μεταξύ των Τούρκων της Δυτικής Θράκης διάδοση πνευματικών, κοινωνικών και θρησκευτικών μεταρρυθμίσεων που προήλθαν από την τουρκική μεταπολίτευση».

Ο σκοπός αυτός κατά την αρεοπαγίτικη απόφαση είναι παράνομος και αντίθετος προς την ελληνική δημόσια τάξη, και τη σύμβαση της Λοζάνης, γιατί επιχειρείται να εμφανιστεί η ύπαρξη στην Ελλάδα εθνικής τουρκικής μειονότητας, ενώ η σύμβαση αναγνωρίζει στην Ελλάδα μόνο θρησκευτική, μουσουλμανική μειονότητα. Επίσης, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι το Σωματείο με το να έχει το επίθετο «τουρκική» στην επωνυμία της Ενωσης «προσβάλλει την ελληνική δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια» και πως «εγείρει ανύπαρκτο μειονοτικό πρόβλημα "Τούρκων"».

Η χτεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου έρχεται να δώσει λύση σε ένα ακανθώδες θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αν και θεωρείται πολύ πιθανόν η υπόθεση να απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), καθώς οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας υποστηρίζουν ότι θίγονται ζητήματα παραβιάσεων σχετικά με τα δικαιώματα της έκφρασης και της προστασίας των μειονοτήτων κλπ.

Τέλος, ο Αρειος Πάγος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εφετειακή απόφαση για διάλυση του σωματείου δεν παραβιάζει τις διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος, του Ασιατικού Κώδικα και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πιλοτικό πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας

Πιλοτικό πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών, αποφάσισε χτες να εφαρμόσει με ομόφωνη απόφαση το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης. Αποφάσισε, επίσης, τη συγκρότηση Επιστημονικού Συμβουλίου που θα λειτουργεί γνωμοδοτικά και θα συνδέει τη νομαρχία με την επιστημονική κοινότητα, αλλά και Λαϊκής Επιτροπής που θα συμμετέχει στην όλη διαδικασία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της λήψης των απαιτούμενων πρακτικών μέτρων πρόληψης.

Την εισήγηση του πιλοτικού προγράμματος αντισεισμικής προστασίας ανέπτυξε ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαζάχος, ενώ η δημιουργία Επιστημονικού Συμβουλίου Νομού προτάθηκε από το νομάρχη Π. Ψωμιάδη και η Λαϊκή Επιτροπή από τη ΝΑΣ.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Β. Παπαζάχου το πιλοτικό πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας θα είναι «πολυκλαδικό», δηλαδή Τεχνικό (έλεγχος κτιρίων κλπ.), Επιχειρησιακό (μέτρα ετοιμότητας, κλπ.), Επιστημονικό (συστηματική ενόργανη παρακολούθηση της σεισμικής δράσης, ακριβέστερη γεωλογική μελέτη των ρηγμάτων, κλπ.). Παράλληλα, ο Β.Παπαζάχος σημείωσε ότι τα αποτελέσματά του θα πρέπει να είναι άμεσα αξιοποιήσιμα για την αντισεισμική προστασία της περιοχής και ότι η λήψη προσεισμικών μέτρων προστασίας του ήδη δομημένου συστήματος αποτελεί το κυρίως ζητούμενο της εφαρμοζόμενης αντισεισμικής πολιτικής στις αναπτυγμένες χώρες (π.χ. στη Θεσσαλονίκη το 90% των κτιρίων είναι παλιά χωρίς αντισεισμικές προδιαγραφές). Το πρόγραμμα, όπως σημείωσε, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές της χώρας.

Εγινε ακόμα συζήτηση, με αφορμή το σεισμό στη Νοτιοανατολική Ασία, για το αν η χώρα μας κινδυνεύει από τσουνάμι, αν δευτερογενείς παράγοντες επηρεάζουν τους σεισμούς (π.χ πυρηνικές δοκιμές), και γύρω από τις ευθύνες που βαρύνουν τις κυβερνήσεις που έχουν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας για τη μη λήψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ