ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΤΟΧΟΥ»
Καταργείται το «ασυμβίβαστο»

Στην «εξαφάνιση» του ασυμβίβαστου, μεταξύ ιδιοκτητών ΜΜΕ και προμηθευτών του δημοσίου, οδήγησε ο «κοινός τόπος» Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης της ΝΔ, όπως φανερώνει το σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή χτες αργά το βράδυ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ κατεπείγουσα θα είναι και η... ψήφισή του.

Το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο» θα μπει για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής μεθαύριο Τετάρτη, ενώ αύριο θα μπει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο» καταργούνται έστω και οι στοιχειώδεις φραγμοί που υπήρχαν στο νόμο 3310/2005 για το ασυμβίβαστο να είναι κάποιος ιδιοκτήτης ΜΜΕ και συγχρόνως προμηθευτής του δημοσίου.

Η κυβέρνηση σκύβοντας το κεφάλι και υπακούοντας στις διαταγές της ΕΕ, καταθέτει ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της «ελεύθερης» διακίνησης του μεγάλου κεφαλαίου και του ανταγωνισμού, καταργώντας ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις δικλίδες για έναν κάποιο περιορισμό της λεγόμενης διαπλοκής.

Το Σύνταγμα αναφέρει ρητά ότι η «ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του βασικού μετόχου ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης μέσων ενημέρωσης είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του εταίρου, του βασικού μετόχου ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης που αναλαμβάνει έναντι του δημοσίου» την εκτέλεση έργων ή προμηθειών του δημόσιου τομέα. Η κυβέρνηση θεώρησε ότι η ευρωπαϊκές οδηγίες υπερτερούν του ελληνικού Συντάγματος και έτσι επιτρέπει να είναι κάποιος ιδιοκτήτης ή μεγαλομέτοχος σε ΜΜΕ και παράλληλα εργολήπτης του δημοσίου.

Συγκεκριμένα εφευρέθηκε ο όρος «αθέμιτη επιρροή» τον οποίο χτες παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών απέφυγε να τον προσδιορίσει λέγοντας ότι «υπάρχει ο όρος διεθνώς»! Με την «αθέμιτη επιρροή» ουσιαστικά μέσα από τον ανταγωνισμό που υπάρχει, αλλά και από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, όποιος θεωρεί ότι υπάρχει «αθέμιτη επιρροή» θα προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο Θ. Ρουσόπουλος θα «μπορεί να προσφύγει κάποιος - ο οποίος σίγουρα έχει έννομο συμφέρον και θεωρεί ότι κακώς δόθηκε ένα έργο σε κάποιον ανταγωνιστή του και όχι σε αυτόν και ότι ο ανταγωνιστής, άσκησε αθέμιτη επιρροή - προκειμένου να πάρει το έργο». Ποιος όμως θα καθορίζει τι είναι «αθέμιτη επιρροή»; Συγκεχυμένο είναι το νομοσχέδιο και στο σημείο που επέλεξε για «τιμωρία» των παραβατών. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το «ασυμβίβαστο» δε νοείται ως τεκμήριο, αλλά πρέπει ν' αποδεικνύεται από την άσκηση της αθέμιτης επιρροής.

Ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επεκτείνεται έστι ώστε να ελέγχονται όλες οι συμβάσεις δημοσίων έργων που είναι άνω του 1.000.000 ευρώ.

Κατα τ' άλλα διατηρείται η ονομαστικοποίηση μέχρι φυσικού προσώπου τόσο για τις επιχειρήσεις που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις όσο και για τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ, ενώ υπάρχει απαγόρευση συμμετοχής και εξωχώριων εταιριών.


Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στην Αγκυρα «πάση θυσία»...

Αποφασισμένος να πραγματοποιήσει το ταξίδι του στην Αγκυρα φέρεται ο Κ. Καραμανλής, επιβεβαιώνοντας ότι πάνω απ' όλα βάζει τα «στρατηγικά» συμφέροντα της άρχουσας τάξης και τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ για την περιοχή.

Η απόφαση του πρωθυπουργού δε φαίνεται να επηρεάζεται από το πλήθος των προβλημάτων που δημιουργούνται από την προκλητική συμπεριφορά της κυβέρνησης της Τουρκίας, φυσικά με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Απέναντι στα προβλήματα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την τακτική του στρουθοκαμηλισμού, εναποθέτοντας τη «λύση» τους στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, παρόλο που αυτό δεν επιβεβαιώνεται, κάθε άλλο, από τη μέχρι τώρα πορεία.

«Οι διαβουλεύσεις για τον ορισμό της ημερομηνίας του ταξιδιού του Ελληνα πρωθυπουργού, που γίνεται σε ανταπόδοση του ταξιδιού του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, δεν έχουν ολοκληρωθεί και συνεχίζονται μέσω της διπλωματικής οδού», ήταν η απάντηση που έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε αν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις δηλώσεις του Ερντογάν στο Λονδίνο και τα πρόσφατα γεγονότα στο Πατριαρχείο με τους «Γκρίζους Λύκους» ευνοούν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγκυρα. Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση οι διπλωματικές διαβουλεύσεις να μην καταλήξουν και να αναβληθεί ξανά η επίσκεψη Καραμανλή στη γειτονική χώρα, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «πρόθεση είναι να ολοκληρωθεί η επίσκεψη και κατά συνέπεια θα περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις».

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι δε θα επιτραπεί η προσέγγιση κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών σε τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια, εφόσον δεν αρθεί το εμπάργκο σε βάρος του ψευδοκράτους, αφήνοντας έτσι σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην εφαρμογή της τελωνειακής σύνδεσης.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν όχι μόνο δε «συμμορφώνεται» με τις «ευρωπαϊκές υποδείξεις», αλλά από τη στιγμή που πήρε το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση είτε με την άρνηση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε με την επαναφορά του casus belli είτε με την αμφισβήτηση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου και της επαναλειτουργίας της Χάλκης...

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις Ερντογάν: «Κάθε δήλωση, η οποία δε βοηθά στην κατεύθυνση που είπα πριν, δε χρειάζεται περαιτέρω κρίση. Δηλώσεις και πράξεις πρέπει να βοηθούν στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας», είπε.


Δεμένοι με την αμερικανική πολεμική βιομηχανία

«Καλά και φτηνά» τα αμερικανικά F-16, επιμένει η κυβέρνηση

Να δικαιολογήσει την πρόσδεση των εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία, επιχειρεί η κυβέρνηση, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε για τη νέα παραγγελία 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16.

To υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για απ' ευθείας ανάθεση, αλλά για διακρατική συμφωνία, και το κόστος δεν πρόκειται να φθάσει τα 3,1 δισ. δολάρια, όπως έχει γραφεί στον Τύπο.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Αμυνας φροντίζει να επισημάνει ότι και οι κυβερνήσεις του παρελθόντος ακολουθούσαν την ίδια πρακτική και επαναλαμβάνει «για πολλοστή φορά ότι πρόκειται για διακρατική συμφωνία (Government to Government Agreement) και όχι για απ' ευθείας ανάθεση, όπως ορισμένοι σκοπίμως επιμένουν να παρουσιάζουν. Είναι η ίδια διαδικασία, που εφάρμοσαν κατά το παρελθόν, σε αγορές του ιδίου τύπου αεροσκάφους, οι κυβερνήσεις Κ. Μητσοτάκη και Κ. Σημίτη».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης το υπουργείο Αμυνας απαριθμεί πλεονεκτήματα της πρόσδεσης της χώρας στο αμερικανικό σύστημα πολεμικής βιομηχανίας:

«Η συγκεκριμένη μορφή συμφωνίας παρέχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα για την ελληνική πλευρά:

- Αποκλείονται, με βάση την αυστηρή αμερικανική νομοθεσία και με βαρύτατες ποινές οι κάθε είδους μεσάζοντες και αντιπρόσωποι, γεγονός που αφενός αποκλείει επιβάρυνση του κόστους και αφετέρου διασφαλίζει τη διαφάνεια στο μεγαλύτερο βαθμό.

- Διασφαλίζεται η τεχνογνωσία των αμερικανικών υπηρεσιών σε θέματα τεχνικής αξιολόγησης, δοκιμών, πιστοποιήσεων, ενσωμάτωσης οπλικών συστημάτων κλπ.

- Εφαρμόζεται ποιοτικός έλεγχος και διασφάλιση ποιότητας του προϊόντος σε όλες τις φάσεις της σχεδίασης και κατασκευής από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ.

- Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κατασκευαστριών/ προμηθευτριών εταιριών και των αμερικανικών κυβερνητικών αρχών διεξάγονται βασισμένες σε τιμολογήσεις ίδιων ή παρεμφερών προϊόντων προς τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Εξασφαλίζονται έτσι, κατά τεκμήριο, σαφώς καλύτερες τιμές σε σχέση με τις λοιπές εμπορικές συμφωνίες, επ' ωφελεία της αγοράστριας χώρας, αφού η διαπραγματευτική θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ισχυρότερη έναντι οποιουδήποτε άλλου κράτους. Καθ' όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος διενεργούνται πολλαπλών επιπέδων έλεγχοι κόστους και γενικά εφαρμογών των συμβατικών υποχρεώσεων».


Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902», στις 23.00, την εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ». Ο Κώστας Καραχάλιος συνομιλεί με τους εκπροσώπους κομμάτων, για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ