ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκαρφάλωσε στο 3,1% ο επίσημος πληθωρισμός

Από τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά που ενισχύουν την άποψη για «μαγείρεμα» των στοιχείων, ώστε η αύξηση του τιμάριθμου να ευνοεί την κυβέρνηση

Πληθωρισμό 3,1% σε ετήσια βάση κατέγραψε τον προηγούμενο Σεπτέμβρη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), όπου οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με τον Σεπτέμβρη του 1999 κατά 23% και 29,3% αντίστοιχα, ενώ η επιβάρυνση του πληθωρισμού από τα δύο αυτά εμπορεύματα ανέρχεται σε 1,2%. Είναι σαφές ότι η πρόσφατη πετρελαϊκή κρίση, σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής του δολαρίου, έβαλε τη σφραγίδα της στον πληθωρισμό.

Οι ίδιοι, όμως, οι πίνακες της στατιστικής υπηρεσίας καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις τιμών σε μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες (τιμολόγια ΔΕΗ, αστικά εισιτήρια, ύδρευση) καθώς η κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών» επιχείρησε να μεταφέρει το κόστος της «εξυγίανσης» των οργανισμών αυτών στα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, τα τηλεφωνικά τέλη τα οποία αυξήθηκαν και πάλι υπέρμετρα ( η αστική μονάδα από 7 σε 8 δραχμές το λεπτό, ή κατά 14,3%) παρουσιάζονται... μειωμένα, χάρη τις γνωστές αλχημείες των... μεσοσταθμικών μεταβολών κατά 10,7%.

Πάντως, από τα αναλυτικά στοιχεία με τις επιμέρους τιμοληψίες της ΕΣΥΕ, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά που ενισχύουν τις απόψεις για «μαγείρεμα των στοιχείων του τιμαρίθμου». Ενδεικτικά αναφέρουμε την αύξηση της τιμής των τσιγάρων (κατά 50 δραχμές από 15/09/00), που ανέβηκαν από τις 700 στις 750 δραχμές το πακέτο. Ενώ η μεταβολή αυτή ισοδυναμεί με ποσοστιαία αύξηση 7,1%, στο επίσημο δελτίο της ΕΣΥΕ αναφέρεται αύξηση μόλις... 0,3%. Ακόμη κι αν δεχτεί κανείς ότι η αύξηση δεν είναι 7,1% αλλά 3,55% (επειδή τα τσιγάρα ακρίβυναν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο), από πουθενά δε δικαιολογείται το ισχνό ποσοστό αύξησης 0,3% που δίνει η ΕΣΥΕ.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφονται σε μια σειρά ευαίσθητους τομείς, όπως στις ιδιωτικές κλινικές, τις ιατρικές υπηρεσίες, τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, τα σχολικά είδη, τα δημοτικά τέλη, τα ενοίκια των κατοικιών κλπ., ενώ οι τιμές στα είδη διατροφής φαίνεται να συγκρατούνται σε χαμηλά επίπεδα. Με βάση τις εξελίξεις αυτές δε θα ήταν υπερβολή, αν πούμε ότι το κύμα ακρίβειας, που σημειωτέον δεν οφείλεται μόνο στις αυξήσεις των καυσίμων έχει εισβάλει και κατατρώει τους λαϊκούς προϋπολογισμούς.

Σε ετήσια βάση ( Σεπτέμβρης 2000/99) σημειώθηκαν οι ακόλουθες αυξήσεις στον τιμάριθμο καταναλωτή, στις βενζίνες κατά 23%, στο πετρέλαιο θέρμανσης 29,3%, στα δημοτικά τέλη 7,7%, την ύδρευση 5,9%, οι κλινικές 7,4%, το κόμιστρο ταξί 5%, τα ενοίκια των κατοικιών 3,9%, το τυρί φέτα 5,7%, το νωπό γάλα 5,2%, τα έξοδα ξενοδοχείου κατά 9,1%, ενώ τα τηλεφωνικά τέλη παρουσιάζονται... μειωμένα κατά 10,7%. Μεταξύ των μηνών Σεπτέμβρη και Αυγούστου σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών κατά 3,1%, στα σχολικά είδη 3%, στα δίδακτρα 3,5%, στο ηλεκτρικό ρεύμα 3% και στη βενζίνη 3,3%.

Υπερχρεωμένα στις τράπεζες τα νοικοκυριά

Πάνω από 3,5 φορές αυξήθηκαν την τελευταία 5ετία τα καταναλωτικά δάνεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας

Υποχείρια των διαφόρων τραπεζών έχουν γίνει τα νοικοκυριά της χώρας, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια έφτασαν στο τέλος του Ιούλη στο «αστρονομικό» ποσό των 3,66 τρισ. δραχμών. Η υπερχρέωση, όπως φανερώνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς καθώς στα αρχικά δάνεια προστίθενται οι ληστρικοί τόκοι που καρπώνεται το τραπεζικό κεφάλαιο. Ετσι στο πρώτο επτάμηνο του 2000 τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκαν σε ποσοστό 15,2% και των στεγαστικών κατά 12,7%. Σε 12μηνη αναφορά τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκαν 22,6% και τα στεγαστικά κατά 24,8%.

Τα «επιτεύγματα» της καταλήστευσης των λαϊκών εισοδημάτων προκύπτουν ανάγλυφα και από τη σύγκριση των στοιχείων για την τελευταία πενταετία: Τα καταναλωτικά δάνεια από 407,3 δισ. δραχμές το 1995 έφτασαν φέτος τον Ιούλη σε 1,44 τρισ. δραχμές, δηλαδή αυξήθηκαν περισσότερο από 3,5 φορές (!). Οι πρόσφατες εξελίξεις στην καταναλωτική πίστη επηρεάστηκαν και από τη ραγδαία ανατίμηση του δολαρίου και του γιέν.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας στα δύο αυτά νομίσματα έχει συναφθεί περίπου το 48% των δανείων σε συνάλλαγμα και η ανατίμησή τους σε σχέση με τη δραχμή οδήγησε σε σημαντική αύξηση τα υπόλοιπα των σχετικών λογαριασμών σε δραχμές.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν επίσης και την αυξανόμενη εξάρτηση του εμπορίου από τις τράπεζες. Η διαδικασία αυτή που πήρε ακόμη ταχύτερους ρυθμούς μετά τον Απρίλη του 2000 όταν καταργήθηκαν τα μέτρα περιορισμού των πιστώσεων, δείχνει την κατάσταση ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά: Ο δωδεκάμηνος ρυθμός αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων στις εμπορικές επιχειρήσεις, έφτασε τον Ιούλη σε 26% όταν στο τέλος του 1999 ήταν μόνον 6,5%.

Αντίθετη εικόνα εμφανίζουν οι τραπεζικές πιστώσεις στη βιομηχανία. Στο επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη του 2000 αυξήθηκαν κατά 5,4%, από 5,9% την αντίστοιχη περίοδο του 1999 και σε 12μηνη αναφορά διαμορφώθηκαν φέτος τον Ιούλη σε 10,7% από 11,3% το Δεκέμβρη του 1999.

Μειωμένες οι τραπεζικές καταθέσεις, αυξημένα τα ρέπος

Διεύρυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στα λαϊκά εισοδήματα και τους... «έχοντες και κατέχοντες» προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τις νομισματικές εξελίξεις. Η σταδιακή μείωση του ύψους των καταθέσεων που έχουν οι ιδιώτες στις τράπεζες συνοδεύεται από την άνθηση των λεγόμενων ρέπος που και αφορολόγητα είναι και αρκετά υψηλότερες αποδόσεις δίνουν. Μόνον που τα ρέπος απευθύνονται κυρίως σε ισχυρά βαλάντια, καθώς οι ιδιωτικές τράπεζες βάζουν όρο για ελάχιστα ποσά καταθέσεων, που είναι απροσπέλαστα για τα λαϊκά εισοδήματα.

Ετσι οι καταθέσεις μειώθηκαν τον Αύγουστο σε 20,85 τρισ. δραχμές, από 21,24 τρισ. το Δεκέμβρη του 1999. Αντίθετα, τα ρέπος, μαζί με τις προσαυξήσεις από τους τόκους, έφτασαν τον Αύγουστο σε 5,78 τρισ., από 3,04 τρισ. πέρυσι το Δεκέμβρη, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 90%(!). Συρρίκνωση, ωστόσο, σημειώνουν οι τοποθετήσεις σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, καθώς φέτος τον Αύγουστο ήταν 529,1 δισ. δραχμές από 1,36 τρισ. το Γενάρη.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Αυξημένες οι δαπάνες για πληρωμή τόκων

Εξω από τους στόχους του προϋπολογισμού βρίσκονται οι κρατικές δαπάνες. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν σημαντικές αποκλίσεις καθώς οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν στο επτάμηνο Γενάρη-Αυγούστου σε ποσοστό 7% έναντι πρόβλεψης 6,4%. Σημαντική συμβολή στην εξέλιξη αυτή έχει η αύξηση των κρατικών δαπανών για πληρωμή τόκων, που σημείωσαν αύξηση 9,9% σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα. Ας σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2000 προβλέπει μείωση των δαπανών για τόκους σε ποσοστό 3%. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η δαπάνη για τόκους θα υποχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους και ότι θα κλείσει στα προβλεπόμενα επίπεδα.

Εσοδα

Σημαντική αύξηση σημείωσαν στο διάστημα Γενάρη-Αυγούστου και τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα στο επτάμηνο αυξήθηκαν σε ποσοστό 11,5% έναντι πρόβλεψης 5,8%, με τα έσοδα από το ΦΠΑ να φτάνουν σε 16,5% έναντι 9% που είναι ο στόχος για το 2000.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Διαμαρτύρονται για τις τιμές

Για την κακή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της βαμβακοπαραγωγής διαμαρτύρονται με επιστολή τους προς τον υπουργό Γεωργίας και τους τοπικούς βουλευτές οι παραγωγοί της Αγκαθιάς Μελίκης. Οπως τονίζουν, δεν ανακοινώνεται η τιμή ασφάλειας στο προϊόν, ενώ όσον αφορά στο όριο καταλληλότητας για την υγρασία του βάμβακος ζητούν αυτό να αυξηθεί προκειμένου να παραδώσουν την παραγωγή τους.

Η επιστολή των βαμβακοπαραγωγών έχει ως εξής:

«Αγανακτισμένοι από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της βαμβακοκαλλιέργειας, εμείς τα μέλη της Ομάδας Βαμβακοπαραγωγών Αγκαθιάς του Δήμου Μελίκης απευθυνόμαστε προς κάθε αρμόδιο και ζητάμε:

- Την άμεση ανακοίνωση της τιμής ασφάλειας που θα ισχύει φέτος για το βαμβάκι, προκειμένου να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας ως παραγωγοί.

- Την αύξηση του ορίου καταλληλότητας για την υγρασία του βαμβακιού προς εκκόκκιση, τουλάχιστον κατά 3 μονάδες, διότι με το σημερινό όριο είναι αδύνατο όχι μόνο να παραδώσουμε την παραγωγή μας, αλλά ούτε θα προλάβουμε να τη μαζέψουμε από το χωράφι.

Η άμεση επίλυση των παραπάνω αιτημάτων μας κρίνεται απαραίτητη για την επιβίωσή μας και για το λόγο αυτό ζητάμε την ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων προς την κατεύθυνση αυτή.

Διαφορετικά θα διεκδικήσουμε δυναμικά την επίλυση των προβλημάτων μας, διότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος μας δεν πάει άλλο».

Επιτόκια σε ευρώ μέχρι και 12%

Επιτόκιο σε ευρώ τετραπλάσιο του πληθωρισμού - μέχρι και 12% - προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους που επιθυμούν να εξοφλήσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, αξιοποιώντας σχετική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, που δίνει στους τραπεζίτες τη δυνατότητα να χορηγούν και δάνεια για την πληρωμή φόρων ή ασφαλιστικών εισφορών.

Η πραγματικότητα αυτή, ενόψει της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, δείχνει τον τρόπο τιμολόγησης των νέων τραπεζικών προϊόντων. Για τα δάνεια αυτά η Τράπεζα Κύπρου προσφέρει «ανταγωνιστικά» κυμαινόμενα επιτόκια σε ευρώ που ξεκινούν από 10,5% και φτάνουν μέχρι 12%, ενώ τα αντίστοιχα δραχμικά κυμαίνονται μεταξύ 10,75% και 12,25%.

Αύριο η Συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ

Αύριο Κυριακή πραγματοποιείται η 4η Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ). Η συνδιάσκεψη θα γίνει στην αίθουσα Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας (Σωκράτους 23) και η ώρα προσέλευσης έχει οριστεί στις 8.30 το πρωί.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

  • Οι θέσεις της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης
  • Εκλογή Τοπικής Επιτροπής (νέου οργάνου)
  • Εκλογή αντιπροσώπων για την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ