Με ανακοίνωσή της για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ - Αμστερνταμ,συγκεκριμένα τέσσερα μέλη της, η Μαρία Δελιβάνη - Νεγρεπόντη,καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Αντώνης Ντρέκος,πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, ο Σωκράτης Μαντζουράνης,αντιπρόεδρος της ΟΣΠΑ και ο Γιώργος Τσαπόγας,αναφέρουν:
"Ευρισκόμενοι σήμερα 24/3 στις Βρυξέλλες, την καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου και του ΝΑΤΟ, για τη διεύρυνση των Συνθηκών, της ΕΥΡΩ-ΟΝΕ πορείας, πληροφορηθήκαμε με αποτροπιασμό, αγανάκτηση και οδύνη τους μαζικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε η αμερικανοΝΑΤΟική τρομοκρατία κατά του Βελιγραδίου, της Πρίστινας και του Μαυροβουνίου".
Και συνεχίζουν: "Ως μέλη της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ - Αμστερνταμ εκφράζουμε μαζί με τον αποτροπιασμό μας για το αποκρουστικό πρόσωπο της "νέας τάξης πραγμάτων" έκκληση αγωνιστικής αντίστασης σ' αυτή την απροκάλυπτη πολεμική ενέργεια, που μπορεί να συμπαρασύρει στον όλεθρο όχι μόνο τα Βαλκάνια, αλλά και γενικότερα τους λαούς της Μεσογείου.
Οι ευθύνες της ΕΕ είναι αυτονόητες, γιατί όχι μόνο δεν καταδικάζει, αλλά ουσιαστικά συστρατεύεται σ' αυτή την πορεία της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και αταξίας.
Απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση και τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταδικάσουν το έγκλημα. Η ευθύνη της κυβέρνησης γίνεται βαρύτατη με την εκχώρηση βάσεων και διευκολύνσεων που χρησιμοποιούνται, μεταβάλλοντας τον ελληνικό χώρο σε πεδίο εξόρμησης των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων".
Καταλήγοντας τα μέλη της Επιτροπής υπογραμμίζουν:
"Είναι βέβαιο ότι συνδικαλιστικοί και πνευματικοί φορείς, ο ελληνικός λαός και όσα ΜΜΕ δεν έχουν ενταχθεί στην παραπληροφόρηση θα ενώσουν τη φωνή αντίστασης και ανατροπής αυτής της άγριας επιθετικότητας, που μόνο φρίκη, αίμα και δυστυχία θα φέρει στους λαούς".
***
***
Ο ελληνικός λαός δεν έχει καμία δέσμευση να υποκλίνεται στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όταν οι "σύμμαχοι" και οι "εταίροι" φέρνουν έξω από την πόρτα του την οσμή του αίματος. Η μόνη δέσμευση που έχει είναι να σπάσει τα δεσμά, που κρατούν τη χώρα του, την Ελλάδα, αιχμάλωτη των τυχοδιωκτισμών του Κλίντον, του Μπλερ, του Σρέντερ, του Ντ' Αλέμα, του Ζοσπέν.
Ο ελληνικός λαός δεν έχει καμία δέσμευση να δίνει "συγχωροχάρτι" σε κείνους, που - είτε ως κυβέρνηση, είτε ως συμπολιτευόμενη "αντιπολίτευση" - μετατρέπουν την Ελλάδα σε ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα κατά της Σερβίας και λειτουργούν σαν "τσιράκια" των κανονιοβολιστών των Βαλκανίων. Η μόνη του δέσμευση είναι να μην επιτρέψει, το μέλλον το δικό του και των παιδιών του να γίνει παρανάλωμα στα σχέδια των "ειρηνιστών" του ολέθρου.
***
Ο ελληνικός λαός ήρθε η ώρα να βγει στους δρόμους. Να βροντοφωνάξει ότι δεν έχει καμία σχέση με τους φονιάδες των λαών. Να αντιταχθεί στο ΝΑΤΟ και στους Αμερικάνους, όχι μόνο γιατί έτσι επιτάσσει η αλληλεγγύη στο σερβικό λαό, αλλά γιατί έτσι και μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να μην υποστεί, ξανά, ο ίδιος ο ελληνικός λαός - όπως τα υπέστη με την Κύπρο και την εφτάχρονη χούντα - τα δεινά των "συμμαχικών" ...δεσμεύσεων.
Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Οι βόμβες έπεφταν κι αυτοί με την... "Ατζέντα" τους
Δυσμενείς οι εξελίξεις για την κυβέρνηση και για τα κοινοτικά κονδύλια
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ). - Οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συνέχισαν και χτες να διαπληκτίζονται για τις οικονομικές τους διαφορές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Βερολίνου σχετικά με την "Ατζέντα 2000", την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ανακοίνωναν ότι οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας θα συνεχιστούν και θα ενταθούν μέχρι "τελικής πτώσης" του Μιλόσεβιτς. Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος Κλίντον, οι βομβαρδισμοί εξυπηρετούν "ζωτικά συμφέροντα" των ΗΠΑ και, εξάλλου, η Ουάσιγκτον "στηρίζει την οικονομική ένωση της Ευρώπης". Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δήλωσε χτες από το Βερολίνο ότι "η απόφαση για τους βομβαρδισμούς έχει ληφθεί εδώ και καιρό στα πλαίσια του ΝΑΤΟ" και "η ζωή έχει πολλές πλευρές. Εχει και την οικονομική πλευρά. Και η οικονομική πλευρά ενδιαφέρει και τις ηγεσίες και τους πολίτες".
Παρ' όλες, όμως, τις κυνικές δηλώσεις, οι "σοσιαλιστικές" ευρωπαϊκές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που συμμετέχουν ομόφωνα στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, δύσκολα μπορούν να δικαιολογήσουν τη (... ) μακάρια παρουσία τους στο Βερολίνο. Ετσι από χτες το απόγευμα, μια σειρά αντιπροσωπείες έκαναν γνωστό στη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου ότι επιθυμούν να αποχωρήσουν "όσο γίνεται το γρηγορότερο" από το Βερολίνο. Η απάντηση του Γερμανού καγκελάριου ήταν εξωφρενική: Η "Ατζέντα 2000" "πρέπει να κλείσει οπωσδήποτε" και, εξάλλου, "τα ξενοδοχεία είναι κλεισμένα για τις αντιπροσωπείες μέχρι την Κυριακή" (!!!). Η γερμανική προεδρία πιέζει για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της "Ατζέντας 2000" με συνοπτικές διαδικασίες.Οι βόμβες στο Βελιγράδι δε φαίνεται να ταράζουν τις "σοσιαλιστικές" συνειδήσεις των Ευρωπαίων "ηγετών". Αρκεί που ο Κλίντον τους "επιτρέπει" να συνεχίσουν την ενασχόληση με την ΟΝΕ του Μάαστριχτ, την "Ατζέντα 2000" και τις άλλες οικονομικές τους δοσοληψίες.
Οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχοντας "από καιρό" συνυπογράψει ομόφωνα (...) "λευκή επιταγή" στις ΗΠΑ για το Κόσσοβο, αρχίσαν τη συνεδρίασή τους την Τετάρτη, την ώρα που τα βομβαρδιστικά απογειώνονταν από ΗΠΑ, Βρετανία και Ιταλία, για να βομβαρδίσουν δεκάδες γιουγκοσλαβικές πόλεις "για ανθρωπιστικούς λόγους". Προς έκπληξη, ακόμη και των καθεστωτικών ΜΜΕ, όχι μόνο συνέχισαν ατάραχοι τη συνεδρίασή τους, αλλά την Τετάρτη προσπάθησαν με τη γρήγορη εκλογή του Ρ. Πρόντι στην προεδρία της Κομισιόν να (...) παίξουν και αυτοί στα βραδινά δελτία των τηλεοράσεων έστω και σαν "φτωχοί συγγενείς", ενώ ανακοίνωσαν (...) με λύπη ότι συμμετέχουν ενεργά στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, επειδή ο Μιλόσεβιτς είναι (...) "δικτάτορας". Οπως δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, οι βομβαρδισμοί "συζητούνται στο ΝΑΤΟ" και "εμείς δεν έχουμε αυτή τη στιγμή στα θέματα ημερήσιας διάταξης τον προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών". Στην "ημερήσια διάταξη" του Βερολίνου υπήρχε χτες μόνο η "Ατζέντα 2000". Ολη η μέρα σπαταλήθηκε σε ξεχωριστές διμερείς συναντήσεις μεταξύ της γερμανικής προεδρίας και κάθε μιας αντιπροσωπείας. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός δήλωσε την "έντονη διαφωνία" της ελληνικής πλευράς για τους προτεινόμενους "πόρους τους διαρθρωτικών ταμείων", δηλαδή τα λεφτά του "πακέτου μεγάλων έργων" για την περίοδο 2000-2006. Γύρω στις 7.00 το βράδυ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξανάρχισε τις εργασίες του μ' όλο το "πακέτο" της "Ατζέντας 2000" εκκρεμές, δηλαδή τα έσοδα του κοινοτικού προϋπολογισμού ("ίδιοι πόροι") και τα έξοδα για την αναθεώρηση της "Κοινής Αγροτικής Πολιτικής" (ΚΑΠ) και του "πακέτου μεγάλων έργων" της περιόδου 2000-2006. Στο Συμβούλιο έχει "ανοίξει" και η προσυμφωνία για την ΚΑΠ. Αλλά οι βασικές διαφωνίες εστιάζονται στις δύο άλλες πτυχές.
Οσον αφορά τα έσοδα του κοινοτικού προϋπολογισμού η γερμανική προεδρία προωθεί ένα "μεικτό" σύστημα γενικευμένου διαρθρωτικού μηχανισμού και "δικτύου ασφαλείας" για μείωση των "ιδίων πόρων" υπέρ των Γερμανίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Αυστρίας και Βρετανίας. Η "αναδιανομή" θα γίνει σε βάρος των υπολοίπων κρατών - μελών.
Οσον αφορά τους "διαρθρωτικούς πόρους" η συζήτηση όχι μόνο έχει ψαλιδίσει σημαντικά τις αρχικές, περιορισμένες προτάσεις της Κομισιόν, αλλά έχει πάρει καταστροφικό χαρακτήρα για τις μικρές και ασθενείς χώρες, όπως η Ελλάδα. Και αυτό γιατί εκτός από το ψαλιδισμένο συνολικό πόσο, προωθείται ένας τρόπος κατανομής των κονδυλίων τέτοιος που από τα λεφτά που προορίζονται για τους "φτωχούς" του λεγόμενου στόχου 1 θα έχουν να λαμβάνουν και οι πλούσιοι ανάλογα με τις "περιφέρειες" και όχι με τον πλούτο της κάθε χώρας. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δήλωσε χτες ότι "η άρνηση από πολλές χώρες μιας αναγνώρισης του κριτηρίου της λεγόμενης εθνικής ευημερίας μάς βρίσκει έντονα αντίθετους, γιατί μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που δεν είναι αναπτυγμένη στο σύνολό της, δεν μπορεί να βοηθήσει μια μη αναπτυγμένη περιφέρεια, όπως μπορεί για παράδειγμα η Γερμανία".
"Μαύρες σκέψεις" προκαλούν στην Αθήνα οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις, που επιχειρούν να συσχετίσουν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα με τις εξελίξεις στο Κόσσοβο. Οι δηλώσεις αυτές, πρέπει να σημειωθεί, έγιναν δύο φορές από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον, από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τ. Μπλερ, καθώς και από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γ. Φίσερ.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς η πρώτη ορατή συνέπειά τους είναι να εμφανίσουν την Ελλάδα ως μέρος του προβλήματος, το οποίο υποτίθεται ότι επιλύουν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στο Κόσσοβο.
Οπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, μέσω των δηλώσεων αυτών αποστέλλονται μηνύματα και προειδοποιήσεις προς την Αθήνα, προκειμένου να αποκλειστεί το όποιο ελάχιστο ενδεχόμενο διαφοροποίησης από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.
Για τις επαναλαμβανόμενες αυτές δηλώσεις, υπήρξε ελληνική αντίδραση με "κορυφαία" το διάβημα που υπέβαλε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ελληνας πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που προβάλλει η Ουάσιγκτον, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, στην προκειμένη περίπτωση.
"Μια πολεμική κατάσταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, εξαιτίας της κρίσης στο Κόσσοβο, θα μπορούσε να προκύψει μόνο εάν η Ελλάδα αποχωρούσε από το ΝΑΤΟ και πολεμούσε εναντίον της Συμμαχίας στο πλευρό της Σερβίας, πράγμα το οποίο δεν το περιμένω". Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στην Αγκυρα.
Ο Τζεμ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, είπε πως ο Ελληνας υπουργός τον κάλεσε "προκειμένου να συζητήσει την πρόταση της Τουρκίας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία και τη Μακεδονία". Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή την επικοινωνία ο Τούρκος υπουργός ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου να υπάρξει συνεργασία των δύο χωρών προκειμένου να δραστηριοποιηθεί η "Διαβαλκανική Συνεργασία" στην αναζήτηση διεξόδων στο Κόσσοβο.
Τώρα η ελληνική κυβέρνηση "φοβάται" το κύμα προσφύγων
Αφού έκανε τα πάντα για να διευκολύνει τους θύτες και τα καταστροφικά τους σχέδια, η κυβέρνηση, ανησυχεί τώρα πώς θα ξεφορτωθεί τα θύματα που θα προκύψουν. Πώς θα κρατήσει μακριά από την Ελλάδα τους πρόσφυγες της Γιουγκοσλαβίας.
Η "ανησυχία" αυτή εκφράστηκε στη χτεσινή σύσκεψη, στο υπουργείο Προεδρίας, υπό την υπουργό Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου,όπου συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος,ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτης,ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δ. Ευσταθιάδης και ο γενικός γραμματέας Τύπου, Ν. Αθανασάκης.Συγκεκριμένα, εξέφρασαν το φόβο, πως αν κλείσουν τα σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), θα κατευθυνθεί κύμα προσφύγων προς την Ελλάδα. Διατύπωσαν δε την ανησυχία για τη σταθερότητα και ασφάλεια στη Βόρεια Ελλάδα.
Ομαλή χαρακτήρισε την κατάσταση η Β. Παπανδρέου, σε δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη, καθώς, είπε, δεν υπάρχει κύμα προσφύγων προς τη χώρα μας. Για το ενδεχόμενο αυτό δήλωσε ετοιμότητα... κυρίως στην αποτροπή της έλευσης των προσφύγων. Στόχος της κυβέρνησης, είπε η υπουργός, είναι να αποτρέψει το κύμα προσφύγων στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό θα βοηθήσει τις άλλες χώρες- όπως Σκόπια και Αλβανία - όπου μπορούν καταρχήν να πάνε οι πρόσφυγες της Γιουγκοσλαβίας. Στην κατεύθυνση αυτή, είπε, το υπουργείο Εξωτερικών θα ξεκινήσει επαφές με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να δώσει χρηματική βοήθεια.
Τέλος, η Β. Παπανδρέου είπε πως υπάρχει μια ανησυχία στον κόσμο της Βόρειας Ελλάδας και για να τον... καθησυχάσει, η κυβέρνηση έστειλε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοϊδη και τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γ. Φλωρίδη.
Ευχαριστημένοι από την επιτυχία των "ειρηνευτικών" βαμβαρδισμών, οι "15" ποζάρουν στην αναμνηστική φωτογραφία