Σελ. /7
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάρτη 1999

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ
ΜΑΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ
ΛΑΟΥΣ
τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα

Αρχισαν οι δολοφονικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, χθες το βράδυ, ενάντια στη ΝΟ της Γιουγκοσλαβίας

  • Απροσχημάτιστη και ωμή καταπάτηση, ακόμη και των αρχών του ΟΗΕ, αποτελεί η βάρβαρη, ΝΑΤΟική επιδρομή και αρχή γενικότερης ανατροπής των συνόρων στα Βαλκάνια κι ενός γενικευμένου πολέμου.
  • Υπόλογη είναι η ελληνική κυβέρνηση, για τον εγκλωβισμό της χώρας στους πολεμοκάπηλους τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
  • Η υπεράσπιση της ειρήνης, της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και η αποτροπή της επέκτασης του βρόμικου πολέμου, είναι αλληλένδετα δεμένα με την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση προς τους Σέρβους.
  • Το ΚΚΕ ζητά να σταματήσει κάθε μορφής συμμετοχή της Ελλάδας στον πολεμικό τυχοδιωκτισμό, να κλείσουν όλες οι βάσεις και εγκαταστάσεις, που χρησιμοποιούνται από τις νατοϊκές δυνάμεις και να παγώσει η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ.
  • Καταδικάζουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, την επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και καλούν τους λαούς της περιοχής να δυναμώσουν τη φιλειρηνική, αντιπολεμική δράση τους το ΚΚ Αλβανίας, το ΚΚ Βουλγαρίας, το Βουλγάρικο ΚΚ (Γκεόργκι Ντιμιτρόφ), το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, το ΚΚ Ελλάδας και το ΚΚ Ρουμανίας.

ΣΕΛ.  2,    3,    5   -   9

"Οχι στους φονιάδες των λαών!"

Χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι διαδήλωσαν χτες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και καταδίκασαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, όπως και την επικίνδυνη πολιτική υποτέλειας και υποταγής της ελληνικής κυβέρνησης.


Ολοι στις συγκεντρώσεις κατά του ΝΑΤΟ
  • Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλο το λαό, να πάρουν μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις, που διοργανώνουν οι μαζικές συνδικαλιστικές και νεολαιίστικες οργανώσεις, για να καταδικαστεί η δολοφονική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο.

Οι συγκεντρώσεις γίνονται στην Αθήνα, αύριο, Παρασκευή, στις 6.00 το απόγευμα, στα Προπύλαια του Πανεπιστήμιου και στις πρωτεύουσες των άλλων νομών.

  • Τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας, την Παρασκευή, 1 έως 4 το απόγευμα, αποφάσισε η ΓΣΕΕ, μετά απο προταση της ΔΑΣ και καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Εποχή Βαν Φλιτ

Πρωτοφανές για τα πολιτικά χρονικά των μεταπολιτευτικών τουλάχιστον χρόνων, είναι αυτό που έκανε ο Αμερικανός πρέσβης, Ν. Μπερνς, να επισκεφτεί υπηρεσιακό παράγοντα - τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ - στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και να του μεταβιβάσει τις αμερικανικές απαιτήσεις για μεγαλύτερη ακόμα εμπλοκή της χώρας μας στη ΝΑΤΟική επέμβαση στο Κόσσοβο. Ο κύριος αυτός δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα. Μόνο πολιτικούς παράγοντες έχει δικαίωμα να συναντά για τέτοια θέματα. Κι αντί οι Ελληνες στρατιωτικοί να τον πετάξουν έξω με τις κλοτσιές, κάθονται και συνομιλούν μαζί του. Τελικά όντως, βρισκόμαστε στην εποχή Βαν Φλιτ. Και δεν τα έχουμε δει ακόμα όλα... ΑΙΣΧΟΣ!



Αφιέρωμα
Η Επανάσταση του 1821

Τις κοινωνικές ρίζες της Επανάστασης του 1821 αναζητά και αναδεικνύει το αφιέρωμα του "Ρ", για τη σημερινή επέτειο, όπως και την κληρονομιά, που άφησαν οι ηρωικοί αγωνιστές του '21


ΣΕΛ.  15   -   17
ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΚΕ
Πόση δημοκρατία έχουμε;

Την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στην ημερίδα του Κόμματος, για "Το ζήτημα της δημοκρατίας σήμερα", δημοσιεύει ο σημερινός "Ρ"


ΣΕΛ.  10   -   11
ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στο φόντο εκρηκτικών προβλημάτων

Με φόντο το ξεπούλημα του πρώτου λιμανιού της χώρας, την ανεργία στην πόλη να έχει εκτιναχτεί στο 20%, με βασικούς παραγωγικούς κλάδους να συρρικνώνονται δραματικά και τους ναυτεργάτες να παίρνουν ακόμα πιο ομαδικά το δρόμο για τη μακρά ανεργία, ξεκινά αύριο το απόγευμα και το ετήσιο απολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά


ΣΕΛ.  19

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ