ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Εμφανείς οι διαφωνίες, αλλά και το αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνεργασία

Τον «εποικοδομητικό» ρόλο της Τουρκίας στη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών εξήρε ο Σολτς, το «κοινό συμφέρον» για συνεργασία σε διάφορους τομείς τόνισε ο Ερντογάν

Από τη συνέντευξη Τύπου των Ερντογάν - Σολτς

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνέντευξη Τύπου των Ερντογάν - Σολτς
Χωρίς καμία διάθεση να υποτιμήσουν τις σημαντικές διμερείς διαφορές που παραμένουν σε σοβαρά ζητήματα, Γερμανία και Τουρκία επιβεβαίωσαν ξανά και το ισχυρό ενδιαφέρον για επέκταση των μεταξύ τους σχέσεων σε μια σειρά τομείς, στο πλαίσιο και των επίσημων επαφών που είχε στο Βερολίνο την Παρασκευή ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν.

Αφενός οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (βλ. και σελ. 10 - 11), αφετέρου ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανέδειξαν αντιθέσεις που παραμένουν, ωστόσο δεν έλειψαν οι αμοιβαίες επισημάνσεις για την αξία που έχει η οικονομική συνεργασία. Καθόλου τυχαία, ανήμερα της συνάντησης η «Deutsche Welle» μετέδωσε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας παραμένουν βασική προτεραιότητα». Σε αυτό τονιζόταν μεταξύ άλλων ότι «σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε σε ιστορικό υψηλό 51,6 δισ. ευρώ (56 δισ. δολάρια) το 2022. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι τουρκικές εξαγωγές στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 26,7%, στα 24,6 δισ. ευρώ, και οι τουρκικές εισαγωγές από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο, στα 27 δισ. ευρώ...».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να επισημάνει στον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς ότι «εδώ και καιρό έχουμε δικαιολογημένες προσδοκίες όσον αφορά την Τελωνειακή Ενωση και την απελευθέρωση των θεωρήσεων» για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ, ενώ, ξεκαθαρίζοντας ότι η τουρκική αστική τάξη θα παζαρέψει ολόπλευρα τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ, έσπευσε να σημειώσει πως «η Τουρκία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα στο ΝΑΤΟ» και να επιδείξει τη «συμβολή» της στη μεταφορά «τόνων σιτηρών από τον διάδρομο προς την Ευρώπη και την Αφρική».

Την «πάσα» πήρε βεβαίως ο Σολτς, που εξήρε ως «εποικοδομητικό και σημαντικό» τον ρόλο της Τουρκίας και προέτρεψε σε έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και από την τουρκική Βουλή.

Μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκε και η διμερής συνεργασία στην πολεμική βιομηχανία, στην παραγωγή και στις αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η τουρκική πλευρά επανήλθε στην αγορά μαχητικών «Eurofighter», χωρίς να διευκρινίζεται αν κατατέθηκε επίσημα σχετικό αίτημα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο (και με φόντο σενάρια για ενδεχόμενες γερμανικές ενστάσεις που μπορεί να διατυπωθούν, όπως στις ΗΠΑ για τα F-35), ο Ερντογάν είπε: «Αν θέλουν να μας δώσουν αυτά τα αεροπλάνα, ας μας τα δώσουν! Κι αν δεν τα δώσουν, δεν υπάρχουν πόρτες να χτυπήσουμε; Πάρα πολλές». Και πριν τη συνάντηση, άλλωστε, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για σχετικές επαφές της Αγκυρας με το Λονδίνο αλλά και με τη Μαδρίτη.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Επικράτηση του λαϊκιστή νεοφιλελεύθερου Χ. Μιλέι

Ο λαϊκιστής νεοφιλελεύθερος Χαβιέρ Μιλέι, της συμμαχίας «Η Ελευθερία προχωρά», επικράτησε στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή, με 55,66% έναντι 44,3% του σοσιαλδημοκράτη πρώην υπουργού Οικονομίας Σέρχιο Μάσα, του συνασπισμού «Ενωση για την Πατρίδα» (στον α' γύρο είχε προηγηθεί με 36% έναντι 30%).

Ο 53χρονος λαϊκιστής οικονομολόγος, με στενές σχέσεις με φασίστες όπως το ισπανικό VOX και με καριέρα στην τηλεόραση, κατάφερε να «καβαλήσει» το κύμα της οργής και της αγανάκτησης πολλών λαϊκών ανθρώπων που έχουν βιώσει τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής (είτε νεοφιλελεύθερης είτε σοσιαλδημοκρατικής κοπής) και να εμφανιστεί ως άλλος ...μεσσίας, όπως στις ΗΠΑ ο Τραμπ και στη Βραζιλία ο Μπολσονάρο. Να σημειωθεί ότι στην τρίτη μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία της Νότιας Αμερικής ο πληθωρισμός «τρέχει» με 130%, ενώ στο επίπεδο της φτώχειας είναι πάνω από το 40% του πληθυσμού.

Ο δήθεν αντισυστημικός Μιλέι μιλάει για «θεραπεία - σοκ». Ετσι, έχει υποσχεθεί να καταργήσει την Κεντρική Τράπεζα και να δολαριοποιήσει την οικονομία, να ενισχύσει τα λεγόμενα «κρυπτονομίσματα», ενώ μιλάει για περικοπές στον κρατικό μηχανισμό, με κατάργηση πολλών υπουργείων.

Στοιχείο του λαϊκισμού και του αντικομμουνισμού του ήταν την περίοδο της προεκλογικής καμπάνιας οι εμφανίσεις του με ένα αλυσοπρίονο, σύμβολο των περικοπών που θα φέρει, με στολή υπερήρωα που καθαρίζει τους διεφθαρμένους «αριστερούς», ενώ εξύβρισε τον συμπατριώτη του, Πάπα Φραγκίσκο, ως «πουτ... γιο», επειδή τον θεωρεί «αριστερό».

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του, ο Μιλέι ανέφερε ότι σε διεθνές επίπεδο θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ (όπου θα κάνει και τα πρώτα του ταξίδια) και όχι με ...κομμουνιστές, όπως εντελώς παραπλανητικά παρουσιάζει την καπιταλιστική Ρωσία και την Κίνα.

Ο Σέρχιο Μάσα αναγνώρισε την ήττα, εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθεί η «κοινοβουλευτική νομιμότητα» και κάλεσε τον Μιλέι να επιδείξει πνεύμα «εθνικής ενότητας» για να «αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας».

Οι δηλώσεις του Μιλέι ότι δεν θέλει σχέσεις με τη Ρωσία προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου του Βλ. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε:

«Σημειώσαμε μια σειρά δηλώσεις που έκανε ο κ. Μιλέι κατά την προεκλογική εκστρατεία, ωστόσο θα εστιάσουμε και θα τον κρίνουμε κυρίως από τις δηλώσεις που θα κάνει μετά την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων του. Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με την Αργεντινή».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Τουλάχιστον 13 άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί στην Τουρκία ύστερα από σφοδρή κακοκαιρία, ενώ συνεχίζει να αγνοείται η τύχη 11 ναυτικών στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εσωτερικών. Στη βορειοδυτική επαρχία Ζονγκουλντάκ (παράλια Πόντου) σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι, ενώ άλλοι 5, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε πλημμύρες στις νοτιοανατολικές επαρχίες Μπατμάν και Ντιγιαρμπακίρ.

ΝΤΑΚΑ.-- Τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μπανγκλαντές μετά το πέρασμα του κυκλώνα «Μιντίλι», σύμφωνα μόνο με τις τελευταίες καταγραφές. Σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές σε πυλώνες ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές να μένουν βυθισμένες στο σκοτάδι.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε στις 17/11 τις νότιες Φιλιππίνες, ενώ μέχρι και χτες δύο ακόμα άτομα αγνοούνταν. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων (PHIVOLCS), ο σεισμός είχε μέγεθος 6,8 βαθμών, το επίκεντρό του εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 28 χλμ. νότια της νήσου Σαρανγκάνι και το εστιακό του βάθος ήταν 63 χιλιόμετρα. Αρκετά κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εξετάζει μόνιμη αύξηση στη στρατιωτική του δύναμη

Σχέδια για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του στα Δυτικά Βαλκάνια εξετάζει το ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαίωσε χτες και ο επικεφαλής του, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι «επί του παρόντος εξετάζουμε κατά πόσο θα πρέπει να έχουμε μια μόνιμη αύξηση», αναφερόμενος στη στρατιωτική δύναμη που διατηρείται στην περιοχή, την KFOR.

Εσπευσε δε να συνδέσει την αναβάθμιση της ΝΑΤΟικής δύναμης με τον στόχο να μην «ξεφύγει από τον έλεγχο» η κατάσταση και να μην «πυροδοτήσει νέα βίαιη σύγκρουση στο Κόσοβο και την ευρύτερη περιοχή». Η πολυεθνική δύναμη KFOR, που συγκροτήθηκε το 1999, αριθμεί περισσότερους από 4.500 στρατιώτες, από 27 χώρες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, επανέρχονται δυσκολίες στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της περιοχής. Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, εκτίμησε ότι «ξεκάθαρα» η χώρα δεν θα λάβει άμεσα ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, επειδή «έχουμε την προϋπόθεση (σ.σ. τροποποίηση του Συντάγματος) που έχει τεθεί στο ευρωπαϊκό διαπραγματευτικό πλαίσιο» και «δεν μπορούμε να το εκπληρώσουμε (...) λόγω της αδιάλλακτης στάσης της αντιπολίτευσης». Πρόσθεσε δε ότι η εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις της χώρας του με τις άλλες χώρες στην περιοχή.

Καπνογόνα στην αλβανική Βουλή

Στο μεταξύ, βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος στην Αλβανία άναψαν χτες καπνογόνα μέσα στην αίθουσα που συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής, σε μια αποτυχημένη προσπάθειά τους να εμποδίσουν την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2024. Μια μικρή εστία φωτιάς έσβησε γρήγορα, ενώ ο ντε φάκτο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να φιμώσει την αντιπολίτευση, σχολιάζοντας μετά την υπερψήφιση τελικά του προϋπολογισμού ότι «η μάχη δεν τελείωσε».

Ο πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, σημείωσε ότι «(η αντιπολίτευση) έφερε φρασεολογία και μεθόδους πεζοδρομίου στην πολιτική».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση για την αμνηστία στους αυτονομιστές

Συγκέντρωση στη Μαδρίτη έγινε το Σάββατο από υποστηριχτές κυρίως του Λαϊκού Κόμματος και του φασιστικού VOX ενάντια στον σχεδιαζόμενο νόμο για την αμνήστευση των Καταλανών αυτονομιστών, που διώκονται για την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας με το δημοψήφισμα του 2017, νόμο που επέτρεψε στον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στην ισπανική Βουλή.

Οι διαδηλωτές, κρατώντας ισπανικές ή ευρωπαϊκές σημαίες, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Θιμπέλες με συνθήματα όπως «Για το κράτος δικαίου, SOS ΕΕ».

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ ήρθε δεύτερο στις πρόωρες εκλογές του Ιούλη, πίσω από το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), το οποίο δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Την περασμένη Πέμπτη, ο Σάντσεθ κατόρθωσε να ανανεώσει την πρωθυπουργική του θητεία έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη αυτονομιστικών / εθνικιστικών κομμάτων από την Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων, με αντάλλαγμα προς το κόμμα «Μαζί για την Καταλονία» τη χορήγηση αμνηστίας.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης για το υπαρκτό εθνοτικό ζήτημα στην Ισπανία πηγαίνει ταυτόχρονα με τη συνεχιζόμενη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Οπως επισημαίνει το ΚΚ Εργατών Ισπανίας, αυτό που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι και τα εκμεταλλευόμενα στρώματα σε κάθε περιοχή είναι να προτάξουν τα κοινά ταξικά τους συμφέροντα και να μην εγκλωβίζονται σε τεχνητούς διαχωρισμούς.

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Συνθήκη ειρήνης υπό διαβούλευση

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στις «βασικές αρχές για μια συνθήκη ειρήνης», αλλά εξακολουθούν να «μιλούν διαφορετικές διπλωματικές γλώσσες», δήλωσε το Σάββατο ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, μιλώντας στην έναρξη της φθινοπωρινής συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στο Γερεβάν.

«Αυτό συνέβη με τη μεσολάβηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ως αποτέλεσμα των συναντήσεών μου με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε ο Πασινιάν, αναφερόμενος σε διαπραγματεύσεις που έχουν λάβει χώρα τον τελευταίο χρόνο, αλλά έχουν διακοπεί μετά τη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Μεταξύ των συμφωνηθέντων στις Βρυξέλλες είναι η αναγνώριση από την Αρμενία του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως αζέρικου εδάφους, η έκταση των δύο κρατών κ.ά. Παραμένει η αντιπαράθεση στα κρίσιμα ζητήματα για τους δρόμους σύνδεσης του αζέρικου θύλακα Ναχιτσεβάν με το Αζερμπαϊτζάν μέσω αρμενικού εδάφους και την ακριβή χάραξη των συνόρων των δύο κρατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ