ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
«ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ
Ιμπεριαλιστικά «παιχνίδια» στις πλάτες των λαών

Από παλιότερη διαμαρτυρία της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Τσεχίας, ενάντια στην εγκατάσταση της «ασπίδας» στη χώρα

Associated Press

Από παλιότερη διαμαρτυρία της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Τσεχίας, ενάντια στην εγκατάσταση της «ασπίδας» στη χώρα
Νέος γύρος αντιπαραθέσεων και διενέξεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ξεκίνησε με την πρόσφατη ανακοίνωση του Προέδρου της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου να «φιλοξενήσει» η χώρα του μέρος της «ανανεωμένης αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ. Στις δηλώσεις αυτές «ξεκαθαρίζει» πως το νέο αυτό σύστημα «θα προστατεύσει το σύνολο της επικράτειας της Ρουμανίας» και θα είναι έτοιμο για λειτουργία το 2015, αλλά, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τη Μόσχα, υποστήριξε πως «δεν θα στρέφεται κατά της Ρωσίας».

Πρόκειται για τη νέα μορφή της «ασπίδας» που ανακοίνωσε το φθινόπωρο ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα - που μέχρι τότε αναμενόταν να εγκατασταθεί σε Πολωνία και Τσεχία, προκαλώντας σημαντικές αντιδράσεις στις λαϊκές δυνάμεις των δύο χωρών. Η «νέα ασπίδα» δεν αλλάζει σε τίποτα το στόχο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για κατοχύρωση της πρωτοκαθεδρίας του. Αντίθετα μάλιστα, όπως σημείωσε ο Ομπάμα, «η νέα αντιπυραυλική αρχιτεκτονική στην Ευρώπη θα παράσχει ισχυρότερες, εξυπνότερες και γρηγορότερες άμυνες των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων». Η συγκεκριμένη απόφαση είχε φέρει την ικανοποίηση της Ρωσίας, καθώς μέχρι τότε εξέφραζε την αντίθεσή της.

Ομως τώρα, η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έσπευσε να ζητήσει «λεπτομερείς εξηγήσεις» από την Ουάσιγκτον, ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, δήλωσε πως με την απόφασή τους αυτή οι ΗΠΑ φέρνουν τα πυραυλικά τους συστήματα ακόμα πιο κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Μιλώντας παράλληλα στην κρατική τηλεόραση, αναρωτήθηκε «πώς μπορούμε να παραμείνουμε ήρεμοι όταν ξένες στρατιωτικές υποδομές, αμερικανικές στρατιωτικές υποδομές, θα έρθουν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας;».

Εντονα αντέδρασε, όμως, και ο Α' Γραμματέας του Κόμματος των Κομμουνιστών της Μολδαβίας, Βλαντιμίρ Βορόνιν, ο οποίος υπογράμμισε πως η εγκατάσταση μέρους της «ασπίδας» στη Ρουμανία, αλλά και η ανοικτή στήριξή της από τη σημερινή ηγεσία της Μολδαβίας θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται πως τα κυβερνώντα κόμματα της Ρουμανίας, καθώς και η αντιπολίτευση συμφωνούν στην εγκατάσταση της «νέας ασπίδας» και τάσσονται υπέρ της νέας και πιο στενής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαια η έγκρισή της από το Κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ, μιλώντας στην 46η Συνδιάσκεψη του Μονάχου για ζητήματα ασφάλειας, υπογράμμισε πως η Ρωσία δυσκολεύεται να κάνει διαπραγματεύσεις για την ελάττωση του πυρηνικού της οπλοστασίου, τη στιγμή που οι ΗΠΑ προωθούν το δικό τους σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη. Ο αντισυνταγματάρχης Ιγκόρ Κοροτσένκο, εκδότης του περιοδικού της Εθνικής Αμυνας της Ρωσίας, τόνισε πως η «Ρωσία θα πρέπει να προειδοποιήσει τη Ρουμανία πως αν στοιχεία μιας "αντιπυραυλικής ασπίδας" των ΗΠΑ εγκατασταθούν στο έδαφός της τότε θα θεωρηθούν ως στόχοι για μια ρωσική πυραυλική επίθεση»...

Το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας ως ...απάντηση;

Την επόμενη μέρα της δήλωσης του Ρουμάνου Προέδρου, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας, σύμφωνα με το οποίο το ρωσικό κράτος έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του με όλα τα μέσα που διαθέτει. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται και η χρήση πυρηνικού όπλου ως απάντηση στη χρήση πυρηνικού ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής κατά της Ρωσίας ή των συμμάχων της, καθώς και στην περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσίας με χρήση τακτικού όπλου, όταν αυτή απειλεί την ύπαρξη του κράτους. Με αυτόν το τρόπο, η Ρωσία ξεκαθαρίζει πως όχι μόνο προτίθεται, εάν κρίνει σκόπιμο, να χρησιμοποιήσει πρώτη αυτή τα πυρηνικά όπλα, αλλά και να το πράξει για να υπερασπιστεί τους συμμάχους της.

Η απόφαση αυτή - που εγκρίθηκε και από τον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ - είχε και τη θετική αντίδραση της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), της πολιτικο-στρατιωτικής συμμαχίας που έχει συγκροτήσει η Ρωσία με Αρμενία, Καζαχστάν, Κιργισία, Λευκορωσία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν. Στο νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας, παράλληλα, εκφράζεται για άλλη μια φορά η εχθρική στάση της Μόσχας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, κάτι που χαρακτηρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη Ρωσία. Επιπλέον ως απειλές περιγράφονται προσπάθειες να αποσταθεροποιηθούν χώρες και περιοχές και να υποσκαφθεί η στρατηγική σταθερότητα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε γειτονικές χώρες και θαλάσσιες περιοχές, η δημιουργία και ανάπτυξη αντιπυραυλικών στρατηγικών άμυνας, καθώς και η στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος και η ανάπτυξη υψηλής ακρίβειας μη πυρηνικών στρατηγικών συστημάτων. Λέγεται, μάλιστα, πως το Κρεμλίνο είχε έτοιμο το νέο στρατιωτικό δόγμα και νωρίτερα, δεν το είχε παρουσιάσει όμως επειδή δε θέλησε να διαταράξει τις συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ για μια νέα συνθήκη START 1 που έληξε στις αρχές του Δεκέμβρη. Πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, τόνισε πως το δόγμα δεν απεικονίζει την πραγματική κατάσταση και τάσσεται κατά των προσπαθειών για την προσέγγιση του ΝΑΤΟ και της Μόσχας.

ΗΠΑ: Οι Ρώσοι είναι ενημερωμένοι...

Η Ρωσία είναι πλήρως ενημερωμένη για τα σχέδια των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση της «ασπίδας», τόνισε την περασμένη Τετάρτη η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τον έλεγχο των Οπλων, Ελεν Τάουσερ, ενώ πρόσθεσε πως «κρατάμε μια ιδιαίτερα στενή συζήτηση με τους φίλους μας τους Ρώσους». Εσπευσε, μάλιστα, να απορρίψει τους ισχυρισμούς σχετικά με τυχόν δυσκολίες για τις διαπραγματεύσεις μιας νέας συνθήκης περιορισμού των πυρηνικών όπλων, υποστηρίζοντας πως αυτές διεξάγονται ομαλά και βρίσκονται στη τελική τους φάση. Δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως μια τελική συμφωνία αναμένεται να υπάρξει το Μάρτη ή τον Απρίλη.

Ο,τι και αν ισχύσει τελικά, το σίγουρο είναι πως η εγκατάσταση της «νέας αυτής ασπίδας» θα σημάνει νέους μεγαλύτερους κινδύνους για τους λαούς. Η «νέα ασπίδα» αναμένεται να συμπεριλάβει την ανάπτυξη μέχρι το 2020 πολεμικών πλοίων εξοπλισμένων με το Οπλικό Σύστημα Aegis και αναχαιτιστικούς πυραύλους SM-3, για μικρού και μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα. Οποια προσχήματα και αν χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές, όπως, π.χ., την πυρηνική απειλή του Ιράν, και όποιες ανησυχίες και αν εκφράζει η Ρωσία - φοβούμενη μη χάσει η ίδια την ηγεμονία της στην περιοχή - ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός θα οξυνθεί παραπέρα και οι μόνοι χαμένοι θα είναι τα λαϊκά στρώματα, όσο δεν αμφισβητείται η ιμπεριαλιστική επιβολή, όσο δε συγκρούονται με την εξουσία των μονοπωλίων και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ