Χτες, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε τα αιτήματα και τους στόχους πάλης. Συγκεκριμένα, αυτά περιλαμβάνουν:
Παράλληλα, κατέθεσε στο Σώμα τρία ψηφίσματα που αφορούν τη διασφάλιση της καθαριότητας των σχολικών μονάδων και των εργασιακών δικαιωμάτων των καθαριστριών, τη μονιμοποίηση των 3.500 εργαζομένων, αλλά και τη στήριξη του ίδιου του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τους πρόσφυγες.
Ενα νέο νόμο - πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα φέρει το στίγμα των κατευθύνσεων του ιμπεριαλιστικού οργανισμού του ΟΟΣΑ, ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας χτες από το βήμα της Βουλής.
Η εξαγγελία του πρωθυπουργού έγινε στην «ώρα του πρωθυπουργού» - την επαναφορά της οποίας ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε ως επίτευγμα - απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.
Οπως επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα φέρει για ψήφιση ένα νέο νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αυτό θα γίνει μετά από ολοκληρωμένη και ενδελεχή διαβούλευση και δημόσιο διάλογο». Δείχνοντας με ποιους διαβουλεύεται ανέφερε για τον ΟΟΣΑ: «Εχουμε κάνει μια ουσιαστική διαβούλευση για ένα συνολικό πρόγραμμα, που δεν έχει καμία σχέση με την παλιά εργαλειοθήκη που έφερε ο κ. Χατζηδάκης. Είναι ένα πρόγραμμα που προάγει τη δικαιοσύνη, την ισότητα, ένα πρόγραμμα που έχει σαν στόχο τις ίσες ευκαιρίες και την άρση της κοινωνικής αδικίας και των περιορισμών, των φραγμών. Και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, είμαστε σε ανοιχτή διαβούλευση με τον ΟΟΣΑ και με τα πολιτικά κόμματα, τις πολιτικές δυνάμεις, να τα φέρουμε αυτά σε διάλογο και να τα εφαρμόσουμε».
Διευκρίνισε ότι η διαβούλευση για το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζεται για την Παιδεία θα έχει στο επίκεντρο «το μείζον θέμα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θέλουμε να κάνουμε μία βελτίωση, η οποία θα αφορά το άμεσο διάστημα. Εμείς, όπως γνωρίζετε - και δεν τον κρύβω αυτό - έχουμε μια διαφορετική αντίληψη για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την οποία θα θέσουμε σε ευρύτατο διάλογο με όλα τα κόμματα και με όλους τους φορείς, για να δούμε κι αν αντέχουν τα πανεπιστήμια κι αν η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να υποστηρίξει μία ιδέα για την προοπτική της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Κατά τον πρωθυπουργό μέχρι να έρθει ο νόμος - πλαίσιο, «το υπουργείο Παιδείας προχωράει στη συζήτηση και στην ψήφιση ενός πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει επείγοντα θέματα».
Το στίγμα των νομοθετικών ρυθμίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Παιδεία ήδη δίνει το νομοσχέδιο που από χτες το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής που αφορά «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση» και το οποίο βέβαια υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός. Νομοσχέδιο που διατηρεί τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα, δεν αγγίζει το νόμο 4186/2013 (Αρβανιτόπουλου) για τα Λύκεια, υιοθετεί πλήρως τη στρατηγική της ακόμα μεγαλύτερης προσαρμογής της εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου, τις συνεχείς πιστοποιήσεις, την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, παραμένει ο 3966/2011 (Διαμαντοπούλου) για τα πρότυπα - πειραματικά, διατηρεί τον ελιτίστικο θεσμό των «προτύπων», διατηρείται η πρόβλεψη για χορηγούς, οι διαδικασίες αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Ο Στ. Θεοδωράκης εξέφρασε την «ανησυχία» του για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ότι αυτές δεν φέρουν την έγκριση του ΟΟΣΑ. «Συζητήστε το, σημείωσε, μιλήστε και με τον ΟΟΣΑ. Ξέρετε τον κ. Γκουρία. Θα σας πει ότι πάτε πίσω»...
Eurokinissi |
Από την πρόσφατη διάσωση μεταναστών στη Ρόδο |
Ετσι, η αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου επισκέφτηκε τη Λέσβο και συναντήθηκε σε χώρους όπου «φιλοξενούνται» αλλοδαποί, τόσο με τους ίδιους όσο και με το προσωπικό του κέντρου υποδοχής. Το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη με φορείς του νησιού. Λόγω των καθυστερήσεων της διαδικασίας καταγραφής, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αναγκάζονται να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στον περιφραγμένο χώρο του λιμανιού, όπου υπάρχουν δυο τουαλέτες.
Εξάλλου, βρέθηκε σκάφος βυθισμένο στα ανοικτά της Σικελίας, στο εσωτερικό του οποίου τα συνεργεία έχουν εντοπίσει αριθμό σορών. Θεωρείται πως πρόκειται πιθανότατα για το πλοίο με μετανάστες της τραγωδίας της 18ης Απρίλη, στην οποία εκτιμάται πως πνίγηκαν περίπου 750 άτομα.
Αποκαλυπτική της «διάσωσης» που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να προσφέρουν στους μετανάστες είναι και η πρόταση που διατύπωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, ότι οι μετανάστες πρέπει να αξιοποιούνται ως τζάμπα εργατικά χέρια. «Πρέπει να ζητήσουμε από τους δήμους να εφαρμόσουν την οδηγία μας που επιτρέπει τη δωρεάν εργασία των μεταναστών (...) Αντί να τους αφήσουμε να μην κάνουν τίποτα, ας δουλέψουν».
Ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες (κυρίως αμπελώνες), πλημμύρες σε καταστήματα και διακοπές ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης, σε περιοχές του Εβρου, από τις έντονες βροχοπτώσεις, τους ισχυρούς ανέμους (ένταση μέχρι και 10 μποφόρ) και το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού.
Τα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως σε Σουφλί, Λυκόφη, Λαγυνά και Βύσσα. Στο Σουφλί, καταστράφηκαν ολοσχερώς οι αμπελώνες. Οι αγρότες ζητούν να μεταβεί στην περιοχή η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ, προκειμένου να καταγράψει το μέγεθος της ζημιάς και να δώσει άμεσα αποζημιώσεις, καθώς η νέα καταστροφή έρχεται να δώσει τελειωτικό χτύπημα στους αγρότες της περιοχής, που ακόμη βιώνουν τις επιπτώσεις από τις πλημμύρες του χειμώνα.
Επιπλέον, στο Σουφλί, από τα νερά της βροχής πλημμύρισαν 17 ισόγεια καταστήματα, ενώ διακοπές ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν στη Βύσσα και στα Λαγυνά. Από σπασμένα κλαδιά δέντρων που έπεσαν στο οδόστρωμα, σημειώθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, στον κάθετο οδικό άξονα Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου.