ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σαρωτικό κύμα επιθέσεων

Με «προσωρινούς» υπουργούς στις πιο κρίσιμες θέσεις, ορκίστηκε χτες η κυβέρνηση Τζαφάρι

Κατοχική αυτοκινητοπομπή

Associated Press

Κατοχική αυτοκινητοπομπή
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ενώ ολόκληρο το Ιράκ συγκλονιζόταν από αλλεπάλληλες αιματηρές επιθέσεις, τις πλέον πολύνεκρες των τελευταίων μηνών, η νέα ιρακινή κυβέρνηση ορκιζόταν ενώπιον ενός διαιρεμένου «κοινοβουλίου». Ο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, πάντως, επέμεινε στη δέσμευσή του ότι τελικά οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις θα φέρουν αποτέλεσμα και θα βρεθούν οι 7 επικεφαλής των κρίσιμων υπουργικών θέσεων που παραμένουν ακόμη υπό «προσωρινό καθεστώς».

Περισσότεροι από 140 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους τουλάχιστον 14 Αμερικανοί στρατιώτες και 1 Βρετανός, σκοτώθηκαν τα τελευταία 5 εικοσιτετράωρα και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε πλήθος επιθέσεων σε ολόκληρο το Ιράκ. Χτες, μόνο, στο Ραμάντι σε συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και ιρακινού στρατού σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι, εκ των οποίων σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι 12 είναι αντάρτες και οι 3 Ιρακινοί στρατιώτες. Στη Σαμάρα, 3 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από αντάρτικα πυρά.

Οι πιο πολύνεκρες επιθέσεις σημειώθηκαν την Κυριακή, στο Ταλ Αφάρ, όπου καμικάζι αυτοκτονίας επιτέθηκε σε κηδεία Κούρδου αξιωματούχου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άνθρωποι και να τραυματιστούν 50 και τη Δευτέρα στην πόλη αλ Κάιμ, όπου σε εκκαθαριστική επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν 12 αντάρτες. Χτες, επίσης, η διοίκηση των κατοχικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι εντόπισε το πτώμα του πιλότου του ενός από τα 2 αμερικανικά μαχητικά τύπου «F/A 18 Hornet», τα οποία αγνοούνταν από τη Δευτέρα το βράδυ. Ενώ αναζητείται και ο δεύτερος πιλότος, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η αιτία της συντριβής των 2 αεροσκαφών στο Νότιο Ιράκ.

Ορκωμοσία με «προσωρινούς» υπουργούς

Ορκίστηκε, χτες, ενώπιον του Κοινοβουλίου η κυβέρνηση που κατάφερε, εν μέρει, να σχηματίσει μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις ο Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Η ίδια, πάντως, η διαδικασία της ορκωμοσίας αποδείχτηκε προβληματική. Καθυστέρησε αρκετή ώρα καθώς δεν παρευρισκόταν στο Κοινοβούλιο ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών και τελικά πραγματοποιήθηκε με τον ελάχιστο νόμιμο αριθμό κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, καθώς αρκετοί Ιρακινοί βουλευτές θέλησαν με την απουσία τους να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.

Ο ίδιος ο Τζαφάρι επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα είναι «πρωθυπουργός» όλων των Ιρακινών και ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση «μονίμων» υπουργών στα υπουργεία που παραμένουν υπό προσωρινή διοίκηση, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι κρίσιμες θέσεις των υπουργών Πετρελαίου και Αμυνας. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό, ο Τζαφάρι επιδιώκει να αναλάβει το υπουργείο Αμυνας κάποιος σουνίτης αξιωματούχος, εκτιμώντας ότι κατά αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η αντίσταση, της οποίας η ραχοκοκαλιά θεωρείται ότι προέρχεται από τους σουνίτες. Μέχρι στιγμής, πάντως, τα σχέδια αυτά δε φαίνεται να ευοδώνονται.

«Στέρεες», αλλά τεταμένες σχέσεις

Τη βεβαιότητα ότι οι «σχέσεις των δύο χωρών είναι στέρεες» εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις. Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η Ράις διατύπωσε τη θλίψη της Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι Αμερικανοί και Ιταλοί εμπειρογνώμονες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινό συμπέρασμα όσον αφορά στις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε από αμερικανικά πυρά ο Ιταλός μυστικός πράκτορας Νικόλα Καλιπάρι.

Παρ' όλα αυτά, το αποτέλεσμα της αμερικανικής έρευνας, σύμφωνα με το οποίο το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Καλιπάρι, έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα και δεν υπάκουσε στα σήματα των Αμερικανών στρατιωτών, προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στην Ιταλία. Η ιταλική ανάλογη εκδοχή ρίχνει την ευθύνη «στην απειρία, στο στρες και την κούραση των Αμερικανών στρατιωτών». Το βέβαιο είναι ότι υπό το βάρος της πίεσης της κοινής γνώμης, το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή και τη Γερουσία, ενώ πλέον ακόμη και βουλευτές του κόμματος του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι τάσσονται υπέρ της εκπόνησης σχεδίου άμεσης αποχώρησης των ιταλικών δυνάμεων από το Ιράκ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στο επίκεντρο ο πόλεμος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τουλάχιστον εννέα μήνες προτού πραγματοποιηθεί ο πόλεμος στο Ιράκ, Μπους και Μπλερ είχαν λάβει τις τελικές τους αποφάσεις, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι κυριακάτικοι «Times» του Λονδίνου, επικαλούμενοι τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου, δημοσίευμα που πυρπόλησε ακόμη περισσότερο το προεκλογικό σκηνικό. Αλλά οι Εργατικοί του Μπλερ φαίνεται ότι θα «αντέξουν και αυτό το χτύπημα»...

Πάντως, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η επίμαχη συνεδρίαση των μελών της βρετανικής κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη του 2002 με μοναδικό θέμα στην ατζέντα την κατάσταση στο Ιράκ. «Εάν το πολιτικό περιεχόμενο είναι ανάλογο, η κοινή γνώμη δε θα διαφωνήσει με την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ. Τα δύο βασικά ζητήματα είναι το πώς θα λειτουργούσε ένα σχέδιο στρατιωτικής επίθεσης και το κατά πόσο υπάρχει πολιτική στρατηγική για να την επιτρέψει» φέρεται να είπε τότε ο Μπλερ.

Διαφωνίες είχε εκφράσει, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι ο Σαντάμ απειλούσε τις γειτονικές χώρες, ενώ η ισχύς των όπλων μαζικής καταστροφής που είχε στη διάθεσή του ήταν «μικρότερη από αυτή της Λιβύης, της Βορείου Κορέας ή του Ιράν». Στην ίδια συνεδρίαση συμμετείχε και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας σερ Ρίτσαρντ Ντίρλοβ, ο οποίος μόλις είχε ολοκληρώσει ταξίδι στην αμερικανική πρωτεύουσα και ο οποίος εκτιμούσε ότι η επίθεση στο Ιράκ ήταν αναπόφευκτη, δεδομένου ότι ο Τζορτζ Ο. Μπους είχε αποφασίσει να ρίξει τον Σαντάμ. Μετά το πέρας εκείνης της συνεδρίασης, ο Τόνι Μπλερ ζήτησε από το υπουργείο Αμυνας να του παρουσιάσουν τα σχέδια πιθανής επίθεσης στο Ιράκ.

Από την πλευρά του ο Τόνι Μπλερ πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι επικεντρώνουν την προσοχή τους στο θέμα του Ιράκ γιατί δεν έχουν αξιόπιστο πολιτικό πρόγραμμα και από τις σελίδες του «Observer» κάλεσε τους ψηφοφόρους που τάχθηκαν κατά του πολέμου στο Ιράκ να μην ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας...

Το Εργατικό Κόμμα πάντως εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμά του στην πρόθεση ψήφου δύο μόλις μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 5ης Μάη, όμως περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων παραμένουν ακόμη αναποφάσιστοι, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των «Financial Times». Ετσι κατά τους αναλυτές το μόνο «σύννεφο» είναι ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων, αφού δηλώνουν ότι ενδέχεται να αλλάξουν γνώμη μέχρι την τελευταία στιγμή. Στις εκλογές του 1997 και του 2001 το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 21%.

Τέλος, οι εφημερίδες του Λονδίνου «Times», «Guardian», και «Financial Times» ανακοίνωσαν χτες ότι υποστηρίζουν τον Τόνι Μπλερ...

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Πέφτουν οι τόνοι για τη δοκιμή πυραύλου

ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-

Δοκιμή πυραύλου «μικρού βεληνεκούς δίχως δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής που εμπίπτει στο πεδίο συνηθισμένων δοκιμών» ήταν αυτή που έκαναν το πρωί της Κυριακής οι αρχές της ΛΔ Κορέας, ανακοίνωναν χτες Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια να ρίξουν τους τόνους που επιχειρούν να αυξήσουν το τελευταίο διάστημα Αμερικανοί αξιωματούχοι γύρω από το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, παρατήρησε πως η συγκεκριμένη δοκιμή «δε στρεφόταν με κανέναν τρόπο κατά της Ιαπωνίας»...

Ωστόσο, τις πληροφορίες για τη δοκιμή βορειοκορεατικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς που έπεσε το πρωί της Κυριακής στο Ιαπωνικό Πέλαγος, σε μία απόσταση περίπου 100 χλμ ανοιχτά των ακτών της ΛΔ Κορέας, έσπευσε να σχολιάσει χτες και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις. «Δεν πρέπει κανείς να αμφισβητεί την ικανότητα των ΗΠΑ να αποτρέψουν οτιδήποτε σχεδιάζουν οι Βορειοκορεάτες... Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνον τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε η Ράις, τονίζοντας «τις πολύ καλές συμμαχικές σχέσεις» της Ουάσιγκτον, τόσο με το Τόκιο, όσο και με τη Σεούλ. Ο δε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αντριου Καρντ, σχολίασε το γεγονός ως «προσπάθεια της Β. Κορέας να προκαλέσει την προσοχή του κόσμου», καλώντας παράλληλα την Πιονγιάνγκ να επιστρέψει σύντομα στο τραπέζι των συνομιλιών του Πεκίνου για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τέλος, χτες, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-NOVOSTI, επικαλούμενο δηλώσεις του Κονσταντίν Κοσάτσιοφ, επικεφαλής αντιπροσωπείας Ρώσων βουλευτών που επισκέφθηκε την περασμένη βδομάδα τη ΛΔ Κορέας, μετέδωσε πως «υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε πως η ΛΔ Κορέας μπορεί να προχωρήσει σε δοκιμή πυρηνικού μηχανισμού ακόμη και τον ερχόμενο Ιούνιο». Ο ίδιος Ρώσος βουλευτής φέρεται πως επέκρινε έντονα τις ΗΠΑ για την ασφυκτική πίεση που ασκούν στη ΛΔ Κορέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ