"Ανώμαλο έδαφος" για τη νόμιμη παραμονή και εργασία των αλλοδαπών προετοιμάζει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που παρουσίασε χτες ο υπουργός Εργασίας
Ενάντια στις αντιρατσιστικές οργανώσεις στράφηκε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,τις οποίες κατηγόρησε για"απόλυτες και μονομερείς απόψεις" και για προτάσεις "ρυθμίσεων - παγίδα" για τους αλλοδαπούς, παρουσιάζοντας το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη"νόμιμη διαμονή και εργασία των αλλοδαπών",όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η κυβέρνηση.
Το σχέδιο ΠΔ καθορίζει τη διαδικασία, ώστε οι αλλοδαποί να καταγραφούν από τον ΟΑΕΔ και να προμηθευτούν την "κάρτα προσωρινής άδειας παραμονής αλλοδαπών",με διάρκεια μόνο έξι μηνών και δυνατότητα ανανέωσης για άλλους τρεις μήνες.Απέναντί του υπάρχουν ενστάσεις για τα εμπόδια που μπαίνουν στους αλλοδαπούς και για την ανοχή σε εργοδότες που εφαρμόζουν καθεστώς "μαύρης εργασίας". Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας ζήτησε χτες τροποποίηση του ΠΔ, επειδή "δεν αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα".
Το ΠΔ έχει ήδη σταλεί στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή,στη συνέχεια θα επανεξεταστεί από την κυβέρνηση και θα υπογραφεί. Σε λίγες μέρες θα συνεδριάσει ξανά η επιτροπή που το επεξεργάστηκε, προκειμένου να εξετάσει ένα δεύτερο σχέδιο ΠΔ, που αφορά τη χορήγηση μεγαλύτερης άδειας παραμονής. Κατά την ηγεσία του υπουργείου σ' αυτή τη δεύτερη φάση θα λυθούν οι όποιες εκκρεμότητες απομείνουν από το πρώτο διάταγμα.
Ο υπουργός σημείωσε ότι παράλληλα με την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος θα ληφθούν και μέτρα για τη διασφάλιση των συνόρων μας,χωρίς να τα διευκρινίσει. Εμφανίστηκε, επίσης, απόλυτος στο χρονικό περιθώριο καταγραφής. Οι αλλοδαποί, παρά τις δυσκολίες ενημέρωσης που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία τους, θα έχουν μόνο δυο μήνες περιθώριο να καταγραφούν. Η προθεσμία αυτή θα μπορεί να παραταθεί μονάχα για άλλους δυο μήνες με υπουργική απόφαση.
Για την εξαίρεση των αλλοδαπών ναυτεργατών και των εργατών γης,από τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος, ο Μ. Παπαϊωάννου ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ειδικό νομικό καθεστώς για τους ναυτεργάτες και ότι οι εργάτες γης θα μπορούν να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.Αυτό σημαίνει ότι οι αλλοδαποί ναυτεργάτες δε θα έχουν τα "ίδια εργασιακά δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τον Ελληνα, από πλευράς αμοιβής, όρων συνθηκών εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων και των λοιπών οικονομικών υποχρεώσεων και εισφορών, που προβλέπονται από την ισχύουσαν νομοθεσία",όπως ορίζει διάταξη του σχεδίου. Οι αλλοδαποί ναυτεργάτες αμείβονται σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις των χωρών τους. Την κατάργηση της διάταξης που το επιτρέπει έχουν ζητήσει οι ναυτεργατικές ενώσεις.
- Οι διατάξεις του σχεδίου ΠΔ αφορούν κάθε αλλοδαπό, που χωρίς να έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις, διαμένει και εργάζεται στην Ελλάδα. Για τους υπόλοιπους θα ισχύει ο νόμος 1975,ο οποίος όμως έχει κριθεί αναποτελεσματικός.
- Ο αλλοδαπός θα πρέπει να δηλώσει αναλυτικά τα στοιχεία του, τη διεύθυνσή του, τον εργοδότη και την ειδικότητά του, τον τομέα που επιθυμεί να εργαστεί, το είδος της εργασιακής σχέσης τού αν εργάζεται ήδη. Αν και σε μερικές περιπτώσεις οι αλλοδαποί δεν μπορούν να προμηθευτούν, για διάφορους λόγους, από τις χώρες τους ορισμένα στοιχεία (π.χ. πιστοποιητικό γέννησης) παρ' όλα αυτά θα τους ζητηθούν, ως απαραίτητοι όροι καταγραφής.
- Αν έχουν καταδικαστεί στην Ελλάδα με ποινή φυλάκισης πάνω από ένα χρόνο δε θα μπορούν να πάρουν κάρτα, όπως επίσης αν έχουν ανίατη ασθένεια επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Επίσης, για λόγους εθνικής ασφάλειας οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης μπορούν να επιβάλουν περιορισμούς σε συγκεκριμένους αλλοδαπούς.
- Η κάρτα θα αναστέλλεται και για λόγους "δημοσίου συμφέροντος". Ο υπουργός είπε ότι το όργανο που θα τους επικαλείται θα πρέπει να τους διευκρινίζει κάθε φορά, απαντώντας στην κριτική ότι ο όρος είναι τόσο αόριστος που μπορεί να οδηγήσει σε αυθαίρετες διώξεις.
- Οι εργοδότες που απασχολούν αλλοδαπούς θα πρέπει να το δηλώσουν σε δυο μήνες. Αν το κάνουν παραγράφονται οι μέχρι τότε υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία. Αν δεν το κάνει, "δεν απαλλάσσεται των υποχρεώσεών του". Αυτή η διάταξη έχει συγκεντρώσει πυρά, επειδή αφήνει ουσιαστικά στο απυρόβλητο τους εργοδότες, με ελάχιστες ποινές σαν και αυτές που ισχύουν σήμερα, ενώ τον αλλοδαπό - θύμα εκμετάλλευσης, τον περιμένει η απέλαση.
Απεργούν πανελλαδικά την ερχόμενη Τετάρτη. Είπε - ξείπε ο υπουργός Εργασίας
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι οικοδόμοι την ερχόμενη Τετάρτη, 5 Φλεβάρη, διεκδικώντας την επίλυση οξυμένων προβλημάτων του κλάδου, όπως η ανεργία και ασφαλιστικά ζητήματα, αλλά και την υλοποίηση των πρόσφατων δεσμεύσεων του υπουργού Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου - κατά τη διάρκεια της προηγούμενης απεργιακής κινητοποίησης - σε μια σειρά επιμέρους αιτήματα.
Η οξυμένη ανεργία είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα στον κλάδο, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα - παρά την πρόσκαιρη αναθέρμανση το πρώτο εξάμηνο του '96 - βρίσκεται στα κατώτερα επίπεδα. Η αύξηση της ανεργίας έχει δραματικές επιπτώσεις και στο μεροκάματο, που εδώ και αρκετά χρόνια παραμένει το ίδιο. Επίσης αξιοποιείται ως μέσο για το χτύπημα των εργασιακών κατακτήσεων.
Εκ των πραγμάτων, αναδεικνύεται σε αίτημα αιχμής η εφαρμογή απ' την κυβέρνηση άμεσων μέτρων, που να ωθούν στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, κινείται και το αίτημα για μέτρα ενίσχυσης των ανέργων, όπως και το αίτημα για μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 55 για τα βαρέα και στα 60 γενικά κλπ.
Στις 12 Δεκέμβρη, κατά την προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου, ο υπουργός Εργασίας είχε δεσμευτεί για μια σειρά επιμέρους αιτήματα του κλάδου, που, ωστόσο, έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους οικοδόμους, όπως: Δε θα μειωθεί ο αριθμός των ελάχιστων υποχρεωτικών ενσήμων που καταβάλλονται στις οικοδομές. Θα ανοίξει ο φάκελος των υπέρ αγνώστων ενσήμων. Θα επανεξεταστούν οι όροι των δανειοδοτικών προγραμμάτων του ΟΕΚ, με βάση τις προτάσεις της Ομοσπονδίας κ.ά.
Ωστόσο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων,"επειδή οι ψεύτικες υποσχέσεις και η αθέτηση δεσμεύσεων χαρακτηρίζουν τη μέχρι σήμερα αντεργατική πορεία της κυβέρνησης, γι' αυτό δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στα λόγια του υπουργού. Εμπιστοσύνη έχουμε στις δικές μας δυνάμεις και στα αποτελέσματα των αγώνων μας και σε αυτούς θα επιμείνουμε μέχρι η κυβέρνηση να υποχρεωθεί σε πραγματική ικανοποίηση των αιτημάτων μας".
Την επιμονή της κυβέρνησης να καταθέσει "ως έχει" στη Βουλή το απαράδεκτο και επικίνδυνο νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο, καταγγέλλει με χτεσινοβραδινή της ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ."Το μισθολόγιο αυτό βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με την πρότασή μας τόσο στο οικονομικό, όσο και στο θεσμικό μέρος", τονίζει η ΑΔΕΔΥ και καλεί όλους τους δημόσιους υπάλληλουςστην απεργία στις 3 - 4 Φλεβάρη και στη συγκέντρωση που θα γίνει τη δεύτερη μέρα της απεργίας μπροστά στα γραφεία της στις 11.30 π.μ.Ειδικότερα η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την κυβέρνηση για την επιμονή της σε διατάξεις επικίνδυνες, όπως αυτή που δίνει το δικαίωμα περικοπής του "ψευδώνυμα χαρακτηριζόμενου "κινήτρου απόδοσης"", η απαγόρευση καταβολής του οικογενειακού επιδόματος και στους δυο συζύγους, η κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος που σε πολλές περιπτώσεις δινόταν με τη μορφή του κινήτρου απόδοσης κλπ.
- Τη συμμετοχή τους στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, 3 - 4 Φλεβάρη, ανακοίνωσαν χτες και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου.
Για μια ακόμα φορά, ανακοινώθηκε η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να καταργήσει το περιβόητο Ταμείο "εργατικών στελεχών" και να το συγχωνεύσει με το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ
Για άλλη μια φορά, εξαγγέλθηκε χτες από το υπουργείο Εργασίας η κατάργηση του Ταμείου "εργατοπατέρων",αυτού του διαφθορείου, που αποτελεί πάγιο αίτημα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Είχε προηγηθεί ανάλογη εξαγγελία και παρουσίαση σχετικού νομοσχεδίου από τον πρώην υπουργό Εργασίας Στ. Τζουμάκα,χωρίς ποτέ να υλοποιηθεί.
Αυτή τη φορά, ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου παρουσίασε προσχέδιο νόμου για την "κατάργηση του Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Εκπροσώπων και Υπαλλήλων Εργατικών Επαγγελματικών Οργανώσεων" και την ένταξή του στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ.Το σχετικό νομοσχέδιο, όπως είπε, θα προωθηθεί μέσα σε δυο μήνες στη Βουλή.
Στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ θα υπαχθούν, μετά τη συγχώνευση, οι εργαζόμενοι στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι συνδικαλιστές που απέχουν από την εργασία τους και αποζημιώνονται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανήκουν. Γενικά εξαιρούνται, σύμφωνα με τον υπουργό, οι ασφαλισμένοι που υπάγονται και σε άλλον επικουρικό φορέα ασφάλισης. Οι ήδη συνταξιούχοι του Ταμείου θα συνεχίσουν να παίρνουν τη σύνταξή τους, η οποία θα επαναϋπολογιστεί σύμφωνα με το άρθρο 11 του καταστατικού του ΤΕΑΜ.
Πάντως, ο υπουργός είπε ότι μέχρι να γίνει αναλογιστική μελέτη, θα συνεχιστεί το απαράδεκτο καθεστώς ενίσχυσης του Ταμείου "εργατοπατέρων" από το ΙΚΑ, την Εργατική Εστία και άλλους οργανισμούς και τα έσοδα θα πηγαίνουν στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Σε πρώτη φάση, προβλέπεται και η σύσταση ενός "προσωρινού λογαριασμού πρόνοιας", στον οποίο θα περιέλθουν όλη η περιουσία του Ταμείου και τα αποθεματικά του.