ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Σήμερα η εκδήλωση για τον απολογισμό λειτουργίας της παιδικής κατασκήνωσης

Τη διοργανώνει ο Κοινωνικός Οργανισμός του δήμου στις 6.30 μ.μ., στο χώρο της πλαζ

Μεγάλη εκδήλωση διοργανώνει ο Κοινωνικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) σήμερα Σάββατο στις 6.30 το απόγευμα στο χώρο της πλαζ, με θέμα τον απολογισμό της φετινής λειτουργίας της ημερήσιας παιδικής κατασκήνωσης του δήμου, που έγινε με τεράστια επιτυχία. Ο δήμος με ανακοίνωσή του καλεί γονείς και παιδιά που φιλοξενήθηκαν στην κατασκήνωση, τους εργαζόμενους, τους εθελοντές και τους φορείς που συμμετείχαν σε αυτήν, αλλά και όλους τους δημότες, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση που εκτός από τον απολογισμό λειτουργίας θα περιλαμβάνει και εκδήλωση όπου θα τιμηθούν εθελοντές και φορείς, που συνέβαλαν σε αυτήν, καθώς και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην παιδική κατασκήνωση συμμετείχαν δωρεάν περίπου 1.000 παιδιά σε τέσσερις περιόδους, διάρκειας 15 ημερών η καθεμιά, από τις 19 Ιουνίου έως τις 11 Αυγούστου. Αυτή η πρωτοπόρα πανελλαδικά δράση της δωρεάν παιδικής κατασκήνωσης του δήμου Πάτρας, λειτούργησε με 55 εργαζόμενους, μόνιμους υπαλλήλους του δήμου και του ΚΟΔΗΠ, και συμβασιούχους με 8μηνες και 2μηνες συμβάσεις. Την προσπάθεια στήριξαν με εθελοντική προσφορά αρκετοί πολίτες, ενώ σημαντική συμβολή είχαν φορείς και σύλλογοι της πόλης. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για τη λειτουργία της κατασκήνωσης ξεπέρασε τις 100.000 ευρώ και αφορούσε βασικά τους μισθούς των εργαζομένων με 8μηνες και 2μηνες συμβάσεις, τη μεταφορά των παιδιών, τα αναλώσιμα, τον εξοπλισμό και τα τρόφιμα.

Τα παιδιά φιλοξενήθηκαν στο χώρο της πρώην πλαζ του ΕΟΤ, που για δεκαετίες είχε εγκαταλειφθεί και είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, με κατεστραμμένα κτίρια και λεηλατημένες τις υποδομές της. Η κατασκήνωση λειτουργούσε σε πενθήμερη βάση, από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Φιλοξενούσε καθημερινά 250 περίπου παιδιά, ηλικίας από 8 έως 14 ετών, χωρισμένα ηλικιακά σε 12 ομάδες των 20 - 22 παιδιών η καθεμιά, που τη στελέχωναν δύο ομαδάρχες - συνοδοί. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε για τη φιλοξενία παιδιών από το ορφανοτροφείο του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος, όπως και ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών. Ολο το πρόγραμμα, το οποίο ήταν δωρεάν, περιλάμβανε μετακίνηση με μισθωμένα λεωφορεία, πλήρη σίτιση (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό), θαλάσσια μπάνια και αθλητικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως: Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, στίβο, τοξοβολία, badminton, ξυλορακέτες, tae kwondo, πινγκ - πονγκ, σκάκι, θεατρικό παιχνίδι, παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς, ομαδικά παιχνίδια, επιτραπέζια, περιβαλλοντική εκπαίδευση - ανακύκλωση, μπάνιο στη θάλασσα και υδατοσφαίριση.

Οι φορείς που συμμετείχαν ήταν το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών Πάτρας (ΕΣΥΝ) που παρουσίασε το πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης της εξάρτησης, ο ΣΕΓΑΣ που σε κάθε περίοδο πραγματοποίησε πρόγραμμα Athleticskids, η Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η Πυροσβεστική και η ΕΜΑΚ που παρουσίασαν σεμινάρια πυροπροστασίας. Σημαντική ήταν η βοήθεια για την καθημερινή λειτουργία του ιατρείου της κατασκήνωσης των γιατρών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, το Καραμανδάνειο και το ΠΕΔΥ, του Ερυθρού Σταυρού όπως και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πατρών.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Επετειακές εκδηλώσεις για τα 73 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης

Από τις περσινές αντίστοιχες εκδηλώσεις
Από τις περσινές αντίστοιχες εκδηλώσεις
Στις 4 του Οκτώβρη συμπληρώνονται 73 χρόνια από την απελευθέρωση της Πάτρας από τη γερμανική κατοχή και με αφορμή αυτήν την επέτειο ο δήμος Πατρέων διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις. «Εχουμε Ιστορία, έχουμε αγώνες και θυσίες. Κι είμαστε αναγκασμένοι να γνωρίζουμε την Ιστορία μας, να έχουμε ιστορική μνήμη. Ενα μάθημα που κανείς δεν δικαιούται να ξεχνά: Ποτέ πια φασισμός»!

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται είναι:

  • Τρίτη 3 του Οκτώβρη: Πορεία μνήμης, στις 6.30 μ.μ. από τη Δεξαμενή στην πλατεία Γεωργίου, όπου θα μιλήσει ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, και θα ακολουθήσει μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα από το Χορευτικό Τμήμα του δήμου.
  • Τετάρτη 4 του Οκτώβρη: Στις 10 π.μ. δοξολογία στη Μητρόπολη Πατρών και στις 11 π.μ. κατάθεση στεφάνων και εκδήλωση στα Ψηλά Αλώνια (στον τόπο εκτέλεσης Ελλήνων αγωνιστών της Αντίστασης).
  • Πέμπτη 5 και Παρασκευή 6 του Οκτώβρη: Ιστορικοί περίπατοι σχολείων και επίσκεψη στους χώρους όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα και οι μάχες απελευθέρωσης της πόλης.

Στο καλαίσθητο φυλλάδιο που κυκλοφορεί ο δήμος καλώντας στις εκδηλώσεις, σημειώνει πάνω σε μια αεροφωτογραφία της πόλης σημεία με ιστορική σημασία όπως την:

-- Αγγλικανική εκκλησία, όπου έπεσαν οι πρώτες βόμβες των ιταλικών αεροπλάνων το πρωί της 28ης Οκτώβρη 1940,

-- την πλατεία Γεωργίου, όπου έγινε η παρέλαση των ελευθερωτών του ΕΛΑΣ στις 4 του Οκτώβρη του '44,

-- τα Ψηλά Αλώνια, όπου έγινε η εκτέλεση 11 αγωνιστών διά απαγχονισμού στις 8 Μάη του '44,

-- το Ρωμαϊκό Ωδείο, όπου έπεσε ο λοχίας του ΕΛΑΣ, Γεώργιος Ράμος,

-- τον Παντοκράτορα, όπου στο καμπαναριό στήθηκε το πολυβόλο που ανέτρεψε την αντίσταση των Γερμανών στο κάστρο,

-- το Κάστρο, όπου ήταν το τελευταίο οχυρό των Γερμανών,

-- την πλατεία Προσφυγικών, όπου έγινε μπλόκο και σύλληψη πάνω από 200 πατριωτών στις 27 του Οκτώβρη του '43,

-- το 15ο και 17ο Δημοτικά Σχολεία, που ήταν ο χώρος συγκέντρωσης των συλληφθέντων στο μπλόκο των Προσφυγικών,

-- τη βίλα Λυμπερόπουλου, όπου υπήρχαν κρατητήρια και γινόντουσαν εκτελέσεις αγωνιστών,

-- το κτήμα Μουρτζούχου, που ήταν χώρος εκτέλεσης αγωνιστών.

Παράλληλα, ο δήμος αναφέρεται αναλυτικά στο χρονικό απελευθέρωσης της πόλης, σημειώνοντας ότι την 1η Οκτώβρη του '44, το 12ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ κατέλαβε τις περιοχές Κλάους, Περιβόλα, Εγλυκάδα, Γηροκομείο. Ενας λόχος κατέλαβε το Δασύλλιο και ένας άλλος από τα Συχαινά κατευθύνθηκε προς την παραλία για να αποκλείσει τη διαφυγή των Γερμανών. Την επομένη, στις 2 Οκτώβρη άρχισε η επιχείρηση απελευθέρωσης της πόλης με γενικευμένη επίθεση από όλα τα τμήματα που απλώθηκε σε όλη την Πάτρα και κράτησε έως αργά το βράδυ. Το πρωί της 3ης του Οκτώβρη παραδίδονται στην αγγλική δύναμη τα Τάγματα Ασφαλείας προδοτών και συνεργατών των Γερμανών του περιβόητου Κουρκουλάκου και η τελική επίθεση αρχίζει. Οι ΕΛΑΣίτες έφτασαν στα Ψηλά Αλώνια και μια ομάδα των ανταρτών κατορθώνουν να στήσουν ένα πολυβόλο στο καμπαναριό του Παντοκράτορα. Εκδηλώνεται επίθεση στο κάστρο και οι Γερμανοί υποχωρούν προς το λιμάνι. Το βράδυ αργά επιβιβάζονται σε πλοία και εγκαταλείπουν την Πάτρα. Στις 6 το πρωί της 4ης του Οκτώβρη οι καμπάνες αναγγέλλουν τη λευτεριά και το τέλος της σκλαβιάς. Οι απελευθερωτές, τα τμήματα του ΕΛΑΣ, παρελαύνουν στην ελεύθερη Πάτρα και οι κάτοικοι, που γέμισαν τους δρόμους, τους υποδέχονται με λουλούδια.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ομολογεί ότι μετέτρεψε τα νησιά σε τόπο εγκλωβισμένων προσφύγων

«Είναι σαφές ότι ο ρόλος μας είναι να προετοιμάζουμε τη χώρα για οποιεσδήποτε συνθήκες», ανέφερε χτες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, απαντώντας, στη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε Επίκαιρες Ερωτήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μέσα από τις οποίες εκφραζόταν και ...η αγωνία σχετικά με το εάν διαφαίνεται η περίπτωση ακύρωσης της συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ για το Μεταναστευτικό. Συμφωνία, βέβαια, που μετέτρεψε την Ελλάδα σε τόπο χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, ενώ αποτελεί μέρος των επικίνδυνων για τους λαούς ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται στην ευρύτερη περιοχή.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε, ώστε να ισχύσει η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας. Δεν είμαστε θεοί, δεν είμαστε ταχυδακτυλουργοί. Δυστυχώς, δεν εξαρτιέται μόνο από εμάς», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να κάνουμε κινήσεις, οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας. Είναι σαφές ότι πιέζουμε στην Ευρώπη και στην Τουρκία με διπλωματικές κινήσεις και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν αυτά τα οποία πρέπει να εφαρμόσουν», ενώ χαρακτήρισε το ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας «τραγωδία».

Ανέφερε, πάντως, ότι υπάρχει μία «παρατηρήσιμη» αύξηση των προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα, ειδικά σε Σάμο και Μυτιλήνη, λέγοντας ότι «αυτήν τη στιγμή η κατάσταση στη Σάμο και τη Μυτιλήνη είναι μία κατάσταση κακή», σημειώνοντας ότι στη Λέσβο αυτήν τη στιγμή παραμένουν 6.400 πρόσφυγες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ