ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2022
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΤΑΤΟΪ - ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ
Πόρισμα και διελκυστίνδα ευθυνών για να κρυφτεί η σκόπιμη έλλειψη υποδομών

Σε ακαθάριστο πυλώνα υπερυψηλής τάσης αποδίδεται η μεγάλη καταστροφή

Από την περσινή πύρινη κόλαση δίπλα στην πρωτεύουσα

Eurokinissi

Από την περσινή πύρινη κόλαση δίπλα στην πρωτεύουσα
Για άλλη μια φορά το γνωστό «μπαλάκι» των ευθυνών πάει και έρχεται με αφορμή τη δημοσίευση στα «Νέα» του πορίσματος της Πυροσβεστικής για την περσινή μεγάλη πυρκαγιά τον Αύγουστο στην Πάρνηθα, που κατέκαψε περίπου 100.000 στρέμματα δάσους στη Βαρυμπόμπη, στο Τατόι και 130 σπίτια στην ευρύτερη περιοχή. Το πόρισμα 42 σελίδων ρίχνει την ευθύνη στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), σημειώνοντας ότι «η πυρκαγιά προκλήθηκε από τον πυλώνα ΧΑ 44 του δικτύου υψηλής τάσης που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 520 μέτρων από το εστιατόριο "Λεωνίδας" στη Βαρυμπόμπη, και οφείλεται στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων λόγω μη καθαρισμού των μονωτήρων». Ο ιδιωτικοποιημένος αυτός οργανισμός με τη στήριξη όλων των αστικών κυβερνήσεων θιασωτών της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας απορρίπτει την κατηγορία και σε ανακοίνωσή της ισχυρίζεται ότι «η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μεγάλη απόσταση από τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ, όπως προκύπτει από όλο το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό, και ακολούθως άρχισε να πλησιάζει το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και να θέτει διαδοχικά εκτός λειτουργίας τα κυκλώματά του».

Κάπως έτσι φεύγει η προσοχή από το κύριο, δηλαδή τη διαχρονική έλλειψη πρόληψης και πυροπροστασίας μέσα από την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση υπηρεσιών, από ένα κράτος που είναι επιλεκτικά ανίκανο στην προστασία των λαϊκών νοικοκυριών από διάφορες καταστροφές, γιατί αυτό θεωρείται κόστος, την ίδια ώρα που τα δίνει όλα στο κεφάλαιο και στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Ο καθαρισμός και η προστασία των δασών, των πυλώνων υψηλής τάσης, το ζήτημα της ασφάλειας κρίσιμων υποδομών για τη λειτουργία της κοινωνίας μπαίνουν στο «ζύγι» του «κόστους - οφέλους» για το καπιταλιστικό κράτος. Ετσι τα οργανικά κενά στην Πυροσβεστική ξεπερνάνε τους 3.500 υπαλλήλους, την ίδια ώρα που 1.700 πυροσβέστες δεσμεύονται στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια. Ετσι η χώρα μας εξακολουθεί να μην έχει ασφαλές υπογειοποιημένο σύστημα ηλεκτρικού δικτύου και οι πυλώνες υπερυψηλής τάσης, που μένουν και ακαθάριστοι, περνάνε μέσα από κατοικημένες περιοχές, όπως συνέβη στη Βαρυμπόμπη και συμβαίνει ακόμα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η εικόνα της καταστροφής της περσινής φωτιάς, όπου για μέρες καίγονταν δάσος, σπίτια, εργοστάσια λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, απειλήθηκαν βασικές υποδομές της (δίκτυα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης κ.λπ.), δείχνει το πόσο εχθρικό είναι το αστικό κράτος για τα λαϊκά συμφέροντα.

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση που είχε κάνει την περίοδο της φωτιάς το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής, Κορίνθου, Εύβοιας και Βοιωτίας, «γνωρίζουμε όμως ότι στην εποχή μας υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να σχεδιαστεί η ολοκληρωμένη προστασία με αξιοποίηση εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να διασφαλίζεται η ηλεκτρική επάρκεια, να γίνουν οι απαραίτητοι καθαρισμοί, να προχωρήσει η υπογειοποίηση του δικτύου, να εκσυγχρονιστεί ο μηχανισμός έγκαιρου εντοπισμού και αντιμετώπισης βλαβών. Αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό υπάρχει στη χώρα μας! Είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα σε αυτήν την κατεύθυνση. Είναι οι καινοτόμες προτάσεις που μένουν αναξιοποίητες, γιατί δεν είναι κερδοφόρες για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους!».


ΟΡΙΑΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων

Συνέντευξη της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ

Συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων χαρακτήρισαν την προβληματική κατάσταση και τις εξελίξεις στον ΧΥΤΑ Χαλκίδας ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και η Γρανέττα Τσιβίκα, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Χαλκίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε συνέντευξη Τύπου της ΤΕ Εύβοιας.

Οπως αναφέρθηκε, ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας θεωρείται ήδη κορεσμένος από τον Αύγουστο του 2018, παρότι συνεχίζει να χρησιμοποιείται. Από τον Απρίλη του 2021 λειτουργεί χωρίς επίσημη άδεια, με έγκριση από τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ ΑΕ).

«Οι εξελίξεις και η οριακή ουσιαστικά κατάσταση όπου έχει φτάσει ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας είναι συνέπεια της αντιλαϊκής και αντιπεριβαλλοντικής διαχείρισης των απορριμμάτων από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα. Πολιτική που ακολουθούν πιστά οι δημοτικές αρχές στη Χαλκίδα αλλά και στους άλλους δήμους», τόνισε εισηγητικά η Γρ. Τσιβίκα και πρόσθεσε:

«Με ευθύνη τόσο του φορέα διαχείρισης αποβλήτων, του ΦΟΔΣΑ ΑΕ, όσο και όλων των τελευταίων δημοτικών αρχών της Χαλκίδας και των άλλων δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας που εξυπηρετούνται από τον ΧΥΤΑ και που πιστά ακολουθούν τις κυβερνητικές κατευθύνσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, η κατάσταση έχει φτάσει να είναι οριακή για τον ΧΥΤΑ Χαλκίδας».

Επεσήμανε ακόμα ότι ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ ΑΕ, η Περιφέρεια και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων, η δημοτική αρχή Χαλκίδας και οι λοιποί δήμοι που εξυπηρετούνται από τον συγκεκριμένο ΧΥΤΑ δεν ασχολήθηκαν ουσιαστικά με το πρόβλημα: «Καθυστέρησαν αδικαιολόγητα, στο πλαίσιο αντικρουόμενων απόψεων και συμφερόντων, για το ποιος θα είναι ο φορέας της υλοποίησης των απαραίτητων έργων, ποιος θα τα διαχειριστεί, σε ποια κατεύθυνση θα βαδίσει».

Και τόνισε: «Η τακτική αυτή, που προσπαθεί να φέρει τον λαό μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα είναι γνωστή πια. Δεν πρέπει κανείς να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα που θα τεθούν για την υιοθέτηση της μίας ή της άλλης αντιλαϊκής εκδοχής στη διαχείριση των απορριμμάτων. Κράτος, περιφερειακή και δημοτική αρχή και ο ΦΟΔΣΑ ας αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να δοθεί λύση. Ο λαός της Χαλκίδας και των άλλων δήμων ούτε οφείλει ούτε μπορεί να πληρώσει ξανά τις "αμαρτίες" τους».

Οι θέσεις του ΚΚΕ βρίσκονται στον αντίποδα της αντιλαϊκής πολιτικής

Από την πλευρά του ο Κ. Μπασδέκης υπογράμμισε ότι οι προτάσεις του ΦΟΔΣΑ και των δήμων για την επίλυση του προβλήματος, οι οποίες αφορούν είτε τη μεταφορά των απορριμμάτων, είτε την εκμίσθωση από ιδιώτη κινητής μονάδας επεξεργασίας, είτε την καθ' ύψος επέκταση του ΧΥΤΑ με τη δημιουργία τοιχίου, «κινούνται στον δρόμο που αναπόφευκτα θα επεκτείνει την είσοδο ιδιωτών στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, με επιβάρυνση των κατοίκων».

Η απάντηση στην αντιλαϊκή και αντιπεριβαλλοντική πολιτική, υπογράμμισε, είναι «οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για να υπάρχει διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία και την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με σεβασμό στο εισόδημα του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος. Δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδιασμού, πανελλαδικού και κατά Περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, με διασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων στην αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την πολιτική των κυβερνήσεων και της τοπικής διοίκησης στον ΧΥΤΑ Χαλκίδας, τόνισε ότι απαιτείται «άμεση επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις και μεθόδους», μέχρι δε την κατασκευή ΜΕΑ να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ και να διασφαλιστεί η μεταφορά τους σε κατάλληλο ΧΥΤΑ, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των δημοτών.

«Σήμερα εμπόδιο στην αξιοποίηση όλων των επιστημονικών και τεχνικών δυνατοτήτων μπαίνουν τα κέρδη που πρέπει να διασφαλιστούν στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι η δεσπόζουσα περιβαλλοντική αρχή της ΕΕ "ο ρυπαίνων πληρώνει" για τα αστικά απόβλητα, η οποία για τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές - που παράγουν το 90% των αποβλήτων - γίνεται "καθαρίζει χωρίς να πληρώνει".

Γι' αυτό σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο έγκλημα που προωθείται σε βάρος της υγείας, του περιβάλλοντος και του εισοδήματος του λαού της Χαλκίδας. Να βγουν συμπεράσματα από τη στάση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που αποδέχονται τα κριτήρια της ΕΕ και βάζουν πλάτη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής», τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Κ. Μπασδέκης.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Κλείνει το μάτι» η Κομισιόν στην αδειοδότηση λατομείου στο δάσος του Λαϊλιά Σερρών

Σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης, σχετικά με το περιβαλλοντικό έγκλημα της εγκατάστασης λατομείου γρανίτη στο δάσος του Λαϊλιά κι ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή 47 ανεμογεννήτριες και σχεδιάζεται να εγκατασταθούν άλλες 30, τοποθετήθηκε η Κομισιόν.

Με την απάντησή της «κλείνει το μάτι» στην εγκατάσταση του λατομείου, αφού ομολογεί ότι «τα έργα για τη δημιουργία λατομείων γρανίτη μπορούν να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω νομοθεσίας», ενώ κάνει λόγο για έγκριση σχεδίων σε προστατευόμενες περιοχές Νatura (τέτοια είναι και το δάσος του Λαϊλιά) αρκεί να μην «παραβλάψουν την ακεραιότητα των τόπων»... Τεκμηριώνεται ότι οι Οδηγίες της ΕΕ για τις ειδικές ζώνες διαχείρισης, καθώς και για τις περιοχές Natura, που έχουν εφαρμόσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, δεν αποκλείουν την κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η Κομισιόν ανοίγει στην πράξη δρόμο στα επικίνδυνα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για το λατομείο γρανίτη και τις επιπλέον ανεμογεννήτριες που έρχονται ως συνέχεια αυτών του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή. Γι' αυτό κι είναι ανέξοδες οι εκκλήσεις της να παρθεί υπόψη η συμμετοχή τοπικών φορέων, από τη στιγμή που η ίδια με την απάντησή της εναντιώνεται στα αιτήματά τους και κάνει πως δεν βλέπει τις σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και στον τερματισμό γεωργικών καλλιεργειών.

Η εν λόγω απάντηση της Κομισιόν αποτελεί έναν ακόμα λόγο να ισχυροποιηθεί η πάλη των μαζικών φορέων και του κινήματος στην ευρύτερη περιοχή απέναντι στα σχέδια που απεργάζονται κυβέρνηση, ΕΕ και επιχειρηματικοί όμιλοι.

Οι κάτοικοι των Σερρών και των γύρω περιοχών δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην αδειοδότηση του λατομείου αλλά και στην εγκατάσταση των ΑΠΕ με κριτήριο τα κέρδη των ομίλων, διεκδικώντας μέτρα προστασίας για το δάσος του Λαϊλιά. Τα κοιτάσματα γρανίτη και μεταλλευμάτων που υπάρχουν στην περιοχή αποτελούν λαϊκή περιουσία και η εξόρυξή τους θα έχει αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και τη δημόσια υγεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ