ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ INF
Προγραμματίζονται νέες συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας στο Πεκίνο

«Στημένη» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τη δημόσια παρουσίαση του επίμαχου ρωσικού πυραύλου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ρωσίας - ΗΠΑ με αιχμή και τη Συνθήκη για την απαγόρευση πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF), από την οποία έχουν δηλώσει ότι αποχωρούν οι ΗΠΑ στις 2 Φλεβάρη.

Μετά την προχτεσινή δημόσια παρουσίαση από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ενώπιον ξένων στρατιωτικών επιτετραμμένων και δημοσιογράφων, του επίμαχου ρωσικού πυραύλου 9M729, η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, Αντρεα Κάλαν, δήλωσε πεπεισμένη πως η Ρωσία έχει κάνει δοκιμές του πυραύλου σε εμβέλεια πάνω από 500 χλμ., παραβιάζοντας τη Συνθήκη. Επισήμανε ότι η ενημέρωση της Τετάρτης «ήταν ελεγχόμενη από τη Ρωσία» και πως «ό,τι και να κάνει η Ρωσία, δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι έχει ήδη δοκιμάσει τον πύραυλο "Κρουζ 9M729" σε εμβέλεια άνω των 500 χλμ.», πρόσθεσε.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν πως ο πύραυλος δεν είναι συμβατός με τη Συνθήκη INF και γι' αυτό απουσίαζαν από την ενημέρωση. Τον αφοπλισμό του ρωσικού πυραύλου ζήτησε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, ο οποίος είχε συνάντηση την Τετάρτη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στην Ουάσιγκτον.

Πάντως, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ΗΠΑ και Ρωσία θα διεξάγουν συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών, στο περιθώριο της συνάντησης των «πέντε πυρηνικών δυνάμεων» που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο την ερχόμενη βδομάδα. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε δηλώσει νωρίτερα ότι στο Πεκίνο θα συζητηθούν πέραν της Συνθήκης INF και άλλα ζητήματα, με έμφαση στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Σε χτεσινή συνέντευξη στο περιοδικό «International Affairs», ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε πως «κανείς δεν θα καταφέρει να μας φέρει σε αντιπαράθεση με την Κίνα», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον η αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη Συνθήκη INF μπορεί να προκαλέσει «συναγερμό» μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου. Να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει εκφράσει ανησυχίες για την ακύρωση της Συνθήκης από τις ΗΠΑ, που αποτελεί απειλή για την «παγκόσμια ασφάλεια».

Ο Ριάμπκοφ επισήμανε ότι «κάποιοι στην Ουάσιγκτον προτίθενται να αξιοποιήσουν τη Ρωσία κατά της Κίνας», αλλά εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι «οι Κινέζοι φίλοι μας αντιλαμβάνονται πολύ καλά αυτό το παιχνίδι». Ακόμη απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να συμμετέχει στην προσπάθεια των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την άνοδο της Κίνας.

ΓΑΛΛΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Η κυβέρνηση Μακρόν ιεραρχεί την ακόμα στενότερη προσαρμογή του λυκείου στις ανάγκες της αγοράς

Από κινητοποίηση μαθητών τον Δεκέμβρη, που επίσης αντιδρούν στα νέα μέτρα

Copyright 2018 The Associated

Από κινητοποίηση μαθητών τον Δεκέμβρη, που επίσης αντιδρούν στα νέα μέτρα
ΠΑΡΙΣΙ.--

Καθηγητές στη Μέση Εκπαίδευση έκαναν χτες 24ωρη απεργία και διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, σε αρκετές περιπτώσεις μαζί με μαθητές, καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν με στόχο - όπως λέει - την καλύτερη προσαρμογή του λυκείου στις ανάγκες της προετοιμασίας για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο.

Ουσιαστικά πρόκειται για ακόμα πιο αποφασιστική εφαρμογή κατευθύνσεων που συναποφασίζονται στην ΕΕ, με άξονα το πώς καλύτερα το σχολείο θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων, αφενός «ξεσκαρτάροντας» τη δεξαμενή των αυριανών εργαζομένων, αφετέρου διαμορφώνοντας τους άξονες και το περιεχόμενο σπουδών με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, σε μια περίοδο μάλιστα που ο ανταγωνισμός για τη μοιρασιά κλάδων και αγορών οξύνεται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι νέες διατάξεις επικεντρώνονται στο σύστημα των απολυτήριων εξετάσεων από το λύκειο (baccaleareat - bac), που το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι πρέπει να «εκσυγχρονιστεί».

Από τη μεριά τους, οι εκπαιδευτικοί επιμένουν ότι οι νέες αλλαγές αναγκάζουν τα παιδιά «ακόμα πιο πρόωρα» να προσανατολιστούν επαγγελματικά και ενισχύουν τη διαφοροποίηση μαθητών και σχολείων. Μεταξύ άλλων, σπάει ο ενιαίος χαρακτήρας του προγράμματος σπουδών, το βάρος δίνεται σε μεγάλο βαθμό σε διάφορα μαθήματα ειδικοτήτων («specialites») που εισάγονται, με το επιχείρημα ότι έτσι κάθε μαθητής θα μπορεί να διαλέξει «με βάση τα ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες του». Δηλαδή οι βασικές γνώσεις που το δημόσιο σχολείο θα έπρεπε να διασφαλίζει σε όλους ανεξαιρέτως, μετατρέπονται σε θέμα «ενδιαφέροντος» ή «φιλοδοξίας» του κάθε νέου, ενισχύοντας και με αυτόν τον τρόπο τη μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση μαθητών και σχολείων. Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως εξηγούσαν σε γαλλικά ΜΜΕ καθηγητές εκπαιδευτικοί χτες, τα μαθήματα ειδικοτήτων θα διαφέρουν τόσο ως προς το θέμα όσο και ως προς τον αριθμό τους, από σχολείο σε σχολείο. «Η μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει βαθιές ανισότητες», σημείωναν. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι ότι το πρόγραμμα σπουδών στο λύκειο θα καθορίζεται και «με βάση τη ζήτηση», ουσιαστικά με βάση τις κατευθύνσεις που δίνει η αγορά, επηρεάζοντας καθοριστικά γονείς και νέους, και όχι με βάση τα συμπεράσματα και τους καρπούς της σύγχρονης τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου, τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

ΗΠΑ
Θα αναβάλει την ομιλία για την «κατάσταση της Ενωσης» ο Τραμπ

Ενώ έκθεση του «Brookings» προβλέπει εκατομμύρια απολύσεις λόγω ψηφιοποίησης της οικονομίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η παράταση της κόντρας κυβέρνησης - Κογκρέσου, με αιχμή του δόρατος το σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για χρηματοδότηση του σχεδίου ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αναβάλλει τα σχέδια του Αμερικανού ηγέτη να εκφωνήσει στις 29 Γενάρη την καθιερωμένη ετήσια ομιλία για την «κατάσταση της Ενωσης» στο Κογκρέσο. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης, έπειτα από την επιλογή της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων (Δημοκρατικής) Νάνσι Πελόσι να μην του αποστείλει τη σχετική πρόσκληση, με αφορμή τη συνέχιση της αναγκαστικής αργίας περίπου 800.000 ομοσπονδιακών δημόσιων υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων από τις 22 Δεκέμβρη.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα κάνει την ομιλία όταν θα αρθεί η αναστολή λειτουργίας μέρους των δημόσιων υπηρεσιών. Ωρες μετά, δύο από τις ισχυρότερες Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς, ζήτησαν πληροφορίες από τον γερμανικό τραπεζικό όμιλο Deutsche Bank για τις σχέσεις που είχε με τον Πρόεδρο Τραμπ. Η γερμανική τράπεζα από την πλευρά της αρκέστηκε να διευκρινίσει πως προς το παρόν συνεχίζει «εποικοδομητικό διάλογο με τις δύο Επιτροπές», ώστε να καθορίσει πώς μπορεί να τις βοηθήσει καλύτερα.

Εκατομμύρια ανέργους λόγω ψηφιοποίησης βλέπει το «Brookings»

Το ίδιο 24ωρο, έκθεση της «δεξαμενής σκέψης» του ιδρύματος «Βrookings», που δημοσιοποιήθηκε χτες, εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια θα μπορούσαν να χαθούν τουλάχιστον 36.000.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ εξαιτίας της αυτοματοποίησης αρκετών μέσων παραγωγής και υπηρεσιών.

Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν πως σε πιο δυσχερή θέση θα βρεθούν εργαζόμενοι που σήμερα απασχολούνται στους τομείς της εστίασης, των πωλήσεων λιανικής, των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, των μεταφορών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών γραμματειακής και διοικητικής υποστήριξης. Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν πως σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας θα σημειωθούν πρώτα σε μικρότερες, επαρχιακές πόλεις και σε θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης και μορφωτικών προσόντων, τονίζοντας ωστόσο πως η ψηφιοποίηση της οικονομίας θα δημιουργήσει αργότερα και ανάγκες για νέα επαγγέλματα και υπηρεσίες. Εκτίμησαν επίσης πως σε πλεονεκτική θέση θα βρεθούν όχι απλώς μορφωμένοι εργαζόμενοι, αλλά αυτοί που διαθέτουν δημιουργικότητα, διαπροσωπικές ικανότητες επικοινωνίας και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Η «Αirbus» απειλεί να εγκαταλείψει τη Βρετανία

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΤΑΒΟΣ.--

Εντείνονται οι πιέσεις μεγάλων μονοπωλίων σε βάρος της κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, μπροστά στο ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ δίχως συμφωνία.

Ο Τομ Εντερς, διευθύνων σύμβουλος της αεροναυπηγικής εταιρείας «Αirbus», προειδοποίησε χτες ότι σε περίπτωση που επιχειρηθεί αποχώρηση της Βρετανίας δίχως συμφωνία τότε η εταιρεία θα εγκαταλείψει το βρετανικό έδαφος καθώς θα μπορούσε να υποστεί απώλειες πολλών δισ. ευρώ. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του χαρακτήρισε τη ρευστή κατάσταση και την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι κινήσεις της πρωθυπουργού «όνειδος», υποστηρίζοντας πως πλέον ο τομέας της αεροδιαστημικής στη Βρετανία «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού». «Το Brexit απειλεί να καταστρέψει όλη την ανάπτυξη που επιτεύχθηκε επί έναν αιώνα βασισμένη σε εκπαίδευση, έρευνα και ανθρώπινο κεφάλαιο. Αν τελικά γίνει Brexit χωρίς συμφωνία εμείς στην "Airbus" θα πρέπει να λάβουμε δυνητικά επώδυνες αποφάσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας τα 25 εργοστάσια της «Airbus» στη Βρετανία και τους 14.000 εργαζόμενους και τους πάνω από 110.000 άλλους που απασχολούνται σε συναφείς εταιρείες του κλάδου.

Λίγες ώρες μετά, διευθυντικό στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας FORD εκτίμησε ότι σε περίπτωση που την επόμενη βδομάδα η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει το σχέδιο συμφωνίας της κυβέρνησης με την ΕΕ και η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, επιχειρήσει Brexit δίχως συμφωνία, τότε η βρετανική οικονομία θα μπορούσε να υποστεί ζημιές τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ μόνο το 2019.

Στο μεταξύ, σε ομιλία του στο Νταβός της Ελβετίας, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, προέβλεψε ότι τυχόν αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία θα αποτελέσει αφενός «προδοσία» απέναντι σε όσους συμμετείχαν στο δημοψήφισμα του 2016, αφετέρου θα μπορούσε να βλάψει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Νωρίτερα, στο Νταβός, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, επανέλαβε την πρότασή του για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, θεωρώντας ότι έτσι μπορεί να δοθεί «ένα τέλος στο χάος». Εκτίμησε, επίσης, πως πλέον οι πιθανότητες να γίνει το δημοψήφισμα αυτό είναι «περισσότερες από 50%».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ για το Brexit, απέρριψε την πρόταση της βρετανικής πλευράς για «χρονικά περιορισμένο δίχτυ ασφαλείας» στα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας, τονίζοντας πως έτσι θα ακυρωνόταν ο σκοπός της ως εγγύησης ότι δεν θα υπάρξει σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία. Σε άλλο σημείο τόνισε πως εάν υπάρξουν υποχωρήσεις από τη βρετανική πλευρά θα μπορούσε να δημιουργηθεί περιθώριο για κάποιες αλλαγές, τονίζοντας εντούτοις πως είναι αδύνατοι οι συμβιβασμοί σε θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ όπως η ενιαία αγορά. Την ίδια θέση διατύπωσε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, τονίζοντας: «Είμαστε ανοικτοί σε διευκρινίσεις αλλά δεν θέλουμε να ανοίξει εκ νέου η συμφωνία.... Εάν οι Βρετανοί ζητούν περαιτέρω καθυστέρηση, πρέπει να καταλάβουμε για ποιον λόγο γίνεται αυτό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ