ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Διαξιφισμοί» Μέι - Κόρμπιν για τις σχέσεις με την ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αμείωτες μαίνονται στο Λονδίνο οι ενδοαστικές κόντρες με φόντο τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ, έπειτα από την ανακοίνωση πως οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών κατέληξαν χτες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες σε ένα 26σέλιδο (μη νομικώς δεσμευτικό) κείμενο για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μιλώντας στη Βουλή χτες το απόγευμα, υπερασπίστηκε το σχέδιο για τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας της με την ΕΕ αλλά και το προηγούμενο πολυσέλιδο σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση (Brexit) υποστηρίζοντας ότι είναι «καλή συμφωνία», με την οποία ανακτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μεταξύ άλλων σε σύνορα και νόμους, συμβάλλει στην προστασία θέσεων εργασίας και αποφεύγει τα σκληρά σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας. Τόνισε ότι ανοίγει το δρόμο για «συμφωνία ελεύθερου εμπορίου χωρίς δασμούς, επιπρόσθετες χρεώσεις και ποσοτικούς περιορισμούς» με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ θα επιτρέψει τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για έναν «εναλλακτικό διακανονισμό» με στόχο την αποτροπή «σκληρών» συνόρων Βόρειας Ιρλανδίας - Ιρλανδίας θα ξεκινήσουν προτού η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ. Παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται «σε κρίσιμο σημείο», καθώς η προχτεσινή συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, δεν οδήγησε στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων, όπως η διαπραγμάτευση του καθεστώτος του Γιβραλτάρ, των δικαιωμάτων αλιείας από και προς τις χώρες της ΕΕ. Για το λόγο αυτό η Μέι θα μεταβεί και αύριο Σάββατο στις Βρυξέλλες για να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση επιδιώκοντας όλα να είναι «έτοιμα» πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, την Κυριακή, για το Brexit.

Ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτήρισε το 26σέλιδο σχέδιο συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις ΗΒ - ΕΕ «φλυαρίες» που δεν χρειαζόταν να διατυπωθούν στο χαρτί μετά από δύο χρόνια διαπραγμάτευσης. «Είναι ένα μισοψημένο σχέδιο, ένα παραπέτασμα που μας κλείνει τα μάτια για να κάνουμε άλμα στο κενό», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αφενός δεν εξασφαλίζει θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της μεταποίησης και της βιομηχανίας, και αφετέρου «δημιουργεί εχθρικό περιβάλλον για τις μετακινήσεις εργαζομένων» από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Επισήμανε πως το σχέδιο πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις «είναι απόδειξη αποτυχίας» της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση των Συντηρητικών. Γεγονός είναι πάντως ότι το παζάρι για το Brexit, που δεν έχει καμία σχέση με τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, έχει δημιουργήσει και στα δύο αστικά κόμματα αντιπαραθέσεις καθώς υπάρχουν βουλευτές που υποστηρίζουν ή αντιτίθενται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που υπερασπίζονται. Το ζήτημα δε της ψήφισης της συμφωνίας στη βρετανική Βουλή είναι αρκετά αβέβαιο.


ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΚΟΥΡΤΣ
Στήριξη στην Μέι για να περάσει η συμφωνία για το Βrexit

Από τη συνάντηση Μέι - Κουρτς χτες στο Λονδίνο

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση Μέι - Κουρτς χτες στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σεμπάστιαν Κουρτς, προκειμένου να υποστηρίξει την Τερέζα Μέι στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit, όπως δήλωσε ο ίδιος πριν από τις χτεσινές συνομιλίες με την Βρετανίδα πρωθυπουργό. Ο Κουρτς τόνισε πως η πορεία για το Brexit βρίσκεται σε «καυτή φάση», καθώς η σχετική συμφωνία Μεγάλης Βρετανίας - ΕΕ πρέπει τώρα να εγκριθεί από τα κοινοβούλια, και κυρίως από το βρετανικό.

Επιπλέον, ως εκπρόσωπος της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ με την επίσκεψή του στη βρετανική πρωτεύουσα θέλει να έχει μία «ρεαλιστική εικόνα» για τις πιθανότητες να πλειοψηφήσει η συμφωνία.

«Στόχος μας είναι να αποφύγουμε ένα "σκληρό Brexit", δηλαδή η ζημιά που θα προκύψει από το Brexit να μην αυξηθεί ανυπολόγιστα. Η ζημιά είναι ούτως ή άλλως δεδομένη για την ΕΕ, όπως επίσης φυσικά είναι δεδομένη κυρίως για τη Βρετανία», ανέφερε.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση συναίνεσε γρήγορα στη συμφωνία, αλλά από την άλλη κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η έκβαση της ψηφοφορίας στη βρετανική Βουλή. Ο ίδιος διαπιστώνει ενότητα στα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ για τη συμφωνία του Brexit.


ΡΩΣΙΑ
Προτροπές Πούτιν για «έξυπνα» όπλα

ΜΟΣΧΑ.--

Η νέα κούρσα εξοπλισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσία, που δείχνει ότι οξύνεται ο ανταγωνισμός, κλιμακώνεται καθημερινά. Ενδεικτική είναι και η προχτεσινή προτροπή του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που μιλώντας σε σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας προέτρεψε στη δημιουργία προηγμένων οπλικών συστημάτων και ειδικότερα παραγωγή «έξυπνων» και υψηλής ακρίβειας πυραύλων, όπως και «έξυπνων» πολεμοφοδίων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος επισήμανε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν οι επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας, τονίζοντας ότι η αμυντική βιομηχανία, η οποία παράγει πολεμοφόδια μεγάλα σε όγκο, «πρέπει να γίνει σύγχρονη και υψηλής ποιότητας». Αναφερόμενος στον τομέα του εκσυγχρονισμού των πολεμοφοδίων, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι «αυτό που γινόταν κατά το παρελθόν με τη χρήση υψηλού κόστους οπλικών συστημάτων, σήμερα μπορεί να επιλυθεί με τη χρήση αρκετά φτηνών συστημάτων που θα χρησιμοποιούν ωστόσο υψηλής απόδοσης σύγχρονα και υψηλής ακρίβειας πολεμοφόδια».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων είχαν την Τετάρτη η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση, στις οποίες συζήτησαν την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στην ΕΕ με επικεφαλής τον διευθυντή της 4ης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Αλεξάντρ Μπότσαν - Χάρτσνεκο, «συζητήθηκε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα μια ευρεία γκάμα ζητημάτων που σχετίζονται με τα Βαλκάνια, όπως και η συνεργασία της Ρωσίας και της ΕΕ με τις χώρες της περιοχής», ενώ τα δύο μέρη - την ΕΕ εκπροσώπησε η επικεφαλής του Διευθυντηρίου Δυτικής Ευρώπης, Δυτικών Βαλκανίων και Τουρκίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Πολιτικής, Αντζελίνα Εϊκχορστ - συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν τον δεύτερο γύρο παρόμοιων διαβουλεύσεων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες το βέβαιο είναι ότι απασχόλησε ο σχεδιασμός για ένταξη όλων των χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κάτι το οποίο προσπαθεί να αποτρέψει η Ρωσία, γιατί αντιτίθεται στα συμφέροντα των δικών της μονοπωλιακών ομίλων.


ΗΠΑ
Απειλές Τραμπ για κλείσιμο συνόρων και χρήση βίας σε μετανάστες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανέβασε εκ νέου τους τόνους και τις απειλές με αφορμή τις μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ από τα νότια σύνορα με το Μεξικό. Απείλησε να κλείσει τα αμερικανο-μεξικανικά σύνορα και να περιορίσει τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές σε περίπτωση που «χάσουμε τον έλεγχο ή υπάρξει βία».

Σε μια τέτοια περίπτωση, «το Μεξικό δεν θα μπορεί πλέον να πουλάει τα αυτοκίνητά του στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με νόημα ότι πλέον οι πάνω από 5.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με το Μεξικό έχουν την άδεια για χρήση «θανατηφόρας βίας εφόσον χρειαστεί». Για πολλοστή φορά καταφέρθηκε εναντίον των απελπισμένων φτωχών μεταναστών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής που αναζητούν ευκαιρία καλύτερης τύχης στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «πολλοί από αυτούς είναι εγκληματίες».

Στο θέμα της χρήσης πυρός από τους Αμερικανούς στρατιώτες σε μετανάστες είχε αναφερθεί μια μέρα νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, διευκρινίζοντας ότι «δεν θα είναι οπλισμένοι παρά μόνο με ρόπαλα» και θα αναλάβουν δράση σε περίπτωση βίαιων επεισοδίων. «Θα πρόκειται πιθανόν για μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας, εφοδιασμένα με ασπίδες, με ρόπαλα. Οχι πυροβόλα όπλα», είπε. Σε άλλο σημείο, ο Μάτις ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων (που προβλεπόταν αρχικά έως τα μέσα Δεκέμβρη) θα εξαρτηθεί από τις συστάσεις του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Πάντως, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι υπάρχει μνημόνιο που υπογράφει ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, και προτείνει την έκδοση διαταγής για την προστασία των συνοριοφυλάκων και, εάν χρειαστεί, «την καταφυγή σε θανατηφόρα βία», σε μέσα «ελέγχου» πλήθους, προσαγωγές και έρευνες.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Τραμπ κατήγγειλε την ύπαρξη «δικαστών του Ομπάμα» που εμποδίζουν τη σκληρή μεταναστευτική του πολιτική, ξεκινώντας μία ασυνήθιστη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Τζον Ρόμπερτς. Ο Ρόμπερτς είχε αντιδράσει προηγουμένως σε παρόμοια δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, λέγοντας ότι οι δικαστές είναι αμερόληπτοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ