Ολοκληρώνεται σήμερα το τριήμερο «φροντιστήριο»
Eurokinissi |
Στην κατεύθυνση που προσδιόρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, προχτές - πρώτη μέρα των εργασιών της συνάντησης - για δραστική μείωση της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνουν οι δήμοι, οι νέοι αιρετοί «διδάχθηκαν» το εξής κεφάλαιο: Ουσιαστική πηγή χρηματοδότησης των δήμων είναι η τοπική φορολογία, δηλαδή η τσέπη του δημότη. Στο πλαίσιο αυτό επιστρατεύτηκαν οικονομολόγοι και διευθυντές του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι ανέλυσαν την... ευρωπαϊκή εμπειρία, με βάση την οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) υποτίθεται ότι έχει ξεπεράσει την ιδιότητα του φτωχού συγγενή του κράτους, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα... Πώς; Με την επιβολή φόρων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δήμοι των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που εισπράττουν τα λιγότερα χρήματα από την κρατική επιχορήγηση, είναι αυτοί που έχουν και τα μεγαλύτερα έσοδα από δικούς τους πόρους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ιρλανδίας, που τα έσοδα από φόρους και τέλη ανέρχονται στο 82,2%, ενώ από επιχορηγήσεις μόλις στο 5,4%. Ενδεικτική είναι και η περίπτωση της Δανίας, που τα έσοδα προέρχονται κατά 71% από φόρους και τέλη και από επιχορηγήσεις κατά 20%. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 35% και 63%.
Το παραπάνω μοντέλο θέλει να επιβάλει και στη χώρα μας η κυβέρνηση. Οδεύουμε προς δραστική μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), οι οποίοι θα λειτουργούν μόνο σαν μηχανισμός εξισορροπητικός των ανισοτήτων μεταξύ των δήμων. Δηλαδή, οι ΚΑΠ θα διοχετεύονται σε δήμους που δεν έχουν μεγάλη φοροδοτική δυνατότητα. Στο πλαίσιο του ίδιου μοντέλου, ανατίθενται στους δήμους αρμοδιότητες κεντρικής ευθύνης, όπως υγεία, εργασία, παιδεία, κάτι που οδηγεί στον κατακερματισμό τους και στην απώλεια του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα τους. Στην κορυφή της λίστας των αρμοδιοτήτων βρίσκεται η Φινλανδία, η οποία ασκεί συνολικά 38, ανάμεσά τους οι εκπαίδευση (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, επαγγελματική - τεχνική), υγεία, πρόνοια, κοινωνική ασφάλιση, συγκοινωνίες, κλπ.
Μέχρι και 233% οι αυξήσεις στα χρόνια της δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου
Κατά 8,5% αυξάνονται τα δημοτικά τέλη καθαριότητας-φωτισμού για το 2003 στη Θεσσαλονίκη. Ο δήμος της πόλης βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη των δημοτών, συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση την άγρια φορομπηχτική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση. Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, στη συνεδρίαση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, επανέλαβε την ευλαβική της πίστη στη φοροεισπρακτική πολιτική, η οποία τα τελευταία 11 χρόνια οδήγησε σε αύξηση των δημοτικών τελών έως και 233%. Ο δήμαρχος και η παράταξή του απέδειξαν πώς αντιλαμβάνονται την «αναγέννηση» στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ - Τώρα» και δημοτικός σύμβουλος, Αγάπιος Σαχίνης, καταψήφισε, καταγγέλλοντας την πολιτική πρακτική της διοίκησης και προειδοποίησε ότι ο συνδυασμός του θα αντιπαλέψει με κάθε τρόπο αυτή την πολιτική.
Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού από το 1992 έως και σήμερα έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη: Το 1992 στην Α΄ Ζώνη Κατοικιών ήταν 276 δραχμές και σήμερα έχουν φτάσει στις 708,76 δραχμές (αύξηση 156%).
Στη Β΄ Ζώνη το 1992 ήταν 179 δραχμές και σήμερα είναι 596,31 δραχμές (αύξηση 233%).
Στη Γ΄ Ζώνη από 162 δραχμές το 1992 έφτασαν στις 531,57 δραχμές (αύξηση 228%).
Με την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 8,5% - δηλαδή πολύ πιο πάνω και από τον πληθωρισμό - για τη νέα χρονιά, αντιλαμβάνεται ο καθένας πού θα φτάσουν.
Ο Αγ. Σαχίνης κατήγγειλε τη διοίκηση του δήμου, πως υλοποιώντας την πολιτική της κυβέρνησης δεν αντιδρά στην οικονομική συρρίκνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δε διεκδικεί παρακρατημένους πόρους, που ξεπερνούν το 1,7 τρισ. δραχμές, και μετατρέπει το δήμο σε φορομπηχτικό μηχανισμό. «Προσθέτει βάρη στους δημότες, σε μια χρονιά που οι αυξήσεις για τους εργαζόμενους δε θα ξεπεράσουν το 2,5%», ανέφερε.
Επίσης σημείωσε: «Η συγκράτηση των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη, η κατάργηση της δημοτικής φορολογίας, ο διπλασιασμός των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για την Αυτοδιοίκηση, είναι αιτήματα πρώτης γραμμής για το συνδυασμό μας και θα χαρακτηρίζουν τη δράση μας μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Απαιτείται όμως η δραστηριοποίηση σ' αυτή την κατεύθυνση όλων των δημοτών για την ανατροπή αυτής της φορομπηχτικής πολιτικής κυβέρνησης και διοίκησης δήμου».
Διημερίδα για την προώθηση προγραμμάτων ανάπλασης υποβαθμισμένων περιοχών των πόλεων με την καθοριστική συμβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά από πρωτοβουλία της Βρετανικής Πρεσβείας (!) και του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Δράσεις που θα χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα και θα αξιοποιούν «πακέτα» της ΕΕ και του Δημοσίου.
Αναφέρθηκαν επανειλημμένα παραδείγματα από τη Μ. Βρετανία, όπου σε 492 έργα αξίας 35 δισ. ευρώ «το δημόσιο αποφάσισε τι θα γίνει και ο ιδιωτικός τομέας ήταν ελεύθερος να σχεδιάσει το πώς θα γίνει». Πρόκειται, όπως διευκρινίστηκε, για έργα (ύδρευσης, αποκομιδής σκουπιδιών, συντήρηση κτιρίων, τροφοδοσία, ασφάλεια κλπ.) που κύρια είναι υποστηρικτικές υπηρεσίες.
Υπάρχει και εμπλοκή των τραπεζών σ' αυτά τα προγράμματα, μάλιστα ένας εκπρόσωπος μεγάλης ξένης τράπεζας είπε ότι για έργα κοινωνικών προγραμμάτων ζητείται η συμβολή των ιδιωτικών κεφαλαίων και έτσι να μπορεί να απαλλάσσεται το κράτος. Αναφέρθηκε μάλιστα μια πρωτοβουλία στη Μ. Βρετανία όπου στήθηκαν μικρά κέντρα υγείας, φαρμακεία και εργαστήρια σε υποβαθμισμένες περιοχές με ιδιωτική χρηματοδότηση. Δε δόθηκαν στοιχεία όμως αν και κατά πόσο επιβαρύνθηκαν οι χαμηλά εισοδηματικές τάξεις από την ύπαρξη αυτών των ιατρείων.
Οσον αφορά τη Θεσσαλονίκη προτάσεις έγιναν για την περιοχή Λαχανόκηπων, του Δυτικού Τόξου και του Λιμανιού. Εδώ το δημόσιο καλείται να άρει τα νομικο-πολιτικά εμπόδια, προκειμένου να διευκολυνθεί το ιδιωτικό κεφάλαιο να επεκταθεί στα κοινωνικά προγράμματα. Ακόμη ανακοινώθηκε η προκήρυξη διεθνούς Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τους Λαχανόκηπους, ενώ στα σχέδια ανάπλασης του λιμανιού περιλαμβάνονται επενδύσεις πάρκινγκ, εστιατορίων, αιθουσών πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.ά.
Αναφερόμενη στις προτάσεις που κατατέθηκαν στη διάρκεια του διημέρου, η εκπρόσωπος της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Γιάννα Πατελάκη, σημείωσε ότι αυτές δεν ξεφεύγουν από το μοντέλο για το οποίο προορίζει η ΕΕ τη Θεσσαλονίκη, ως έναν τόπο δηλαδή από όπου θα ξεκινούν πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές δραστηριότητες για την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Δε δίνουν λύση στα εκρηκτικά προβλήματα της περιοχής και δεν απαντούν στο ερώτημα ανάπτυξη για ποιον, προς όφελος τίνος;
«Το κόμμα μας δεν αδιαφορεί για την ολοκλήρωση έργων που θα βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων. Εχουμε τη γνώμη όμως ότι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται και εδώ είναι αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης. Δεν οφείλονται στο ότι δεν υπάρχουν μελέτες ή δεν έχουν γίνει συζητήσεις. Και το κυριότερο, εμείς κάνουμε διαφορετική ιεράρχηση ως προς τις ανάγκες των εργαζομένων, ποιον και τι πρέπει να εξυπηρετεί μια αναπτυξιακή πρόταση, αλλά και ως προς τις δυνατότητες της περιοχής. Σ' αυτά τα ερωτήματα η απάντηση που δίνει το ΚΚΕ είναι ότι η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων κι όχι με κριτήριο τα κέρδη των ιδιωτών», σημείωσε.
Μεγάλες ζημιές προκάλεσε στο Τμήμα Αξονικού Τομογράφου του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας η πυρκαγιά που προκλήθηκε στο ακτινολογικό, τα αίτια της οποίας διερευνά το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε, προχτές Πέμπτη, είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν φάκελοι ασθενών, έπιπλα, ένα μεγάλο μέρος του συστήματος θέρμανσης και φωτισμού του τμήματος. Το συνολικό ύψος των ζημιών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανέρχεται στο ποσό των 18.000 Ευρώ, ενώ τα μηχανήματα του Αξονικού Τομογράφου θα είναι εκτός λειτουργίας, τουλάχιστον, για μια βδομάδα.