ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολόκληρη η συναυλία με έργα Σοβιετικών συνθετών στο πόρταλ «902.gr»

Στο πόρταλ «902.gr», όποιος επιθυμεί μπορεί να δει ολόκληρο το βίντεο από τη μεγάλη συναυλία με έργα Σοβιετικών συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής, που οργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ προς τιμήν των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση την Τετάρτη 18 Οκτώβρη 2017.

Στη συναυλία παρουσιάστηκαν έργα των μεγάλων Σοβιετικών συνθετών Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953), Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975) και Αράμ Χατσατουριάν (1903-1982).

Συγκεκριμένα, στο Α' μέρος παρουσιάστηκαν τα εξής: Βαλς από τη Σουίτα «Μεταμφίεση» (Masquerade Valse) του Αρ. Χατσατουριάν, επιλογή μερών από το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», Σουίτα Νο. 2, Op. 64 (1. Μονταίγοι και Καπουλέτοι, 2. Ο χορός των κοριτσιών με τα κρίνα, 3. Ο Ρωμαίος στον τάφο της Ιουλιέτας) του Σ. Προκόφιεφ και «Ο χορός των σπαθιών» από το μπαλέτο «Γκαγιανέ» του Αρ. Χατσατουριάν.

Στο Β' μέρος παρουσιάστηκε η Συμφωνία Νο 12 σε Ρε ελάσσονα, Op.112, «Το Ετος 1917» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. 1. Επαναστατημένη Πετρούπολη (Moderato - Allegro - Piu mosso - Allegro), 2. Ραζλί [Allegro (L'istesso tempo) - Adagio], 3. Αβρόρα [Adagio (L'istesso tempo) - Allegro], 4. Η Αυγή της Ανθρωπότητας [Allegro (L'istesso tempo) - Allegretto - Moderato].

Τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διηύθυνε ο διεθνούς φήμης διευθυντής ορχήστρας Αλέξανδρος Μυράτ.

Το Μικρό Εθνικό γιορτάζει τα Χριστούγεννα

Φέτος, τις μέρες των εορτών, οι ήρωες των παιδικών παραστάσεων του Μικρού Εθνικού, η «Μόμο», η παρέα της, αλλά και «Τα παιδιά του Γαλάζιου Πλανήτη», μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων, ξεκινούν το «Χριστουγεννιάτικο Σκασιαρχείο». Κρύβονται σε κάθε γωνιά του ιστορικού κτιρίου Τσίλλερ και ετοιμάζουν μοναδικές εκπλήξεις για τους μικρούς τους φίλους. Face painting, γρίφοι, μουσικές, ξεναγήσεις και πολλές ακόμα εκπλήξεις. Οι δράσεις που πραγματοποιούνται συμπεριλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου των παραστάσεων.

«Θα βοηθήσεις τη Μόμο να βρει το κλεμμένο αστέρι των Χριστουγέννων; Μπορείς να κάνεις το θλιμμένο βιολί να χαμογελάσει; Μήπως εσύ έχεις τη λύση για τους γρίφους του Μαστροώρα; Θέλεις να ακολουθήσεις τον Τζίτζη σε μια από τις τρελοξεναγήσεις του στο ιστορικό κτίριο Τσίλλερ; Ακούγεται ότι κυκλοφορούν σοφοί, βασιλιάδες αλλά και... καλικάντζαροι στους διαδρόμους του!».

Αναλυτικά το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των εορτών έχει ως εξής:

23 Δεκέμβρη: 16.00: «Μόμο» του Μίχαελ Εντε, Κτίριο Τσίλλερ και 17.00: «Τα παιδιά του Γαλάζιου Πλανήτη»του Αντρι Σνάιρ Μάγκνασον, Κτίριο Τσίλλερ.

26, 27, 28, 29 και 30 Δεκέμβρη και 2, 3, 4, 5 και 6 Γενάρη: 17.00: «Μόμο» και 18.00: «Τα παιδιά του Γαλάζιου Πλανήτη».

Ακόμα, στις 23, 27, 30 Δεκέμβρη και στις 5 και 6 Γενάρη, στο φουαγέ της Σκηνής «Νίκος Κούρκουλος», οι Δημήτρης Προύσαλης και Φίλιππος Πλακιάς θα αφηγούνται λαϊκά χριστουγεννιάτικα παραμύθια με συνοδεία μουσικής και τραγούδια ειδικά γραμμένα για τις ιστορίες.

«Ο Αμερικάνος» για λίγες παραστάσεις

Η παράσταση την οποία έχουν παρακολουθήσει πάνω από 50.000 θεατές, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία για 8η συνεχή χρονιά, για 8 μόνο παραστάσεις, στο «Από Μηχανής» Θέατρο (Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, τηλ. κρατήσεων 210-5232097), μέχρι και τις 7 Γενάρη 2018 (κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18.00, εκτός από 24 και 31 Δεκέμβρη).

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θεατρική μεταφορά του ομώνυμου κλασικού διηγήματος «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, για έναν ηθοποιό και έναν μουσικό, που υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο». Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος.

Ο «Αμερικάνος», ο Τζον Στόθισον, είναι ένας Ελληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανείς. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας: Η ελπίδα ότι η αγαπημένη του ίσως είναι ακόμα εκεί και τον περιμένει. Ακριβώς όπως ο Οδυσσέας, που γύρισε για να ξαναβρεί τη χαμένη του Ιθάκη στα μάτια της πιστής του Πηνελόπης.

Ο Θανάσης Σαράντος, ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, αυτή του αφηγητή που κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων από τον συνθέτη Λάμπρο Πηγούνη, που ερμηνεύεται ζωντανά από τον μουσικό Γιώργο Τζιαφέττα. Σκηνοθεσία - ερμηνεία - φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος. Σκηνική επιμέλεια: Λίνα Μότσιου.

Ειδικό πακέτο για το «Κάλλιο πέντε και στο χέρι»

Ειδικό πακέτο ομαδικού εισιτηρίου προσφέρει για τις μέρες των γιορτών το θέατρο «Από Κοινού» στην παράσταση «Κάλλιο πέντε και στο χέρι». Το ειδικό πακέτο αφορά 4 άτομα στην τιμή των 28 ευρώ.

Η προσφορά ισχύει μόνο για προπωλημένα εισιτήρια τα οποία μπορεί, όποιος επιθυμεί, να προμηθευτεί από το ταμείο του θεάτρου (Ευπατριδών 4, Γκάζι), σήμερα Πέμπτη 21/12 και αύριο Παρασκευή 22/12 από τις 18.00 έως τις 20.30.

Τις μέρες των γιορτών, η παράσταση θα ανέβει στις 22, 23, 25, 26, 29, 30/12, 1, 5, 6/1 στις 21.00 και 7/1 στις 20.15.

Ατυχής επιλογή;

Σε ένα από τα «λαμπερά» σόου της ελληνικής τηλεόρασης, όπου διαγωνίζονται άνθρωποι για να αναδείξουν τα ταλέντα τους, είδαμε και μια ομάδα μικρών παιδιών, από μια ιδιωτική σχολή χορού, να διαγωνίζονται να επιδείξουν το ταλέντο τους στο χορό και το τραγούδι. Αλλου είδους κουβέντα, βέβαια, είναι γιατί σε αυτό το σύστημα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κρατικές δομές που τα παιδιά, οι μαθητές θα μπορούν να καλλιεργήσουν με την απαραίτητη φροντίδα, υποστήριξη, δωρεάν τα ενδιαφέροντά τους, τις ιδιαίτερες δεξιότητές τους, να αναδείξουν τα ταλέντα τους...

Αυτά, λοιπόν, τα ομολογουμένως ταλαντούχα παιδάκια παρουσίασαν ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο, βασιζόμενο σε μια σκηνή από την παιδική ταινία «Αναστασία» της Ντίσνεϊ, που πραγματεύεται την ιστορία της Αναστασίας, της οικογένειας των Ρομανόφ, της... γνωστής οικογένειας των τσάρων που καταπίεζε και εκμεταλλευόταν για αιώνες το ρωσικό λαό, μέχρι που το Φλεβάρη του 1917 ο εξεγερμένος ρωσικός λαός έσπασε τις αλυσίδες της μοναρχίας των Ρομανόφ.

Σταχυολογώντας ορισμένες μόνο από τις ατάκες που ακούστηκαν, «μια μαύρη σκιά είχε πέσει πάνω από τον οίκο των Ρομανόφ», «σπίθα δυστυχίας στη χώρα μας έγινε φλόγα, που σύντομα θα κατέστρεφε τη ζωή μας για πάντα» και για να μη μείνει κανείς με την απορία ποια είναι αυτή η σπίθα δυστυχίας, ακούγεται στη συνέχεια «Η επανάστασή τους μας πήρε τη χαρά»...

Τα παιδιά που, βέβαια, αθώα θεώρησαν ότι αναπαριστούν ένα παραμυθάκι, μια ιστοριούλα, έπεσαν θύματα μιας ύπουλης προπαγάνδας. Γιατί καθόλου αθώο δεν είναι το έργο της Ντίσνεϊ και η προσπάθεια εμφάνισης των αιματοβαμμένων Ρομανόφ, που καταδυνάστευαν το ρωσικό λαό, ως θύματα της περίστασης! Κι εμείς αναρωτιόμαστε... Τι άραγε οδήγησε στην επιλογή αυτού του άτυχου δρώμενου από τους υπεύθυνους; Ηταν άραγε αποτέλεσμα άγνοιας;


Α.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ