ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Κλιμακώνεται η ενδοαστική κόντρα

Η αντιπαράθεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης της Πολωνίας, υποτίθεται για το «κράτος δικαίου», κλιμακώνεται. Χτες, η Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Πολωνίας, που είναι πιθανόν να φθάσει μέχρι την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την άρνησή της να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος κατάφωρης παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία» και κατά συνέπεια ενεργοποιείται το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής Συνθήκης, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Πρόκειται για την πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός που καταδεικνύει την όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων.

Η ΕΕ επικαλείται ότι «το κράτος δικαίου αποτελεί θεμελιώδη αξία της ΕΕ», κατηγορώντας την πολωνική κυβέρνηση για χειραγώγηση του δικαστικού συστήματος. Βεβαίως, αυτό που υπερασπίζεται η κάθε πλευρά είναι επί της ουσίας το δίκαιο που εξυπηρετεί το κεφάλαιο. Η αντιπαράθεση ξεκινάει από την προσπάθεια της κάθε αστικής τάξης - και της πολωνικής - να εξασφαλίσει καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό με τους «εταίρους» στην εκμετάλλευση των λαών. Πάντως, να υπενθυμίσουμε πως δικαστήρια και αστικές κυβερνήσεις στην Πολωνία, με τη στήριξη της ΕΕ, έχουν θεσπίσει μια σειρά από αντικομμουνιστικούς νόμους για την παραχάραξη της Ιστορίας. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση.

Το κυβερνών αντιδραστικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) θέλει να ελέγξει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας και γι' αυτό προτείνει νομοσχέδια που αλλάζουν υφιστάμενες διατάξεις του αστικού Συντάγματος (δίνοντας τη δυνατότητα στον υπουργό Δικαιοσύνης να διορίζει το Ανώτατο Δικαστήριο).

Ωστόσο, στην ενδοαστική αντιπαράθεση εγκλωβίζεται και λαϊκός κόσμος κάτω από ξένες σημαίες της μιας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου που έχει την εξουσία. Η δίκαιη αγανάκτηση του λαϊκού κόσμου για τα βάσανα που βιώνει, για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, πρέπει να βάλει στο στόχαστρο όχι μόνο κάποιους διαχειριστές πολιτικούς, αλλά το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, να δυναμώσει τον αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Απεργία εργατών σε διυλιστήριο

Από την απεργία στο διυλιστήριο του Μπαλς
Από την απεργία στο διυλιστήριο του Μπαλς
Εκατοντάδες εργαζόμενοι της Εταιρείας Επεξεργασίας Πετρελαίου «Ionian Refining & Trading» (IRTC) στην πόλη Μπαλς (Ballsh) της Αλβανίας απεργούν αυτές τις μέρες, μπροστά στην πύλη του εργοστασίου, με κύρια αιτήματα την εξόφληση των δεδουλευμένων τους, καθώς και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους από την εν λόγω εταιρεία για 14 μήνες περίπου. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, το συγκεκριμένο διυλιστήριο είναι δυναμικότητας 19.500 βαρελιών πετρελαίου τη μέρα και απασχολεί 840 εργαζόμενους.

Οι εργάτες ταυτόχρονα ζητούν να παρθούν μέτρα ασφαλείας για να μη συμβαίνουν συχνά ατυχήματα, όπως αυτό πριν δύο βδομάδες, όπου τραυματίστηκε σοβαρά ένας εργάτης. Παρόμοιο περιστατικό με έκρηξη είχε συμβεί πριν 7 μήνες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εργαζόμενος. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εργαζομένων και του Συνδικάτου Ενέργειας στην Αλβανία, το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους με απεργίες διαρκείας και πείνας για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέα αντιτορπιλικά θα αγοράσει η Ιαπωνία

ΤΟΚΙΟ.--

Σε περαιτέρω ενίσχυση του οπλοστασίου της προχωρά η Ιαπωνία, σχεδιάζοντας μεταξύ άλλων την άμεση αγορά δύο νέων αντιτορπιλικών πλοίων, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το νέο οικονομικό έτος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα, «χρειαζόμαστε περισσότερα αντιτορπιλικά για "επιτηρήσεις", εξαιτίας της θαλάσσιας "επέκτασης" της Κίνας και άλλων παραγόντων». Μάλιστα, ανακοίνωση του υπουργείου διευκρίνιζε ότι τα δύο νέα πολεμικά πλοία θα μπορούν να διεξάγουν επιχειρήσεις κατά μέσων που πλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και υποβρυχίων, όπως και άλλου είδους επιχειρήσεις, όπως της εξουδετέρωσης ναρκών.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε τόνισε ότι «θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες για να διασφαλίσουμε μεγάλα σκάφη επιτήρησης, εξοπλισμένα με ελικόπτερα, για να απαντάμε (σ.σ. σε ενέργειες) στα χωρικά μας ύδατα γύρω από τα νησιά Σενκάκου» (στα ιαπωνικά / Ντιαογιού στα κινεζικά), ένα σύμπλεγμα στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα για το οποίο διαφιλονικούν Κίνα και Ιαπωνία εδώ και δεκαετίες. Επιπλέον, ο Αμπε ανήγγειλε και την απόκτηση «νέων αεροσκαφών για θαλάσσιες επιτηρήσεις» όπως και «μεγάλων ερευνητικών σκαφών για θαλάσσιες έρευνες». Υποστήριξε ακόμα ότι το «περιβάλλον της θαλάσσιας ασφάλειας παραμένει κρίσιμο, έτσι η Ιαπωνία δε μπορεί να υποστείλει τη φύλαξή της ούτε για ένα λεπτό».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Με τη ζωή τους πλήρωσαν τουλάχιστον 11.000 κάτοικοι της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ την ανακατάληψη της πόλης τους από το στρατό και τη συμμαχία των ΗΠΑ. Η επιχείρηση του στρατού είχε ξεκινήσει τον Οκτώβρη του 2016 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλη. Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Αεροπορική επιδρομή σε περιοχή της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ στη Συρία είχε χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 19 ατόμων, εκ των οποίων τα 13 ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι αεροσκάφη της πετούσαν τη συγκεκριμένη στιγμή στην περιοχή.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σκοπεύει να προχωρήσει σε «επείγουσα απομάκρυνση» και απελάσεις σε τρίτα κράτη 5.000 έως 10.000 προσφύγων που βρίσκονται σήμερα σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση στη Λιβύη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού στη Λιβύη Ρομπέρτο Μινιόνε, στη διάρκεια συνεντεύξεων που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο «Ρόιτερς». Στη Λιβύη εγγράφονται αυτόματα ως πρόσφυγες υπήκοοι του Ιράκ, της Συρίας, της Σομαλίας, της Ερυθραίας, Σουδανοί από το Νταρφούρ, Αιθίοπες που ανήκουν στην εθνότητα των Ορόμο και οι Παλαιστίνιοι, διευκρίνισε ο Μινιόνε.

ΡΩΜΗ.-- Πέθανε χτες σε ηλικία 86 ετών ο Καθολικός καρδινάλιος Μπέρναρντ Λο, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση πριν 15 χρόνια από τη θέση του αρχιεπισκόπου της Βοστόνης, εξαιτίας του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης εκατοντάδων παιδιών από ιερείς στις ΗΠΑ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI Αντριου Μάκαμπι κατέθεσε προχτές βράδυ επί τουλάχιστον επτά ώρες, κεκλεισμένων των θυρών, στην Επιτροπή του Κογκρέσου για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Η κατάθεσή του ήταν απόρρητη, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν την παραίτησή του, ενώ τον υπερασπίστηκαν τα μέλη της Επιτροπής που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα, μεταδίδει το CNN.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Φόβοι για μεγάλο αριθμό θυμάτων σε πυρκαγιά που ξέσπασε χτες σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης στην πόλη Κισούμου της Κένυας εξέφρασαν οι τοπικές αρχές, καθώς αναφέρθηκε ότι πολλοί θαμώνες του καταστήματος εγκλωβίστηκαν στις φλόγες. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να διασώσουν μόλις τέσσερα άτομα και να βγάλουν νεκρά άλλα δύο.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Αποποινικοποίηση των ναρκωτικών αποφάσισε το Κοινοβούλιο

ΟΣΛΟ.--

Την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών αποφάσισε η πλειοψηφία του νορβηγικού Κοινοβουλίου την περασμένη βδομάδα. Η αποποινικοποίηση αφορά σε όλα τα ναρκωτικά και στηρίζεται στο γνωστό υποκριτικό επιχείρημα «ότι οι χρήστες χρειάζονται βοήθεια και θεραπεία, όχι τιμωρία με πρόστιμα και φυλάκιση». Οπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντερς Ανουντσεν, «ο στόχος είναι περισσότεροι τοξικομανείς να απαλλαγούν από την εξάρτηση από τα ναρκωτικά και λιγότεροι να επιστρέψουν στο έγκλημα». Βέβαια, η βοήθεια για απεξάρτηση που πράγματι χρειάζονται οι τοξικοεξαρτημένοι δεν προϋποθέτει αποποινικοποίηση, αλλά ιδιαίτερη μεταχείρισή τους (από ειδικό δικαστικό Σώμα για παράδειγμα) και φυσικά δομές πρόληψης, «στεγνά» δημόσια θεραπευτικά προγράμματα, κρατική μέριμνα για επανένταξή τους στην κοινωνία.

Πίσω από τα ιδεολογήματα και τα ψέματα για αποποινικοποίηση που θα οδηγήσει σε μείωση των χρηστών βρίσκεται η διάδοση της ναρκω-κουλτούρας, ο στόχος να θεσμοθετηθεί ένα νόμιμο κοινωνικό περιθώριο, από στρατιές μόνιμων και νόμιμων εξαρτημένων που θα μένουν αμέτοχοι και αδρανείς. Εξάλλου, είναι υπό μεγάλη αμφισβήτηση αν σε χώρες όπου έχει εφαρμοστεί η αποποινικοποίηση (Ελβετία, Πορτογαλία, Ολλανδία κ.ά.) έχει μειωθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με τη Νορβηγική Εκθεση για τα Ναρκωτικά, που δημοσιεύτηκε φέτος, το 2014 αναφέρθηκαν 266 θάνατοι που σχετίζονται με ναρκωτικά.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ο Ραμαφόσα νέος αρχηγός του ANC

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Ο 65χρονος Σίριλ Ραμαφόσα εξελέγη στις 18/12 νέος αρχηγός του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), μετά από εκλογές στο συνέδριο που διεξήχθη αυτές τις μέρες στη Νότια Αφρική, με συμμετοχή 4.776 συνέδρων.

Ο εκατομμυριούχος αντιπρόεδρος της Νότιας Αφρικής, επιχειρηματίας και πρώην συνδικαλιστής (ως δικηγόρος στην Ενωση των Μεταλλωρύχων), Σίριλ Ραμαφόσα, είχε συγκεντρώσει τους περισσότερους συνέδρους από τη βασικότερη αντίπαλό του, την πρώην υπουργό και προεδρεύουσα της Αφρικανικής Ενωσης και πρώην σύζυγο του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, Νκοσαζάνα Ντλαμίνι Ζούμα. Θεωρείται από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών και καταγγελιών για διαφθορά, ενώ ως επιχειρηματίας ο ίδιος (δραστηριοποιείται σε πολλούς κλάδους σε Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, επισιτισμό, υπηρεσίες κ.λπ.) έχει μεγάλη απήχηση στους επιχειρηματίες, που επικρότησαν την εκλογή του, προφανώς γιατί βλέπουν στήριξη των συμφερόντων τους.

Η εκλογή του θεωρείται σημαντική, ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν το 2019 στη Νότια Αφρική και αναμένεται από πολλούς να είναι ο νέος Πρόεδρος της χώρας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ