ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Νέοι πόλεμοι Μπους για «ελευθερία»

Οι διαδηλωτές ενάντια στην πολιτική Μπους έμειναν πολύ μακριά από το «Ρωμαϊκό Θρίαμβο»

Associated Press

Οι διαδηλωτές ενάντια στην πολιτική Μπους έμειναν πολύ μακριά από το «Ρωμαϊκό Θρίαμβο»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Τζ. Ου. Μπους ορκίστηκε χτες 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ ενώπιον πλήθους αξιωματούχων και μεγαλοστελεχών πολυεθνικών εταιριών των όπλων, του πετρελαίου, του φαρμάκου, του τραπεζικού κεφαλαίου και συγκροτημάτων «Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης». Η ορκωμοσία έγινε και ενώπιον 6.000 πρακτόρων, 2.500 στρατιωτών, ελεύθερων σκοπευτών, αστυνομικών και κάπου 4.700 στρατιωτικών αξιωματούχων που περιπολούσαν επί ώρες, έτοιμοι να συλλάβουν «ύποπτους τρομοκράτες», αλλά και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που θα ήθελαν να χαλάσουν είτε την «εορταστική» παρέλαση από τη Λεωφόρο Πενσυλβάνια μέχρι το Καπιτώλιο ή τη μια ντουζίνα χορούς και πάρτι σε ξενοδοχεία χλιδής (ορισμένα τάχα προς τιμήν «των πεσόντων ηρώων» Αμερικανών στρατιωτών σε Ιράκ, Αφγανιστάν...).

Οι (σύμφωνα με υπολογισμούς ΜΜΕ) 100.000 Αμερικανοί πολίτες που παρευρέθηκαν, υπό «πολικές» θερμοκρασίες, έμοιαζαν σαν σε ρόλο κομπάρσου ακριβοπληρωμένης χολιγουντιανής τελετής ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων, που χρηματοδότησαν «ευγενείς ιδιώτες δωρητές» (ChevronTexaco, ExxonMobil,Lockheed Martin, Microsoft, Boeing, Ford, Pfizer, The Washington Post Company, κλπ) και λειτουργικού κόστους «ασφαλείας» άλλων 17,5 εκατομμυρίων δολαρίων (με κονδύλια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της Περιοχής της Κολούμπια)...

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη χωρίς ελευθερία, ούτε ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς ανθρώπινη ελευθερία» είπε ο Τζ. Ου. Μπους. Και κρατώντας την πολεμική παντιέρα απείλησε: «Δε θα ανεχθούμε την ύπαρξη μόνιμης τυραννίας... Ολοι όσοι ζουν στην τυραννία και στην απελπισία, ας γνωρίζουν: Οι ΗΠΑ δε θα αγνοήσουν την καταπίεσή σας, ούτε θα δικαιολογήσουν τους καταπιεστές σας. Οταν παλεύετε για την ελευθερία σας, θα σταθούμε στο πλευρό σας... Θα διαδώσουμε την ελευθερία στις πιο σκοτεινές γωνιές του κόσμου»...

Αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην αιματοβαμμένη κατοχή του Ιράκ λέγοντας:«Η χώρα μας έχει δεχτεί υποχρεώσεις δυσεπίτευκτες, που θα ήταν ατιμωτικό ωστόσο να τις εγκαταλείψουμε...».

Διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανάμεσά τους το «Ασοσιέιτεντ Πρες», σχολίαζαν εμμέσως την ομιλία Μπους περί «διάδοσης της ελευθερίας στις πιο σκοτεινές γωνιές του κόσμου», επικαλούμενα αφ' ενός τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις που αποτυπώνουν τη χαμηλότατη δημοτικότητα του προέδρου σε πολλούς λαούς της υφηλίου, αλλά και τις «πρώτες σκέψεις» επικριτών του, όπως «εάν θα χτυπήσει τώρα το Ιράν και εάν θα βαθύνει το ρήγμα με την Ευρώπη...».

Ο Μπλερ «αποκωδικοποιεί»...

Ο στενός σύμμαχος του Τζ. Ου. Μπους, Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, επιχείρησε πάντως να διασκεδάσει τις παραπάνω εντυπώσεις. Σε συνέντευξη που έδωσε στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», ο Μπλερ ισχυρίστηκε πως η δεύτερη θητεία Μπους «θα είναι μία πιο συναινετική προσέγγιση στη διεθνή πολιτική» και πως «είναι ενδεικτική και συμβολική» η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να πραγματοποιήσει (τέλη του μήνα αρχές Φλεβάρη) «στην Ευρώπη», το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ενδοκατοχικά προβλήματα

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εντείνεται ο προβληματισμός στους κόλπους των κατοχικών δυνάμεων για την επόμενη ημέρα των εκλογών καθώς όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης κλιμακώνεται η βία και πληθαίνουν τα προβλήματα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Πολ Γούλφοβιτς, παραδεχόταν ότι η σοβαρότερη μέριμνα της Ουάσιγκτον, στο εξής, είναι να μειωθεί ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώνονται στην κατεχόμενη χώρα, αναγνωρίζοντας, εμμέσως, ότι το ανθρώπινο κόστος έχει αρχίσει να γίνεται δυσβάσταχτο για τις κατοχικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» υποστήριζε ότι το Λονδίνο ασκεί, πλέον, πιέσεις προς την Ουάσιγκτον να καταρτιστεί ένα «σαφές χρονοδιάγραμμα» αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από το Ιράκ, το οποίο δε θα υπερβαίνει τους 18 μήνες. Παραλλήλως, ενώ προετοιμάζονται πυρετωδώς τα μέτρα ασφαλείας ενόψει των εκλογών της 30ής Γενάρη, η βουλγαρική ηγεσία κατέστησε σαφές ότι δε θα ανταποκριθεί στο αίτημα της δοτής ιρακινής κυβέρνησης και δε θα αναπτυχθούν Βούλγαροι στρατιώτες στα εκλογικά τμήματα «σε καμία περίπτωση, λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας».

Επίσης, χτες, στόχος επίθεσης έγινε βρετανική στρατιωτική βάση στη, συνήθως, ήρεμη Βασόρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη την ώρα που εξέρχονταν οι Ιρακινοί εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα περισσότερα θύματα. Δε διευκρινίστηκε ούτε ο αριθμός, ούτε η κατάστασή τους.

Την ίδια ώρα, στη Σαμάρα, στο βορρά, σκοτώθηκαν σε επίθεση 2 Ιρακινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν αρκετοί. Στο Μπάλαντ σκοτώθηκε 1 Τούρκος οδηγός. Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε ανακοίνωση της οργάνωσης «Ανσάρ αλ Σούνα», που υποστηρίζει ότι απήγαγε και εκτέλεσε 2 «πράκτορες», 1 Βρετανό και 1 Σουηδό, στο Μπαϊτζί, αλλά και ηχητικό μήνυμα που αποδίδεται στον Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι και προειδοποιεί για «μακρόχρονο αγώνα κατά των απίστων κατακτητών».

ΡΩΣΙΑ
Σ. Λαβρόφ για τις σχέσεις με τη Δύση

Για τα αποτελέσματα του 2004 ήταν η συνέντευξη Τύπου του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά αυτή αναλώθηκε βασικά με ερωτήσεις για τις σχέσεις της Ρωσίας με τους δυτικούς «συμμάχους» της. Ο Σ. Λαβρόφ στάθηκε ιδιαίτερα στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως οι σχέσεις των προέδρων των δύο χωρών είναι φιλικές και στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τον ισότιμο διάλογο. Συμπλήρωσε πως η Μόσχα εκφράζει τη σιγουριά της πως η αμερικανική ηγεσία δε θα αλλάξει την πολιτική της ανάπτυξης των σχέσεων συνεργασίας με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα όμως, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις της νέας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα δείξει μεγάλη προσοχή στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία και ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανάπτυξης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ο Σ. Λαβρόφ δήλωσε πως η εσωτερική πολιτική είναι δική μας υπόθεση. Η ζωή της Ρωσίας εξελίσσεται στη βάση του ρωσικού Συντάγματος και των αποφάσεων, που λαμβάνονται στη βάση του Συντάγματος από τη ρωσική ηγεσία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η Ρωσία δε θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν αποφάσεις που λαμβάνονται στο εσωτερικό της χώρας, για την επιστροφή στον «ψυχρό πόλεμο».

Ο Σ. Λαβρόφ διαφώνησε επίσης με την εκτίμηση πως η υπόθεση της εταιρίας «Γιούκος» έχει προκαλέσει ανησυχίες στους ξένους επενδυτές και δήλωσε πως οι ξένοι επιχειρηματίες εξακολουθούν να έχουν «αμείωτο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Ρωσία».

Αναφερόμενος στην ΕΕ ο Σ. Λαβρόφ σημείωσε πως προτεραιότητα της Ρωσίας είναι η συμφωνία στο επόμενο διάστημα των 4 κατευθύνσεων συνεργασίας. «Οι Ευρωπαίοι έχουν το εξής: πρώτα συμφωνούν κάτι μεταξύ τους και στη συνέχεια καλούν τη Ρωσία να συμφωνήσει μαζί τους, στη βάση των όρων που αυτοί έχουν συνεννοηθεί από τα πριν, είπε ο Λαβρόφ και κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να επιδιώξουν την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία, στη βάση της ισότιμης συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού.

Τέλος, ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε για άλλη μια φορά τη δυσφορία της Μόσχας για τον ΟΑΣΕ και τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισής του, ενώ σ' ό,τι αφορά την Ουκρανία επιβεβαίωσε πως οι σχέσεις της με τη Ρωσία θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Την Κυριακή η ορκωμοσία Γιουστσένκο

ΚΙΕΒΟ.--

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας υπερψήφισε χτες την πρόταση να ορκιστεί Πρόεδρος της χώρας ο Βίκτορ Γιουστσένκο την Κυριακή, μετά από σχεδόν δυόμισι μήνες «κρίσης» και ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Το Κρεμλίνο του Πούτιν «συνεχάρη» το φιλοδυτικό υποψήφιο. Μετά την τελετή ορκωμοσίας του - στην οποία, κατά πληροφορίες που έγιναν γνωστές χτες από την Ουάσιγκτον, θα παραστεί και ο απερχόμενος Αμερικανός ΥπΕξ Κόλιν Πάουελ - ο Γιουστσένκο θα μεταβεί για σύντομη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα πριν μεταβεί στην Ευρώπη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολέμου συνέχεια...

ΑΓΚΥΡΑ - ΧΑΓΗ.--

Τουλάχιστον 5 «τρομοκράτες», όπως αποκαλεί ο τουρκικός στρατός τους Κούρδους αυτονομιστές τους οποίους πολεμά από το 1984, σκοτώθηκαν χτες - σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή - σε μάχη με τουρκικές δυνάμεις στην επαρχία Σιρνάκ, ενώ «εισέρχονταν στη χώρα από το Ιράκ». Η κυβέρνηση Ερντογάν και το επιτελείο πιέζουν τις ΗΠΑ και τη δοτή κυβέρνηση του Ιράκ να «αναλάβουν δράση» εναντίον του ΡΚΚ. Στο μεταξύ, η ολλανδική Δικαιοσύνη, όπως εκφράζεται από το Εφετείο της Χάγης, απαγόρευσε την έκδοση της καταζητούμενης από τις τουρκικές αρχές Νουσριγιέ Κεσμπίρ, στελέχους του PKK, με το σκεπτικό ότι διατρέχει τον κίνδυνο να υποβληθεί σε βασανιστήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ