Με λογοτεχνικό λόγο απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, προσπαθώντας να δώσει το δικό της στίγμα στον πολύπαθο χώρο του Πολιτισμού. Μια καταγραφή των χρόνιων προβλημάτων και αρκετά σχέδια επί χάρτου, πολλά από τα οποία έχουμε ξανακούσει, περιλάμβανε η χτεσινή παρουσίαση των δράσεων.
Η ενημέρωση ξεκίνησε από την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, αναφέροντας ότι δύο έργα θα ολοκληρωθούν το 2017. Πρόκειται για το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο, ένα μεγαλειώδες τεχνικό επίτευγμα του 6ου π.Χ. αιώνα, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που από τις αρχές Απρίλη θα είναι έτοιμο να ανοίξει για το κοινό. Και το «Ακροπόλ», γνωστό και ως «γεφύρι της Αρτας»... το ιστορικό κτίριο στη γωνία Πατησίων και Αβέρωφ, μεσοπολεμικό έργο του αρχιτέκτονα Σωτήρη Μαγιάση και αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής Art Nouveau, που θα παραδοθεί στο τέλος του 2017 και θα αξιοποιηθεί ως χώρος νεανικής δημιουργικότητας. Οι εργασίες αποκατάστασής του κατά την περίοδο 2013-2016 κόστισαν 8.013.087 ευρώ. Απομένει η αποπεράτωση των εργασιών με προϋπολογιζόμενη δαπάνη 1.798.868 ευρώ, από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ.
Εγκρίθηκε η πρόσληψη 1.314 εποχικών φυλάκων διευρυμένου ωραρίου, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου. Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της προκήρυξης θέσεων εργασίας.
Στο νέο ΕΣΠΑ έχει ήδη ενταχθεί και η ενίσχυση εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟΑ στον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Δάσους του ΚΘΒΕ, το Inspire project του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ή η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θες/νίκης με φορέα υλοποίησης το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ).
Οσο για τη μεταφορά της ΕΛΣ στο νέο της χώρο, θα απαιτήσει μια έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη των πρόσθετων λειτουργικών δαπανών που θα ξεπερνούν τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Το θεσμό των επιχορηγήσεων για θεατρικά και χορευτικά σχήματα και ομάδες, που είτε έχουν σταθερή μακρόχρονη παρουσία και μόνιμη στέγη είτε είναι νεανικά σχήματα με τριετή τουλάχιστον παρουσία, ενεργοποιεί το ΥΠΠΟΑ. Ο προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί για την περίοδο 2017-18 ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ. Οι επιχορηγήσεις θα δίνονται με βάση μία παραγωγή ανά σχήμα και η επιλογή θα γίνεται από τις αρμόδιες πενταμελείς Επιτροπές, που πρόκειται να συσταθούν άμεσα, με αξιολογικά κριτήρια, όπου θα προσμετράται «η καλλιτεχνική επάρκεια, η εργασιακή επάρκεια και οι θέσεις εργασίας που παρέχονται, καθώς και η εξωστρέφεια στην επικράτεια ή και στο εξωτερικό». Οι προκηρύξεις για την υποβολή προτάσεων για την περίοδο 2017-18 θα γίνουν στο δεύτερο δεκαήμερο του Μάρτη και τα σχήματα που θα προκριθούν θα ανακοινωθούν στις αρχές Μάη 2017. Επίσης, τα υπόγεια του Μεγάρου Μουσικής θα δοθούν σε περίπου 70 καλλιτεχνικές ομάδες νέων ως δωρεάν χώρος για πρόβες.
Οσο για τα άλλα ανοικτά μέτωπα... όπως η ολοκλήρωση του κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου «Αλεξάνδρου Σούτζου» θα... για το θεατρικό Μουσείο θα... Για την Καμεράτα θα... και για πολλά άλλα θα δούμε!
Σε ό,τι αφορά τα ΔΗΠΕΘΕ, οι επιχορηγήσεις θα κατανεμηθούν το 2017 ως εξής: Τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Κρήτης, Σερρών, Καβάλας, Ιωαννίνων, Κοζάνης και Λάρισας θα λάβουν το καθένα επιχορήγηση 60.000 ευρώ. Τα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, Ρούμελης, Κομοτηνής, Καλαμάτας και Βέροιας θα λάβουν επιχορήγηση 46.500. Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου θα πάρει επιχορήγηση 30.000 ευρώ. Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας βρίσκεται ήδη εκτός Δικτύου, αφού τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟΑ. Η περίοδος αυτή θα είναι μεταβατική, προκειμένου να δοθεί στα ΔΗΠΕΘΕ αλλά και στους δήμους η δυνατότητα να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους.
Τέλος, «η ΑΕΠΙ θα εξυγιανθεί και θα λειτουργήσει σωστά», τόνισε, στην κατεύθυνση της διατήρησης και διεύρυνσης των ανώνυμων εταιρειών διαχείρισης δικαιωμάτων των δημιουργών...
Πρόκειται για μια συναυλία που έχει στον πυρήνα της γυναικεία πρόσωπα από την αρχαία τραγωδία, πρόσωπα της ποίησης, και τραγούδια αναφοράς στο κίνημα. Σπάνια τραγούδια από το «Κουτί της Πανδώρας», τη «Νέα Γη», τις «Πόλεις του Νότου», το «Καφέ Γκρέκο», το «Αγήρων Ηχος Θεάτρου» της Νένας Βενετσάνου και ποιητριών όπως Ζωή Καρέλλη, Γαλάτεια Καζαντζάκη, Βικτωρία Θεοδώρου, Αιμιλία Δάφνη, Μυρτιώτισσα, Μαρία Πολυδούρη, Μπέττη Κομνηνού, Στέλλα Χρυσουλάκη, Σοφοκλή, Ευριπίδη κ.ά, ηχούν αλλιώς και αντιστέκονται στη νέα σκληρή εποχή. Καλεσμένοι της βραδιάς θα είναι ο Νότης Μαυρουδής και ο Γιώργος Τοσσικιάν.
Συντελεστές: Κώστας Χατζόπουλος (κιθάρα), Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικες), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Σόλης Μπαρκί (κρουστά).
Η ένατη ταινία του σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη για τον μεγάλο Ελληνα ζωγράφο, από σήμερα σε πρώτη προβολή στην «Αλκυονίδα» και το «Στούντιο»
Η ταινία αναζητά να κατανοήσει τις διάφορες πτυχές του φαινομένου Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, αναφορικά με τη ζωή και την καλλιτεχνική ιδιαιτερότητα του έργου του, μέσα από τις προσωπογραφίες του. Οπως λέει, εξάλλου, ο ιστορικός της Τέχνης Νίκος Χατζηνικολάου: «...Ο Γκρέκο διαμορφώνει μια προσωπική σχολή στην τέχνη του πορτραίτου (...) Κατά την τελευταία μάλιστα δεκαετία της ζωής του, είναι μια συνεχής εξέλιξη, εμβάθυνση και ελευθερία»...
Ο Λευτέρης Χαρωνίτης για τριάντα και πλέον χρόνια ασχολείται με την έρευνα της ζωής και του έργου του El Greco, τον ερευνά από το 1984 και αυτή είναι η ένατη σχετική ταινία του. Μετά τις 6 ταινίες για λογαριασμό της ΕΡΤ με θέμα τον Θεοτοκόπουλο, επανήλθε με τις «προσωπογραφίες» και, όπως λέει, δεν έχει τελειώσει ακόμη.
Η ταινία είναι μια προσέγγιση μέσα από νέες πληροφορίες της ζωής και του έργου του ζωγράφου μέσα από τις προσωπογραφίες του.
Η πολύχρονη έρευνα σε αρχεία, μουσεία, πινακοθήκες, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία και ΗΠΑ δικαιολογεί τον αριθμό των ταινιών για αυτόν τον σπουδαίο καλλιτέχνη, για τον οποίο εμφανίζονται στο προσκήνιο νέα στοιχεία και πτυχές της προσωπικότητάς του.
Η εμμονή του σκηνοθέτη να επανέρχεται, κατά καιρούς με ένα νέο κινηματογραφικό έργο, στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο φανερώνει, όπως ο ίδιος δηλώνει, την ανάγκη του να επικοινωνεί με ένα από τα πλέον ανήσυχα και πρωτοπόρα πνευματικά φαινόμενα όλων των εποχών για να καλύπτει προσωπικές, πνευματικές του ανάγκες. Ο Λ. Χαρωνίτης αναφέρει: «Ο Δομήνικος έχει μεγάλο ενδιαφέρον ως ζωγράφος αλλά και ως προσωπικότητα. Πέρα από το γεγονός ότι δίνει υπόσταση στον μέχρι τότε "χειρώνακτα" καλλιτέχνη, με το ιδιαίτερο έργο του ο Θεοτοκόπουλος χαράσσει νέους αισθητικούς δρόμους, ενώ με το πνεύμα του που αναδεικνύεται από τα γραπτά του στα περιθώρια των βιβλίων του, παίρνει θέση σε πολλά ζητήματα που απασχολούσαν τον κοινωνικό βίο της εποχής του».
Την συλλογή θα παρουσιάσουν: Κώστας Κατής, συγγραφέας - δημοσιογράφος, πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Απογευματινή» και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μπότση. Γιάννης Παπαοικονόμου, Λογοτέχνης, πρώην γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Εύα Φάμπα, σολίστ κλασικής κιθάρας. Γιώργος Μηλιώνης, δημοσιογράφος. Τάκης Βαρελάς, Ζωγράφος, μέλος του ΔΣ του ΕΕΤΕ. Κείμενα και ποιήματά του, θα απαγγείλει ο ίδιος ο ποιητής...
Ο Γιώργος Δ. Μπίμης γεννήθηκε στον Αγιο Γεώργιο Βοιωτίας και ζει στη Λιβαδειά. Εχει φοιτήσει στην Πρότυπη Σχολή Εργοδηγών Μηχανολόγων της ΣΕΛΕΤΕ, στα ΤΕΙ του Πειραιά και στην Παιδαγωγική Σχολή της ΣΕΛΕΤΕ. Είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός...
«Τι θα επιλέξεις άραγε σύντροφε ανάμεσα στην έγνοια και στην πλήξη, στο έρεβος και στο φως, στην αλήθεια και στην πλάνη;
Οι προνομιούχες συνειδήσεις που μιλούν για την αγάπη, έλκουν κι εμπνέουν μόνον αυτούς που μοιράζουν στα ίσια το ψωμί και το μόχτο τους κι αυτούς εξυψώνουν ως εκεί που ερωτεύονται οι ουρανοί, αλλά ποιος ευθύνεται για τις φωτιές, για το αίμα, για το θάνατο και για τα ερείπια στη γη;
Κι είναι δική μας ευθύνη να απαριθμήσουμε τις ματωμένες μέρες της πικρής θυσίας, τις λευκές απουσίες των τρυφερών νηπίων, τα νεκρά σχήματα και τα είδωλα των περασμένων μορφών που σβήνονται στη σκόνη και στην ομίχλη, γιατί ο δικός τους θάνατος ζημιώνει και φθείρει και τη δική μας ζωή...».