ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
ΗΠΑ και Κίνα εντείνουν ανταγωνιστικές προσπάθειες ενίσχυσης συμμαχιών

Στη Νότια Κορέα βρέθηκε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζουν Σύνοδο Κορυφής με Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία

Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κίνας και Νότιας Κορέας

Yonhap

Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κίνας και Νότιας Κορέας
Με υψηλούς τόνους αντιδρά η Κίνα στην προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, την ίδια ώρα που το Πεκίνο εντείνει τα δικά του ανταγωνιστικά σχέδια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτηθείς για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος «Quad» (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία) που θα φιλοξενήσει ο Λευκός Οίκος στις 24/9, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αποτελεί σταθερή πεποίθηση της Κίνας ότι οποιοσδήποτε μηχανισμός περιφερειακής συνεργασίας πρέπει να ακολουθήσει την τάση της ειρήνης και ανάπτυξης και να συμβάλει στην προώθηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας, αντί να στοχοποιεί ή να υπονομεύει τα συμφέροντα μιας άλλης πλευράς. Η διαμόρφωση κλειστών και με αποκλεισμούς "κλικών" που στοχοποιούν άλλες χώρες είναι αντίθετη με την τάση της εποχής μας και αποκλίνει από τις προσδοκίες των χωρών της περιοχής. Δεν θα συναντήσει υποστήριξη και είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

Ο Ζάο μάλιστα έσπευσε να προσθέσει ότι «η Κίνα δεν είναι μόνο μια ισχυρή μηχανή οικονομικής ανάπτυξης σε Ασία - Ειρηνικό, αλλά και μια δύναμη υπεράσπισης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιφέρεια. Η ανάπτυξη της Κίνας δημιουργεί δύναμη για την παγκόσμια ειρήνη και πλεονέκτημα για την ευημερία της περιφέρειας. Οι χώρες τις οποίες απασχολεί η κατάσταση αυτή πρέπει να απορρίψουν την ξεπερασμένη νοοτροπία που δεν γεννά κανένα όφελος και τη στενόμυαλη γεωπολιτική προσέγγιση, και να αντιμετωπίσουν την ανάπτυξη της Κίνας με σωστό τρόπο, να σεβαστούν τη φιλοδοξία των λαών της περιοχής και να εργαστούν περισσότερο με στόχο την αλληλεγγύη και τη συνεργασία των χωρών της περιφέρειας».

«Αναρωτηθείτε αν προτιμάτε τις ΗΠΑ ή την Κίνα...»

Ακόμα πιο «ωμή» ήταν η απάντηση που έδωσε χτες ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, στη Σεούλ, όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Νότιας Κορέας απέναντι στην αντιπαλότητα ΗΠΑ - Κίνας. «Οι Νοτιοκορεάτες πρέπει να αναρωτηθείτε μόνοι σας αν προτιμάτε τις ΗΠΑ ή την Κίνα (...) Ενα πράγμα είναι σαφές, ότι η Κίνα και η Νότια Κορέα είναι κοντινοί γείτονες και εταίροι, που δεν μπορούν ο ένας να εγκαταλείψει τον άλλο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Με αφορμή δε τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων Κίνας - Ν. Κορέας, είπε ότι αυτό το χρονικό διάστημα «έχουν γίνει πολλές αλλαγές και έχουν προκύψει πολλά πρακτικά οφέλη. Εμείς πάντως επιθυμούμε περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων».

Ο Γουάνγκ βρέθηκε στη Νότια Κορέα ολοκληρώνοντας πολυήμερη περιοδεία στην περιοχή, ξεκινώντας από το Βιετνάμ και συνεχίζοντας σε Καμπότζη και Σιγκαπούρη, λίγες βδομάδες μετά την αντίστοιχη περιοδεία που πραγματοποίησε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Στο επίκεντρο των επαφών του Κινέζου ΥΠΕΞ βρέθηκε η προσπάθεια ενίσχυσης συνεργασιών σε αντιπαράθεση με τα αντίστοιχα σχέδια των ΗΠΑ, όπως η Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP - Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση), στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέλη της ASEAN (Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας), Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν, ο Γουάνγκ παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι «Κίνα και Νότια Κορέα έχουν βρεθεί σε διαφορετικές καταστάσεις, αλλά και οι δύο έως τώρα έχουν υποστηρίξει η μία την άλλη στο αναπτυξιακό μονοπάτι που έχουν διαλέξει και έχουν σεβαστεί η μία τα κρίσιμα συμφέροντα της άλλης (...) και θα έπρεπε να κρατήσουμε αυτήν την καλή παράδοση και στο μέλλον».

Κορεατική Χερσόνησος: «Προσδοκίες ειρήνης» με νέες πυραυλικές δοκιμές

Νοτιοκορεατικά ΜΜΕ σχολίαζαν ότι η επίσκεψη Γουάνγκ στόχευε μεταξύ άλλων στο να στηρίξει την «ουδετερότητα» που μέχρι τώρα η Σεούλ έχει επιλέξει απέναντι στις κρούσεις της Ουάσιγκτον να ενταχθεί στο σχήμα «Quad».

Εστίαζαν δε σε προσδοκίες που η κυβέρνηση Μουν έχει και για τον ρόλο του Πεκίνου στις ισορροπίες στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ανάμεσα σε άλλα ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος εξέφρασε προσδοκίες για τη «σταθερή υποστήριξη της Κίνας με στόχο την αποπυρηνικοποίηση και την ειρήνη στη Χερσόνησο». Μάλιστα, διεργασίες γύρω από τη Χερσόνησο θα αναζωπυρωθούν, όπως φαίνεται, και ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο (Φλεβάρης 2022), τους οποίους ο Μουν αποκάλεσε «άλλη μία ευκαιρία για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα, μετά τους Χειμερινούς Αγώνες του 2018», που έγιναν στη νοτιοκορεατική πόλη Πιονγκτσάνγκ.

Ο δε Γουάνγκ είπε ότι «αν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορεί να υπάρξουν ιστορικές στιγμές από τη μια μέρα στην άλλη».

Μαζί με τις «προσδοκίες», βέβαια, προχωρούν και οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τη Σεούλ και την Πιονγιάνγκ.

Χτες τα ξημερώματα η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, ενώ το Σαββατοκύριακο είχαν προηγηθεί και δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Επίσης χτες, η Νότια Κορέα πραγματοποίησε νέα - «επίσημη» αυτήν τη φορά - δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από νέο επιθετικό υποβρύχιο, παρουσία και του Προέδρου της χώρας. Με αυτήν τη δοκιμή η Νότια Κορέα εντάχθηκε σε μια μικρή ακόμα ομάδα χωρών που έχουν τη σχετική τεχνολογία (SLBM), ενώ όλες διαθέτουν και πυρηνικά όπλα.

«Απόνερα» από τη συνομιλία Σι - Μπάιντεν

Στο φόντο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, διέψευσε πως στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη Παρασκευή οι Πρόεδροι των δύο χωρών απορρίφθηκε πρόταση του Τζο Μπάιντεν για διά ζώσης συνάντησή τους, κάνοντας λόγο για «ανακρίβειες». Ωστόσο, πληροφορίες της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ανέφεραν πως ο Σι δεν δέχθηκε την πρόταση Μπάιντεν για κατ' ιδίαν συνάντηση, σημειώνοντας ότι προηγουμένως πρέπει οι ΗΠΑ να κατεβάσουν τους τόνους έναντι της Κίνας. Αντίστοιχα, αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ανέφεραν πως «ο Σι προφανώς υπαινίχθηκε ότι ο τόνος και η ατμόσφαιρα των σχέσεων πρέπει πρώτα να βελτιωθούν».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ενδοαστικές αντιπαραθέσεις εντός των ΗΠΑ προκαλεί ο ισχυρισμός που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Peril» («Kίνδυνος») των δημοσιογράφων της «Ουάσιγκτον Ποστ» Μπομπ Γούντγορντ και Ρόμπερτ Κόστα πως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλι, είχε επιφυλάξεις για τη διανοητική κατάσταση του τότε Προέδρου Ντ. Τραμπ και ανησυχούσε για το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης ΗΠΑ - Κίνας. Φέρεται μάλιστα να επικοινώνησε μυστικά με τον Κινέζο ομόλογό του, στρατηγό Λι Ζουτσένγκ, στις 30/10/2020 (ελάχιστες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές) λέγοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα επιτεθούν στην Κίνα, καθώς και στις 8/1/2021, μετά τα έκτροπα στο Καπιτώλιο, λέγοντας στον Λι πως θα τον προειδοποιήσει σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης.

Αντιδρώντας στις παραπάνω αναφορές του βιβλίου, ο Ντ. Τραμπ χαρακτήρισε «γελοίο» τον ισχυρισμό ότι σκόπευε να επιτεθεί στην Κίνα, προσθέτοντας πως αν υπήρξαν πράγματι τέτοιες επικοινωνίες του Μ. Μίλι με το Πεκίνο αυτό συνιστά «προδοσία».

«Ενιαία προσέγγιση» απέναντι στην Κίνα αναζητεί η ΕΕ

Η ΕΕ πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Λιθουανίας απέναντι στις κινεζικές πιέσεις και να μην ενδώσει στις εμπορικές απειλές, τονίζει ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ, μετέδωσε το «Ρόιτερς».

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν την προσέγγισή τους στην Κίνα - τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ - σε δείπνο κορυφής στις 5 Οκτώβρη στη Σλοβενία, που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα, αναφέρει πως η απόφαση της Κίνας να αποσύρει τον πρέσβη της στη Λιθουανία, επειδή η τελευταία άνοιξε διπλωματική αποστολή στην Ταϊβάν, είναι «κατακριτέα» και θα πλήξει τους δεσμούς ΕΕ - Κίνας.

«Θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την Κίνα μόνο με ενιαία, συνεκτική και κοινή προσέγγιση», αναφέρει ο Γιάνσα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να σταθούμε δίπλα σε κάθε κράτος - μέλος που αντιμετωπίζει πίεση», ενώ αναφέρει ότι «η Ταϊβάν παραμένει σημαντικός συνεργάτης μας, αυτό δεν πρέπει να το αρνηθούμε».

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να την θέσει υπό τον έλεγχό της. Επιπλέον, εκτός από το άνοιγμα διπλωματικής αποστολής στην Ταϊβάν, η Λιθουανία έγινε πριν από μερικούς μήνες η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποχώρησε από το σχήμα «17+1» το οποίο έχει συγκροτήσει η Κίνα με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, κατηγορώντας το ως «διχαστικό».

Εκτός από την ανάκληση του Κινέζου πρέσβη, Λιθουανοί αξιωματούχοι δηλώνουν επίσης ότι η Κίνα έχει αρχίσει να κάνει το εμπόριο με τη χώρα της Βαλτικής πιο δύσκολο, σταματώντας την έγκριση αδειών για εξαγωγές τροφίμων στην Κίνα.

Κυβερνητικός ανασχηματισμός στη Βρετανία

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Στην πιο «ηχηρή» μετακίνηση, ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών Ντ. Ράαμπ μεταφέρθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ διατήρησε το πόστο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Αντικαταστάθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών από την μέχρι χτες υπουργό Διεθνούς Εμπορίου Ελίζαμπεθ Τρας, η οποία διηύθυνε τις εμπορικές διαπραγματεύσεις της Βρετανίας μετά το Brexit. Η Τρας θα παραμείνει επίσης υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων και Ισότητας.

Στα πρώτα σχόλιά τους για την απομάκρυνση Ράαμπ από το ΥΠΕΞ, βρετανικά και διεθνή ΜΜΕ στέκονταν στην κριτική για τους χειρισμούς του κατά την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και κατά την επιχείρηση απομάκρυνσης από εκεί Βρετανών πολιτών και συνεργατών της Βρετανίας.

Μεταξύ αυτών που βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης είναι ο μέχρι πρότινος υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον («φορτώνεται» από τα ΜΜΕ τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε στα σχολεία η πολιτική της κυβέρνησης στη διάρκεια της πανδημίας), ο Ρόμπερτ Μπάκλαντ, που ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, και ο μέχρι τώρα υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ.

Στις θέσεις τους παραμένουν ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ