ΤΙΡΑΝΑ.--
Σηκώνουν για μία ακόμη φορά τους τόνους οι Αλβανοί εθνικιστές επαναφέροντας τις αξιώσεις τους περί «Τσαμουριάς» αξιοποιώντας, αυτήν τη φορά, την πρόσφατη ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Τιράνων, πλατεία Σκεντέρμπεη, δύο περίπου βδομάδες πριν από τις γενικές εκλογές, στις 25 Ιούνη.
Ο δήμαρχος των Τιράνων, Εριόν Βελιάτζ, εγκαινιάζοντας το Σάββατο τη νέα πλατεία, κατέβαλε προσπάθειες να επηρεάσει ψηφοφόρους υπέρ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, από το οποίο προέρχεται, λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν πέτρες «από κάθε σημείο αλβανικών εδαφών, μεταξύ άλλων και από τους Φιλιάτες (Θεσπρωτίας)». Ο Βελιάτζ μάλιστα χαρακτήρισε τους Φιλιάτες «σκλαβωμένη Τσαμουριά» σε προφανή συνεργασία όχι μόνο με το κόμμα των Τσάμηδων αλλά και με τον πρωθυπουργό, Εντι Ράμα.
Πληροφορίες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Epiruspost.gr» αναφέρουν πως υπήρξε άμεση η αντίδραση της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, που ενημέρωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ίδια ιστοσελίδα παρατίθεται δήλωση του επικεφαλής του κόμματος των Τσάμηδων, Σφετίμ Ιντρίζι, ότι η Τσαμουριά είναι «κομμάτι της Αλβανίας, το οποίο έχει καταληφθεί διά της βίας από την Ελλάδα».
Παράλληλα, μερίδα του αλβανικού Τύπου κάνει λόγο μια 24ωρη επίσκεψη του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά, στις ΗΠΑ, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ντ. Τραμπ.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Την επιλογή της αστικής τάξης της ΠΓΔΜ για επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ μετέφερε στον γενικό γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατά την προχτεσινοβραδινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.
Ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε στον Ζάεφ ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων, δίχως αφενός να λυθεί η διένεξη με την Αθήνα πάνω στο θέμα της συνταγματικής ονομασίας («Μακεδονία») της χώρας και αφετέρου να εφαρμοστεί η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Επέμεινε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης είναι «πρώτα η επίλυση διένεξης για το όνομα με την Ελλάδα» και επισήμανε πως το ΝΑΤΟ δεν έχει πρόβλημα με καμία ονομασία, «αρκεί να είναι αποτέλεσμα λύσης κοινά αποδεκτής από Σκόπια και Αθήνα».
Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι «η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να πάρει πρώτα την πρόσκληση του ΝΑΤΟ για ένταξη με προσωρινό όνομα, ώστε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια που διαρκεί η ενταξιακή διαδικασία να λύσει το ζήτημα με την Ελλάδα». Ερωτηθείς αν θα ζητήσει πρόσκληση από το ΝΑΤΟ με την ονομασία FYROM (ΠΓΔΜ) ή άλλη εναλλακτική ονομασία όπως «Ανω Μακεδονία», ο Ζάεφ είπε ότι μετά από τόσα χρόνια ανάσχεσης της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας του στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, «στάλθηκε μήνυμα από τα Σκόπια ότι το κόλλημα σε ένα μέρος μπορεί να προκαλέσει κρίσεις μεταξύ άλλων πραγμάτων...». Η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναμένεται να προχωρήσει σε νέα φάση, με τη σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Δημητρόφ. Πάντως, ανεξάρτητα από το παζάρι που θα γίνει, ο λαός μας και οι γειτονικοί λαοί μόνο σε νέα βάσανα μπορούν να μπουν από την επέκταση του ΝΑΤΟ, αυτού του φονικού στρατιωτικού βραχίονα του κεφαλαίου.
Copyright 2017 The Associated |
Από την επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στο Λίβανο |
Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στον Λίβανο, σε μια περίοδο που σε όλη τη Μέση Ανατολή ξετυλίγεται ένα «κουβάρι» έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και διεργασιών, με πολλούς κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής.
Ο Κύπριος ηγέτης βρίσκεται στο Λίβανο από την Κυριακή και το πρόγραμμα περιείχε επαφές με την πολιτική, πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία της χώρας, με επίκεντρο τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, τις σχέσεις ΕΕ - Λιβάνου αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Σήμερα, ο Ν. Αναστασιάδης αναμενόταν να μιλήσει σε επιχειρηματικό Φόρουμ που οργανώνουν τα Εμπορικά Επιμελητήρια των δύο χωρών.
Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον πατριάρχη των Μαρωνιτών Μπεχάρα Μπούτρος Ράι, στη Βηρυτό, τον οποίο και διαβεβαίωσε πως είναι στόχος του τα μαρωνιτικά χωριά (που σήμερα είναι στα Κατεχόμενα) να υπαχθούν σε ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Την ίδια στιγμή, η κυπριακή αστική τάξη διαμηνύει την ετοιμότητά της να ενισχύσει τις συνεργασίες και στο πεδίο της «ασφάλειας», όπως επιβεβαιώνει και η κοινή στρατιωτική άσκηση που ξεκίνησε στο όρος Τροόδος με το Ισραήλ. Προσπερνώντας την κριτική για τη λειψή ενημέρωση σχετικά με την άσκηση, ο υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης επέλεξε χτες απλά να δηλώσει ότι τέτοιες ασκήσεις «αποσκοπούν σε μια ενισχυμένη αμυντική συνεργασία» και πως «κάποιες ασκήσεις ανακοινώνονται και κάποιες όχι», μετά από «συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών». Υποστήριξε ακόμα ότι «η Εθνική Φρουρά αναβαθμίζεται επιχειρησιακά μέσα από ανάλογες ασκήσεις και εκσυγχρονίζεται μέσα από μια διαδικασία επαγγελματοποίησης στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης. Ταυτόχρονα, μέσα από μια αναβάθμιση του ρόλου της συμβάλλει στο να αναβαθμίζεται συνεχώς ο γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή ως συνεισφορέα ασφάλειας σε μια ασταθή και ταραγμένη περιοχή».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έντονες συζητήσεις προκάλεσαν δηλώσεις του προτεινόμενου από την ΚΕ του ΑΚΕΛ ως υποψήφιου Προέδρου Μάικ Σπανού, μεγαλοεπιχειρηματία, ότι χρειάζεται περισσότερη αγορά και λιγότερο κράτος. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι «προτού πάμε στο έκτακτο Συνέδριο (σ.σ. που θα αποφασίσει πάνω στην πρόταση της ΚΕ) πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι αρχές πάνω στις οποίες θα στηρίξει την υποψηφιότητά του ο κ. Σπανός».
ΑΓΚΥΡΑ.--
«Ενα βήμα προς την ανεξαρτησία του Βόρειου Ιράκ αποτελεί απειλή για την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και αυτό είναι λάθος» δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, εκφράζοντας την ανησυχία της Αγκυρας για τις ευρύτερες ανακατατάξεις σε όλη την περιοχή. Ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε την ευχή η απόφαση για το δημοψήφισμα να είχε ληφθεί ως «αποτέλεσμα διαβουλεύσεων» και αφού υποστήριξε ότι «πάντα υπερασπιστήκαμε την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ» συμπλήρωσε: «Ενα βήμα προς μια τόσο κρίσιμη διαδικασία δεν εξυπηρετεί το συμφέρον κανενός».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί επέκρινε τις πρόσφατες απελευθερώσεις συλληφθέντων (π.χ. τον γιο του ιδρυτικού στελέχους του ΑΚΡ, Μπουλέντ Αρίντς), που είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» και το δίκτυο FETO (που φέρεται να πρωτοστάτησε στην απόπειρα πραξικοπήματος). «Υπολείμματα και μέλη της FETΟ υπάρχουν ακόμα και οι πυρήνες της παραμένουν ενεργοί» είπε.
ΡΩΜΗ.--
Σε φόντο έντονων ενδοαστικών διεργασιών προετοιμάζονται τα επόμενα αντιλαϊκά βήματα στην Ιταλία, μετά και τη νέα έκθεση του ΔΝΤ, όπου εκτιμάται ότι οι ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης το 2017 θα κυμανθούν στο 1,3% και την περίοδο 2018 - 2020 θα περιοριστούν στο 1%.
Ο υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, δήλωσε «ευχαριστημένος» αν και «όχι πλήρως ικανοποιημένος» για τις προβλέψεις για το 2017, σημειώνοντας ότι η στήριξη της ανάπτυξης πρέπει να βασιστεί πάνω στις πρόσφατες πρωτοβουλίες των (σημερινών) αρχών που περιέλαβαν και την αντεργατική μεταρρύθμιση «Jobs Act» (η οποία οδήγησε και σε νέα απελευθέρωση απολύσεων). Η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει ότι βασικές προτεραιότητες πρέπει να είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της χώρας σε σχέση με τους εταίρους της, η αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος (εκφράζεται μεγάλη ανησυχία για το ύψος των «κόκκινων» δανείων). Ακόμα, συστήνει νέες «παρεμβάσεις» στην αγορά εργασίας ώστε π.χ. οι μισθοί στην Ιταλία να μην αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από ό,τι η παραγωγικότητα.
Στο μεταξύ, την Κυριακή έγιναν εκλογές για την ανάδειξη νέων δημοτικών αρχών σε 25 πόλεις της Ιταλίας, όπου οι βασικές πολιτικές δυνάμεις συμμετείχαν μέσα από συνεργασίες διαφόρων ειδών. Αναλυτές κάνουν λόγο για σημαντικές απώλειες του ευρωσκεπτικιστικού «Κινήματος 5 Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο (αποκλείστηκε από τον β' γύρο στα περισσότερα μεγάλα κέντρα), με τον ίδιο να σχολιάζει ότι αυταπατώνται όσοι εκτιμούν πως το κόμμα του βαίνει προς οριστική εξαφάνιση και να δηλώνει ότι «εμείς συνεχίζουμε την πορεία μας».
Το κυβερνών PD (του οποίου ηγέτης αναδείχτηκε εκ νέου ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι) φέρεται να διατηρεί δυνάμεις σε αρκετές από τις συγκεκριμένες πόλεις, καθώς οι υποψήφιοι που στήριξε είχαν πολύ καλές επιδόσεις σε Παλέρμο, Πάρμα κ.α. Ακόμα, η «δεξιά» συνεργασία της «Φόρτσα Ιτάλια» και της «Λίγκας του Βορρά» επίσης εμφανίζεται ευχαριστημένη, δεδομένου του ότι σε Γένοβα, Βερόνα πάει στον επόμενο γύρο.