Σοβαρές οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και των εκπροσώπων τους στην ΚΕΔΚΕ - μαζί και του ΣΥΝ - που επέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων
Eurokinissi |
Παρότι ο λαός πληρώνει, μέσω της αγοράς των συσκευασμένων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, οι δήμοι υποχρηματοδοτούνται για την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης |
Ολα αυτά βέβαια γίνονται με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που σε συνεργασία με τους εκπροσώπους τους στην ΚΕΔΚΕ - καθώς και του ΣΥΝ - επέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων.
Ολα ξεκίνησαν με το νόμο 2939/2001 με τον οποίο δόθηκε η δυνατότητα ιδιωτικοποίησης των εναλλακτικών συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων. Στη συνέχεια με την απόφαση 106453/20-2-2003 του ΥΠΕΧΩΔΕ εγκρίθηκε το «Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης ΣΣΕΔ - Ανακύκλωση», που αποτέλεσε τη βάση για τη σύσταση της «Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης ΑΕ». Με την απόφαση αυτή τότε συμφώνησε η ΚΕΔΚΕ συμμετέχοντας με 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της προαναφερόμενης Ανώνυμης Εταιρείας. Η ΚΕΔΚΕ, δηλαδή, αντί να υποστηρίξει τη σύσταση ενός δημοτικού φορέα που θα αναλάμβανε τη διαχείριση της ανακύκλωσης, δέχτηκε να εκχωρηθεί αυτή σε έναν ιδιωτικό φορέα, «αδειάζοντας» άλλες πρωτοβουλίες του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων και άλλων συνδέσμων ΟΤΑ.
Eurokinissi |
Η ιδιωτική εταιρεία ανακύκλωσης πέτυχε το στόχο της μόνο κατά 38,28% |
Οι επιδόσεις του ιδιωτικού συστήματος που διαχειρίζεται τα δημοτικά απόβλητα συσκευασιών είναι τραγικές, παρότι κοστίζει πανάκριβα στον ελληνικό λαό, αφού υπολογίζεται ότι η ΕΕΑΑ ΑΕ εισπράττει ετησίως από εισφορές των υπόχρεων παραγωγών αποβλήτων συσκευασίας (οι οποίοι βέβαια τις έχουν ήδη μετακυλίσει στις τιμές των προϊόντων τους, δηλαδή στον τελικό καταναλωτή - τη λαϊκή οικογένεια) 30 εκατ. ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, όπως ανακοινώθηκαν σε πρόσφατη Ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ, το 2007 είχε καλύψει μόλις το 38,28% του στόχου για τον οποίο είχε δεσμευτεί για το 2006! Δηλαδή, ενώ ο στόχος ήταν να ανακυκλωθούν 174.450 τόνοι υλικών συσκευασιών, ανακυκλώθηκαν μόλις 67.919 τόνοι.
Προκειμένου να μετριάσει την αποτυχία του το συγκεκριμένο ιδιωτικό σύστημα έχει εντάξει στα αποτελέσματά του και την ανακύκλωση υλικών συσκευασίας που αξιοποιούνται μέσω του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ), (ανήκει στον ΕΣΔΚΝΑ και βρίσκεται στα Ανω Λιόσια), που για το 2007 έφτασαν τους 29.100 τόνους. Και πάλι, όμως, οι συνολικοί 97.000 τόνοι δεν καλύπτουν το στόχο που έχει τεθεί στην εν λόγω εταιρεία. Ετσι, παρά τις προβλέψεις του νόμου, εντάσσει στα αποτελέσματά της και ταυτόχρονα επιδοτεί τις βιομηχανίες που εμπορεύονται παραδοσιακά απόβλητα συσκευασιών (όπως τα χαρτοκιβώτια), δηλαδή ασκούν ήδη μια επικερδή δραστηριότητα! Με τον τρόπο αυτό επιδοτήθηκαν πέρσι οι βιομηχανίες αυτές με 5.081.614 ευρώ για 225.026 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, εκ των οποίων 185.580 τόνοι αποτελούνται από χαρτί και χαρτόνι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα του ΤΕΕ οι βιομήχανοι αυτοί επιδοτήθηκαν από την ΕΕΑΑ ΑΕ με 22,58 ευρώ ανά τόνο!
Από κινητοποίηση του ΚΚΕ στην Καισαριανή κατά της ιδιωτικοποίησης του τομέα της ανακύκλωσης |
Οπως επισημαίνει η Οργανωτική Επιτροπή της Ημερίδας του ΤΕΕ, «συγχύσεις και ερωτηματικά προκαλεί, επίσης ο εναγκαλισμός της επί δεκαετίες ευημερούσας επιχειρηματικής ανακύκλωσης με το ΣΣΕΔ - Ανακύκλωση και η εκτροπή προς αυτήν, χωρίς μάλιστα να παρουσιάζεται - ως όφειλε - νομική τεκμηρίωση, των πολύτιμων πόρων από τα χειμαζόμενα ταμεία των δήμων που θα μπορούσαν, εάν τους διέθεταν, να προωθήσουν σημαντικά την ανακύκλωση. Πολύ περισσότερο που δεν παρέχεται κανένα στοιχείο που να συνδέει το τεράστιο ύψος της υπόψη επιδότησης με κάποια συγκεκριμένα, εξ αυτής αποτελέσματα. Θεωρούμε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η εκτός του εγκεκριμένου πλαισίου δράσης εμπλοκή των μεγάλων εμπόρων πλαιοχάρτου και άλλων υλικών με το Σύστημα, η οποία (α) νοθεύει τα αποτελέσματα της διαφορικής ανακύκλωσης, και (β) εκτρέπει σημαντική ποσότητα πόρων προς επιτυχημένους επιχειρηματίες του κλάδου, αντί να τους διαθέσει για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης στους δήμους».
Σύμφωνα με το νόμο και το Επιχειρησιακό της Σχέδιο τα έσοδα του συστήματος ανακύκλωσης που διαχειρίζεται η ΕΕΑΑ ΑΕ υποχρεούται να τα διαθέτει στους δήμους για την προώθηση της ανακύκλωσης σε επίπεδο χώρας. Οπως θα δούμε όμως ούτε αυτό συμβαίνει.
Το σύστημα αυτό μέχρι τώρα δε χρηματοδοτεί τους δήμους που συμμετέχουν άμεσα σ' αυτό, παρότι αυτοί αναλαμβάνουν την αποκομιδή των συλλεγόμενων υλικών συσκευασιών και επιβαρύνονται με ένα καθαρό κόστος που ανέρχεται σε 168 ευρώ ανά τόνο, παρακρατώντας αυθαίρετα τα οφειλόμενα σ' αυτούς ποσά.
Αντίθετα, επιδοτεί μόνο κάποιους δήμους που λειτουργούν ανεξάρτητα προγράμματα ανακύκλωσης (π.χ. Ζάκυνθος, Λάρισα κ.ά.) με 24,88 ευρώ τον τόνο, δηλαδή μόνο το 12,9% του συνολικού κόστους που όφειλε να καλύψει και το οποίο ανέρχεται σε 193 ευρώ ο τόνος.
Την ίδια στιγμή που παρακρατεί 168 ευρώ ανά τόνο από τους δήμους, όπως είδαμε προηγούμενα επιδοτεί τους βιομηχάνους εμπορίας ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ χρηματοδοτεί τον εργολάβο του μεγαλύτερου ιδιωτικού Κέντρου Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) που βρίσκεται στην Αττική με 1.689.651 ευρώ, εγγυώμενη ένα πολύ σημαντικό κέρδος!
Εντύπωση προκαλεί η στάση της ΚΕΔΚΕ, η οποία αντί να απαιτήσει, έστω και τώρα, να αναλάβουν οι Δήμοι το σύνολο της διαχείρισης του τομέα της ανακύκλωσης αποβλήτων, με πρόσφατες παραστάσεις στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ «κατόρθωσε» να πάρει υποσχέσεις για ψίχουλα.
Ειδικότερα πρόσφατα το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι η ΕΕΑΑ ΑΕ... δέχεται να χρηματοδοτήσει τους δήμους κλιμακωτά και με βάση τις επιδόσεις τους! Ετσι, με 30 ευρώ θα επιδοτεί ένας δήμος όταν τα υλικά συσκευασίας που οδηγούνται στην ανακύκλωση δεν υπερβαίνουν τους 8 τόνους ανά κάτοικο και φτάνει στα 70 ευρώ το ανώτατο, όταν ο αντίστοιχος δήμος οδηγεί στην ανακύκλωση 30 τόνους και πάνω ανά κάτοικο.
Οπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ακόμη και το ανώτατο όριο αν πιάσει κάποιος δήμος, πάλι δε θα καλύπτει ένα κόστος τουλάχιστον 100 ευρώ ανά τόνο, που, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα πρακτική, θα κοιτάξει να το πάρει από τη λαϊκή οικογένεια μέσω των ανταποδοτικών τελών...
Αλλα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν στον τομέα της ανακύκλωσης είναι:
«Η ανακύκλωση παραμένει θύμα μιας συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων, που αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», όπως τόνισε χαιρετίζοντας την ημερίδα που προαναφέραμε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής. Παράλληλα, επισήμανε ότι με τη συνενοχή και των εκπροσώπων τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και του ΣΥΝ, επέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης, φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες των εργαζομένων. Επίσης, ανέφερε ότι «η πρόσδεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τα συμφέροντα των μεγαλοεκδοτών είναι περισσότερο από εμφανής», καθώς καθυστερεί επί 7 χρόνια το ΠΔ για την ανακύκλωση του έντυπου χαρτιού.
«Αποτελεί ουσιαστική οπισθοχώρηση υπέρ των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από τα απορρίμματα και απόβλητα», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Δρούτσας, παρεμβαίνοντας στο Ευρωκοινοβούλιο
Η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική ΕΕ, με κοινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου Περιβάλλοντος και της Επιτροπής, προχώρησε πρόσφατα στην αναβάθμιση της καρκινογόνας καύσης σύμμεικτων στερεών αποβλήτων, χωρίς να πάρει υπόψη της τα προβλήματα στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία που προκαλεί, ούτε το γεγονός ότι αποτελεί βασικό αντίπαλο της ανακύκλωσης των απορριμμάτων.
Ειδικότερα, αποδεχόμενα σχετική εισήγηση τα όργανα της ΕΕ προχώρησαν στην «Αναθεώρηση της οδηγίας - πλαίσιο για τα απόβλητα», με βάση την οποία η καύση των σύμμεικτων αποβλήτων από απλή μέθοδο διάθεσης των αποβλήτων εμφανίζεται - κάτω από προϋποθέσεις - να αποτελεί δραστηριότητα «ενεργειακής αξιοποίησης»! Με το πρόσχημα μάλιστα αυτό - ότι αποτελεί και εγκατάσταση ενεργειακής αξιοποίησης - παρέχεται πλέον ενισχυμένη δυνατότητα στα κράτη - μέλη (ουσιαστικά στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που κατέχουν τη σχετική τεχνολογία) να την εφαρμόσουν...
Πρόκειται προφανώς για μια απόφαση που πάρθηκε κάτω από την πίεση του ισχυρού «λόμπι» της καύσης και των συμμάχων του. Βασική επιδίωξη των συμφερόντων αυτών, που αναμένεται να αναθαρρήσουν και στη χώρα μας, είναι η εξασφάλιση υπερκερδών, από την κατασκευή εγκαταστάσεων καύσης, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και κυρίως από την εκμετάλλευσή τους για μερικές δεκαετίες.
Κι όλα αυτά όταν είναι γνωστό ότι η καύση των σύμμεικτων αποβλήτων:
«H συμβιβαστική πρόταση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Συμβουλίου - Επιτροπής για τη διαχείριση αποβλήτων αποτελεί ουσιαστική οπισθοχώρηση υπέρ των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από τα απορρίμματα και απόβλητα». Αυτό τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Δρούτσας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικά με την «Αναθεώρηση της οδηγίας - πλαίσιο για τα απόβλητα» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«H προτεινόμενη Οδηγία - επισήμανε - δε συμβάλλει στη συνολική μείωση του όγκου των αποβλήτων, χαρακτηρίζεται από ηθελημένη ασάφεια στόχων και μέσων, εξαιρεί τα βιομηχανικά απόβλητα και περιορίζεται σε ορισμένα μόνο αστικά απόβλητα, εξυπηρετώντας περισσότερο την οικονομική αποτελεσματικότητα και τον ανταγωνισμό, παρά το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία.
Παράδειγμα της γενικής υποχώρησης αποτελεί η φαλκίδευση της ιεράρχησης όπου ορίζεται ότι η ανακύκλωση πρέπει να προηγείται της ανάκτησης ενέργειας, όπως και η αναγνώριση της ενεργειακής καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων ως ανάκτησης ενέργειας για άλλες εκτός από τις ήδη προβλεπόμενες περιπτώσεις, όπως αυτή της παραγωγής βιοαερίου.
Οι τοξικές και άλλες επικίνδυνες ουσίες που διαχέονται στον αέρα και εισβάλλουν στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα, επηρεάζοντας ακόμα και τα τρόφιμα, προσβάλλουν άμεσα την υγεία των εργαζομένων στον τομέα διαχείρισης και όλο το λαό».
«Απαιτείται - κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - μείωση του όγκου των απορριμμάτων, σχεδιασμένη διαχείρισή τους και ορθολογική μεταφορά τους, με δημόσια εθνική, περιφερειακή ή τοπική ευθύνη, διαλογή με διαχωρισμό των τοξικών και άλλων επικίνδυνων ουσιών - διοξίνες κλπ. - μέγιστη δυνατή ανακύκλωση, μη χρήση της καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων, περιβαλλοντική αναβάθμιση των χώρων ταφής και η ασφαλής τελική διάθεση των υπολειμμάτων τους».
Αυτό το φαινόμενο, γιατί περί φαινομένου πρόκειται, είναι πέρα για πέρα ελληνικό. Τριτοκοσμικό σωστότερα! Πουθενά στο σοβαρό κόσμο, στις περισσότερο από την Ελλάδα σοβαρές χώρες, δε θα δεις υπουργό σοβαρής κυβέρνησης, σοβαρότερης από τη δική μας κυβέρνηση, να παριστάνει το μοντέλο και να διαλαλεί εμπορικές και μάλιστα χαζές εμπορικές πραμάτειες. Παντού, βέβαια, στον καπιταλισμό υπουργοί δένονται πίσω από εμπορικά άρματα. Είναι ίδιον του συστήματος η μετατροπή του αστού πολιτικού σε κράχτη εμπορευμάτων και συμφερόντων. Ομως, κάπου, σε κάποιες χώρες σοβαρότερες από τη δική μας, προσπαθούνε να κρατάνε τα... προσχήματα. Δεν αποχωρίζονται τελείως τη σοβαρότητα. Τέλος πάντων, διαλέγουν ή προσπαθούν να διαλέξουν τι εμπορεύματα πουλάνε!
Ομως, το ζήτημα πέρα από πολιτικό είναι και αισθητικό! Η εικόνα υπουργών να παριστάνουν σε χαζές πρεμιέρες τις γλάστρες, είναι εικόνα που ντροπιάζει τη χώρα! Σαν ιδιώτες ο κύριος Βουλγαράκης ή η κυρία Πετραλιά μπορούν να παρακολουθούν όποιο θέαμα θέλουν και να τη «βρίσκουν» με οποιαδήποτε ανοησία. Οταν είναι υπουργοί, όμως, πρέπει να είναι προσεκτικοί. Οταν είναι υπουργοί πρέπει να είναι παραδείγματα! Και σοβαροί. Προπαντός σοβαροί!
Ψύλλους στα άχυρα αναζητάς, θα με ρωτήσει κάποιος. Πράγματι με αυτό το μπάχαλο, με αυτή την τραγική εικόνα που παρουσιάζει η σημερινή - και η χτεσινή - κυβέρνηση, είναι ίσως πολυτέλεια η παρατήρησή μου. Επρεπε να κουνούσα με νόημα το κεφάλι μου και να τους άφηνα στην κατάντια τους. Ομως, το ζήτημα είναι σοβαρό, σοβαρότερο απ' ό,τι φαίνεται! Η ταινία «Μάμα Μία», είναι δείγμα της πολιτιστικής άποψης της κυβέρνησης. Είναι δείγμα των παραγωγών και των συμπαραγωγών που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού της.
Αυτή η φάμπρικα έχει ξεκινήσει από την εποχή του ΠΑΣΟΚ. Διάφοροι υπουργοί, με επικεφαλής αυτόν του Πολιτισμού αλλά και του Τουρισμού (σε πολλές περιπτώσεις έμπλεκαν οι αρμοδιότητες και τα μπατζάκια των υπουργών), πήραν σβάρνα την εσπερία διαλαλώντας ήλιο, θάλασσα και φθηνά μεροκάματα! Η χώρα μας και σε αυτόν τον τομέα πέταξε τη χλαμύδα της και έμεινε τσιτσίδι. Οι υπουργοί της ντύθηκαν γκαρσόνια και με τη στάση τους απέδειξαν πως είμαστε χώρα παροχής υπηρεσιών! Οπως μας έχουν σχεδιάσει οι Βρυξέλλες!
Για να τραβήξουν τους παραγωγούς και να φανούν ότι παρουσιάζουν έργο (εισαγωγή κεφαλαίων) ξαναγύρισαν τη χώρα μας στην εποχή που οι κυβερνήσεις της έστελναν το στρατό μας να παριστάνει τον κομπάρσο στο χολιγουντιανό «Λεωνίδα της Σπάρτης». Σήμερα, στη θέση του στρατού στέλνουν τους υπουργούς! Κωμικοί και άθλιοι και τότε, κωμικοί και άθλιοι και σήμερα.