ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στην «παράταση» οι διαπραγματεύσεις για συνασπισμό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Παρατάθηκαν και τη χτεσινή μέρα οι διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ενώ αρχικά είχε αναφερθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο ως πιθανή ημερομηνία ολοκλήρωσής τους. Το βέβαιο είναι πως οι συνομιλίες έχουν μπει πλέον στην τελική ευθεία και σύμφωνα με πληροφορίες της «Rheinische Post», αν υπάρξει συμφωνία, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα ανακοινωθεί σήμερα.

Νωρίτερα, οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε ένα «πακέτο μέτρων» για τον περιορισμό της αύξησης των ενοικίων στις πόλεις και για τη δημιουργία περισσότερων κατοικιών, καθώς η έλλειψη σπιτιών και τα πολύ ακριβά ενοίκια είναι ένα από τα πιο εκρηκτικά προβλήματα. Στα θέματα που συζητιούνται «μέχρι την τελευταία στιγμή», είναι ο περιορισμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που «δεν αιτιολογούνται επαρκώς από τον εργοδότη» και ζητήματα της ασφάλισης της Υγείας.

Αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να σχηματιστεί «σταθερή κυβέρνηση» στη Γερμανία, ο επίτροπος για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, Γκίντερ Ετινγκερ (CDU), προέτρεψε σε ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων: «Οσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο», είπε σε συνέντευξή του, σημειώνοντας πως σε επίπεδο ΕΕ, «περιμένουν» σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την τραπεζική ένωση, την εναρμόνιση του δικαίου ασύλου και το δημοσιονομικό πλαίσιο. Στις Βρυξέλλες υπολογίζουν πως μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής (πιθανώς στις 22-23 Μάρτη) θα έχει ορκιστεί η γερμανική κυβέρνηση.

Πάντως, ακόμη κι αν «τα βρουν» οι δυο πλευρές στις διαπραγματεύσεις, τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να εγκριθούν από το εσωκομματικό δημοψήφισμα που θα γίνει μεταξύ των μελών του SPD.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Προτροπή για στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Την πολιτική επέμβασης στις υποθέσεις των άλλων χωρών, στο όνομα των «αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας», εξέφρασε για άλλη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα από το Μεξικό και περιλαμβάνει την Αργεντινή, το Περού, την Κολομβία και την Τζαμάικα. Κύριος στόχος του Τίλερσον, όπως τονίστηκε, είναι να εντείνει τις πιέσεις κατά της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Βενεζουέλας, του Νικολάς Μαδούρο, ενώ έχουν προαναγγελθεί προεδρικές εκλογές για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το πρόσχημα που χρησιμοποιεί είναι «η επιστροφή στη συνταγματική τάξη», ενώ από την Αργεντινή ανήγγειλε ότι εξετάζονται νέες κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα. Ωστόσο, παρά την εχθρική πολιτική, η Βενεζουέλα εξακολουθεί να εξάγει πετρέλαιο στις ΗΠΑ (είναι η τρίτη εξαγωγέας χώρα) και γι' αυτό εξετάζονται προσεκτικά τα επόμενα βήματα, καθώς μπορεί να επηρεάσουν ιδιαίτερα αρνητικά και τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Πάντως, ο Τίλερσον συνομιλώντας την Κυριακή με τον Αργεντινό ομόλογό του, Χόρχε Φάουρ, σημείωσε με νόημα, αναφερόμενος στις κυρώσεις και τον αντίκτυπο στον πληθυσμό της Βενεζουέλας, ότι «θα ήταν ένα βήμα που θα επιτάχυνε το τέλος της κυβέρνησης Μαδούρο», και πρόσθεσε ότι «το να μην κάνουμε τίποτα θα ήταν επίσης σαν να ζητούσαμε από το λαό της Βενεζουέλας να συνεχίσει να υποφέρει για πολύ ακόμα». Το σήμα είχε δώσει ο Τίλερσον πριν από την έναρξη της περιοδείας του, όταν από το Τέξας μίλησε για την αξία του αναχρονιστικού «δόγματος Μονρόε» του 1863, που θεωρούσε τη Λατινική Αμερική κάτι σαν «πίσω αυλή» των ΗΠΑ, και επιπλέον σημείωσε: «Στην ιστορία της Βενεζουέλας και της Λατινικής Αμερικής ο στρατός είναι συχνά παράγοντας αλλαγής όταν τα πράγματα πάνε τόσο άσχημα και η ηγεσία δεν μπορεί να υπηρετεί το λαό».

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντέδρασε άμεσα στη νέα πρόκληση των ΗΠΑ καταγγέλλοντάς την με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους λαούς όλου του κόσμου «να καταδικάσουν την επιθετικότητα της ιμπεριαλιστικής κυβέρνησης του Ντ. Τραμπ ενάντια στη Βενεζουέλα και να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ανεξαρτησία, στη δημοκρατία και την ειρήνη».

Επίσης, και το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας κατήγγειλε την επιθετικότητα των ΗΠΑ και την επίκληση του αναχρονιστικού δόγματος Μονρόε, που έστησε στη Λατινική Αμερική στρατιωτικές δικτατορίες.

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
Διευρύνεται η αντιπαράθεση

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στον Ισημερινό δημοψήφισμα με 7 ερωτήματα, όπου σε όλα επικράτησε η κυβερνητική πρόταση του σοσιαλδημοκράτη Λένιν Μορένο, ο οποίος αναδείχθηκε στην εξουσία τον Απρίλη του 2017 ως πρώην αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα και της «Συμμαχίας για την Χώρα» (Alianza pais), κόμμα που ίδρυσε ο Κορέα, λανσάροντας τη λεγόμενη «επανάσταση των πολιτών». Ο Μορένο ωστόσο διαφοροποιήθηκε και ζητά αλλαγές ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα μονοπώλια. Ο Κορέα, που επέστρεψε από το Βέλγιο, και οι υποστηρικτές του, μιλάνε για «κλοπή του παλιού κόμματος» και προχώρησαν στην ίδρυση νέου με την επωνυμία «Επανάσταση των Πολιτών», προβάλλοντας επίσης, επί της ουσίας, έναν πιο «ανθρώπινο» καπιταλισμό.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, όπου η συμμετοχή έφτασε στο 82% (από τα 13 εκατ. των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων), έχουν ως εξής: Στο ερώτημα Νο 1, «Συμφωνείτε με τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε πολιτικούς που δικάζονται για διαφθορά και κατάσχεση της περιουσίας τους;», υπέρ τάχθηκε το 74% και κατά το 26%. Στο ερώτημα Νο 2, «Συμφωνείτε με την κατάργηση της χωρίς όρια δυνατότητας επανεκλογής του Προέδρου», υπέρ τάχθηκε το 64,3% και κατά το 35,7%, στο Νο 3 για την «αλλαγή της μεταρρύθμισης του συμβουλίου συμμετοχής των πολιτών, που αφορά το όργανο που είναι υπεύθυνο για την διεξαγωγή των εκλογών», υπέρ τάχθηκε το 63% και κατά το 37%, στο Νο 4 για την «αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την προστασία της παιδικής ηλικίας στην περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης», υπέρ τάχθηκε το 73,8% και κατά το 26,2%, στο Νο 5, «να μην υπάρχει απόλυτη απαγόρευση της εκμετάλλευσης των εσόδων από υδρογονάνθρακες και ορυχεία» υπέρ τάχθηκε το 68,9% και κατά το 31,1%, στο Νο 6 για την «κατάργηση του νόμου για τη γη» (που υποτίθεται ότι απέτρεπε την κερδοσκοπία στις αγοραπωλησίες γης και ακινήτων) υπέρ τάχθηκε το 63,2% και κατά το 36,8%, και στο Νο 7, σχετικά με το ότι «η προστασία του εθνικού πάρκου Γιασούν μειώνει τις περιοχές του Αμαζονίου που χρησιμοποιούνται από την εξορυκτική βιομηχανία», υπέρ τάχθηκε το 67,6% και κατά το 32,4%.

Η πλευρά του Κορέα, που εκπροσωπεί τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση η οποία κυριάρχησε τα πρώτα χρόνια της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, κατήγγειλε το δημοψήφισμα ως αντισυνταγματικό και πρόταξε την αντίθεσή της κυρίως στα ερωτήματα 2, 3 και 6. Ωστόσο, μετά το αποτέλεσμα ο Κορέα ισχυρίστηκε ότι είναι ευχαριστημένος με το περίπου 36% που αρνήθηκε τις αλλαγές της κυβέρνησης, «γιατί επιτεύχθηκε μέσα σε κλίμα αποκλεισμού», και «δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα». Το βέβαιο είναι ότι όσο τα λαϊκά στρώματα στοιχίζονται πίσω από τις διάφορες εκδοχές αστικής διαχείρισης, θα βγαίνουν χαμένα. Η διέξοδος βρίσκεται στην άνοδο της ταξικής πάλης και τη σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι τις τελευταίες μέρες ανώτερα στελέχη του ANC ασκούν έντονες πιέσεις στον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα να παραιτηθεί από το αξίωμά του, ενόψει του διαγγέλματος που αναμένεται να εκφωνήσει την Πέμπτη στο νοτιοαφρικανικό κοινοβούλιο.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Τα πτώματα 16 μεταναστών ανασύρθηκαν το Σάββατο ανοικτά μαροκινών ακτών σε θαλάσσια περιοχή που χωρίζει το Μαρόκο από την Ισπανία, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί οι απόπειρες διέλευσης μεταναστών. Τα 15 από τα θύματα ήταν πολίτες χωρών της υποσαχάριας Αφρικής και το 16ο Μαροκινός.

ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ.-- Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στις ΗΠΑ χτες το πρωί, όταν επιβατικό τρένο της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων «Amtrak», που εκτελούσε το δρομολόγιο Νέα Υόρκη - Μαϊάμι, συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία της εταιρείας CSX και εκτροχιάστηκε στο Κέις, κοντά στην Κολούμπια, την πρωτεύουσα της Νότιας Καρολίνας.

Ο Ερντογάν σε Ρώμη και Βατικανό

ΡΩΜΗ.--

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ξεκίνησε την Κυριακή επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία, όπου μέχρι και χτες το βράδυ αναμενόταν να έχει σειρά επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, αλλά και ειδικές επαφές με μεγαλοστελέχη επιχειρηματικών κολοσσών.

Σε συνέντευξή του στη «Λα Στάμπα», ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι δυο χώρες πρέπει να «αποκαταστήσουν» την περίοδο ακμής στις σχέσεις τους, που ξεκίνησε όταν άρχισε η δική του θητεία στην τουρκική ηγεσία, σημειώνοντας ότι «η Ιταλία αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο εμπορικό μας εταίρο», ενώ «υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω βελτίωση». Τόνισε ότι οι ιταλικές εταιρείες είναι στην 11η θέση όσων δραστηριοποιούνται στη χώρα του.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «περιμένουμε από την ΕΕ να καταργήσει τα τεχνικά εμπόδια (στην ενταξιακή πορεία της χώρας του) και να επιδείξει μια εποικοδομητική συμπεριφορά».

Το πρόγραμμα του Ερντογάν περιλαμβάνει και επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό. Μάλιστα, ως βασικό θέμα της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί με τον πάπα Φραγκίσκο, ο Τούρκος ηγέτης εμφάνιζε τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο Ερντογάν μίλησε για «κοινές πρωτοβουλίες» που η Αγκυρα θα επιδιώξει με το Βατικανό, για να «διατηρηθεί το στάτους κβο (στην Ιερουσαλήμ), να διασφαλιστεί ότι οι ιεροί τόποι θα παραμείνουν ανοιχτοί στις τρεις θρησκείες και θα προστατευτούν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων...».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Κόντρες με επίκεντρο την πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε λεπτό εάν θέλουμε να επιτευχθεί μία συμφωνία ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ για το Brexit», δήλωσε χτες ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον αρμόδιο υπουργό για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι: Χωρίς μια τελωνειακή ένωση και εκτός ενιαίας αγοράς, τα εμπόδια στο εμπόριο, στα προϊόντα και στις υπηρεσίες είναι αναπόφευκτα... Είναι ώρα η Βρετανία να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση. Ο χρόνος τρέχει!», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι η ΕΕ «σέβεται τις κόκκινες γραμμές» του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως πρέπει να γίνουν σεβαστοί και οι κανονισμοί της ΕΕ».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ, μετά από ένα Σαββατοκύριακο αντικρουόμενων δηλώσεων μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραμείνει η χώρα στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ μετά το Brexit και θα επιδιωχθεί συμφωνία «που θα επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο την ελεύθερη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες», ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζεται «χωρίς τριβές» το εμπόριο με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ ξεκινά σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Το Σάββατο, πολλές χιλιάδες Βρετανοί διαδήλωσαν πιέζοντας την κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες για το δημόσιο σύστημα Υγείας (ΝΗS). Μεταξύ των διαδηλωτών συμμετείχαν και εκατοντάδες μέλη συνδικάτων νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ