Ο Παλαιστινιακός λαός εξακολουθεί να αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματά του |
«Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, το ΚΚΕ αποτίνει φόρο τιμής στους αγωνιστές, στους εργαζόμενους, στους νέους και τις νέες, στις γυναίκες, στα παιδιά της Παλαιστίνης, που έδωσαν τη ζωή τους, αγωνιζόμενοι ενάντια στην ισραηλινή κατοχή που στηρίζεται από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
Το ΚΚΕ στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, έχει πάρει αναρίθμητες πρωτοβουλίες στο μαζικό κίνημα, στη βουλή, στο ευρωκοινοβούλιο, σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Απαιτεί να καταργηθεί η στρατιωτική συμφωνία και συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ. Απορρίπτει το χαρακτηρισμό της λαϊκής πάλης ως "τρομοκρατίας", τη λογική των ίσων αποστάσεων από θύτη και θύμα, που προωθούν οι ιμπεριαλιστές και υιοθετείται από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, τη Σοσιαλιστική Διεθνή και δυνάμεις του λεγόμενου "Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς" (ΚΕΑ).
Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τη λαϊκή συμμαχία, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό για: Ανεξάρτητο, βιώσιμο, πλήρως κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους - μέλους του ΟΗΕ. Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός κατοχής και οι έποικοι από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Να κατεδαφιστεί το απαράδεκτο τείχος. Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές και να επιστρέψουν όλοι οι Παλαιστίνιοι στις εστίες τους.
Ο αγώνας αυτός είναι αναπόσπαστο μέρος της πάλης όλων των λαών της περιοχής ενάντια στους καταπιεστές και εκμεταλλευτές τους, ενάντια στο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και κάθε μορφή καπιταλιστικής καταπίεσης».
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--
Εκκληση για τη λήψη άμεσων μέτρων υποστήριξης των Σύρων προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών απηύθυνε, εκ νέου, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, παρουσιάζοντας νέα έκθεση της υπηρεσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα 2,2 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που έχουν προκληθεί από όταν ξεκίνησε πριν περίπου 2 χρόνια η ιμπεριαλιστική επέμβαση με αιχμή του δόρατος τους αντικαθεστωτικούς μισθοφόρους, οι μισοί είναι μικρά παιδιά. Εξ αυτών, δε, αρκετά ζουν εντελώς μόνα, χωρίς κανέναν από τους δύο γονιούς.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από Ιορδανία και Λίβανο, καθώς στις δύο αυτές χώρες εκτιμάται ότι έχει καταφύγει το 60% των παιδιών που έχουν υποχρεωθεί να ξεριζωθούν για να σωθούν από τις συγκρούσεις. Σύμφωνα με αυτά 385.007 παιδιά ζουν στο Λίβανο, εκ των οποίων τα 2.440 χωρίς κανένα γονιό, και 291.238 ζουν στην Ιορδανία, εκ των οποίων τα 1.320 χωρίς κανένα γονιό. Εξ αυτών των παιδιών το 80% στο Λίβανο και το 56% στην Ιορδανία έχουν εγκαταλείψει το σχολείο. Στην πλειοψηφία τους, δε, εργάζονται υπό άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες για να ζήσουν τα ίδια ή τα αδέλφια τους.
Το ζήτημα απασχολεί ιδιαιτέρως και τη λιβανική ηγεσία, η οποία μέχρι στιγμής αν και έχει δεχτεί στο έδαφός της περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, δεν έχει στήσει καταυλισμούς και ζητάει βοήθεια για να το κάνει. Στο μεταξύ, εντός Συρίας ο κυβερνητικός στρατός φαίνεται να προελαύνει αργά αλλά σταθερά στην επαρχία Καλαμούν, κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο. Η ορεινή ζώνη του Καλαμούν ήταν βασικό «πέρασμα» όπλων, μαχητών και ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών ενώ παράλληλα ελέγχει τον αυτοκινητόδρομο Δαμασκού - Χομς. Επίσης, το μεσημέρι η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι όλμοι έπληξαν σημείο στο κέντρο της Δαμασκού κοντά στο τέμενος των Ομαϊάδων σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας 26.
ΚΑΪΡΟ.--
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση, με επίκεντρο το νέο νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος απαγορεύει συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων χωρίς άδεια και προβλέπει ποινές κάθειρξης μέχρι πέντε χρόνια για όσους δε συμμορφώνονται. Οπαδοί του ανατραπέντος Προέδρου Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» καλούσαν, χτες αργά το απόγευμα, σε νέες διαδηλώσεις, χωρίς να έχουν ζητήσει σχετική άδεια, ενώ προγραμματίζουν διαδήλωση και για σήμερα το πρωί κατά της φυλάκισης 21 γυναικών μελών της οργάνωσης, με ποινές που φθάνουν μέχρι και τα 11 χρόνια μόνο λόγω της ιδιότητάς τους ως μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων».
Σφοδρές συγκρούσεις έγιναν, το απόγευμα της Πέμπτης, μεταξύ φοιτητών που διαδήλωναν στο προαύλιο Πανεπιστημίου του Καΐρου υπέρ του ανατραπέντος Προέδρου Μούρσι και στη συνέχεια εξήλθαν στο δρόμο όπου συγκρούστηκαν με την αστυνομία γιατί «δεν είχαν πάρει άδεια». Ενας διαδηλωτής σκοτώθηκε και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν, ενώ δε γνωστοποιήθηκε πόσοι συνελήφθησαν. Είχε, επίσης, προηγηθεί η αθώωση τριών αξιωματικών της ασφάλειας για το βασανισμό συλληφθέντων μελών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» το 2011 και η εγκατάλειψη περίπου 20 διαδηλωτριών κατά της νομοθεσίας για τις διαδηλώσεις στο μέσον της ερήμου μετά από κράτηση ωρών για λόγους εκφοβισμού και εξευτελισμού.
Η ατμόσφαιρα έγινε πιο εκρηκτική μετά τη δημοσίευση από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «αλ Αχράμ» αποσπασμάτων του υπό εκπόνηση συντάγματος, στα οποία αποτυπώνεται η ενίσχυση της εξουσίας του στρατού. Σύμφωνα με τα αποσπάσματα, που δε διαψεύστηκαν επισήμως, το νέο σύνταγμα προβλέπει ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο έχει τον τελευταίο λόγο για το πρόσωπο του υπουργού Αμυνας για οκτώ χρόνια από την υιοθέτηση του συντάγματος, κάτι που καθιστά «κράτος εν κράτει» το στρατό. Επίσης, απαγορεύονται όλα τα κόμματα με «ισλαμική ιδεολογία», παρατείνεται η πρόβλεψη για παραπομπή πολιτών σε στρατοδικεία (κάτι που δεν είχε καταργήσει ούτε η προεδρία Μούρσι) κ.ά.
Για θάνατο αγωνιστή συνδικαλιστή από τη χώρα των Βάσκων
Τη θλίψη του για το ξαφνικό θάνατο του Igor Urrutikoetxea, 38χρόνων, αγωνιστή του λαϊκού κινήματος από τη Χώρα των Βάσκων, άξιο στέλεχος της διοίκησης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και ΓΓ της Διεθνούς Μετάλλου εκφράζει το ΠΑΜΕ με μήνυμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του.
Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του, την εργατική τάξη και το λαό της Χώρας των Βάσκων.
ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Σποραδικές συγκρούσεις σημειώνονταν, εκ νέου, χτες στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, όπου την Πέμπτη έληξε η τριήμερη γενική απεργία που κηρύχθηκε την Τρίτη με βασικό αίτημα την απομάκρυνση από την πόλη των ενόπλων παραστρατιωτικών. Αλλοι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν, χτες, σε επίθεση ενόπλων της ακραίας ισλαμιστικής «Ανσάρ αλ Σαρία» σε ένα από τα πολλά σημεία ελέγχου που ο στρατός έχει αναπτύξει στην πόλη από την περασμένη Δευτέρα ενώ την Πέμπτη ο απολογισμός ανάλογων επιθέσεων ήταν τέσσερις νεκροί και τρεις τραυματίες.
Το συνεχόμενο χάος επικρατεί στη χώρα εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δράσης των παραστρατιωτικών, το οποίο, από τον Ιούλιο και μετά, έχει εκδηλωθεί και με τη μορφή καταλήψεων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από ενόπλους.
Σε εκατόμβη νεκρών εξελίχθηκε, τελικά και η έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης σε αποθήκη πυρομαχικών για τεθωρακισμένα στην πόλη Μπάρεκ αλ Σάτι (περίπου 650 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας). Ο τελευταίος απολογισμός αναφέρει τουλάχιστον 40 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για τις συνθήκες της έκρηξης καθώς μαρτυρίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ανέφεραν ότι συνέβη ενώ κάτοικοι προσπαθούσαν να απομακρύνουν από την αποθήκη βλήματα και καλώδια προκειμένου να τα μεταπουλήσουν, ενώ πηγές του στρατού υπονοούσαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από επίθεση.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Σε άγριο ξυλοδαρμό, πολιτικού πρόσφυγα, από την Αφρική, που ζει νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, προχώρησε την Τετάρτη αστυνομικός της Αμεσης Δράσης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, καθώς και με βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, οι αστυνομικοί σταμάτησαν τρεις αφρικανούς για έλεγχο. Μετά την εξακρίβωση των στοιχείων τους και αφού διαπιστώθηκε ότι είχαν όλα τα έγγραφα, ο ένας εξ αυτών ρώτησε γιατί προτίμησαν εκείνους για έλεγχο, με αποτέλεσμα ο ένας από τους αστυνομικός να αρχίσει να τον χτυπά, του έσπασε το πόδι και προσπάθησε να τον σύρει στο έδαφος για να τον βάλει στο περιπολικό. Στη συνέχεια ζήτησε ενισχύσεις, λέγοντας ότι ο εν λόγω νεαρός δημιούργησε πρόβλημα, κατά τον έλεγχο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνας Νικολάου, υποστήριξε ότι «αν διαπιστωθεί ευθύνη της αστυνομίας, θα αποδοθούν ευθύνες» ενώ ανακοινώσεις καταδίκης της αστυνομικής βίας εξέδωσαν πολλοί φορείς, ανάμεσά τους το ΑΚΕΛ και η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία.
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--
Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα Ταχυδρομεία της Πορτογαλίας αντιδρώντας στα σχέδια ιδιωτικοποίησης αυτού του τομέα, που επιχειρεί να προχωρήσει η κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο, στο πλαίσιο των νέων μέτρων λιτότητας, που προβλέπουν περικοπές δαπανών και μείωση δημοσίων υπαλλήλων. Το πρωί οι απεργιακές φρουρές δέχτηκαν την επίθεση της Αστυνομίας όταν μπλόκαραν φορτηγά στα κεντρικά γραφεία στη Λισαβόνα, που επιχείρησαν να μεταφέρουν ταχυδρομικό υλικό.
Την επέμβαση της Αστυνομίας καταδίκασε το Πορτογαλικό ΚΚ, που βρέθηκε στο πλευρό των απεργών και με βουλευτές του.
Το συνδικάτο των εργαζομένων εκτιμά ότι η συμμετοχή στην απεργία στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις έφτασε το 83%, ενώ δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο τα ταχυδρομεία περιλαμβάνονται στις υπό ιδιωτικοποίηση κρατικές επιχειρήσεις, όπως προβλέπει το μνημόνιο με την τρόικα.