Σάββατο 30 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κλιμάκωση εκ νέου της πολιτικής έντασης

ΚΑΪΡΟ.--

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση, με επίκεντρο το νέο νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος απαγορεύει συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων χωρίς άδεια και προβλέπει ποινές κάθειρξης μέχρι πέντε χρόνια για όσους δε συμμορφώνονται. Οπαδοί του ανατραπέντος Προέδρου Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» καλούσαν, χτες αργά το απόγευμα, σε νέες διαδηλώσεις, χωρίς να έχουν ζητήσει σχετική άδεια, ενώ προγραμματίζουν διαδήλωση και για σήμερα το πρωί κατά της φυλάκισης 21 γυναικών μελών της οργάνωσης, με ποινές που φθάνουν μέχρι και τα 11 χρόνια μόνο λόγω της ιδιότητάς τους ως μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Σφοδρές συγκρούσεις έγιναν, το απόγευμα της Πέμπτης, μεταξύ φοιτητών που διαδήλωναν στο προαύλιο Πανεπιστημίου του Καΐρου υπέρ του ανατραπέντος Προέδρου Μούρσι και στη συνέχεια εξήλθαν στο δρόμο όπου συγκρούστηκαν με την αστυνομία γιατί «δεν είχαν πάρει άδεια». Ενας διαδηλωτής σκοτώθηκε και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν, ενώ δε γνωστοποιήθηκε πόσοι συνελήφθησαν. Είχε, επίσης, προηγηθεί η αθώωση τριών αξιωματικών της ασφάλειας για το βασανισμό συλληφθέντων μελών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» το 2011 και η εγκατάλειψη περίπου 20 διαδηλωτριών κατά της νομοθεσίας για τις διαδηλώσεις στο μέσον της ερήμου μετά από κράτηση ωρών για λόγους εκφοβισμού και εξευτελισμού.

Η ατμόσφαιρα έγινε πιο εκρηκτική μετά τη δημοσίευση από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «αλ Αχράμ» αποσπασμάτων του υπό εκπόνηση συντάγματος, στα οποία αποτυπώνεται η ενίσχυση της εξουσίας του στρατού. Σύμφωνα με τα αποσπάσματα, που δε διαψεύστηκαν επισήμως, το νέο σύνταγμα προβλέπει ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο έχει τον τελευταίο λόγο για το πρόσωπο του υπουργού Αμυνας για οκτώ χρόνια από την υιοθέτηση του συντάγματος, κάτι που καθιστά «κράτος εν κράτει» το στρατό. Επίσης, απαγορεύονται όλα τα κόμματα με «ισλαμική ιδεολογία», παρατείνεται η πρόβλεψη για παραπομπή πολιτών σε στρατοδικεία (κάτι που δεν είχε καταργήσει ούτε η προεδρία Μούρσι) κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ