ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2026
Σελ. /28
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Συνεχίζει τον αγώνα για τη διασφάλιση της εργασίας και των δικαιωμάτων όλων των απολυμένων

Ερωτήσεις στη Βουλή από το ΚΚΕ ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης

RIZOSPASTIS

Μαχητικό «παρών» και σε αυτή τη φάση των εγκληματικών σχεδιασμών κυβέρνησης και ΕΕ δίνει το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, συνεχίζοντας να διεκδικεί τη διασφάλιση της εργασίας για όλους τους απολυμένους, να σταματήσει το πλιάτσικο στις εγκαταστάσεις, να εκσυγχρονιστεί και να επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ.

Με αιτήματά του μάλιστα προς τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος - Ενέργειας, την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ και τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) το Σωματείο ζητά άμεσα συνάντηση προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς και για να τεθούν και να βρεθεί λύση σε ζητήματα που αφορούν τη διασφάλιση της εργασίας και των δικαιωμάτων για όλους τους απολυμένους.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση με πρόσφατη απόφασή της αναθέτει στην «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» την αξιολόγηση των διαγωνιστικών διαδικασιών που διενεργήθηκαν για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική ΑΕ ΛΑΡΚΟ και του Ελληνικού Δημοσίου», με βάση τον νόμο 4664/2020, με τον οποίο τέθηκε σε ειδική διαχείριση. Στην περίπτωση μάλιστα που δεν ευδοκιμήσουν οι διαδικασίες εκποίησης της ΛΑΡΚΟ οι οποίες προβλέπονται στον σχετικό νόμο για την ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, τότε να αναζητηθεί η «βέλτιστη λύση» ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μοναδικά κοιτάσματα νικελίου και κοβαλτίου στην ΕΕ και ένας τεράστιος ακόμα πλούτος θα περάσουν στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων χωρίς δεσμεύσεις και με όρους που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των αστικών σχεδιασμών σήμερα, όπως αυτές διαμορφώνονται από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την ανάγκη της ΕΕ για παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών, όπως το κοβάλτιο και το νικέλιο.

«Είναι προφανές ότι γίνεται προσπάθεια έναρξης ενός νέου κύκλου διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ, που αναμφισβήτητα θα είναι χρονοβόρος. Παράλληλα, η προσπάθεια αυτή έρχεται με καθυστέρηση 20 μηνών από τη στιγμή που η κυβέρνηση απέλυσε το σύνολο των εργαζομένων "για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της εταιρείας", όπως έλεγε, αλλά το προτιμητέο επενδυτικό σχήμα αποχώρησε, χωρίς να του ασκούνται οι ποινές ρητρών που προβλέπονταν», σημειώνει χαρακτηριστικά το Σωματείο στην επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία, τη ΔΥΠΑ και την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ. Και προσθέτει:

«Επίσης, σε κάθε περίπτωση τα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ που "θα κάλυπταν το εισόδημα των απολυμένων μέχρι την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ από τον νέο ιδιοκτήτη", όπως έλεγε η κυβέρνηση, για την πλειοψηφία των απολυμένων λήγουν τους επόμενους μήνες, για ορισμένες περιπτώσεις απολυμένων δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη, ενώ γι' αυτούς που έχουν ενεργοποιηθεί αποτελούν καθεστώς ισοπέδωσης κάθε εργατικού, μισθολογικού και ασφαλιστικού δικαιώματος».

Παράλληλα θέτει το ζήτημα της διασφάλισης των εγκαταστάσεων, τονίζοντας ότι «κατά τη γνώμη μας έχει ιδιαίτερη σημασία να δώσετε βάση στις καταγγελίες που θέτουμε για οργανωμένο πλιάτσικο στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ. Είμαστε στη διάθεσή σας να αναπτύξουμε στοιχεία και ντοκουμέντα με σκοπό να ενεργοποιηθεί ο κάθε αρμόδιος και να το σταματήσει».

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο ζητά άμεσα συνάντηση προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά και να δοθούν λύσεις, με ένταξη όλων των απολυμένων στα προγράμματα, επίλυση των περιπτώσεων που έχουν πεταχτεί εκτός και διασφάλιση της εργασίας τους με νομοθετική ρύθμιση για όσο διάστημα χρειαστεί, παραμονή όσων μένουν στον οικισμό στα σπίτια τους, διασφάλιση της λειτουργίας των σχολείων, της ύδρευσης, της πυροπροστασίας και της επάνδρωσης των ιατρείων, λήψη μέτρων για την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης κλίμακας κ.λπ.

Να σημειωθεί επίσης ότι το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας έχει κάνει γνωστό πως το επόμενο διάστημα θα πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα ζητήματα που αφορούν τη ΛΑΡΚΟ και τους απολυμένους εργαζόμενους, ενώ ήδη μαζί με σωματεία και συλλόγους της Λοκρίδας οργανώνουν τη συγκέντρωση στην Αταλάντη το Σάββατο 28 Φλεβάρη, για τα 3 χρόνια από το έγκλημα των Τεμπών.

Στο πλευρό των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους συνεχίζει να στέκεται το ΚΚΕ, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και αντιπαλεύοντας τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Εξαρχος, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης και Λεωνίδας Στολτίδης κατέθεσαν Ερωτήσεις στη Βουλή με βάση τα φλέγοντα ζητήματα και τις διεκδικήσεις που θέτει το Σωματείο.

ΕΛΠΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σχεδόν καθολική η συμμετοχή στη 48ωρη απεργία στην εργολαβική ΔΕΔΑΣ

Στα δικαστήρια σέρνει η εργοδοσία το Σωματείο, αποφασιστικά απαντούν οι εργαζόμενοι

Με σχεδόν καθολική συμμετοχή των εργαζομένων συνεχίστηκε και χθες η απεργία στην εργολαβική εταιρεία ΔΕΔΑΣ στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη. Χθες ήταν η δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας που προκήρυξε το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο οργανώνει τον αγώνα των εργολαβικών εργαζομένων για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις και βελτίωση των όρων εργασίας.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με νέα 48ωρη απεργία σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή. Προγραμματίζουν επίσης απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στις 6.15 π.μ. στην πύλη των ΕΛΠΕ, και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν μαζικά προς τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου θα εκδικαστεί η προσφυγή της εργοδοσίας για να βγάλει παράνομη την απεργία τους.

Με την εργοδοσία μάλιστα να προκαλεί με τη στάση της, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, παίρνοντας δύναμη από την αλληλεγγύη συναδέλφων τους από άλλους κλάδους, αλλά και από τα όσα κατάφεραν με τον αγώνα τους μέχρι τώρα.

Οι εργαζόμενοι μαζί με το Σωματείο τους θα συμμετάσχουν και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει το Σάββατο για τα τρία χρόνια από το έγκλημα των Τεμπών.

Χθες, δεύτερη μέρα της απεργίας, μετά την απεργιακή τους συγκέντρωση πήγαν στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3, διεκδικώντας την προβολή του αγώνα και των διεκδικήσεών τους από τη δημόσια τηλεόραση.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν υπόμνημα στην διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού. Εκεί διαδήλωσαν μαζί με τους απεργούς συναδέλφους τους από τον κλάδο Επισιτισμού - Τουρισμού.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΔΑΣ απαιτούν την υπογραφή τριετούς επιχειρησιακής ΣΣΕ με βασικό μισθό 1.250 ευρώ καθαρά τον μήνα για όλους. Διεκδικούν επίσης: Να αποδοθούν σε όλους τους εργαζόμενους που τις δικαιούνται όλες οι τριετίες προϋπηρεσίας, με προσαύξηση 8% ανά συμπληρωμένη τριετία επί του βασικού μισθού. Ενταξη όλων των εργαζομένων στον αντίστοιχο Κωδικό Ασφάλισης και στην ειδικότητα που ανταποκρίνεται στην πραγματική παρεχόμενη εργασία τους. Ο πλήρης εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας να ορίζεται σε 39 ώρες. Αλλα αιτήματα σχετικά με την υπερωριακή απασχόληση, την εργασία τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες, μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία κ.λπ. Τέλος, να διαμορφωθεί το οργανόγραμμα με τις απαραίτητες προσλήψεις ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον 2 εργαζόμενοι ανά πόστο.

Ολοι στην απεργία, κανένας στη δουλειά!

«Ολοι στην απεργία, κανένας στη δουλειά!»: Αυτή είναι η απάντηση των εργαζομένων στην πρακτική δικαστικών διώξεων που επιλέγει η εργοδοσία προκειμένου να μην ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις τους.

Σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια στην Κεντρική Μακεδονία σημειώνει μεταξύ άλλων: «Αντί να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα για ουσιαστικές αυξήσεις στους εργαζόμενους που καθημερινά στηρίζουν, μαζί με το τακτικό προσωπικό των ΕΛΠΕ, ολόκληρο το οικοδόμημα των δισεκατομμυρίων σε τζίρο και κέρδη, επιχειρεί να οχυρωθεί πίσω από τα δικαστήρια, σέρνοντας το Σωματείο με στόχο να κηρυχθεί παράνομη η 48ωρη απεργία της Πέμπτης 26/2 και της Παρασκευής 27/2».

«Επιλέγουν να αγνοούν τα δίκαια αιτήματα, λες και είναι υπερβολή να δοθούν πραγματικές αυξήσεις τη στιγμή που γύρω τους διακινούνται εκατομμύρια. Η περιφρόνηση απέναντι στους ανθρώπους που παράγουν τον πλούτο είναι προκλητική», προσθέτει το Σωματείο, αναδεικνύοντας επίσης ότι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες, διαρκείς ανάγκες και εργάζονται με υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης κάτω από δύσκολες, επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες. «Είναι καιρός αυτή η πραγματικότητα να αναγνωριστεί έμπρακτα: Με ουσιαστικές αυξήσεις, με αξιοπρεπείς όρους εργασίας, με ένταξη στη μητρική εταιρεία των ΕΛΠΕ και με την άμεση υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», καταλήγει το Σωματείο.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΕ «VODAFONE - 360 CONNECT» - ΛΟΙΠΕΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ
Στάση εργασίας σήμερα ενάντια στις δεκάδες απολύσεις της «αναδιάρθρωσης»

Με στάση εργασίας από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο κτίριο του Χαλανδρίου (αίθριο) απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Ομιλο «Vodafone» στη νέα επίθεση της εργοδοσίας, που απορρέει από τα σχέδια αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone - 360 Connect» -Λοιπές Θυγατρικές τονίζει ότι οι ανακοινώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας για το νέο τριετές πλάνο επιβεβαιώνουν την ένταση της επίθεσης, με «δεκάδες απολύσεις, αβεβαιότητα, μεγαλύτερη εντατικοποίηση, καθηλωμένους μισθούς».

Γι' αυτό και καλεί σε ξεσηκωμό, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα διασφαλίζει τα παραπάνω για όλους τους εργαζόμενους.

«Για να κερδίσουμε εμείς, πρέπει να χάσουν αυτοί», τονίζει και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ