Με συνοπτικές διαδικασίες, μέσα σε 40 μέρες, κόβουν το ηλεκτρικό ρεύμα. Απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών για τα χαράτσια που μαζεύουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Με μια ξεδιάντροπη ρύθμιση απροκάλυπτης περιφρόνησης στα βάσανα του λαού και ταυτόχρονα μια επίδειξη πυγμής η κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει ότι θα εισπράξει το «ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών», το νέο χαράτσι που επινοήθηκαν να επιβάλουν, μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στα ακίνητα των εργαζομένων, προκειμένου να αποδώσουν κι άλλα δισεκατομμύρια στις διάφορες ομάδες της πλουτοκρατίας.
Με την απόφαση, που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Π. Οικονόμου, προβλέπουν τη διακοπή, με συνοπτικές διαδικασίες, του ηλεκτρονικού ρεύματος όσων δεν πληρώσουν το τέλος, τη μη επανασύνδεση του ρεύματος μέχρις ότου βάλουν στο χέρι τη λεία τους, τη βεβαίωση της δήθεν «οφειλής» από τις Εφορίες, και την ενεργοποίηση διαδικασιών «αναγκαστικής εκτέλεσης» της πληρωμής. Σύμφωνα με την απόφαση:
Η δήθεν «εξαίρεση» από το χαράτσι αφορά μόνο ένα μικρό κομμάτι από τους επίσημα χαρακτηριζόμενους «μακροχρόνια ανέργους» στις προδιαγραφές που έβαλε ο πρωθυπουργός, στη γραμμή...ένας εργαζόμενος για κάθε λαϊκό νοικοκυριό. Η «εξαίρεση» δεν ισχύει για όσους απολύθηκαν μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, για τους ψευτοεπιδοτούμενους άνεργους με οικογενειακό εισόδημα (το ζευγάρι) πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο, στο οποίο υπολογίζουν και τα λεγόμενα «τεκμήρια διαβίωσης» κ.ά.
Να σημειωθεί ότι και το συγκεκριμένο χαράτσι, όπως και όλα τα άλλα, έχει «μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα», σκοπεύουν δηλαδή να το εφαρμόζουν από φέτος και για τα επόμενα χρόνια με τα προσδοκώμενα οφέλη τους να τα υπολογίζουν στα 2 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο.
Με αυξημένο επιτόκιο 4,61% δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο 1,625 δισ. ευρώ, στη δημοπρασία έντοκων γραμματίων διάρκειας 13 βδομάδων, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη. Στην αντίστοιχη δημοπρασία που είχε πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτέμβρη, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,56%.
Η κυβέρνηση, από το β' εξάμηνο του 2010, περιορίζεται στην έκδοση έντοκων γραμματίων εξάμηνης και τρίμηνης διάρκειας, καθώς τα επιτόκια των ομολόγων όλων των χρονικών περιόδων κινούνται σε απαγορευτικά επίπεδα - άνω του 20% - και η έκδοσή τους, ως εκ τούτου, έχει σταματήσει.
Αλλά και ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέσω της έκδοσης έντοκων γραμματίων γίνεται με τοκογλυφικά επιτόκια, τα οποία αγγίζουν το 5%, όταν, μέχρι τις αρχές του 2010, το ελληνικό δημόσιο δανειζόταν από τις τράπεζες με επιτόκια της τάξης του 1,5 - 1,6%. Τα χρήματα των βραχυπρόθεσμων εκδόσεων χρησιμοποιούνται για την εξόφληση παλαιότερων εκδόσεων που λήγουν, αλλά και το σύνολο των δόσεων του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που σύναψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την τρόικα, χρησιμοποιείται για την ανακεφαλαιοποίηση παλαιότερων εκδόσεων ληξιπρόθεσμων ομολογιακών δανείων που κατά κύριο λόγο βρίσκονται στα χέρια τραπεζών και μεγάλων κερδοσκοπικών ταμείων. Εν ολίγοις, η κυβέρνηση, είτε δανείζεται απευθείας από την αγορά, είτε από το ΔΝΤ και την ΕΕ, χρησιμοποιεί τα χρήματα των δανείων αυτών για την εξυπηρέτηση των πιστωτών της χώρας και όχι φυσικά για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται.
Μετά τα γεωθερμικά πεδία και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, η κυβέρνηση προχωρά σε νέες εκχωρήσεις μεταλλευτικών χώρων που ανήκουν στο Δημόσιο. Κοιτάσματα Χρυσού, Χαλκού, Μολύβδου, Ψευδαργύρου, Αργύρου, Αντιμονίτη, καθώς και άλλων μετάλλων, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προσφέρονται στο μεγάλο κεφάλαιο για να τα εκμεταλλευτεί και να κερδίσει σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.
Η κυβέρνηση ξεκινά με 3 μεταλλευτικούς χώρους, στο Καλλυντήρι του Νομού Ροδόπης, στο Γερακάρι Βάθης και στο Πολύκαστρο - Σκρα του Νομού Κιλκίς. Σύμφωνα με το υπουργείο «η συνολική αξία των εκτιμώμενων απολήψιμων κοιτασμάτων ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των δυναμικών αποθεμάτων φτάνει στα 10 δισ. ευρώ».
Το υπουργείο θέτει σε «διαβούλευση», έως τις 15 του Νοέμβρη, την προκήρυξη των σχετικών διεθνών διαγωνισμών που θα ακολουθήσουν, περιγράφοντας τόσο τα γεωλογικά και μεταλλευτικά των τριών περιοχών, όσο και τα κριτήρια αξιολόγησης των προσφορών. Ισχυρίζεται ότι επιδιώκει εκτενή συζήτηση για τις διαδικασίες και τα κριτήρια ανάδειξης των αναδόχων έως και τα ζητήματα αδειοδοτήσεων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μια συζήτηση που αγνοεί συνειδητά ότι η πολιτική στην οποία βασίζεται έχει ήδη καταδικαστεί στη λαϊκή συνείδηση.
Ενα νέο πρόγραμμα, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, των επιχειρήσεων και των... εργαζομένων «σε περιοχές που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης» - έτσι ακριβώς το διατυπώνει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας - μπήκε μπροστά από χτες, για να μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει... την ύφεση.
Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ, προβλέπει δημόσια χρηματοδότηση κατά 100% και έως 35.000 ευρώ. Στοχεύει στη δημιουργία 1.000 νέων επιχειρήσεων και 2.000 θέσεων εργασίας. Τα 36 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε επιχειρηματίες που δημιούργησαν επιχείρηση μετά την 1/1/2011 και σε ανέργους που σκοπεύουν να δημιουργήσουν τώρα τη δική τους επιχείρηση. Χρηματοδοτεί ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κατάρτιση, αγορά εξοπλισμού και πρώτων υλών, δαπάνες ίδρυσης και απόσβεσης παγίων. Δίνει από 10 έως 20 χιλιάδες ευρώ με ακόμη 15 χιλιάδες ευρώ για νέα θέση εργασίας με υποχρέωση διατήρησης για 12 μήνες. Τα υπόλοιπα 36 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για δράσεις συμβουλευτικής, κατάρτισης και παροχής κινήτρων για τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1/1/2011 και απασχολούν από 5 εργαζομένους και πάνω.
Κέρδη 2,2 δισ. δολαρίων σε τρεις μήνες
Κέρδη ύψους 2,2 δισ. δολαρίων απέσπασε μέσα στο γ' τρίμηνο του 2011 το αμερικανικό μονοπώλιο «Morgan Stanley», η τράπεζα που μαζί με τις άλλες στηρίχτηκαν με πακτωλό κρατικού χρήματος από την αμερικανική κυβέρνηση και προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην καπιταλιστική κρίση.
Το συγκεκριμένο μονοπώλιο έχει αποκτήσει δεσμούς αίματος και με μερίδες του ντόπιου τραπεζικού συστήματος, έχει πάρει και «δουλειές» από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, έχει φάει τον άμπακα από τη διαχείριση και την τοκογλυφία με το κρατικό χρέος. Η «Morgan Sranley», μαζί με άλλες μεγάλες τράπεζες, παίζει σήμερα το ρόλο του συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, ειδικά για τη σχεδιαζόμενη εκποίηση της θυγατρικής τράπεζας στην Τουρκία (Φινασμπάνκ), έχει παίξει και το ρόλο του μεσολαβητή - εγγυητή σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων για λογαριασμό και άλλων ντόπιων τραπεζικών ομίλων.
Τα συγκεκριμένα αρπακτικά βλέπουν σήμερα τις «δυσκολίες» των ευρωπαϊκών τραπεζών - και των ντόπιων - να προχωρήσουν από μόνες τους στην «ανακεφαλαιοποίηση», προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νόρμες κεφαλαιακής επάρκειας μετά και από το «κούρεμα» που ετοιμάζουν πάνω στο κρατικό χρέος. Για «διέξοδο» βλέπουν και πάλι τα κρατικά πακέτα και τις ενισχύσεις, όπως αυτά που βάζει στα σκαριά και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη διάσωση των τραπεζών, συνολικά του εκμεταλλευτικού συστήματος. Είναι απόλυτα φανερό ότι η διάσωση της τράπεζας Proton ήταν μόνο για αρχή. Σύμφωνα με τη «Morgan Stanley», για την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών του ευρωσυστήματος θα απαιτηθούν τουλάχιστον 140 δισ. ευρώ...