Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«MORGAN STANLEY»
Γι' αυτούς γδύνουν τους λαούς

Κέρδη 2,2 δισ. δολαρίων σε τρεις μήνες

Κέρδη ύψους 2,2 δισ. δολαρίων απέσπασε μέσα στο γ' τρίμηνο του 2011 το αμερικανικό μονοπώλιο «Morgan Stanley», η τράπεζα που μαζί με τις άλλες στηρίχτηκαν με πακτωλό κρατικού χρήματος από την αμερικανική κυβέρνηση και προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην καπιταλιστική κρίση.

Το συγκεκριμένο μονοπώλιο έχει αποκτήσει δεσμούς αίματος και με μερίδες του ντόπιου τραπεζικού συστήματος, έχει πάρει και «δουλειές» από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, έχει φάει τον άμπακα από τη διαχείριση και την τοκογλυφία με το κρατικό χρέος. Η «Morgan Sranley», μαζί με άλλες μεγάλες τράπεζες, παίζει σήμερα το ρόλο του συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, ειδικά για τη σχεδιαζόμενη εκποίηση της θυγατρικής τράπεζας στην Τουρκία (Φινασμπάνκ), έχει παίξει και το ρόλο του μεσολαβητή - εγγυητή σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων για λογαριασμό και άλλων ντόπιων τραπεζικών ομίλων.

Τα συγκεκριμένα αρπακτικά βλέπουν σήμερα τις «δυσκολίες» των ευρωπαϊκών τραπεζών - και των ντόπιων - να προχωρήσουν από μόνες τους στην «ανακεφαλαιοποίηση», προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νόρμες κεφαλαιακής επάρκειας μετά και από το «κούρεμα» που ετοιμάζουν πάνω στο κρατικό χρέος. Για «διέξοδο» βλέπουν και πάλι τα κρατικά πακέτα και τις ενισχύσεις, όπως αυτά που βάζει στα σκαριά και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη διάσωση των τραπεζών, συνολικά του εκμεταλλευτικού συστήματος. Είναι απόλυτα φανερό ότι η διάσωση της τράπεζας Proton ήταν μόνο για αρχή. Σύμφωνα με τη «Morgan Stanley», για την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών του ευρωσυστήματος θα απαιτηθούν τουλάχιστον 140 δισ. ευρώ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ