ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μαθαίνοντας για την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση

Το Σάββατο 22 Οκτώβρη ο πρώτος από τους ιστορικούς περιπάτους της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίου. Θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. από το σταθμό του μετρό «Πανεπιστήμιο»

Δεκέμβρης 1944, αγγλικά τανκς επιτίθενται στο κτίριο του ΕΑΜ στην Κοραή
Δεκέμβρης 1944, αγγλικά τανκς επιτίθενται στο κτίριο του ΕΑΜ στην Κοραή
Στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ είναι αφιερωμένος ο πρώτος από μια σειρά «ιστορικούς περιπάτους» για μαθητές Γυμνασίου, που διοργανώνει η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ. Ο περίπατος γίνεται το Σάββατο 22 Οκτώβρη και το ραντεβού για την έναρξή του είναι στις 10.30 π.μ. στο σταθμό του μετρό «Πανεπιστήμιο» (έξοδος Κοραή).

Οι νέοι που θα συμμετέχουν, θα επισκεφτούν το κτίριο της Κοραή 4, όπου ήταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο, και για ένα μικρό διάστημα, μετά την απελευθέρωση μέχρι το Δεκέμβρη του '44 στέγασε τα γραφεία του ΕΑΜ. Τα δυο υπόγεια του κτιρίου (που ανήκει στην «Εθνική Ασφαλιστική») όπου ήταν τα κρατητήρια, συντηρήθηκαν μετά από σχετική μελέτη το 1990-'91, χαρακτηρίστηκαν μνημείο και είναι επισκέψιμα ως «χώρος ιστορικής μνήμης 1941 - 1944». Οι τοίχοι και οι πόρτες τους αποκαλύπτουν μηνύματα ανθρώπων κάθε ηλικίας που κρατήθηκαν εκεί πριν μεταφερθούν σε φυλακές, στρατοδικεία, στρατόπεδα συγκέντρωσης ή τόπους εκτελέσεων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει συζήτηση για όλη την περίοδο 1940 - '44, αλλά και για πιο πριν, για την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1929, για το πώς φτάσαμε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ, όπως αποκαλύπτει και το θέμα, ιδιαίτερα θα σταθεί η συζήτηση στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και την Απελευθέρωση. Αντίστοιχα, η βιβλιογραφία που προτείνει η ΚΝΕ στους μαθητές γι' αυτόν τον περίπατο, περιλαμβάνει έργα που αναφέρονται όχι μόνο στην Αντίσταση, αλλά και την κρίση όπως εκφράστηκε στις ΗΠΑ, την περίοδο της Μεταξικής δικτατορίας στη χώρα μας κ.ά. Συγκεκριμένα, προτείνονται τα βιβλία: «Τα σταφύλια της οργής» - «Ο δρόμος με τις φάμπρικες» του Τζ. Στάινμπεκ, «Ιστορίες του κ. Κόινερ» του Μπ. Μπρεχτ, «Ο δρομάκος με την πιπεριά» του Δ. Ραβάνη - Ρεντή, «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» - «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Αλκης Ζέη, «Οταν ο ήλιος» της Ζωρζ Σαρή, «Οι κερασιές θ' ανθίσουν και φέτος» του Μ. Λουντέμη, «Επικαιρικά» του Γ. Ρίτσου.

  • Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις τοπικές Οργανώσεις της ΚΝΕ ή στα τηλέφωνα 6942.693.007, 6970.979.631.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Ανάγκη η κοινή συμπόρευση δασκάλων και καθηγητών

Η πρόταση του ΠΑΜΕ για κλιμάκωση του αγώνα μετά τη 48ωρη απεργία και η υπονόμευση της κοινής συμπόρευσης από τις πλειοψηφίες της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ

Η συζήτηση για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα στους εκπαιδευτικούς αποκαλύπτει τη στάση των διαφόρων δυνάμεων.

Σε έκτακτη συνεδρίαση το ΔΣ της ΟΛΜΕ, την περασμένη Παρασκευή, και της ΔΟΕ την περασμένη Τετάρτη, συζήτησαν το πρόγραμμα δράσης. Το ΠΑΜΕ κατέθεσε πρόταση που πέρα από την οργάνωση και συμμετοχή στην τρέχουσα 48ωρη απεργία περιελάμβανε και σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων σε όλες τις ΕΛΜΕ - Συλλόγους 21-26/10 και Γενική Συνέλευση - Ολομέλεια Προέδρων 27/10, με πρόταση για 5ήμερη απεργία και νέες Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ - Συλλόγων, για εκτίμηση της κατάστασης και κλιμάκωση. Η 5ήμερη απεργία να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε δάσκαλους και καθηγητές.

Απ' τις αποφάσεις προκύπτει πως «ενώ η ΔΟΕ προχωρά σε πενθήμερες απεργίες, η ΟΛΜΕ επιλέγει χωριστή μορφή αγώνα, χωρίς καν να υπάρχει συμφωνία των δύο Ομοσπονδιών για απεργία στις ίδιες ημερομηνίες! Για μια ακόμα φορά προχωρούν σε χωριστές κινητοποιήσεις! Το ίδιο έγινε και στις 22/9, όπου απορρίφθηκε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ η πρόταση το ΠΑΜΕ για κοινή απεργία με τους δασκάλους».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σημειώνει πως «είναι συνειδητή επιλογή των πλειοψηφιών σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να υπονομεύσουν την ενότητα των εργαζομένων, την κοινή τους πάλη». Ετσι, «οι ίδιες παρατάξεις άλλα ψηφίζουν στην ΟΛΜΕ και άλλα στη ΔΟΕ»! Το ΠΑΜΕ «θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για κοινή αγωνιστική συμπόρευση όλων των εκπαιδευτικών» και σημειώνει πως «με αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αλλά και ΟΛΜΕ-ΔΟΕ δεν υπάρχει προοπτική». Πρόκειται για «πλειοψηφίες που αποδέχονται το μονόδρομο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποδέχονται το στόχο της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή να είναι φτηνός ο εργαζόμενος. Χωρίζουν το χρέος σε νόμιμο και παράνομο και μας καλούν να πληρώσουμε το νόμιμο, δηλαδή την κρίση του συστήματος! Αρνήθηκαν να οργανώσουν την πάλη ενάντια στα χαράτσια»!

  • Το πρωί της περασμένης Τρίτης, μετά από κάλεσμα των ΔΣ των ΟΛΜΕ - ΔΟΕ, εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε στάση εργασίας και τρίωρο συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας.
ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Αυτοδυναμία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ

Οχι μόνο την πρωτιά, αλλά και την αυτοδυναμία κατέκτησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στην ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, αυξάνοντας τις ψήφους και τα ποσοστά για το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές ψήφισαν φέτος 197 καθηγητές και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 181 (πέρσι ήταν 219 οι ψηφίσαντες και 201 τα έγκυρα ψηφοδέλτια). Η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, πήρε 117 ψήφους (ποσοστό 64,6%) και 5 έδρες (πέρσι είχε λάβει 77 ψήφους, ποσοστό 38,3% και 3 έδρες). Η «Συνεργασία» («Παρεμβάσεις») πήρε 51 ψήφους και ποσοστό 28,2% (πέρσι είχε 55 ψήφους και ποσοστό 27,4%) και διατήρησε τις δύο έδρες της στο ΔΣ. Η «Αριστερή Πορεία» πήρε 13 ψήφους, ποσοστό 7,2% και καμία έδρα (πέρσι είχε λάβει 10 ψήφους, ποσοστό 5%, χωρίς έδρα στο ΔΣ). Η παράταξη της ΔΑΚΕ, η οποία πέρσι είχε πάρει 59 ψήφους (ποσοστό 29,4%) και είχε 2 έδρες στο ΔΣ, φέτος δεν έλαβε μέρος στις εκλογές.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για την Παρισινή Κομμούνα

Εκδήλωση - αφιέρωμα στην Παρισινή Κομμούνα διοργανώνει η Οργάνωση Γαλλίας της ΚΝΕ την Κυριακή 23 Οκτώβρη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Στις 12 το μεσημέρι, επίσκεψη στο νεκροταφείο Pere Lachaise και στον «Τοίχο των Ομόσπονδων» και απότιση φόρου τιμής στους ηρωικούς μαχητές της Κομμούνας του Παρισιού.
  • Στις 2.30 το μεσημέρι εκδήλωση με προβολή βίντεο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για την Κομμούνα του Παρισιού και συζήτηση με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς - Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΑΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διεκδικούν να συζητούν και ν' αποφασίζουν αγωνιστικά

Εχουν ξεσαλώσει τα διευθυντικά στελέχη των σχολείων και εκπαιδευτικοί που στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές. Στην 1η ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, οι μαθητές του τμήματος ηλεκτρονικών ζήτησαν από τη διεύθυνση άδεια για να κάνουν γενική συνέλευση για να πάρουν απόφαση ενάντια στο χαράτσι των 60 ευρώ που τους επιβάλλεται να πληρώσουν για εργαλεία, να διεκδικήσουν δωρεάν παιδεία και να συμμετάσχουν στην τρέχουσα απεργία. Ομως, δεν τους δόθηκε άδεια. Οταν οι μαθητές έθεσαν το ζήτημα στην τάξη τους, ο καθηγητής, τους απαγόρευσε να συζητάνε απειλώντας τους ότι θα πάρουν αποβολή και τέλος τους είπε πως δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στην απεργία!

Με ανακοίνωσή τους οι κλαδικές οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, σημειώνουν: «Οι μαθητές έχουν κάθε δικαίωμα να αγωνίζονται μέσα και έξω από το σχολείο για τα δικαιώματά τους, μαζί με τα ταξικά σωματεία, χωρίς να ζητήσουν την άδεια κανενός. Είναι εργαζόμενοι που αξιοποιούνται σαν πιο φτηνό εργατικό δυναμικό και μάλιστα επιδοτούμενο με τα λεφτά του εργαζόμενου λαού, για να κερδίζει περισσότερα ο εργοδότης και έχουν κάθε δικαίωμα στην απεργία.

Η ΚΝΕ καλεί όλους τους μαθητές του ΟΑΕΔ να οργανωθούν, να εκλέξουν άμεσα τα όργανά τους που θα κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση, να ενταχθούν στα σωματεία τους να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ».

Κινητοποιήσεις μουσικών σχολείων

Σε τριήμερες κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει από χτες και τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων των μαθητών τους. Στην Αθήνα, αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ. προγραμματίζεται μουσική και καλλιτεχνική διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας από τα Μουσικά Σχολεία της Αττικής και ανάλογες διαμαρτυρίες έχουν εξαγγελθεί σε κάθε ένα από τα 42 Μουσικά και τα τρία καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ