Το Σάββατο 22 Οκτώβρη ο πρώτος από τους ιστορικούς περιπάτους της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίου. Θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. από το σταθμό του μετρό «Πανεπιστήμιο»
Δεκέμβρης 1944, αγγλικά τανκς επιτίθενται στο κτίριο του ΕΑΜ στην Κοραή |
Οι νέοι που θα συμμετέχουν, θα επισκεφτούν το κτίριο της Κοραή 4, όπου ήταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο, και για ένα μικρό διάστημα, μετά την απελευθέρωση μέχρι το Δεκέμβρη του '44 στέγασε τα γραφεία του ΕΑΜ. Τα δυο υπόγεια του κτιρίου (που ανήκει στην «Εθνική Ασφαλιστική») όπου ήταν τα κρατητήρια, συντηρήθηκαν μετά από σχετική μελέτη το 1990-'91, χαρακτηρίστηκαν μνημείο και είναι επισκέψιμα ως «χώρος ιστορικής μνήμης 1941 - 1944». Οι τοίχοι και οι πόρτες τους αποκαλύπτουν μηνύματα ανθρώπων κάθε ηλικίας που κρατήθηκαν εκεί πριν μεταφερθούν σε φυλακές, στρατοδικεία, στρατόπεδα συγκέντρωσης ή τόπους εκτελέσεων.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει συζήτηση για όλη την περίοδο 1940 - '44, αλλά και για πιο πριν, για την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1929, για το πώς φτάσαμε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ, όπως αποκαλύπτει και το θέμα, ιδιαίτερα θα σταθεί η συζήτηση στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και την Απελευθέρωση. Αντίστοιχα, η βιβλιογραφία που προτείνει η ΚΝΕ στους μαθητές γι' αυτόν τον περίπατο, περιλαμβάνει έργα που αναφέρονται όχι μόνο στην Αντίσταση, αλλά και την κρίση όπως εκφράστηκε στις ΗΠΑ, την περίοδο της Μεταξικής δικτατορίας στη χώρα μας κ.ά. Συγκεκριμένα, προτείνονται τα βιβλία: «Τα σταφύλια της οργής» - «Ο δρόμος με τις φάμπρικες» του Τζ. Στάινμπεκ, «Ιστορίες του κ. Κόινερ» του Μπ. Μπρεχτ, «Ο δρομάκος με την πιπεριά» του Δ. Ραβάνη - Ρεντή, «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» - «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Αλκης Ζέη, «Οταν ο ήλιος» της Ζωρζ Σαρή, «Οι κερασιές θ' ανθίσουν και φέτος» του Μ. Λουντέμη, «Επικαιρικά» του Γ. Ρίτσου.