ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
Περί κρατικής ρύθμισης

Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Η λέξη «τρικυμία» είναι κυριολεκτική. Το πρώτο κύμα δημιουργεί σοκ, το δεύτερο δε σ' αφήνει να πάρεις ανάσα και το τρίτο σε αποτελειώνει. Οι αντιδράσεις διαφόρων για την οικονομική κρίση που τώρα εμφανίζεται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραπέμπουν σε τρικυμία. Ετσι, που να φτάνουν να χρεώνουν στον Ομπάμα ως και ρόλο «διασώστη», ξέρετε αυτούς τους τύπους στις δυτικές ακτές που τρέχουν να βγάλουν κοριτσάκια άμαθα στη θάλασσα. Μόνο που αυτό το σύστημα δε σώζεται. Δε φταίει η θάλασσα, άμα το σκαρί είναι σάπιο.

Το ενδιαφέρον, όμως, δε βρίσκεται σ' αυτούς που με όρους συστήματος αναζητούν σωσίβιο στην καπιταλιστική οικονομία και, κατά συνέπεια, σωτηρία στο κράτος τους. Κάνουν το αυτονόητο. Τι το έχουν το κράτος τους, αν δεν παίζει το ρόλο του την ώρα που πρέπει;

Οι ωραίοι είναι οι άλλοι. Που παριστάνουν τους αντισυστημικούς. Η «Αυγή» χτες εξέφραζε την αγανάκτησή της, γιατί, λέει, κάτι κομμουνιστές στον "Ρ" ενοχοποιούν την αγορά και μας πληροφορούσε πως το κίνημα πάντα πάλευε για τον έλεγχο της αγοράς. Θέλει το κίνημα ταυτόσημο με τον οπορτουνισμό, γι' αυτό και η άποψή της είναι επικίνδυνη. Το θέμα που τους προκαλεί ταραχή είναι πως, ενώ πασχίζουν να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τη σωτηρία του συστήματος ως αριστερές, πλακώνουν οι σοσιαλδημοκράτες ο ένας μετά τον άλλο κι αποθεώνουν τον Σαρκοζί την ώρα που αυτός παρουσιάζεται με θέσεις ...Τσίπρα! Τρικυμία σκέτη!

Τι θα κάνει τώρα το έρμο το παιδί, που κάθε πρότασή του έχει προλάβει να τη διατυπώσει ο ...Σαρκοζί;

Πάμε γι' άλλα: Χρειάζεται, λέει, αλλαγή πολιτικής η κυβέρνηση της ΝΔ για να ανακάμψει. Τα πιστεύουν και τα γράφουν; Δε λέμε ότι μας δουλεύουν, αλλά τα πιστεύουν; Είναι τόσο το μέγεθος της αφέλειας ότι κόμματα που διακηρύσσουν πως υπάρχουν για να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου θα αλλάξουν πολιτική; Δηλαδή, θα το παίξουν «παραλλαγή», ώστε το κεφάλαιο να συνεχίζει να κερδίζει και οι εργαζόμενοι να νιώθουν ότι κάτι άλλαξε, επειδή 0,35% του φόρου για το αυτοκίνητο έγινε 0,25% φόρος για το σπίτι;

Αυτή η «αμερικανιά» έχει ήδη δοκιμαστεί κατά κόρο στην πατρίδα της. Και τώρα τρέχουν. Και σ' ό,τι αφορά εκείνους, ίσως και να μη μας πέφτει λόγος, καθώς χάνουν το σπίτι τους με «δική τους επιλογή» (σημ. είναι άλλη μεγάλη κουβέντα αυτή η περίφημη «επιλογή»).

Αλλά, εδώ, σ' αυτόν τον τόπο, ακόμα ορισμένα πράγματα λέγονται με τ' όνομά τους. Το ευρωβαρόμετρο (εργαλείο των καπιταλιστών) καταγράφει μερικά ενδιαφέροντα, που δείχνουν πως παρά την πλύση εγκεφάλου για την «ανάπτυξη» ο κόσμος ακόμα πολιτεύεται με βάση την εμπειρία του. Κι αυτή είναι σκληρή. Μιλάει για ανεργία, για μισθούς, για συντάξεις. Εκεί, δηλαδή, που πονάει. Και πατώνει κάτι θέματα, όπως την αγωνία για το ευρώ. Ασε το παραμύθι για το περίφημο «ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος», που πάει στα αζήτητα...

Οι αναλύσεις για το πώς θα σωθεί το σύστημα συγκλίνουν σ' ένα: Το κρατικό ταμείο πρέπει να σώσει το ταμείο των κεφαλαιοκρατών. Είναι μέσα στα καθήκοντά του. Το κεφάλαιο αναγκαστικά στην κίνησή του περνά κρίσεις. Αναγκαστική πάντα και η παρέμβαση του κράτους, όπως κι αν την ονομάζουν, για να αμβλύνει τις συνέπειες για το κεφάλαιο φορτώνοντάς τες στο λαό. Γι' αυτό υπάρχει το κράτος, για να αμβλύνει τις συνέπειες από το πρόβλημα. Ετσι που η κρίση σε έναν τομέα της καπιταλιστικής οικονομίας να μη γίνεται ντόμινο που εγκυμονεί καταστροφή για όλο το σύστημα. Αλλά αυτό είναι και το πρόβλημα όλου του συστήματος. Καθώς όλο και πιο δύσκολα μπορεί να εμποδίσει το ντόμινο, αφού η κρίση δεν αφορά έναν τομέα της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά τις νομοτέλειες κίνησης του κεφαλαίου στο σύνολό του.

Αλίμονο σ' όσους «αριστερούς» επιμένουν να βλέπουν στην κρίση μια περίπτωση που σηκώνει γιατρειά. Γιατί το κρίσιμο για το επαναστατικό κίνημα είναι να ξεκαθαρίζει έγκαιρα στους εργάτες το γιατί - αιτία της κρίσης, να δείχνει δηλαδή τη νομοτέλειά της, ώστε, αντί οι εργάτες να αναζητούν γιατροσόφι «κρατικής ρύθμισης», να κατανοούν ότι είναι κεντρικό ζήτημα η ανατροπή και του κράτους των καπιταλιστών ως προϋπόθεση ανατροπής του κοινωνικο-οικονομικού τους συστήματος.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΡΙΚΥΜΙΑ

ΤΡΕΜΕ ...ΤΣΙΠΡΑ: «Στην ουσία έχουμε τη "συστημική κρίση" ενός συγκεκριμένου τύπου "τουρμπο-καπιταλισμού" του ρίσκου, όπου τα χρηματιστήρια λειτουργούν σαν καζίνα (...) είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σαρκοζί ζήτησε "ρυθμιζόμενο καπιταλισμό"» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ...ΚΡΑΤΙΣΤΕΣ! «Είτε εθνικοποιούμε τις τράπεζες, είτε εθνικοποιούμε τα ενυπόθηκα δάνεια. Αλλιώς όλοι θα καούν. Ανεύθυνοι άνθρωποι εξέθρεψαν αυταπάτες λέγοντας πως η κρίση αυτή δεν αφορά παρά τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου. Ομως έχουμε προβλήματα και με τις πιστωτικές κάρτες, τα φοιτητικά δάνεια, τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου, τις ενυπόθηκες εμπορικές πιστώσεις, το χρέος των επιχειρήσεων και τα δάνεια που χρηματοδότησαν τις εξαγορές επιχειρήσεων» (ο Νουριέλ Ρουμπινί, καθηγητής Οικονομικών, Νιου Γιορκ Τάιμς / ΤΑ ΝΕΑ).

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΡΑΝΟ: «Στην καρδιά της σημερινής κρίσης βρίσκεται η έλλειψη κεφαλαίων σε ολόκληρο το οικονομικό σύστημα. Χωρίς αυτά τα κεφάλαια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο τους (...) υπάρχουν τρόποι ώστε το κράτος να εισφέρει κεφάλαια στις τράπεζες χωρίς να καταφύγει σε εθνικοποιήσεις» (ο Ντομινίκ Στρος - Καν, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου / Le Monde / TO BHMA).

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΟ «ΜΠΕΪ ΓΟΥΟΤΣ»: «Ιστορικοί και αναλυτές επιμένουν ότι η αμερικανική αυτοκρατορία βρίσκεται σε κίνδυνο και χρειάζεται ικανούς διασώστες (...) αν ο νέος πρόεδρος αποφασίσει απλώς να κυβερνήσει, κι αν τα παθήματα δε γίνουν μαθήματα, η εγγενής αλαζονεία και απληστία του συστήματος θα επιταχύνει την παρακμή της υπερδύναμης» (η Ρ. Μασούρα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Ψήνονται» ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ με κατευθυνόμενες μελέτες

ΕΘΝΟΣ: ΛΗΣΤΕΙΑ σε τρόφιμα, βενζίνη

ΤΑ ΝΕΑ: Μένει από βενζίνη ο Καραμανλής

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ στο δημόσιο τομέα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ στο Δημόσιο

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ σε Δημόσιο, Ενοπλες Δυνάμεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα σενάρια για τις κινήσεις Καραμανλή

ΤΟ ΒΗΜΑ: Δίλημμα εκλογών θα θέσει αύριο ο Πρωθυπουργός

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ελιγμός Γ. Αλογοσκούφη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χαϊδεύει αντάρτες ποιεί τη... σφίγγα

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΟΡΓΙΑΖΕΙ» η σεναριολογία στην κυβέρνηση

Η ΧΩΡΑ: Διώξτε τον Εφραίμ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τριπλό ανασχηματισμό μελετά (τώρα) ο Καραμανλής

Η ΑΥΓΗ: Τρύπιο το σωσίβιο του ανασχηματισμού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΝΙΜΙΤΣ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Η «δύσβατη οδός»: «Η ανατροπή που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις δεν είναι προϊόν πολιτικού σπασμού. Οι σκανδαλώδεις υποθέσεις της τελευταίας περιόδου είναι οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι (...) η μόνη πραγματική διέξοδος για τον Κώστα Καραμανλή και το κόμμα του είναι η δύσβατη οδός που οδηγεί στην ανάκτηση της πολιτικής εμπιστοσύνης. Αυτό πρακτικά σημαίνει όχι μόνο άλλο ήθος και ύφος της εξουσίας, αλλά και άλλες πολιτικές» (ο Σ. Λυγερός στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Προς το «λίφτινγκ»: «Στενοί συνεργάτες του κ. Καραμανλή έχουν υποστηρίξει στον πρωθυπουργό ότι η κρίση ξεπερνά κατά πολύ τους υπουργούς, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στη δίνη του κυκλώνα, και αφορά κατ' ουσίαν το μοντέλο διακυβέρνησης, το οποίο επειδή βασίζεται σε δομές του παρελθόντος, είναι ξεπερασμένο και χρειάζεται "λίφτινγκ" (...) η αντίστροφη μέτρηση θα αρχίσει μετά την ομιλία Καραμανλή στην Κεντρική Επιτροπή: "πρώτα τα λόγια, μετά η πράξη" τονίζεται (...) το βασικό σενάριο τοποθετεί τις εξελίξεις μέσα στον Οκτώβριο, είτε την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, είτε λίγο αργότερα» (ο Μ. Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Και οι ανάγκες: «Τα θέματα που θα πρέπει να κυριαρχήσουν στον ευρω-προεκλογικό αγώνα κατά την άποψη των Ελλήνων είναι: Το 83% αναφέρει την ανεργία, το 70% την οικονομική ανάπτυξη, το 37% τον πληθωρισμό και την αγοραστική δύναμη, το 46% την εγκληματικότητα, το 19% την τρομοκρατία, το 48% την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, το 54% το μέλλον των συντάξεών τους, το 29% τη μετανάστευση, το 27% την πορεία και το μέλλον του ευρώ, το 24% τη γεωργία, το 7% τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» (τα στοιχεία από το ευρωβαρόμετρο / ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ