ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Περήφανο «ΟΧΙ» στην Ευρωσυνθήκη

Το σύνθημα στον τοίχο έγινε πράξη

Associated Press

Το σύνθημα στον τοίχο έγινε πράξη
Ο ιρλανδικός λαός έδωσε ένα ηχηρό χαστούκι στην Ευρωσυνθήκη με το δημοψήφισμα της Πέμπτης. Με ποσοστό 53,4% απέρριψε την Συνθήκη της Λισαβόνας, παρά τις τεράστιες πιέσεις που του ασκήθηκαν. Τόσο με τις άμεσες και έμμεσες απειλές από τους ιθύνοντες της ΕΕ, όσο και με εκβιασμούς από το ντόπιο κεφάλαιο, αφού επιχειρηματίες έστελναν προσωπικές επιστολές στους εργάτες προκειμένου να τους κάνουν να ψηφίσουν υπέρ της Συνθήκης.

Οι Ιρλανδοί όμως επανέλαβαν ό,τι είχαν κάνει και με τη Συνθήκη της Νίκαιας το 2001. Ο λαός απέδειξε ότι όταν θέλει μπορεί να έχει αποτελέσματα. Ετσι η εμπειρία που έχει συσσωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια από την ασκούμενη πολιτική, καθώς και η γνώση για όσα άκρως αντιδραστικά προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας, σε όλους τους τομείς στα εργασιακά, στα κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες, την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, μέτρησαν ώστε να μπει ένα σοβαρό εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια.

Οι πρώτες αναλύσεις των αποτελεσμάτων και της «ακτινογραφίας» της ψήφου αποδεικνύουν την ταξικότητα της.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, συντριπτική ήταν η επικράτηση του «ΟΧΙ» στις αστικές εργατικές ζώνες, στις αγροτικές περιφέρειες, αλλά και στις εκλογικές περιφέρειες των μεγάλων πόλεων που κατοικούν εργάτες και χαμηλόμισθοι, παρά την τρομοκρατική πίεση που είχε ασκηθεί ακόμη και από ξεχωριστούς εργοδότες. Αντίθετα, το «ΝΑΙ» επικράτησε σε περιοχές που κυριαρχεί το μικροαστικό και μεσοαστικό στοιχείο και στις πλουσιότερες μεγαλοαστικές περιοχές στις 43 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Απαισιοδοξία και κινδυνολογία

Από την πρώτη στιγμή οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων άρχισαν τους ελιγμούς αλλά και τον εκφοβισμό. Ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουαν, του «Φιάνα Φέιλ», αναγκάστηκε να δηλώσει ότι «το αποτέλεσμα είναι δεκτό και σεβαστό», αλλά αρνήθηκε να «κηρύξει νεκρή» τη Συνθήκη, συμπληρώνοντας ότι θα προσπαθήσει να βρει ένα συμβιβαστικό τρόπο, τέτοιο που θα επιτρέψει να εφαρμοστεί η συνθήκη στις 27 χώρες της ΕΕ. Πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντικ Ροχ, τονίζοντας ότι κατά τη γνώμη του «η Συνθήκη είναι πλέον νεκρό γράμμα».

Ο υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του «ΝΑΙ», Μιχέαλ Μάρτιν, υποστήριξε ότι για το αποτέλεσμα ευθύνεται η «βαθιά άγνοια της πλειοψηφίας των πολιτών για το περιεχόμενο της συνθήκης», την ίδια δικαιολογία επανέλαβαν και άλλοι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, από τις Βρυξέλλες, με κύρια έννοια του να πείσει ότι η Ευρωσυνθήκη «είναι ακόμα ζωντανή». Υποστήριξε ότι «υπάρχει κοινή ευθύνη για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που προέκυψε μετά την απόρριψη της Συνθήκης από την Ιρλανδία», προσθέτοντας ότι στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής οι «27» «θα κληθούν να αποφασίσουν ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα μετά την ανάλυση, την αξιολόγηση αλλά και την ερμηνεία του σημερινού αποτελέσματος από τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Μπ. Κάουαν, όπως επίσης και για το ποιες είναι οι προθέσεις του Δουβλίνου». Την ίδια θέση είχε και ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε κοινό ανακοινωθέν, εκφράζουν την ελπίδα «να συνεχιστεί η διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης, τονίζοντας ότι σέβονται το αποτέλεσμα έστω και αν «λυπούμαστε γι' αυτήν την απόφαση».

Λαϊκή γιορτή

Το αποτέλεσμα αντίθετα πανηγυρίστηκε από το «Λαϊκό Κίνημα», τη συμμαχία που είχε σχηματιστεί υπέρ του «ΟΧΙ», από το ΚΚ Ιρλανδίας, το Κόμμα Εργατών, το κόμμα Σιν Φέιν, συνδικαλιστικές οργανώσεις, οργανώσεις όπως η «Λιμπερτάς» αλλά και άλλες προοδευτικές δυνάμεις όπως το κόμμα των Πρασίνων.

Το περήφανο αποτέλεσμα του ιρλανδικού λαού χαιρέτισε και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, που έστειλε μήνυμα προς τον λαό της Ιρλανδίας όπου ανάμεσα σ' άλλα αναφέρει:

«Παρά την απελπισμένη προσπάθεια της ΕΕ και των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας να φιμώσουν το κίνημα αμφισβήτησης και απόρριψης του αντιλαϊκού εκτρώματος της "Συνθήκης της Λισαβόνας" και να στερήσουν το δικαίωμα των εργαζομένων να εκφραστούν μέσα από δημοψηφίσματα, ο ιρλανδικός λαός έστειλε ισχυρό μήνυμα απόρριψης της Ευρωσυνθήκης.

Το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος δημιουργεί νέα δυναμική κλιμάκωσης των αγώνων του εργατικού, λαϊκού κινήματος ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, στην κατεδάφιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και στην ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, στον ασφυκτικό περιορισμό των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, στην απόρριψη της ίδιας της ΕΕ».


Οταν ένας λαός θέλει, τότε μπορεί!

Από τον πρόσφατο αποκλεισμό των γραφείων της ΕΕ στην Αθήνα
Από τον πρόσφατο αποκλεισμό των γραφείων της ΕΕ στην Αθήνα
Πράξη ανυπακοής στην Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου, με μεγάλη σημασία για όλους τους λαούς της Ευρώπης, ήταν το στεντόρειο «ΟΧΙ» του λαού της Ιρλανδίας στην Ευρωσυνθήκη. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στη χώρα αυτή, την περασμένη Πέμπτη, επειδή έτσι επιτάσσει το Σύνταγμά της, είναι σίγουρο ότι ως πράξη ανυπακοής έχει μεγάλη σημασία για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Δείχνει ότι η λαϊκή αγανάκτηση κατά της ΕΕ φουντώνει και εξελίσσεται σε απειθαρχία. Εκφράζει και τους άλλους λαούς της ΕΕ, πέραν απ' αυτόν που το διαμόρφωσε. Τους λαούς που δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσουν κι αυτοί την άποψη και τη θέλησή τους για την εκτρωματική Ευρωσυνθήκη και τη μήτρα που τη γέννησε, την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν πως όταν ένας λαός θέλει τότε μπορεί να κάνει πράξη τη θέλησή του, παρά κι ενάντια στα εμπόδια που θέτουν στο διάβα του οι ταξικοί του αντίπαλοι.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κατάπτυστη αυτή συνθήκη που απασφαλίζει μια βόμβα μεγατόνων στα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, προωθήθηκε προς έγκριση απ' τα αστικά κοινοβούλια των χωρών - μελών της ΕΕ, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς όχι δημοψηφίσματα αλλά ούτε καν μια στοιχειώδη συζήτηση και ενημέρωση για τα όσα περιέχονται σ' αυτήν που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου.

Κι αυτό, γιατί στα ευρωενωσιακά επιτελεία επικράτησε ο φόβος της απόρριψής της μετά το «Οχι» στο "ευρωσύνταγμα" πριν μερικά χρόνια από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας στα εκεί δημοψηφίσματα.

Οι λαοί όλης της Ευρώπης, ο ελληνικός ανάμεσά τους, πρέπει να χαιρετίσουν το «Οχι» του ιρλανδικού λαού που καθιστά ανεφάρμοστη τη νέα Ευρωσυνθήκη της ΕΕ. Να χαιρετίσουν την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα που αψήφησαν την προπαγάνδα, τα εκβιαστικά διλήμματα των κυρίαρχων κομμάτων της Ιρλανδίας, των οργάνων και των κυβερνήσεων της ΕΕ. Απ' αυτούς προήλθε το «Οχι».

Να τους κάνουμε «το βίο αβίωτο»

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία αποτελούν μια κατηγορηματική διάψευση της προπαγάνδας που ήθελε στη χώρα αυτή να συντελείται ένα «οικονομικό θαύμα» απ' το οποίο όλοι ευεργετούνταν, πλουτοκρατία και λαός. Φάνηκε καθαρά πως αυτό το «θαύμα» αφορούσε αποκλειστικά και μόνο το κεφάλαιο, αφού αυτό και μόνο είναι κερδισμένο από τις ευρωενωσιακές αποφάσεις και πολιτικές. Ο λαός της Ιρλανδίας όπως και κάθε άλλος σε οποιαδήποτε χώρα - μέλος της ΕΕ δυσανασχετεί, βαρυγκωμά κάτω απ' το βάρος ολοένα και μεγαλύτερων προβλημάτων. Η πείρα της ζωής του τον οδήγησε στην απόρριψη της Ευρωσυνθήκης και μαζί της της προπαγάνδας των θιασωτών και απολογητών του «ευρωμονόδρομου», που επικαλούμενοι και την Ιρλανδία «φλόμωσαν» στο ψέμα τον ελληνικό λαό ότι μπορεί και να ζήσει καλύτερες μέρες. Τέτοιες μέρες δε θα έρθουν όσο εξουσιάζουν τα μονοπώλια, όσο ακολουθείται πολιτική προς όφελός τους, όσο κάθε μέτρο που λαμβάνεται αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους. Είναι ανεπίστρεπτη η αντιδραστική αντιλαϊκή πορεία της ΕΕ, μόνο η λαϊκή πάλη μπορεί να την ανακόψει.

Το «ΟΧΙ» δείχνει ότι η λαϊκή αγανάκτηση κατά της ΕΕ φουντώνει και εξελίσσεται σε απειθαρχία. Το αντιδραστικό δημιούργημα που από κοινού συγκρότησαν τα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά κόμματα, είναι πια ένα κουρελόχαρτο και πρέπει να έχει τη μοίρα του πανηγυρικά απορριφθέντος από τους λαούς «ευρωσυντάγματος». Οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένες. Μια χαραμάδα λαϊκής έκφρασης δεν κατάφεραν να κλείσουν και εκφράστηκε μέσα από εκεί η λαϊκή διαφωνία. Να είναι βέβαιοι ότι θα εκφραστεί κι αλλού, όσα μέτρα κι αν πάρουν για να το αποτρέψουν, δε θα καταφέρουν να φιμώσουν τους λαούς, να παρεμποδίσουν θετικές διεργασίες στη συνείδησή τους, να αναχαιτίσουν τη λαϊκή πάλη.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι πολλαπλά υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Στήριξαν και στηρίζουν μαζί την επιχείρηση εξαπάτησης των λαών της ΕΕ. Ψήφισαν άρον άρον στη Βουλή υπέρ της Ευρωσυνθήκης λίγες ώρες πριν ψηφίσει ο λαός της Ιρλανδίας, συμμετέχοντας ενεργά στην άσκηση πίεσης. Ο ελληνικός λαός να τους αποδοκιμάσει, να τους καταδικάσει πολιτικά. Το ίδιο και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ φανατικό υπερασπιστή της ΕΕ, που πιέζει για παραπέρα ισχυροποίησή της, ζητώντας επίμονα την προώθηση της πολιτικής ενοποίησής της.

Μετά την απάντηση του ιρλανδικού λαού πρέπει και ο ελληνικός λαός πιο αποφασιστικά να απαιτήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να συμβάλει και αυτός στην απόρριψη και της Ευρωσυνθήκης και συνολικά της ΕΕ. Η εργατική τάξη, η μικρομεσαία αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία πρέπει θαρραλέα να απορρίψουν τα ιδεολογήματα των κομμάτων που υπηρετούν το κεφάλαιο. Για να σταματήσει η επιδείνωση της ζωής τους χρειάζεται αντιπαράθεση με την ΕΕ που είναι ένωση του κεφαλαίου και δεν αλλάζει. Χρειάζεται πάλη για αποδέσμευση και ανατροπή. Ετσι μόνο θα οικοδομηθεί μια Ευρώπη των λαών, η Ευρώπη του σοσιαλισμού.


Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ