ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντατικές διεργασίες στα αστικά επιτελεία

Σε πλήρη εξέλιξη και οι παρασκηνιακές επαφές που προετοιμάζουν τις μετεκλογικές εξελίξεις

Το Κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι άλλη εναλλακτική του αστικού συστήματος στη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων
Το Κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι άλλη εναλλακτική του αστικού συστήματος στη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ζωηρές» ενδοαστικές διεργασίες καταγράφουν τα δημοσιεύματα και η αρθρογραφία στον τουρκικό Τύπο, καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούνη και τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει το κυβερνών AKP αναμένεται να δώσουν ώθηση σε «παζάρια» και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Μεταξύ άλλων, ορισμένοι αναλυτές εντοπίζουν ότι το AKP ακολουθεί μια πιο «προσεκτική» τακτική απέναντι στο εθνικιστικό MΗP, σε σχέση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κάνουν διάφορους συνειρμούς, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν, το κόμμα του Μπαχτσελί είχε στηρίξει υποψήφιους του AKP για την προεδρία της χώρας (όταν η εκλογή γινόταν ακόμα από το Κοινοβούλιο).

Η συζήτηση που διεξάγεται στα αστικά επιτελεία, αφορά σε μεγάλο βαθμό την τακτική της Τουρκίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στο πλαίσιο και της κριτικής που εδώ και καιρό ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για «απομόνωση» της χώρας.

Ενδεικτική είναι η συνέντευξη που έδωσε στη «Ζαμάν» ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, πρόσφατος υποψήφιος για την τουρκική προεδρία με τη στήριξη MHP και (του Κεμαλικού) CHP και τώρα υποψήφιος βουλευτής με το MHP, που υποστήριξε ότι μια υπερβολικά φιλόδοξη επίδειξη δύναμης μπορεί να πλήξει τις θέσεις και τους στόχους κάποιου και αυτό είναι ακριβώς ό,τι έχει κάνει το AKP. Ο ίδιος επισήμανε ότι αποτελεί «γεωστρατηγική πραγματικότητα» η δυνατότητα μετατροπής της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη και ότι «το θέμα είναι πώς αξιοποιείς αυτή τη δυναμική, με τι μέσα».

Σχολιάζοντας τον τρόπο που η κυβέρνηση του AKP έχει εκφράσει τη «διαφωνία» της με το «συριακό καθεστώς», ο αστός πρώην διπλωμάτης υπογραμμίζει ότι «δεν έχει σημασία αν είναι αρεστό ένα καθεστώς ή όχι. Αν ο θρυμματισμός της Μέσης Ανατολής συνεχιστεί αμείωτα, θα επηρεάσει και εμάς ακόμα». Ενώ σε άλλο σημείο, ο Ιχσάνογλου υποστηρίζει ότι «ένας από τους κανόνες - κλειδιά για μια επιτυχημένη περιφερειακή (εξωτερική) πολιτική είναι να παίρνει κανείς μια ουδέτερη θέση στις ενδο-αραβικές διενέξεις...».

Τέτοιες απόψεις επιβεβαιώνουν την ενδοαστική αντιπαράθεση που μαίνεται εδώ και καιρό στην Τουρκία, όσον αφορά τις συμμαχίες που η ντόπια αστική τάξη πρέπει να ιεραρχήσει, ώστε να υλοποιήσει επενδυτικούς και άλλους σχεδιασμούς της, στο πλαίσιο του ευρύτερου στόχου να αναβαθμίσει τη θέση της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Στο μεταξύ, χτες, η υποψήφια βουλευτής του CHP Ελί Ντογάν Τουρκμέν τραυματίστηκε μετά από ένοπλη επίθεση που δέχτηκε, ενώ συμμετείχε σε συγκέντρωση στη νότια πόλη Αδανα.

«Κόντρα» εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα

Ωστόσο, για την εργατική τάξη, αυτή η «κόντρα» όχι μόνο δεν επιφυλάσσει τίποτα θετικό, αλλά και προμηνύει ένταση της ολόπλευρης επίθεσης στα δικαιώματα και στις ανάγκες της, από τη συντριβή των οποίων προχωρά η καπιταλιστική ανάπτυξη στην Τουρκία. Ενώ τα αστικά κόμματα και οι μερίδες της πλουτοκρατίας «παζαρεύουν» για τα μέσα που θα προτάξουν στην αναμέτρησή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, οι εργάτες μετρούν καθημερινά προβλήματα και βάσανα. Στις αρχές της βδομάδας, τρεις εργάτες σκοτώθηκαν και ακόμα δύο τραυματίστηκαν, μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο τσιμέντου στην Αγκυρα. Στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι εργάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με εκβιασμούς και διάφορες εργοδοτικές μεθοδεύσεις, προκειμένου να σταματήσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έγιναν σε μερικά από τα μεγαλύτερα εργοστάσια του κλάδου στη χώρα.

Χτες, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η «Φορντ» σταμάτησε την παραγωγή στο εργοστάσιο «Ινονού», στην περιοχή του Εσκισεχίρ, παρουσιάζοντας την εξέλιξη ως απάντηση της εργοδοσίας στην απόφαση εργατών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για αξιοπρεπείς μισθούς.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Λύση» εντός του 2015 βλέπει η Αγκυρα

Ο Τούρκος Πρόεδρος προτείνει να εφαρμοστεί το «μοντέλο του Ιράκ» και στην περίπτωση της Κύπρου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Αν οι δύο πλευρές δείξουν αποφασιστικότητα η «λύση» του Κυπριακού είναι εφικτή εντός του 2015, δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου τον υποδέχτηκε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι η αποφασιστικότητα της Αγκυρας να λυθεί το Κυπριακό είναι αντίστοιχη με αυτή του 2004, όταν με το διχοτομικό «σχέδιο Ανάν» είχαν ασκηθεί τεράστιες πιέσεις στον κυπριακό λαό (και όχι μόνο από την τουρκική πλευρά) για να συναινέσει στις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα έγινε ενόψει της αυριανής νέας συνάντησης που θα έχουν ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, με πολλά κυπριακά ΜΜΕ να εκτιμούν ότι η τουρκική κυβέρνηση κρατά «κλειστά χαρτιά».

Βεβαίως, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, μιλώντας στις εργασίες Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε ότι κριτήριο παραμένει αταλάντευτα η ταχύτερη δυνατή προώθηση των σχεδιασμών της τουρκικής πλουτοκρατίας, μεταξύ άλλων για μετατροπή της Τουρκίας σε ευρύτερο ενεργειακό «κόμβο», που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Ερντογάν πρότεινε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Κύπρου το «μοντέλο» που εφαρμόζεται στο Ιράκ, αναφερόμενος στις εξαγωγές πετρελαίου που πέρυσι ξεκίνησε η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση στο βόρειο Ιράκ (παρά την έντονη δυσαρέσκεια της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης) μέσω Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος ηγέτης υπογράμμισε ότι «στην Κύπρο, όπως και στο Ιράκ, αν επιτευχθεί συμφωνία, περισσότερο ικανοποιημένοι θα είμαστε εμείς», ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να είναι μέρος κάθε σχεδίου ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή.

«Εχέγγυα ασφάλειας»

Στο μεταξύ, ενδεικτικά των αστικών επιδιώξεων είναι τα όσα ανέφερε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας σε συνέδριο της Νεολαίας του ΔΗΣΥ για το Κυπριακό. Αφού υποστήριξε - σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» - ότι το σύστημα εγγυήσεων που ίσχυε μέχρι σήμερα έχει χρεοκοπήσει, ανέφερε ως «εχέγγυα ασφάλειας», που μπορούν να κατοχυρώσουν όλους τους Κυπρίους αλλά και να... μεγιστοποιούν το αίσθημα ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων, τη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και στην «Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας».

Επισήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να μπορεί να συμμετέχει πλήρως στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα και ως πλήρες μέλος θα έχει όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της συμμετοχής, αναδεικνύοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για τη «λύση» του Κυπριακού πάνε χέρι χέρι με τα παζάρια για την ενεργότερη «εμπλοκή» της Κύπρου στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οργανισμούς (βλ. και προτάσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟικό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη»), με μύριους νέους κινδύνους για το λαό της.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, να σημειωθεί ότι ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαΐδης, επρόκειτο να αναχωρήσει χτες το απόγευμα για το Ερεβάν της Αρμενίας, για υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Αντίστοιχη επίσκεψη έκανε ο Φωκαΐδης πρόσφατα και στη Μάλτα.
ΠΓΔΜ
Νέα συνάντηση των πολιτικών ηγετών τον Ιούνη

ΣΚΟΠΙΑ.--

«Ραντεβού» την επόμενη βδομάδα για νέα σύσκεψη των πολιτικών ηγετών των τεσσάρων μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων στα Σκόπια έδωσαν, χτες, οι πολιτικοί αρχηγοί μετά τη δίωρη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων ΜΙΑ, στη χτεσινή συνάντηση των πολιτικών ηγετών ο πρωθυπουργός και αρχηγός του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, SDSM, Ζόραν Ζάεβ, ενημέρωσαν τους αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, τον Αλί Αχμέτι του συγκυβερνώντος κόμματος DUI και τον Μέντουχ Θάτσι του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA) για τη μαραθώνια συνάντηση που είχαν την περασμένη βδομάδα στο Στρασβούργο με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιόχαν Χαν, με τη μεσολάβηση τριών ευρωβουλευτών. Ο μόνος που έκανε δηλώσεις μετά το πέρας της χτεσινής συνάντησης αρχηγών ήταν ο ηγέτης της SDSM, που είπε ότι συμφώνησαν να δώσουν «μία ευκαιρία στη διαδικασία της εξεύρεσης λύσης στην κρίση» που πλήττει τη χώρα, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα ξαναρχίσει από σήμερα να δημοσιοποιεί υλικό από τις τηλεφωνικές υποκλοπές των μυστικών υπηρεσιών σε βάρος δημοσιογράφων, πολιτικών της αντιπολίτευσης, δικηγόρων και άλλων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων. Η ενδοαστική αντιπαράθεση αξιοποιείται από τον ευρωατλαντικό άξονα στον ανταγωνισμό του με τη Ρωσία, που επίσης έχει συμφέροντα στην περιοχή των Βαλκανίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στη χτεσινή συνάντηση ήταν παρόντες, στο ρόλο τάχα του «παρατηρητή», οι πρέσβεις ΗΠΑ, Τζες Μπέιλι, και ΕΕ, Αϊβο Οραβ.

Οι προηγούμενες δύο συναντήσεις των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ είχαν γίνει στις 14 και 18 Μάη, χωρίς αποτέλεσμα.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Αντιδράσεις από την «πρόταση» Νετανιάχου για συνομιλίες

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Εάν ο κύριος Νετανιάχου θέλει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της κατοχής που ξεκίνησε το 1967 τότε θα πρέπει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 και να τιμήσει τις δεσμεύσεις της χώρας του συμπεριλαμβανομένων της αναστολής των εποικισμών και της απελευθέρωσης των Παλαιστίνιων (πολιτικών) κρατουμένων», δήλωσε χτες ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την «πρόταση» που φέρεται (σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χα'αρέτζ») να έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. Δηλαδή, πως είναι «έτοιμος» να συζητήσει τα όρια των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη, προκειμένου να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους...

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ αλ Μάλικι, κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι «προσπαθεί να κοροϊδέψει τον κόσμο με ανούσιες κουβέντες».

Η «πρόταση» Νετανιάχου προκάλεσε αντιδράσεις και στο εσωτερικό της αντιδραστικής ισραηλινής κυβέρνησης. Ο υπουργός Γεωργίας Ούρι Αριέλ (από το κόμμα «Εβραϊκό Σπίτι») απείλησε, εμμέσως πλην σαφώς, με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό της εύθραυστης πλειοψηφίας μίας έδρας, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «επικίνδυνη και ανεπανάληπτη προσφορά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ