ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του παλαιστινιακού αιτήματος ανεξαρτησίας

NEA ΥΟΡΚΗ.--

Οργασμός πιέσεων και διαβουλεύσεων χαρακτήριζε τις τελευταίες ώρες πριν την κατάθεση από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του αιτήματος μονομερούς αναγνώρισης ανεξαρτησίας. Οι τελευταίες πληροφορίες έφεραν τον Μαχμούντ Αμπάς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, να επιμένει στην κατάθεση του αιτήματος, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό δε σημαίνει τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, αλλά είναι μοναδική λύση για να υπερσκελιστεί η ισραηλινή αδιαλλαξία.

Της συνάντησης του Αμπάς με τον Ομπάμα δεν προηγήθηκαν ούτε ακολούθησαν δηλώσεις από τους δύο άνδρες. Συνεργάτες τους υποστήριζαν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος διατύπωσε, πάλι, την άποψη ότι «δεν υπάρχουν λύσεις με διακηρύξεις» και ότι «χρειάζονται νέες διαπραγματεύσεις καθώς δεν υφίσταται σύντομος δρόμος προς την ειρήνη». Επίσης, ξεκαθάρισε και επισήμως στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ «εφόσον το ζήτημα φτάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα το μπλοκάρουν ασκώντας βέτο». Ο Αμπάς, από την άλλη, εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει να καταθέσει το αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφήνοντας ανοιχτό το τι θα πράξει στη συνέχεια, δηλαδή αν θα προχωρήσει και σε ανάλογο αίτημα προς τη Γενική Συνέλευση ή οτιδήποτε άλλο.

Η ισραηλινή πλευρά δεν έκρυβε την ικανοποίησή της για την τοποθέτηση της Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν δήλωνε «πολύ ευχαριστημένος» και η πλειοψηφία των ισραηλινών ΜΜΕ μιλούσε για «φιλο-ισραηλινή» ομιλία Ομπάμα, «που υιοθέτησε όλα τα ισραηλινά επιχειρήματα».

Υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος ξεκαθάρισαν ότι θα ταχθούν η Νότια Αφρική (καλώντας και τις άλλες χώρες της Αφρικανικής Ενωσης να πράξουν το ίδιο), η Βραζιλία και ο Λίβανος. Και οι τρεις χώρες είναι μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Λιβανέζος Πρόεδρος Σουλεϊμάν έσπευσε να διευκρινίσει ότι υιοθέτηση του αιτήματος δε σημαίνει λύση όλων των ζητημάτων σχετικά με τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού που θα παραμένουν υπό τη σκέπη του ΟΗΕ και θα πρέπει να επιλυθούν, «αλλά είναι μια αρχή». Υπέρ της «επανέναρξης των διαπραγματεύσεων» χωρίς «τετελεσμένα στο έδαφος» τάχθηκε, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Κύπριος Πρόεδρος, αναγνωρίζοντας γενικά την αρχή περί ελεύθερου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του '67 δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.

Επαφές χωρίς αποτέλεσμα

Παράλληλα, συνεχίζονται οι πυρετώδεις επαφές μεταξύ των μελών του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ), χωρίς, όμως, να διαφαίνεται κάποιου είδους κοινά αποδεκτή θέση που θα μπορούσε να προταθεί ως «μέση λύση», ενώ εξίσου ασαφές είναι το ποια θα είναι τελικά η θέση της ΕΕ. Η δυστοκία αυτή, εξαιτίας των αντικρουόμενων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, γίνεται προσπάθεια να «καλυφθεί» από την «μεσοβέζικη» πρόταση που κατέθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος και προβλέπει αναγνώριση της Παλαιστίνης ως «παρατηρητή» από τη Γενική Συνέλευση, άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συμφωνία για τα σύνορα εντός έξι μηνών και τελική συμφωνία σε ένα χρόνο.

Ενώ συνεχίζονταν μέχρι και την τελευταία στιγμή οι πιέσεις (ενδεικτικό είναι ότι η Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει επίσης να συναντήσει χωριστά τους Αμπάς και Νετανιάχου), ο ΓΓ του ΟΗΕ καλούσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «να υπάρξει αυτοσυγκράτηση ό,τι και αν γίνει». Ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί εδώ και μέρες σε συναγερμό. Εφεδροι έχουν κληθεί και αναπτυχθεί στη Δ. Οχθη, έποικοι έχουν εκπαιδευτεί σε «καταστολή διαδηλώσεων» ακόμη και με αληθινά πυρά και σε γενικές γραμμές έχει στηθεί κλίμα πολέμου. Χτες, οι Παλαιστίνιοι, κατά χιλιάδες, διαδήλωσαν και πάλι υπέρ του αιτήματος και εκδήλωσαν την οργή τους για την αμερικανική πολιτική, με τα πυρά να συγκεντρώνει ο «υποκριτής» Ομπάμα.

ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Διαμαρτυρία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Η αντιπροσωπεία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Phasma

Η αντιπροσωπεία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
Παράσταση διαμαρτυρίας για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο αίτημα για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, πραγματοποίησαν χθες στην αμερικάνικη πρεσβεία της Αθήνας, αντιπροσωπείες της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης. Συμμετείχαν εκ μέρος της ΕΕΔΥΕ ο πρόεδρός της Σταύρος Τάσσος, από την ΕΕΔΔΑ η αντιπρόεδρός της Ευγενία Παπαμακαρίου. Παραβρέθηκε ακόμα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης.

Η αντιπροσωπεία επιχείρησε να επιδώσει σε εκπροσώπους της αμερικάνικης πρεσβείας το σχετικό ψήφισμα, το οποίο ωστόσο δεν έγινε δεκτό και τελικά τοιχοκολλήθηκε στη είσοδο της πρεσβείας επί της οδού Β. Σοφίας. Στο ψήφισμα καταγγέλλεται η στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ που με κάθε τρόπο προσπαθούν να εμποδίσουν ακόμα και την επίσημη κατάθεση στη ΓΣ του ΟΗΕ του αιτήματος για άμεση αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967 με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ, ως κράτος - μέλος του ΟΗΕ.

Επίσης ζητείται το σταμάτημα των εποικισμών και η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του 1967, το γκρέμισμα του τείχους του αίσχους, η επιστροφή όλων των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, η άρση κάθε αποκλεισμού των Παλαιστινίων, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, η άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων και των άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Συνεχίζονται οι μάχες

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΤΥΝΙΔΑ.--

Μηνύματα αισιοδοξίας ως προς την ικανότητά της να ελέγξει τη χώρα και να διασφαλίσει τάξη και ασφάλεια προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να εκπέμψει η νέα ηγεσία της Λιβύης. Τα γεγονότα, όμως, τη διαψεύδουν καθημερινά, παρά τις προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που βρίσκονται στο πλευρό της να φιλοτεχνηθεί ένα προφίλ «κανονικότητας», προκειμένου να προχωρήσουν και τα δικά τους σχέδια εκμετάλλευσης του πλούτου της χώρας.

Τη διασφάλιση του πλήρους ελέγχου της πόλης Σάμπχα ανακοίνωναν, για δεύτερη μέρα, χθες, οι δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου πανηγυρίζοντας ότι έχουν μείνει ελάχιστοι θύλακες αντίστασης και ότι πλέον ελέγχουν όλες τις πόλεις της περιοχής της όασης Τζούφρα. Δήλωναν, μάλιστα, ότι ψάχνουν να ξεκαθαρίσουν αν ο ίδιος ο Καντάφι παραμένει στη Σάμπχα ή έχει, ήδη, φύγει και για πού.

Οι πανηγυρισμοί αυτοί, πάντως, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Και αυτή λέει ότι οι κανταφικές δυνάμεις ελέγχουν τη Σύρτη, το Μπάνι Ουαλίντ και την αλ Φουκάχα, και τις πέριξ αυτών περιοχές, και παρά τις σκληρότατες μάχες δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι οπισθοχώρησης. Μόνο ειρωνικά μειδιάματα μπορεί να προκαλεί η χθεσινή ανακοίνωση ότι οι μάχες στη Σύρτη διακόπηκαν «για μια βδομάδα λόγω έλλειψης πυρομαχικών», όπως δήλωνε ο Μουστάφα μπιν Ντάρντιφ, διοικητής των δυνάμεων του Συμβουλίου. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Καντάφι, Μούσα Ιμπραχίμ, σε τηλεφωνική του παρέμβαση ισχυριζόταν ότι τα δύο τελευταία 24ωρα, από ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Σύρτη σκοτώθηκαν 151 άνθρωποι.

Τα κάθε άλλο παρά «πανηγυρικά» αυτά περιστατικά προσπάθησε να ξεπεράσει ο Καναδός στρατηγός Σαρλ Μπουσάρ, επικεφαλής των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στη Λιβύη. Ο Μπουσάρ εξέφρασε αισιοδοξία ότι το «έργο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα έχει ολοκληρωθεί πολύ πριν εκπνεύσει και η νέα τρίμηνη παράταση που δόθηκε στις επιχειρήσεις της» στη βορειοαφρικανική χώρα. Ως βήμα εδραίωσης του νέου καθεστώτος στην Τρίπολη ανακοινώθηκε και η επιστροφή, εκεί, του Αμερικανού πρέσβη Τζιν Κρετζ.

  • Αργά χθες, επιβεβαιώθηκε από τις τυνησιακές αρχές η σύλληψη σε τυνησιακό έδαφος κοντά στα σύνορα με την Αλγερία του πρωθυπουργού του καθεστώτος Καντάφι, Αλ Μπαγκντάνι αλ Μαχμούντι, για παράνομη είσοδο στη χώρα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, του επιβλήθηκε 6μηνη φυλάκιση γι' αυτό και στη συνέχεια θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παράδοσής του στις νέες λιβυκές αρχές.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην Αγκυρα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η οργάνωση «Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ) ανέλαβε με μήνυμά της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Φιράτ», την ευθύνη για την επίθεση στην Αγκυρα την Τρίτη, που είχε σαν αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον 15 να τραυματιστούν. Η συγκεκριμένη οργάνωση εμφανίζεται να διατηρεί «στενές σχέσεις» με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ενώ στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η επίθεση στην τουρκική πρωτεύουσα «ήταν μόνο η αρχή». Οπως γράφει η ανακοίνωση, «οι τουρκικές μητροπόλεις θα είναι το πεδίο μάχης μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση σημειώθηκε σε μία από τις πλέον εμπορικές συνοικίες της Αγκυρας, κοντά σε κυβερνητικά κτήρια και το γραφείο του Ρ. Ερντογάν, με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών να υποστηρίζει σε δηλώσεις του ότι στόχος ήταν η πρόκληση όσο το δυνατόν περισσότερων θυμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ