Η μεγαλύτερη εθνική διακλαδική άσκηση κυνηγάει σύμφωνα με το νέο ιμπεριαλιστικό δόγμα τις «ασύμμετρες απειλές» εγκαταλείποντας το δόγμα υπεράσπισης των συνόρων της χώρας
Φέτος, όμως, η άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2008», που διεξάγεται το διάστημα 22-26 Σεπτέμβρη, παίρνει άλλο χαρακτήρα, σε εφαρμογή της μετεξέλιξης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της υιοθέτησης από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, του νέου ιμπεριαλιστικού δόγματος, όπου ανάμεσα στις απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι και οι λεγόμενες «ασύμμετρες». Σε αυτές περιλαμβάνεται η «τρομοκρατία» και κάθε είδους «απειλή» που προέρχεται από το εσωτερικό της χώρες, συμπεριλαμβάνοντας ακόμα και πλευρές της δράσης του μαζικού λαϊκού κινήματος, στρέφοντας στο εσωτερικό τις Ενοπλες Δυνάμεις με μέτωπο τον «εχθρό λαό». Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΓΕΕΘΑ επισημαίνεται ότι φέτος «ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών» χωρίς να δίνονται παραπέρα διευκρινίσεις.
Η άσκηση, όπως επίσης έγινε γνωστό, «θα διεξαχθεί σε ρεαλιστική βάση, επί 24ώρου βάσεως, με τις ελάχιστες δυνατές συμβατικότητες, χωρίς καθορισμένο εκ των προτέρων "πολεμικό παίγνιο". Περιοχές εξέλιξης της άσκησης είναι η Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Ηπειρος, Θράκη), η περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (νησιά), ο θαλάσσιος χώρος του Αιγαίου καθώς και ο υπερκείμενος εναέριος χώρος. Θα πάρουν μέρος, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τους μεγάλους επιχειρησιακούς σχηματισμούς, τα Σώματα Ασφαλείας (ΕΛΑΣ - ΛΣ - ΠΥ), καθώς και πολιτικοί Φορείς (ΥΠΕΣ - ΥΠΕΞ - ΓΓ/ΕΕ - ΕΥΠ -ΥΠΑ - ΟΤΕ). Κατά τη διάρκεια της ασκήσεως δε θα πραγματοποιηθεί τελική φάση και δεν έχουν προσκληθεί παρατηρητές».
Θα κορυφωθούν οι πιέσεις για ταχεία διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας αυτήν τη βδομάδα, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
Η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση οργανώνει την τελευταία της προσπάθεια, προκειμένου να διευθετήσει την υπόθεση της ονομασίας στης ΠΓΔΜ, ώστε να προχωρήσει στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτή η αμερικανική προσπάθεια θα εξελιχθεί στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ.
Η υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από το περασμένο Σάββατο για τις εργασίες της 63ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που αρχίζουν επισήμως σήμερα. Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από χτες και ο ομόλογός της Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Σύμφωνα με όσα πληροφορείται και έχει δημοσιεύσει ο «Ρ», οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας ενδέχεται να είναι ραγδαίες, καθώς στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης αναμένεται ότι θα επιχειρηθεί η πλέον πιεστική απόπειρα για να κλείσει το ζήτημα της ονομασίας. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαδικασίας διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη στη Νέα Υόρκη με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα για το ζήτημα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς. Νέα συνάντηση θα έχει και με τον ομόλογό της Αντόνιο Μιλόσοσκι. Δεν αποκλείεται, επίσης, να υπάρξει συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος βρίσκεται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών από το Σάββατο και θα παραμείνει έως τις 25 Σεπτέμβρη.
Οπως έχει γράψει ο «Ρ», η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί μια συμφωνία, έστω κι αν αυτή είναι «εποικοδομητικά ασαφής». Με τον όρο «εποικοδομητική ασάφεια», οι διπλωμάτες χαρακτηρίζουν τις διατυπώσεις, οι οποίες προσφέρουν δυνατότητες πολλών αναγνώσεων.
Αυτό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει σε μια συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ είναι πως αυτή η ονομασία θα χρησιμοποιείται έναντι όλων. Οπως υποστηρίζουν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, αν η ελληνική κυβέρνηση ικανοποιηθεί σ' αυτό της το αίτημα, μπορεί να δεχτεί το άνοιγμα μιας συζήτησης για τη «γλωσσική και εθνική ταυτότητα» που θέτει η ΠΓΔΜ.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε την περασμένη Κυριακή ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση της χώρας του. «Η θέση μας είναι σαφής και καλά γνωστή», είπε, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό δεν υπήρχε νόημα για συνάντησή του με τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι πριν την αναχώρηση του τελευταίου για τη Νέα Υόρκη. «Η κυβέρνηση έχει οικοδομημένη θέση σχετικά με τι το θέλει από τις διαπραγματεύσεις αυτές, ανεξαρτήτως τι έχει να προτείνει κάποιος. Εχουμε οικοδομημένη θέση και οι παρατηρήσεις μας κινούνται στην κατεύθυνση προσαρμογής των προτάσεων, στη θέση μας», ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τελευταίες αναθεωρημένες ιδέες του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. «Στη Νέα Υόρκη βρίσκονται η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, ο βοηθός της Ντάνιελ Φριντ, εκπρόσωποι της Ελλάδας και όλοι όσοι έχουν κάποια επιρροή στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας. Είμαστε σε αναμονή σχετικά με τις συζητήσεις που θα έχει ο Τσερβένκοφσκι και ίσως αυτός καταλήξει και προτείνει λύση για το πρόβλημα του ονόματος και για άλλα ζητήματα που συνδέονται με αυτό», συνέχισε ο Γκρούεφσκι.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Θετική αποτιμάται η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν την Κυριακή στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία εκτίμησαν τη μέχρι στιγμής πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ο Δ. Χριστόφιας αναφερόμενος στη συνάντηση εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ - του οποίου το προσωπικό ενδιαφέρον χαρακτήρισε θερμό - θα λάβει σοβαρά υπόψη τις παρακλήσεις του. Οπως είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, το θέμα το οποίο πρόταξε είναι να αποταθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ προς την Αγκυρα, ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά να γίνει πιο λογική στα θέματα που συζητούνται.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να πει «τη δική μας εκτίμηση σ' ό,τι αφορά στην πορεία του απευθείας διαλόγου που έχει αρχίσει και να ζητήσω από το Γενικό Γραμματέα να απευθυνθεί προς την Αγκυρα - γιατί πιστεύω ότι ανεξαρτήτως των αντιδράσεων του φίλου μου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το κλειδί βρίσκεται εκεί - ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά να γίνει πιο λογική στα ζητήματα τα οποία συζητούμε σε σχέση με τη διακυβέρνηση κι όχι μόνο στην πορεία», ενώ ξεκαθάρισε ότι από ελληνοκυπριακής πλευράς «δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από τις βασικές αρχές της λύσης του Κυπριακού. Θα υπάρχει από δικής μου πλευράς κατανόηση και ευελιξία, αλλά οι αρχές οι οποίες έχουν να κάνουν με την ενότητα του κράτους, την ενότητα της οικονομίας και την ενότητα του λαού, δεν μπορούν να παραβιαστούν από εμένα. Είμαστε χώρα της ΕΕ και πρέπει η ομοσπονδία να είναι λειτουργική. Να μπορεί δηλαδή να λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ώστε να διαδραματίζουμε θετικό ρόλο και εντός της ΕΕ».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μ. Ταλάτ περί κωλυσιεργίας από μέρους του ο Δ. Χριστόφιας είπε χαρακτηριστικά «χθες, διάβασα ότι ο κ. Ταλάτ με έχει κατηγορήσει ότι κωλυσιεργώ. Τι να πούμε, αντί να το πω εγώ αυτό, το ακούω από τον κ. Ταλάτ. Λυπούμαι γι' αυτές τις τοποθετήσεις, δεν υπάρχει περίπτωση ο Δημήτρης Χριστόφιας να παρεκκλίνει από βασικές αρχές που αφορούν στη λύση στο Κυπριακό. Αυτό το μήνυμα το έχω δώσει στον κ. Ταλάτ, το δίνω ακόμη μια φορά και μέσα από το κτίριο των ΗΕ».
Ερωτηθείς αν ο ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται πέραν του προσωπικού του απεσταλμένου, να εμπλακεί και ο ίδιος άμεσα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για περαιτέρω εμπλοκές από πλευράς του ΓΓ, ή των οποιωνδήποτε άλλων, καθώς υπάρχει διαδικασία με καθορισμένους τους πρωταγωνιστές και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι «η διαδικασία είναι διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών η οποία καλεί με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Και το υπογραμμίζω ότι οι συνομιλίες είναι δικοινοτικές. Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία είναι οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού που θα τεθούν οπωσδήποτε στο τραπέζι, αλλά οι συνομιλίες είναι δικοινοτικές. Θα έχουμε συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων κι όχι δύο κρατών».