ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Οδηγός των εξελίξεων τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Ενδεικτικές οι επαφές μεταξύ ηγεσίας ψευδοκράτους και ΕΝΙ στη Ρώμη και η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οδηγό των εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, όπως αναδεικνύει και η συνάντηση που είχαν στη Ρώμη εκπρόσωποι του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ και της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους, στο φόντο της συνεχιζόμενης παρουσίας πολεμικών πλοίων της Τουρκίας στο «οικόπεδο 3» της κυπριακής ΑΟΖ και της ακινητοποίησης του γεωτρύπανου «Saipem 12000» (που επρόκειτο να διενεργήσει γεωτρήσεις για λογαριασμό της ΕΝΙ).

Ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, επιβεβαίωσε ότι είχε κατ' ιδίαν επαφές με ανώτατα στελέχη της συγκεκριμένης πολυεθνικής, ενώ η Αγκυρα αποκάλυψε ότι η συνάντηση κανονίστηκε μετά από μεσολάβηση της ιταλικής κυβέρνησης. Κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο Οζερσάι εξέφρασε την επιθυμία του ψευδοκράτους να γίνει και αυτό μέρος της συμφωνίας με την ΕΝΙ, αλλά και ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα «επαναξιολογηθεί» και η νέα τουρκική Νavtex, που κανονικά έχει «ισχύ» μέχρι τις 10 Μάρτη.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex, η ιταλική κυβέρνηση είχε εκφράσει την προσδοκία, όσον αφορά τις γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 3» της κυπριακής ΑΟΖ, ότι «θα βρεθεί μια λύση που να συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο και να είναι προς το συμφέρον της ENI, των χωρών της περιοχής και των δύο κυπριακών κοινοτήτων», αλλά και ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης λόγω «της προώθησης πιθανών περαιτέρω προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα, πέραν εκείνων που ήδη υπάρχουν».

Στο μεταξύ, χτες, η «Καθημερινή Κύπρου» επικαλέστηκε δηλώσεις του περιφερειακού συμβούλου επικοινωνίας της ΕΝΙ Ντομένικο Σπίνα ότι - με βάση άλλα σχέδια της εταιρείας - «το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, πιθανότατα στο Μαρόκο». Ο ίδιος συμπλήρωσε πάντως πως «η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου, όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν μπλοκάρει το γεωτρύπανο», αλλά και πως «το γεωτρύπανο θα επιστρέψει, αναμένοντας ωστόσο ότι η διεθνής διπλωματία (ΕΕ, τουρκική, ελληνική και κυπριακή) θα βρει μια λύση». Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της εταιρείας - απηχώντας και την ευελιξία με την οποία τα μονοπώλια υπηρετούν τα συμφέροντά τους - πρόσθεσαν ότι «είμαστε συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουμε πιθανές διενέξεις. Ολα εξαρτώνται από τις δύο πλευρές (Βορρά και Νότου). Εχουμε άδειες που διαρκούν πολλά χρόνια. Αν υπάρχουν εμπόδια σταματάει ο χρόνος, ωστόσο δεν φύγαμε ούτε από τη Λιβύη ούτε από άλλες χώρες όπου υπήρχαν περίπλοκες καταστάσεις».

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το παζάρι

Χτες, πολλά ελληνοκυπριακά ΜΜΕ περιέγραφαν τον «προβληματισμό» που υπάρχει στη Λευκωσία για τη στάση των «ευρωπαϊκών εταίρων» της, ενόψει και της σημερινής άτυπης Συνόδου της ΕΕ, όπου η κυπριακή κυβέρνηση επρόκειτο να θέσει τις εξελίξεις στην ΑΟΖ. Από τη μεριά της, η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι ιεραρχεί μια «λύση» του Κυπριακού ως μοχλό για την προώθηση ευρύτερων σχεδιασμών της και παρά τις τουρκικές προκλήσεις ζητά άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επίσης, χτες στις Βρυξέλλες αναμενόταν να γίνει συνάντηση του Κυπρίου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Πάντως, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι επιστρατεύονται πάλι τα επιτελεία παραπλάνησης του λαού, για να πειστεί ότι δήθεν μπορούν να τον ωφελήσουν τα παζάρια στα τραπέζια των ιμπεριαλιστών. Σε αυτό το πλαίσιο, φούντωνε η συζήτηση για το πόσο δυναμώνει η άσκηση βέτο σε ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όταν βέβαια κάτι τέτοιο είναι ήδη αντικείμενο παζαρέματος μεταξύ Αγκυρας - Βρυξελλών.

Στο πλαίσιο των διεργασιών, αναμενόταν η άφιξη στις Βρυξέλλες και στελεχών από τον ΔΗΣΥ αλλά και το ΔΗΚΟ, προκειμένου να έχουν επαφές με στελέχη των αντίστοιχων ευρωομάδων. Την ίδια στιγμή, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, υποστήριξε ότι «κατέρρευσαν ως χάρτινος πύργος τα συνθήματα ότι η Κύπρος έχει συμμαχίες και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Πρόσθεσε πως οι εξελίξεις στην ΑΟΖ «είναι ένα μικρό δείγμα των εξελίξεων, αν δεν υπάρξει επίλυση του προβλήματος», αλλά και πως στόχος αυτήν τη στιγμή πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και όχι η κλιμάκωση.

ΣΥΡΙΑ
Οξυνση συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων

Θέμα παζαριού και αντιπαραθέσεων έγινε, χτες βράδυ, στο Συμβούλιο του ΟΗΕ η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην ανατ. Γκούτα από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς...
Θέμα παζαριού και αντιπαραθέσεων έγινε, χτες βράδυ, στο Συμβούλιο του ΟΗΕ η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην ανατ. Γκούτα από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες ενισχύσεις από εκατοντάδες ενόπλους των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που αναπτύσσονται από τις αρχές της βδομάδας στο πλευρό των Κούρδων μαχητών στο Αφρίν της βόρειας Συρίας έφτασαν χτες το μεσημέρι, προκαλώντας την οργή της Τουρκίας που συνεχίζει τη χερσαία επέμβαση, απειλώντας την πόλη με κλιμάκωση των βομβαρδισμών και πολιορκία «μέσα στις επόμενες μέρες».

Ωστόσο, χτες βράδυ, η συριακή δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι κομβόι που μετέφερε βοήθεια και κινούνταν προς το Αφρίν επλήγη από πυρά του τουρκικού πυροβολικού, δίχως να μεταδώσει άλλες πληροφορίες. Νωρίτερα η «Ερυθρά Ημισέληνος» και ο «Ερυθρός Σταυρός» ανακοίνωσαν παύση των αποστολών αρωγής στο Αφρίν λόγω των τουρκικών επιχειρήσεων...

Παράλληλα, και μερικές ώρες πριν αρχίσει χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτηση για τους σφοδρούς, πολύνεκρους βομβαρδισμούς στο προάστιο της Δαμασκού ανατολική Γκούτα (που ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς και τζιχαντιστές), ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εμφανίστηκε στο Βελιγράδι θετικός στην πρόταση που προωθείται στον ΟΗΕ για την εκεχειρία ενός μήνα. Ωστόσο, έθεσε έναν βασικό όρο: Η εκεχειρία να μην αφορά «τα οικοδομικά τετράγωνα που μοιράζονται τζιχαντιστές» από οργανώσεις παρακλάδια του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα». Επιπλέον, εμφανίστηκε δυσαρεστημένος για τη στάση της Δύσης στη Συρία, εκφράζοντας την υπόνοια ότι η Δύση θέλει να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της από τις συνομιλίες της Γενεύης στην υλοποίηση ενός σχεδίου «Β» με στόχο την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης, ώστε να της αποδώσουν όλες τις αμαρτίες.

Στο Βερολίνο η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, όπως νωρίτερα και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, απαίτησε τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών στην ανατ. Γκούτα για «ανθρωπιστικούς» λόγους.

Στο Λονδίνο, όπου βρέθηκε το περασμένο 24ωρο ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί, εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Συρία «είναι ιδιαίτερα περίπλοκη». Σε συνέντευξή του στο BBC, υποστήριξε ότι η παρουσία του Ιράν στη Συρία δεν έχει στόχο να δημιουργήσει ένα νέο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, αλλά να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. «Σκεφτείτε να μην ήμασταν εκεί. Τώρα θα είχαμε το Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του «Ισλαμικού Κράτους») στη Δαμασκό και ίσως στη Βηρυτό και σε άλλα μέρη», είπε.

Παράλληλα, χτες ρεπορτάζ των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» υποστήριζε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει πλέον αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται να ζητήσει νέα εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο, για να συνεχίσει «επ' αόριστον» την παρουσία και δράση πάνω από 2.000 Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία και το Ιράκ με πρόσχημα «την πλήρη» ήττα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Τέλος, το αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο «Φωνή της Αμερικής» υποστήριξε πως στη Συρία οι Ρώσοι ανέπτυξαν τα τελευταία 24ωρα τουλάχιστον δύο από τα υπερσύγχρονα πολεμικά αεροπλάνα Στελθ, τύπου «Su-57» στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λατάκεια.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ για να θωρακιστούν τα γερμανικά συμφέροντα

Τη στάση της Γερμανίας στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ παρέθεσε η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στο γερμανικό Κοινοβούλιο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τη σημασία της ΕΕ για τη θωράκιση και προώθηση των συμφερόντων των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων τόνισε χτες η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, κατά την ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο, όπου παρέθεσε τη θέση της Γερμανίας στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ (χωρίς τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας). Το άτυπο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες ασχολείται με τη μετανάστευση, την οικονομία/χρηματοδότηση της ΕΕ και την κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια.

Η καγκελάριος σημείωσε για ακόμη μια φορά πως «η Γερμανία θα πηγαίνει καλά μακροπρόθεσμα, όσο η Ευρώπη πηγαίνει καλά» και υπογράμμισε πως η ΕΕ είναι πολιτικά και οικονομικά υπό παγκόσμια πίεση, καθώς «οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν βρίσκονται πλέον στην κορυφή του κόσμου σε όλους τους τομείς». Για να συνεχίσουμε, «χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές απαντήσεις στα πιεστικά ζητήματα της εποχής μας», δήλωσε. Μάλιστα, πρόσθεσε πως σε καμία κυβερνητική συμφωνία η ΕΕ δεν είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε αντίθεση με τη σημερινή συμφωνία για την ενδεχόμενη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, επέμεινε και στο μέλλον η ευθύνη και ο έλεγχος να παραμείνουν «σε ένα χέρι». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στο εσωτερικό της νομισματικής ένωσης, υποστηρίζοντας το πάγιο αίτημα των Γερμανών βιομηχάνων και επιχειρηματιών για «ενιαία ψηφιακή αγορά», χωρίς την οποία «οι χώρες της ΕΕ θα δυσκολευτούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο».

Η Μέρκελ υποστήριξε πως πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, κάτι εξίσου σημαντικό με την εξέλιξη της συνεργασίας στη μεταναστευτική πολιτική συνολικά και την καταπολέμηση των αιτιών της προσφυγιάς/μετανάστευσης με επενδύσεις ευρωπαϊκών ομίλων στις χώρες καταγωγής.

«Η ΕΕ έχει 14.000 χιλιόμετρα εξωτερικών συνόρων και κατά συνέπεια η στελέχωση του Frontex πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά», είπε. Η Μέρκελ επανέλαβε ακόμη την ανάγκη για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου με ενιαία κριτήρια και θα είναι «αλληλέγγυο», ιδίως όσον αφορά στη «δίκαιη κατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ», ενώ χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες «καθόλου ικανοποιητική».

Την περασμένη βδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τις επιλογές για την ανάπτυξη της ΕΕ, οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, τη διατήρηση του προηγούμενου συστήματος με πρωταρχική ευθύνη των μεμονωμένων κρατών ή μια συνολική συνοριοφυλακή της ΕΕ. Για την πρώτη επιλογή, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου 1.000 συνοριοφύλακες της ΕΕ το διάστημα 2021 - 2027 με κόστος περίπου 8 δισ. ευρώ και για τη δεύτερη περίπου 100.000 συνοριοφύλακες της ΕΕ με κόστος 150 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Αγκ. Μέρκελ για τη Συρία, φανερώνοντας την αγωνία των Γερμανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ στη Μ. Ανατολή. Χρησιμοποίησε προσχηματικά το αίτημα «να σταματήσει η σφαγή αμάχων» - αίτημα που ισχύει «και για τους συμμάχους του καθεστώτος Ασαντ, ιδίως το Ιράν και τη Ρωσία» - για να καλέσει τα ευρωπαϊκά κράτη να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη Συρία.

Στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση της ΕΕ την επόμενη δεκαετία, υπό το πρίσμα και της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας, που θα «στερήσει» από την Ενωση συνεισφορές έως 14 δισ. ευρώ ετησίως. Τέλος, θα συζητηθεί η προετοιμασία των ευρωεκλογών το 2019.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ