ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--
Η προχτεσινή κατάρριψη του ρωσικού αναγνωριστικού αεροσκάφους «Il-20», που προκάλεσε το θάνατο 15 στρατιωτικών, έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Συρία, το οποίο χτυπήθηκε από το τέχνασμα των ισραηλινών μαχητικών να το χρησιμοποιήσουν ως «ασπίδα» από τη συριακή άμυνα, έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση της συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Αν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν επιχείρησε να «ρίξει» σχετικά τους τόνους, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό αλυσίδα «τραγικών συμπτώσεων», η ρωσική πλευρά προχωράει σε μέτρα θωράκισης της παρουσίας της στην περιοχή, για την «επόμενη μέρα» στη Συρία, σε σχέση και με τους ανταγωνιστές της, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ετσι ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ ανακοίνωσε την εγκατάσταση νέων αυτοματοποιημένων συστημάτων «προστασίας και θωράκισης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και εγκαταστάσεων στη Συρία».
Επίσης, χτες η Ρωσία προχώρησε σε κινήσεις που «σφραγίζουν» τον κυπριακό εθνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, σε μικρή απόσταση από Λίβανο και Συρία, εκδίδοντας 15 Notam και επτά Navtex από χτες έως τις 26/9, με τις οποίες «δεσμεύονται» εκτενείς θαλάσσιες περιοχές και εναέριος χώρος σε ύψος έως και τα 19.000 πόδια. Οπως φαίνεται, πρόκειται για μέτρα που επιχειρούν να περιορίσουν τις κινήσεις της Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ. Επιπλέον, νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε πως θα εγκατασταθεί «νέο σύστημα ασφαλείας» στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, όπου συμφωνήθηκε πριν λίγες μέρες μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας η δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης».
Στη σκιά αυτών των πρώτων μέτρων αντίδρασης από τη μεριά της Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δέχτηκε την προσφορά του Ισραήλ να μοιραστεί λεπτομερείς πληροφορίες» σε σχέση με την τελευταία επίθεση στη Συρία, έπειτα από τις εξηγήσεις που έδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης στον Ρώσο ηγέτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ενδιαφέρον προκάλεσε χτες βράδυ και η παρέμβαση του αρχηγού της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα. Είπε ότι το Ισραήλ επιτίθεται συχνά στη Συρία «υπό διάφορα προσχήματα». Χαρακτήρισε «τελείως αβάσιμους» τους ισχυρισμούς του Ισραήλ πως η «Χεζμπολάχ» εξοπλίζεται από το Ιράν στο συριακό έδαφος. Τόνιζε ότι κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την οργάνωσή του να αποχωρήσει από τη Συρία και πως οι μαχητές της «Χεζμπολάχ» θα μείνουν εκεί «όσο τους χρειάζεται η συριακή κυβέρνηση».
Κόντρα στην κρατική τρομοκρατία που κλιμακώνεται
Από πρόσφατη συγκέντρωση στο εργοτάξιο |
Θυμίζουμε ότι από την περασμένη Παρασκευή οι χιλιάδες εργάτες του εργοταξίου βρίσκονται σε νέο αγωνιστικό αναβρασμό, με αφορμή το θάνατο δύο εργατών από ανατροπή ενός από τα λεωφορεία που μεταφέρουν τις βάρδιες στα πόστα. Οι εργάτες κατέβηκαν σε απεργία, ενώ και τις επόμενες μέρες συνέχισαν πολύμορφα τις κινητοποιήσεις τους, παρά την ωμή καταστολή της χωροφυλακής, που χρησιμοποίησε δακρυγόνα, κανόνια νερού αλλά και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει συγκεντρώσεις. Οι συλλήψεις εργατών έφτασαν τις 600, ενώ τις επόμενες μέρες συντάχθηκε δικογραφία για δεκάδες από αυτούς. Είναι δεδομένη η προσπάθεια εργοδοσίας και κυβέρνησης να στοχοποιήσουν ειδικά όσους πρωτοπορούν στη συνδικαλιστική αλλά και γενικότερη οργάνωση των εργατών, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες δουλειάς, στέγασης και υγιεινής, τη μεγάλη εντατικοποίηση, τη μη καταβολή δεδουλευμένων, τα εργατικά δυστυχήματα.
Την ετήσια έκθεση σε σχέση με την «έρευνα για την παγκόσμια τρομοκρατία» δημοσιοποίησε χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στη σχετική «μαύρη λίστα» της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπάρχουν για μία ακόμη φορά ονόματα χωρών που χαρακτηρίζονται «χορηγοί της τρομοκρατίας», με πρώτο το Ιράν που θεωρείται «ηγέτης χορηγός τρομοκρατίας» που με αντιπροσώπους του προωθεί τη «βία» σε Αφγανιστάν, Μπαχρέιν, Ιράκ, Λίβανο και Υεμένη. Παρ' όλα αυτά καταγράφει μία μείωση των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά 24% σε σχέση με το 2016 και 2017, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των τρομοκρατικών επιθέσεων από Σουνίτες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ, μετά την ήττα τους από τον ιρακινό στρατό και τους συμμάχους του.
Επιπλέον, δίνονται εύσημα στην Ελλάδα για... τη «στενή συνεργασία» με τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Η έκθεση αναφέρει πως «η Ελλάδα συνεργάστηκε με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) για να βελτιώσει τον έλεγχο των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα». Γίνεται λόγος και για εκπαιδεύσεις από το FBI.
Επίσης το αμερικανικό δίκτυο «FOX News» αναφέρεται στη νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την κυβερνοασφάλεια, όπου Ρωσία και Κίνα καταγγέλλονται ότι κλιμακώνουν τις «κακόβουλες δραστηριότητες» για να επηρεάζουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ. Επιπλέον, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα αναφέρονται ως χώρες που χρησιμοποιούν «πολεμικά μέσα στο κυβερνο-διάστημα για να βλάψουν πολίτες των ΗΠΑ και να απειλήσουν αμερικανικά συμφέροντα».
Το ίδιο 24ωρο, φάνηκε να κλιμακώνονται οι κόντρες στους κόλπους της κυβέρνησης του Προέδρου Ντ. Τραμπ. Χτες το απόγευμα, ο Αμερικανός ηγέτης, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Hill TV», δήλωσε πως πλέον δεν έχει υπουργό Δικαιοσύνης, εκφράζοντας ανοικτά την «απογοήτευσή του» για τον αρμόδιο υπουργό Τζεφ Σέσιονς σε σχέση με την απόσταση ασφαλείας που έχει επιλέξει να τηρήσει ο τελευταίος από την αρχή των ερευνών που διενεργεί ο ανεξάρτητος ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ. Ερευνες που αφορούν τον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και το ρόλο του προεκλογικού επιτελείου του νυν Προέδρου με την υπόθεση.
ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Τα σκληρά παζάρια της Βρετανίας με τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ σε σχέση με το πώς θα μεθοδευτεί η διαδικασία αποχώρησης το Μάρτη του 2019 και πώς θα διαμορφωθούν οι μελλοντικές σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών συνεχίστηκαν χτες, στην άτυπη Σύνοδο που συγκάλεσε η αυστριακή προεδρία της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι δεν είναι ικανοποιητικές ορισμένες «θέσεις - κλειδιά» της πρότασής της για το Brexit, και ως εκ τούτου θα πρέπει «να ξαναδουλευτούν και να γίνουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις». Μιλώντας πριν την έναρξη της άτυπης Συνόδου, ο Τουσκ ενέτεινε την πίεση στην Βρετανίδα πρωθυπουργό, θυμίζοντας ότι «στενεύουν τα χρονικά περιθώρια» για μία συμφωνία. Ανακοίνωσε πως θα συγκαλέσει νέα Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Νοέμβρη για το Brexit. Νωρίτερα, ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι «πλησιάζει η ώρα της αλήθειας» ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες.
Βασικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Βρετανίας φαίνεται πως παραμένουν μεταξύ άλλων τα σύνορα Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας (που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου). Οι δύο πλευρές συμφωνούν πως θα πρέπει να αποφευχθούν οι «σκληροί», αυστηροί τελωνειακοί έλεγχοι, αλλά διαφωνούν στον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτό.
Νωρίτερα, η Μέι σε άρθρο της στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» εκτίμησε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία για ένα συντεταγμένο Brexit», προτρέποντας την Κομισιόν να αλλάξει τις θέσεις της για να κλείσει η συμφωνία. «Καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να απαιτεί κάτι απαράδεκτο από την άλλη, όπως το να υπάρχουν εξωτερικά σύνορα και τελωνεία που θα χωρίζουν τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Μετά την κλιμάκωση των μέτρων «εμπορικού πολέμου» ανάμεσα σε ΗΠΑ - Κίνα, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ένταση, αφενός παινεύοντας τα καλά του «ελεύθερου εμπορίου» και αφετέρου διαβεβαιώνοντας πως θα βελτιωθούν οι συνθήκες για τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Μιλώντας στο «θερινό Νταβός» (βλ. σελ. 20), ο Λι έκανε εμμέσως πλην σαφώς έκκληση για επίλυση των διαφορών με τις ΗΠΑ μέσω διαλόγου, εμφανίζοντας τη χώρα του ως «υπέρμαχο του παγκόσμιου εμπορίου» και ενός «πολυπολικού κόσμου».
Η παρέμβαση του Κινέζου πρωθυπουργού εμφανίζεται ένα 24ωρο μετά την εκατέρωθεν επιβολή δασμών ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ σε πλειάδα προϊόντων, αξίας πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι κόντρες ΗΠΑ - Κίνας στη σκακιέρα του εμπορίου εντάσσονται στους ευρύτερους εμπορικούς ανταγωνισμούς των ΗΠΑ, όχι μόνο με γνωστούς γεωπολιτικούς αντιπάλους αλλά και με εταίρους τους, όπως το Μεξικό, ο Καναδάς, οι χώρες της ΕΕ, η Ιαπωνία κ.ά. Χτες, για παράδειγμα, ξανάρχισαν στην Ουάσιγκτον οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Καναδών αξιωματούχων στο πλαίσιο αναμόρφωσης της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA). Η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ, σε μια προσπάθεια να σπάσει τον «πάγο», κατέφτασε στο χώρο συνάντησης στην Ουάσιγκτον φορώντας μπλουζάκι με το σύνθημα «Κρατήστε την ψυχραιμία σας και διαπραγματευτείτε τη NAFTA»...