Επικοινωνιακό σόου χτες από τον Αντ. Σαμαρά στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Η ΝΔ είναι συνένοχη στην κατρακύλα του λαϊκού εισοδήματος και στην ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να την τιμωρήσουν πολιτικά, όπως και το ΠΑΣΟΚ |
Η επικοινωνιακή αξιοποίηση της επίσκεψης φάνηκε καθαρά από τη δήλωση που έκανε μετά την ολοκλήρωσή της. Το πρώτο ζήτημα που ανέδειξε, ήταν ότι η ΝΔ «βρίσκεται και πάλι κοντά στον απλό εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα», καθώς και στους «ανθρώπους που αγωνίζονται για το μεροκάματο». Δεν δίστασε μάλιστα να υποστηρίξει ότι «δίνω σήμερα το δικαίωμα στον καθένα από εδώ να ελπίζει για κάτι καλύτερο» (!)
Πρόκειται για δηλώσεις - πρόκληση από τον αρχηγό ενός κόμματος που έχει καθοριστική συμβολή και ευθύνη για την κατρακύλα του λαϊκού εισοδήματος και την παράδοση στρατηγικών τομέων της παραγωγής στο μεγάλο κεφάλαιο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Αντ. Σαμαράς εξασφάλισε άφθονα τηλεοπτικά πλάνα για προεκλογική χρήση, περιοδεύοντας στους χώρους του ναυπηγείου και ανταλλάσσοντας χειραψίες με τους εργαζόμενους. Επί της ουσίας, όμως, απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί και πολύ περισσότερο να διαφοροποιηθεί από την κυρίαρχη πολιτική, όπως αυτή εξειδικεύεται και στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.
Στην πραγματικότητα, η ηγεσία της ΝΔ, όπως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει την «ανάπτυξη» που υπηρετεί την πλουτοκρατία και τους εφοπλιστές, οι οποίοι βάζουν στο χέρι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, όπως τα Ναυπηγεία και τα διαχειρίζονται ανάλογα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους και όχι τις ανάγκες του λαού. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, το γεγονός ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν κατασκευάζεται ούτε κουπί από τα μεγαθήρια των εφοπλιστών, οι οποίοι ναυπηγούν χιλιάδες πλοία στο εξωτερικό.
Οι θέσεις της ΝΔ και γι' αυτό το θέμα είναι γνωστές. Διατυπώθηκαν από τον Αντ. Σαμαρά πριν από μερικούς μήνες, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, όπου εγκωμίαζε την ανταγωνιστικότητα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, ευλογώντας έμμεσα την επιλογή τους να κτίζουν τα πλοία στα ναυπηγεία της Απω Ανατολής και της Κίνας και ταυτόχρονα να αποσπούν ολοένα και περισσότερα μέτρα που βαθαίνουν την εργασιακή εκμετάλλευση στα καράβια για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους, όταν χιλιάδες Ελληνες ναυτεργάτες παραμένουν άνεργοι.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων στα Ναυπηγεία και στελέχους της ΠΑΣΚΕ, Θ. Δανούση, που μίλησε με τη γλώσσα του ιδιοκτήτη Ταβουλάρη. Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να παρέμβει τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους Ελληνες εφοπλιστές, για να στηρίξουν την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.
Ανέφερε μάλιστα ότι έχει στείλει επιστολή σε μεγάλους Ελληνες εφοπλιστές και έχει δεσμευτεί ότι ακόμα και στις πανεργατικές απεργίες, το ναυπηγείο δεν θα σταματά και θα λειτουργεί «με προσωπικό ασφαλείας». Στο ίδιο μήκος, εμφανίστηκε να εκλιπαρεί για ξένους επενδυτές λέγοντας ότι «θα τους υποδεχθούμε μετά βαΐων και κλάδων» αρκεί να είναι «αξιόπιστοι και φερέγγυοι».
Τέλος, όπως ανακοινώθηκε χτες, στα τέλη Μάρτη ή στις αρχές Απρίλη (πάντως μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Μάρτη) ο Αντ. Σαμαράς θα παρουσιάσει στο Ζάππειο το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ. Ηδη, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ταχθεί υπέρ της «συνολικής λύσης» της ΕΕ και εμμέσως πλην σαφώς υπέρ του συμφώνου ανταγωνιστικότητας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής των ευρωμονοπωλίων.
Στο Βερολίνο τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Γ. Παπανδρέου
Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και οι επιμέρους λεπτομέρειες του συμφώνου ανταγωνιστικότητας βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών που έχει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με εκπροσώπους των κρατών μελών της ευρωζώνης και της ΕΕ, μπροστά στις επικείμενες συνόδους κορυφής της ευρωζώνης και της ΕΕ, στις 11 και 24 - 25 του Μάρτη αντίστοιχα.
Το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας θα είναι το βασικό θέμα και στη συνάντηση που θα έχει ο Γ. Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ στο Βερολίνο, την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα συζητηθεί ακόμα «η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και τα σημαντικά μέτρα που παίρνει η χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της». Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, επανέλαβε με νόημα τη «γερμανική υποστήριξη στις μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνει η Ελλάδα».
Στο Βερολίνο, ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων Γκίντο Βεστερβέλε, τον πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD και πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τους προέδρους των Πρασίνων Κλάουντια Ροτ και Τζεμ Ετσντεμιρ.
Τη Δευτέρα, θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου με θέμα: «Η αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, μια ευκαιρία για την Ευρώπη», στο πλαίσιο της σειράς των «διαλέξεων για την Ευρώπη. Την Τετάρτη, θα μεταβεί στο Ελσίνκι. Σύμφωνα, τέλος, με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, η Πορτογαλία ετοιμάζεται - όπως όλα δείχνουν - να ζητήσει να ενταχθεί στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ.
Το Κυπριακό βρέθηκε χτες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στη Νέα Υόρκη ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, στην έδρα του Οργανισμού. Η συνάντηση έγινε με αφορμή την έκθεση που ετοιμάζει ο ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και η οποία αναμένεται να δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μέχρι το τέλος του Φλεβάρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν ακόμα το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υπό το φως των Αμερικάνικων «παραινέσεων» για άμεσες διευθετήσεις, ώστε να ενταχθεί η γείτονα χώρα στις ιμπεριαλιστικές δομές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στην εμπέδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με ανταποκρίσεις ειδησιογραφικών πρακτορείων, ο Δ. Δρούτσας κατήγγειλε την αδιαλλαξία και την στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντ. Ερογλου, λέγοντας ότι εξαιτίας της τουρκοκυπριακής πλευράς και της πολιτικής της ηγεσίας δε σημειώθηκαν όλο αυτό το διάστημα βήματα προόδου στο Κυπριακό.