ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σκηνικό επέμβασης στήνουν οι ΗΠΑ

Πρόσφυγες από τη Συρία στη μεθόριο με την Τουρκία
Πρόσφυγες από τη Συρία στη μεθόριο με την Τουρκία
Προσχήματα για τη λήψη μέτρων κατά της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ και κλίμα για την προετοιμασία (νέας μικρής ή μεγαλύτερης) επέμβασης στη Συρία, εφόσον χρειαστεί, φαίνεται πως δημιουργούν οι ΗΠΑ, με αφορμή αυτή τη φορά την κατάθεση «φακέλου στοιχείων», χτες, στην Επιτροπή Ξένων Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, από γιατρούς-μέλη της «Συριακής Αμερικανικής Ιατρικής Λέσχης» (SAMS), με επικεφαλής το Δρ. Μοχάμεντ Τενάρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», που υποστηρίζει ότι είχε πρόσβαση στο φάκελο των στοιχείων της οργάνωσης, ο Τενάρι, που μετέβη στις ΗΠΑ από περιοχή της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» (παρακλάδι της Αλ Κάιντα), ήταν έτοιμος να καταθέσει ότι η συριακή κυβέρνηση και ο στρατός ευθύνονται για τη χρήση του αερίου της χλωρίνης ως όπλου, σε επιθέσεις με ελικόπτερα. Ο Τενάρι αναμενόταν, μάλιστα, να παρουσιάσει φωτογραφικό υλικό, βίντεο και έγγραφα, με τα οποία θα «αποδείκνυε» πως από τη χρήση του αερίου χλωρίνης στην επαρχία Ιντλίμπ, μεταξύ 16ης Μάρτη και 9ης Ιούνη, έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι και χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια άλλοι 530. Ωστόσο, στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας δεν αποσαφηνίζεται πώς ακριβώς ο Τενάρι και τα μέλη της οργάνωσής του θα αποδείκνυαν ότι το αέριο χλωρίνης χρησιμοποιήθηκε από το συριακό στρατό και όχι από τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, που και στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σε βάρος αμάχων, για να προκαλέσουν ξένη επέμβαση... Το ρεπορτάζ της «Guardian», πάντως, υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν, οι τζιχανιστές του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν ήδη χρησιμοποιήσει αέριο χλωρίνης στο βόρειο Ιράκ...

Η κατάθεση των Σύρων γιατρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι η τελευταία εξέλιξη μίας αλυσίδας γεγονότων που σχετίζονται με τη λεγόμενη χρήση αερίου χλωρίνης στη Συρία, μολονότι το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων καταστράφηκε τον περσινό Αύγουστο, υπό διεθνή εποπτεία.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εξέφρασε την πεποίθηση πως η συριακή κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη «για τις περισσότερες» επιθέσεις με χημικό αέριο χλωρίνης κατά του συριακού λαού και πως «η υπομονή όλων εξαντλείται». Πριν ένα μήνα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν να επιβεβαιώσουν τη χρήση αερίου χλωρίνης στη Συρία, «θα συνεργαστούν για ακόμη μία φορά με τη διεθνή κοινότητα»... «φτάνοντας μέχρι τα αφεντικά του Ασαντ, όπως η Ρωσία, για να τη σταματήσουν!».

Παράλληλα, τον περασμένο Μάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ενέκρινε απόφαση που καταδίκαζε τη χρήση του αερίου χλωρίνης ως όπλου στη Συρία, αφήνοντας ανοιχτή τη λήψη αντιποίνων, ακόμη και στρατιωτικής επέμβασης. «Συμπτωματικά», αυτό το διάστημα συζητείται στο ΣΑ αμερικανικό σχέδιο απόφασης, που τάχα θα «συμβάλλει στον καθορισμό της ταυτότητας» όλων όσοι χρησιμοποιούν το αέριο χλωρίνης σαν χημικό όπλο.

Μολονότι η χλωρίνη δεν είναι απαγορευμένο συστατικό, η χρήση της ως χημικό όπλο απαγορεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Χημικών Οπλων του 1977, που υπογράφηκε πριν δύο χρόνια από τη Συρία.

Συλλήψεις τζιχαντιστών για το θεαθήναι...

Στο μεταξύ, αντικαθεστωτικές συριακές δυνάμεις έπληξαν με οβίδες και όλμους περιοχές εντός και πέριξ της Δαμασκού, σκοτώνοντας 33 άτομα, ενώ αντικυβερνητικές ένοπλες ομάδες από το λεγόμενο «Στρατό Χαραμούν» επιτέθηκαν σε θέσεις του συριακού στρατού, στα σύνορα της Συρίας με το Ισραήλ, στο Γκολάν.

Μετά την ανακατάληψη της βόρειας συριακής κουρδικής πόλης Ταλ Αμπιάντ από Κούρδους μαχητές των Λαϊκών Δυνάμεων Προστασίας «YPG», Τούρκοι μεθοριακοί στρατιώτες ανακοίνωσαν τη σύλληψη μόλις πέντε τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Οι πέντε συνελήφθησαν κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Ακτσάκαλε, όταν χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες (και όχι μόνο...) πέρασαν τα σύνορα, για να βρουν καταφύγιο από τις σφοδρές συγκρούσεις. Η είδηση της συμβολικής σύλληψής τους γίνεται προφανώς για τα μάτια του κόσμου, αφού είναι γνωστή η πολλαπλή υποστήριξη της Αγκυρας στους τζιχαντιστές.

Οι φόβοι της Τουρκίας για τους Κούρδους της Συρίας

Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη, νέα σημαντική νίκη των Σύρων Κούρδων (μετά την προ μηνών ανακατάληψη του Κομπανί) στο Ταλ Αμπιάντ προκαλεί έντονες ανησυχίες στην τουρκική κυβέρνηση, καθώς βλέπει ότι ο εκτοπισμός των τζιχαντιστών δημιουργεί προϋποθέσεις για την «επικίνδυνη ενοποίηση» κουρδικών περιοχών («καντονιών») στα νότια σύνορά της.

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χουριέτ», ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, εμφανίζεται να δηλώνει ότι η Αγκυρα «δε θα επιτρέψει την εμφάνιση μίας πιθανώς απειλητικής κουρδικής οντότητας» στη Συρία, σημειώνοντας ότι «έχουν ληφθεί μέτρα εντός και εκτός συνόρων για την ενίσχυση της ασφάλειας. Υπάρχουν, ενίοτε, διαφορές ανάμεσα στα συμφέροντα της Τουρκίας και αυτά άλλων δυνάμεων. Μερικές φορές ταυτίζονται. Αλλες όχι» δήλωσε ο Αρίντς. Ο ίδιος εξέφρασε «ανησυχία» για τους μαχητές του «YPG», «που έχουν γίνει βασικός εταίρος των ΗΠΑ στο συριακό έδαφος».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αυξάνεται η ετοιμότητα για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ας συζητήσουμε για το μέλλον της χώρας» σημείωσε ο ηγέτης του AKP και προσωρινός πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέντ Νταβούτογλου, απευθυνόμενος στα υπόλοιπα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή και καλώντας τα να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Μιλώντας σε συνάντηση των νεοεκλεγέντων βουλευτών του κόμματός του, ο Νταβούτογλου κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης (CHP, MHP και HDP) να «θάψουν το τσεκούρι και να πιάσουν το αλέτρι», επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα του AKP να επιδιώξει συμβιβασμό προς όφελος πάντα των συμφερόντων της τουρκικής πλουτοκρατίας.

«Ολοι θα υπομείνουμε τους πόνους του να μην μπορούμε να ασκήσουμε εξουσία μόνοι μας», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου, υποστηρίζοντας ότι αυτοί οι πόνοι θα είναι όμως «πόνοι της γέννας» και «η νέα Τουρκία θα αναδυθεί, ό,τι κι αν γίνει».

Την ίδια στιγμή, ο Νταβούτογλου επέλεξε να διαμηνύσει ότι «οτιδήποτε στοχοποιεί την προεδρία ή τον πρόεδρο στοχοποιεί και εμάς. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του προέδρου μας και δευτερευόντως δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θίξει το θεσμό της προεδρίας».

Την ίδια στιγμή, η Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ που εκτελεί χρέη προέδρου του φιλοκουρδικού HDP μαζί με το Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το κόμμα της δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμιά επίσημη πρόσκληση από κανένα κόμμα για να συζητηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Η Γιουκσεκντάγκ σημείωσε ότι το βασικό αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών είναι η καταγραφή της λαϊκής θέλησης για «πλουραλισμό» και υπογράμμισε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα ή την πολυτέλεια να εμπλακεί σε υπαγορεύσεις του τύπου "κόκκινες γραμμές", "η αντίληψή μου", το "πλαίσιό μου". Αυτές οι υπαγορεύσεις και οι περιορισμοί τίθενται κύρια ως προς το δικό μας κόμμα».

Διαφορετικές προσεγγίσεις στην «κουρδική κοινότητα»

Παράλληλα, το στέλεχος του HDP επισήμανε ότι «κάποιες προκαταλήψεις, απαγορεύσεις και καλά γνωστές κόκκινες γραμμές έχουν ξεπεραστεί» και ξεκαθάρισε: «Η κοινωνία της Τουρκίας θέλει να δει μια κυβέρνηση που θα είναι πλουραλιστική. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συνάντηση αναφορικά με το σχηματισμό κυβέρνησης και μια συνεργασία».

Οι επισημάνσεις της Γιουκσεκντάγκ έγιναν λίγο μετά τη δημόσια τοποθέτηση του ηγετικού στελέχους των Κούρδων που συνεχίζουν την ένοπλη δράση στα ανατολικά της Τουρκίας Ντουράν Καλκάν, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Νέες δυνάμεις, και το HDP, δεν μπορούν να αναμειχθούν με τις σημερινές κυβερνητικές δυνάμεις. Αν το κάνουν, θα γίνουν "συστημικά κόμματα" επειδή οι νόμοι, το σύνταγμα και το σύστημα στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει... και "λογαριασμοί" με τη χούντα του Σεπτέμβρη του 1980 δε μπορούν να τακτοποιηθούν».

ΟΗΕ - ΥΕΜΕΝΗ
Μελετούν σχέδιο εκεχειρίας

Ενώ οι Σαουδάραβες συνεχίζουν τη σφαγή του λαού

ΓΕΝΕΥΗ.--

Σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη επεξεργάζονται οι αντιπροσωπείες των εμπόλεμων πλευρών της χώρας, που βρίσκονται από τη Δευτέρα στη Γενεύη, στο πλαίσιο συνομιλιών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για τον τερματισμό του πολέμου και της ιμπεριαλιστικής επιδρομής της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν αργά το βράδυ της Τρίτης στην ανάγκη επίτευξης μίας εκεχειρίας, σημειώνοντας εντούτοις ότι βασικές «λεπτομέρειες» αυτής της συμφωνίας παραμένουν υπό συζήτηση. Το σχέδιο εκεχειρίας προβλέπει μια περίοδο παύσης πυρός από δύο έως τέσσερις βδομάδες, με αφορμή τη σημερινή έναρξη του Ραμαζανιού.

Μάλιστα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Σιιτών Χούτι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες στη Γενεύη «θα οδηγήσουν σε κατανόηση των βάσεων για την αρχή ενός πολιτικού διαλόγου».

Σφαγή 31 αμάχων

Παράλληλα με τις συνομιλίες συνεχίζεται και το αιματοκύλισμα του υεμενίτικου λαού. Δύο επιδρομές των Σαουδαράβων στο βόρειο τμήμα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, Αντεν (νότια Υεμένη), είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 31 αμάχων και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε ξένα δίκτυα ότι οι βόμβες μετέτρεψαν το χώρο σε σφαγείο, καθώς σε ακτίνα δεκάδων μέτρων έβρισκε κανείς διασκορπισμένα ανθρώπινα μέλη.

Η χτεσινή σφαγή είναι η πιο αιματηρή της ιμπεριαλιστικής επίθεσης της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της από την έναρξη της επέμβασης στις 26 Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ