Πέμπτη 18 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αυξάνεται η ετοιμότητα για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ας συζητήσουμε για το μέλλον της χώρας» σημείωσε ο ηγέτης του AKP και προσωρινός πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέντ Νταβούτογλου, απευθυνόμενος στα υπόλοιπα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή και καλώντας τα να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Μιλώντας σε συνάντηση των νεοεκλεγέντων βουλευτών του κόμματός του, ο Νταβούτογλου κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης (CHP, MHP και HDP) να «θάψουν το τσεκούρι και να πιάσουν το αλέτρι», επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα του AKP να επιδιώξει συμβιβασμό προς όφελος πάντα των συμφερόντων της τουρκικής πλουτοκρατίας.

«Ολοι θα υπομείνουμε τους πόνους του να μην μπορούμε να ασκήσουμε εξουσία μόνοι μας», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου, υποστηρίζοντας ότι αυτοί οι πόνοι θα είναι όμως «πόνοι της γέννας» και «η νέα Τουρκία θα αναδυθεί, ό,τι κι αν γίνει».

Την ίδια στιγμή, ο Νταβούτογλου επέλεξε να διαμηνύσει ότι «οτιδήποτε στοχοποιεί την προεδρία ή τον πρόεδρο στοχοποιεί και εμάς. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του προέδρου μας και δευτερευόντως δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θίξει το θεσμό της προεδρίας».

Την ίδια στιγμή, η Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ που εκτελεί χρέη προέδρου του φιλοκουρδικού HDP μαζί με το Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το κόμμα της δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμιά επίσημη πρόσκληση από κανένα κόμμα για να συζητηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Η Γιουκσεκντάγκ σημείωσε ότι το βασικό αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών είναι η καταγραφή της λαϊκής θέλησης για «πλουραλισμό» και υπογράμμισε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα ή την πολυτέλεια να εμπλακεί σε υπαγορεύσεις του τύπου "κόκκινες γραμμές", "η αντίληψή μου", το "πλαίσιό μου". Αυτές οι υπαγορεύσεις και οι περιορισμοί τίθενται κύρια ως προς το δικό μας κόμμα».

Διαφορετικές προσεγγίσεις στην «κουρδική κοινότητα»

Παράλληλα, το στέλεχος του HDP επισήμανε ότι «κάποιες προκαταλήψεις, απαγορεύσεις και καλά γνωστές κόκκινες γραμμές έχουν ξεπεραστεί» και ξεκαθάρισε: «Η κοινωνία της Τουρκίας θέλει να δει μια κυβέρνηση που θα είναι πλουραλιστική. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συνάντηση αναφορικά με το σχηματισμό κυβέρνησης και μια συνεργασία».

Οι επισημάνσεις της Γιουκσεκντάγκ έγιναν λίγο μετά τη δημόσια τοποθέτηση του ηγετικού στελέχους των Κούρδων που συνεχίζουν την ένοπλη δράση στα ανατολικά της Τουρκίας Ντουράν Καλκάν, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Νέες δυνάμεις, και το HDP, δεν μπορούν να αναμειχθούν με τις σημερινές κυβερνητικές δυνάμεις. Αν το κάνουν, θα γίνουν "συστημικά κόμματα" επειδή οι νόμοι, το σύνταγμα και το σύστημα στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει... και "λογαριασμοί" με τη χούντα του Σεπτέμβρη του 1980 δε μπορούν να τακτοποιηθούν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ