ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Πιέσεις Τραμπ ενάντια στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην άσκηση διαπραγματευτικής πίεσης έναντι του Ιράν προσανατολιζόταν χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σε διάγγελμα που είχε προγραμματίσει να εκφωνήσει γύρω στις 20.00 (ώρα Ελλάδας), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμενόταν να μην επιβεβαιώσει την τήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από τη μεριά της Τεχεράνης, ώστε να αναγκάσει το Κογκρέσο, μέσα στις επόμενες 60 μέρες, να κρίνει εάν θα επαναφέρει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ή θα κωδικοποιήσει κάποιες νέες απαιτήσεις προς την Τεχεράνη, ώστε να συνεχίσει να επωφελείται από την τήρηση της συμφωνίας.

Το βασικό «επιχείρημα» του Προέδρου κατά της διεθνούς συμφωνίας για περιορισμούς στην ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος (που υπογράφηκε τον Ιούνη του 2015 από τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ΕΕ και τη Γερμανία) αναμενόταν σύμφωνα με πληροφορίες να είναι ο ισχυρισμός πως αυτή δεν εξυπηρετεί πλέον τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή δεν σημαίνει αυτόματα την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως θα δυναμιτίσει το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Τεχεράνης, που έχουν σημαντικές διαφορές, μιας που είναι ισχυροί γεωπολιτικοί αντίπαλοι στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Τραμπ έτσι θα επιχειρήσει να προβάλει τους ισχυρισμούς του κατά της συμφωνίας αναφερόμενος στο ιρανικό πυραυλικό πρόγραμμα, στο ρόλο υποστήριξης που παρέχει η Τεχεράνη στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, των Σιιτών Χούτι στην Υεμένη και στη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση της «Χεζμπολάχ». Σύμφωνα με αξιωματούχους στο Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αναμενόταν να υποστηρίξει πως η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «παραβιάζει το πνεύμα της περιφερειακής σταθερότητας». Αναμενόταν επίσης να ανακοινώσει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης».

Πιέσεις στον Τίλερσον

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζάνι δήλωσε πως τυχόν αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία θα σημάνει «διεθνές χάος» και πως θα συνιστούσε «προσβολή στον ΟΗΕ».

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας, Ρωσίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας τηλεφώνησαν στον Αμερικανό ομόλογό τους Ρεξ Τίλερσον, ζητώντας του να συνεχιστεί η επιβεβαίωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ειδικότερα, στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε χτες στον Τίλερσον ότι το Ιράν εκτελεί στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επισήμανε πως η μη επιβεβαίωση της συμφωνίας «θα πλήξει αναμφίβολα την ατμόσφαιρα προβλεψιμότητας, ασφάλειας, σταθερότητας και της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων σε όλο τον κόσμο».

Στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξε τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντάς την «ισχυρό όργανο» για την αποτροπή της κατοχής πυρηνικών όπλων από το Ιράν, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα συνεχίσει «την πλήρη υποστήριξή» της.

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών επίσης κάλεσε τις ΗΠΑ να διαφυλάξουν την τήρηση της συμφωνίας, εκτιμώντας πως είναι «σημαντική για τη διασφάλιση του διεθνούς καθεστώτος μη διάδοσης πυρηνικών όπλων».

Στο Παρίσι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε τη «δέσμευση» της Γαλλίας στη διεθνή συμφωνία για το Ιράν, τονίζοντας τη «σημασία των πολυμερών προσπαθειών για την επίλυση διεθνών ζητημάτων».

ΓΑΛΛΙΑ
Προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων

Από τη συνάντηση του Μακρόν με τον πρόεδρο των μεγαλοβιομηχάνων, Πιερ Γκατάζ
Από τη συνάντηση του Μακρόν με τον πρόεδρο των μεγαλοβιομηχάνων, Πιερ Γκατάζ
ΠΑΡΙΣΙ.--

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε νέο γύρο επαφών με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, προετοιμάζοντας χωρίς καμιά καθυστέρηση τις επόμενες ανατροπές. Συγκεκριμένα, μετά τις αλλαγές στο εργατικό δίκαιο που διευκόλυναν κι άλλο τις απολύσεις και διασφάλισαν τη διάδοση επιχειρησιακών συμβάσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας, η κυβέρνηση προετοιμάζει τώρα το έδαφος για νέες «μεταρρυθμίσεις» σε ζητήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και μαθητείας, αλλά και στον τομέα της επιδότησης της ανεργίας. Για αυτά, θα κατατεθεί νομοσχέδιο την επόμενη άνοιξη. Οι επιδιώξεις ασφαλώς αφορούν την υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, όπως συναποφασίζεται στις Βρυξέλλες, αλλά και όπως απαιτούν οι προσπάθειες της ιμπεριαλιστικής Γαλλίας να πρωταγωνιστήσει στην ισχυροποίηση και αναβάθμιση συνολικά της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.

Ενδεικτικές του ποιον εξυπηρετούν και οι επόμενες «μεταρρυθμίσεις» ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της ένωσης των μεγαλοβιομηχάνων MEDEF Πιερ Γκατάζ, που βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Μακρόν εμφανίστηκε - κατά την εκτίμηση ΜΜΕ όπως η «Λεζ Εκό» - «ενθουσιασμένος». «Υπάρχει μια τρομερή εμπιστοσύνη από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, διότι οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να εφαρμόζονται...».

Πιο ομιλητικός ήταν ο πρόεδρος της εργοδοτικής ένωσης U2P Αλέν Γκριζέ, ο οποίος αναφέρθηκε στα θέματα που πρέπει να «εξεταστούν» με ιδιαίτερη επιμονή, ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων τον «αρνητικό αντίκτυπο της αύξησης του μισθού των νέων κάτω των 20 ετών» και τη «σύμβαση εργασίας των μαθητευόμενων». Πρόσθεσε ακόμα ότι οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους μαθητευόμενούς τους θα πρέπει να εξαιρούνται από διάφορες «επιβαρύνσεις», για να μπορούν να «εγκαθιστούν τους νέους στην εταιρεία». Εξέφρασε δηλαδή με ειλικρίνεια τις προσδοκίες για διασφάλιση φτηνού και νεαρού εργατικού δυναμικού από σχολές μαθητείας, αλλά και «κινήτρων» για την πρόσληψή τους, για «παράκαμψη» Συλλογικών Συμβάσεων και μισθολογικών δικαιωμάτων, στο όνομα πάντα της «μείωσης της ανεργίας»... Που βέβαια στην πραγματικότητα δεν είναι μείωση ανεργίας, αλλά αύξηση εκείνων που είναι διαρκώς με το ένα πόδι στην ανεργία και με το άλλο στην ημιαπασχόληση με όρους σκλαβιάς.

Πολύτιμη «χείρα βοηθείας» στα νέα αντεργατικά σχέδια προσφέρουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Ενδεικτική είναι η στάση και της ηγεσίας της CGT. Ενώ πριν από μερικές βδομάδες καλούσε σε κινητοποιήσεις ενάντια στα αντεργατικά διατάγματα, ο επικεφαλής της Φιλίπ Μαρτίνες προσήλθε κι αυτός στα Ηλύσια Πεδία, κρίνοντας σκόπιμο να ζητήσει «πολυμερείς» συναντήσεις για τα νέα μέτρα. Σχολίασε ακόμα ότι το ζήτημα δεν είναι «να βρεθούμε εφτά φορές από μια ώρα μες στο επόμενο δίμηνο και μετά το τελικό κείμενο να είναι αυτό της κυβέρνησης, που θα ανακαλύψουμε δύο ώρες πριν τους δημοσιογράφους...». Βασικό πρόβλημα είναι δηλαδή για αυτές τις δυνάμεις ο βαθμός συμμετοχής στον επόμενο γύρο της αντιλαϊκής θύελλας, της οποίας η στρατηγική αλλά και η ένταση είναι δεδομένες και διακηρυγμένες.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Προεκλογικές δεσμεύσεις υπέρ του κεφαλαίου

Εκτεταμένες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικές εισφορές για Ασφάλιση, Υγεία, ανέργους κ.λπ.) και κίνητρα και επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους υπόσχονται όλα τα αστικά κόμματα στην Αυστρία, ενόψει των αυριανών εθνικών εκλογών.

Την ίδια στιγμή, έξω από το «κάδρο» των δεσμεύσεων των κομμάτων του κεφαλαίου είναι μια τεράστια κατηγορία εργαζομένων, όπως οι ημιαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, και ιδιαίτερα οι γυναίκες εργαζόμενες. 2,5 εκατ. χαμηλόμισθοι, που αντιπροσωπεύουν το 60% των συνολικά 4,2 εκατ. εργαζομένων, ζουν κυριολεκτικά με μισθούς φτώχειας. Εχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 11.000 ευρώ καθαρά (15.500 ευρώ μεικτά), οριακά πάνω από το όριο του κινδύνου φτώχειας στη χώρα, που ορίζεται στα 14.200 ευρώ ετήσιο μεικτό εισόδημα (περίπου 1.180 ευρώ το μήνα).

Ανάμεσά τους, 313.000 (8% των εργαζομένων) είναι οι επίσημα «φτωχοί εργαζόμενοι», δηλαδή όσοι κερδίζουν από την εργασία τους λιγότερα κι από το επίσημο όριο φτώχειας. Ως αιτίες για τη «φτώχεια στην εργασία» αναφέρονται η μερική απασχόληση, οι χαμηλοί μισθοί στην πλήρη απασχόληση, αλλά ακόμα και η οικογενειακή κατάσταση (π.χ. από το μισθό να πρέπει να ζήσουν περισσότερα του ενός άτομα), δηλαδή η ύπαρξη παιδιών ή ηλικιωμένων θεωρείται παράγοντας φτώχειας!

Την ώρα που για τους επιχειρηματίες καταστρώνεται από όλα τα κόμματα μια σημαντική μείωση του μη μισθολογικού «κόστους» (3 - 5 δισ. ευρώ το χρόνο), όλοι αυτοί οι φτωχοί εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν 425 ευρώ το μήνα για Κοινωνική Ασφάλιση, δηλαδή πάνω από το μισό εισόδημά τους. Επίσης, ενώ τα κόμματα «δεσμεύονται» για μείωση της εργοδοτικής εισφοράς ασφάλισης των ανέργων, το 55% των ανέργων και το 79% των μακροχρόνια ανέργων απειλούνται από τη φτώχεια.

Η ημιαπασχόληση στην Αυστρία βρίσκεται σε συνεχή άνοδο και έχει φτάσει στο 27,8%, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ΕΕ. Ιδιαίτερα πλήττονται οι γυναίκες, με 1 στις 2 να υποαπασχολείται. Σε μια από τις πιο ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, με μεγάλο παραγόμενο πλούτο, η ζωή της πλειοψηφίας των ανθρώπων αντί να βελτιώνεται διαρκώς, γνωρίζει σημαντική επιδείνωση. Αυτό αφορά τις γυναίκες σε μεγαλύτερο βαθμό. Αποκαλυπτικά είναι τα πρόσφατα (2016) επίσημα στοιχεία: Το 20% των γυναικών είναι φτωχές. Το 38% των γυναικών που μεγαλώνουν μόνες τους παιδί/παιδιά είναι φτωχές. Μια επίπτωση της γενικευμένης ημιαπασχόλησης, το 22% των συνταξιούχων γυναικών και το 33% των ηλικιωμένων γυναικών που δεν λαμβάνουν σύνταξη, απειλούνται από τη φτώχεια.

G-7
Διεργασίες για κοινά μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας

Στη λήψη κοινών μέτρων κατά της Βόρειας Κορέας προσανατολίζονται οι χώρες του G-7, σύμφωνα τουλάχιστον με τον υφυπουργό των Οικονομικών της Ιαπωνίας Μασατσούγκου Ασακάουα, που, μετά από συνάντηση με ομολόγους του, έκανε λόγο για συμφωνία για «άσκηση μέγιστης οικονομικής πίεσης στη Βόρεια Κορέα».

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G-20. Οπως ισχυρίστηκε ο Μασατσούγκου, οι χώρες του G-7 συμφώνησαν να δυναμώσουν μέτρα για την αποκοπή της Πιονγιάνγκ από έσοδα από το εξωτερικό και για την αποτροπή «παραβιάσεων των αρχών του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος».

Κατά τα άλλα, ο αξιωματούχος μετέφερε την αποφασιστικότητα της ιαπωνικής κυβέρνησης για ένταση των προσπαθειών με στόχο την «αποκατάσταση της δημοσιονομικής εξυγίανσης» και την επίτευξη στόχων ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, στη συνάντηση του G-20 συζητήθηκαν οι συνέπειες που θα υπάρξουν από την αναμενόμενη απόσυρση μέτρων νομισματικής τόνωσης σε διεθνές επίπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ