ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Κινήσεις τακτικής στην ενδοαστική αντιπαράθεση

Εν αναμονή της απάντησης στο τελεσίγραφο του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, από τον Πρόεδρο της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζντεμόντ (έως τη Δευτέρα) για το αν έχει ανακηρυχθεί ή όχι η ανεξαρτησία της επαρχίας, πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα της καταλανικής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη, σύσκεψη των δυνάμεων που τη στηρίζουν για να καταλήξουν σε μια κοινή θέση.

Οι δυνάμεις αυτές είναι ο συνασπισμός «Junts pel Si» («Μαζί για το ναι» - ένα συνονθύλευμα πολιτικών κομμάτων με πιο ισχυρό το Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα - PDeCat, του Πρόεδρου από κεντροδεξιά έως τη λεγόμενη «Ρεπουμπλικανική Αριστερά» - ERC σοσιαλδημοκρατικών τάσεων, που έχουν τους 62 σε σύνολο 135 βουλευτών). Επίσης, την κυβέρνηση στηρίζει η σοσιαλδημοκρατική «Υποψηφιότητα για τη Λαϊκή Ενότητα» CUP με 10 βουλευτές. Στη συνάντηση όπως καταγράφουν τοπικά μέσα υπήρξαν διχογνωμίες για το αν πρέπει άμεσα να απαντηθεί το αίτημα Ραχόι. Η CUP μαζί με την λεγόμενη Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC), που είναι κοινωνική οργάνωση που πρωτοστατεί στο αυτονομιστικό κίνημα, ζητάνε να ανακηρυχθεί άμεσα η ανεξαρτησία και να αρθεί η λεγόμενη αναβολή της την οποία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος την Τρίτη, ώστε να υπάρξει διάλογος με την ισπανική κυβέρνηση. Οπως λένε, το τελεσίγραφο Ραχόι συνιστά άρνηση διαλόγου και οι απειλές του πρέπει να απαντηθούν άμεσα. Μάλιστα, υποστηρίζουν, η ανακήρυξη ανεξαρτησίας θα συμβάλει, ώστε να αναδειχθεί η καταλανική κυβέρνηση ως πολιτικό υποκείμενο και έτσι να αναζητήσει πιο εύκολα διεθνείς συμμαχίες και στηρίγματα.

Παρόμοιες θέσεις διατυπώνει και η Ρεπουμπλικανική Αριστερά, ωστόσο το μεγαλύτερο Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα φαίνεται να θέλει διαφορετική τακτική και επιμένει στη γραμμή του διαλόγου με την ισπανική κυβέρνηση με διεθνή διαμεσολάβηση. Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο έχει αποκλειστεί απ' την ισπανική κυβέρνηση με τη στήριξη και των σοσιαλδημοκρατών του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Πολιτών, οι οποίοι επίσης τη στηρίζουν στην εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, που προβλέπει την άρση της αυτονομίας και μεταφορά της διοίκησης της επαρχίας στην κεντρική κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί το 1934, όταν ο τότε Πρόεδρος Λουίς Κομπάνις από την Ρεπουμπλικανική Αριστερά ανακήρυξε την ανεξαρτησία και αποπέμφθηκε, φυλακίστηκε και στη συνέχεια το 1940 εκτελέστηκε από την δικτατορία του Φράνκο (χτες εκ παραδρομής γράφτηκε ότι αυτό έγινε το 1934 κάτι που δεν ισχύει, αφού ο Φράνκο πήρε την εξουσία τον Σεπτέμβρη του 1936 ενώ εξελισσόταν ο Ισπανικός Εμφύλιος).

Θυμίζουμε, επίσης, ότι στο πλαίσιο των κινήσεων τακτικής, που όμως εκφράζουν και αντιθέσεις στο εσωτερικό της αστικής τάξης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε συμφωνία με το Λαϊκό Κόμμα πρότειναν μια διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με σύσταση επιτροπής για 6 μήνες, ειδικά για τα ζητήματα της διοικητικής δομής της Ισπανίας και του καθεστώτος αυτονομίας. Ωστόσο, οι αυτονομιστικές δυνάμεις της Καταλονίας βλέπουν πολύ επιφυλακτικά μια τέτοια διαδικασία. Ωστόσο, παρά την αντιπαράθεση ένας νέος συμβιβασμός δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Κατά την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας τάχθηκε, για άλλη μια φορά, χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που δήλωσε ότι είναι «εσωτερικό θέμα της Ισπανίας», ενώ επισήμανε και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα είχε η ανεξαρτητοποίηση και σε άλλες περιοχές της ΕΕ που εκδηλώνονται αυτονομιστικά κινήματα. Και το ΔΝΤ επισημαίνει συνέπειες στην οικονομία της Ισπανίας και της ΕΕ με φόντο την κίνηση 44 μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν έως τώρα μεταφέρει την έδρα τους από την Καταλονία σε άλλες περιοχές της χώρας.

ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Οξύνεται η ένταση μεταξύ Βαγδάτης και Κούρδων

Από τις κινήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία

Copyright 2017 The Associated

Από τις κινήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Συνεχίστηκε και χτες η τεταμένη κατάσταση στα διοικητικά όρια περιοχών του βόρειου Ιράκ που γειτονεύουν με το αυτόνομο Κουρδιστάν, με αφορμή την ανάπτυξη εκ νέου δυνάμεων του ιρακινού στρατού στην επαρχία Κιρκούκ αλλά και Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά σε παρακείμενες περιοχές.

Ωστόσο, το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε πρότερες πληροφορίες πως ξεκίνησαν χτες το πρωί «στρατιωτικές επιχειρήσεις» στο Κιρκούκ, λέγοντας πως επρόκειτο απλώς για «νέα ανάπτυξη των δυνάμεων του στρατού μετά τον εκτοπισμό τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους"». «Πρόκειται για επαναφορά στην κατάσταση που επικρατούσε πριν τον Ιούνη του 2014» (οπότε κατελήφθη η περιοχή από τους τζιχαντιστές), ανέφερε η ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών...

Προηγουμένως, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι φέρεται πως διέταξε την ανάσχεση των δυνάμεων ασφαλείας του στρατού προς την πετρελαιοφόρα επαρχία Κιρκούκ, τουλάχιστον εντός τρέχοντος 48ώρου, επικαλούμενος την κίνηση των Κούρδων Πεσμεργκά να υποστείλουν τις κουρδικές σημαίες και να εκκενώσουν στρατώνες στα χωριά Τατζ και Μπασίρ. Ωστόσο, αυτό το διέψευσαν Κούρδοι αξιωματούχοι, λέγοντας ότι δεν επρόκειτο για υποχώρηση αλλά για «αναδιάταξη των δυνάμεών τους» στο Κιρκούκ...

Συνεχίζονται οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία

Το ίδιο 24ωρο, δυνάμεις του τουρκικού στρατού υποστηριζόμενες από περίπου 30 οχήματα αναπτύχθηκαν σε νέες περιοχές της βορειοδυτικής συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, παίρνοντας θέσεις με προφανή στόχο να περιορίσουν τις κινήσεις Κούρδων της περιοχής. Η δράση του τουρκικού στρατού στην περιοχή γίνεται με πρόσχημα τις πρόσφατες συμφωνίες στην Αστάνα του Καζακστάν για τη δημιουργία των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στη Συρία.

Νωρίτερα, στελέχη ομάδων της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης δήλωσαν σε διεθνή πρακτορεία ότι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση με φορτηγό που είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 ανθρώπους στην περιοχή Αμπού Φας της βορειοανατολικής επαρχίας Χάσακα.

TOYΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Δηλώσεις με διακυμάνσεις ενόψει συνάντησης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κάλεσε χτες την Ουάσιγκτον να «επιστρέψει στη λογική», δίνοντας συνέχεια στις «τριβές» που αναζωπύρωσαν οι πρόσφατες κατηγορίες για εμπλοκή υπαλλήλων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος και η αναστολή χορήγησης βίζας για Αμερικανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία.

«Σε αυτήν τη χώρα δεν είμαστε σε καμιά φυλετική κατάσταση. Είμαστε η Δημοκρατία της Τουρκίας και θα το δεχτείτε. Αλλιώς, μας συγχωρείτε αλλά δε σας χρειαζόμαστε...», συμπλήρωσε ο Τούρκος ηγέτης, που επέμεινε ότι η απόφαση για τη βίζα σε Αμερικανούς ήταν προϊόν «μιας χούντας μέσα στην αμερικανική γραφειοκρατία που συνδέεται με την προηγούμενη κυβέρνηση και σκοπεύει να σαμποτάρει τις σχέσεις της νέας κυβέρνησης και της Τουρκίας». Πάντως, εξέφρασε και την ευχή «οι συνομιλητές μας να έρθουν στα συγκαλά τους και να ηρεμήσουν, εγκαταλείποντας βήματα που μπορεί να βλάψουν τη φιλία και τη συμμαχία μας».

Στην Ουάσιγκτον, την Πέμπτη το βράδυ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, εξέφρασε κι εκείνη την ελπίδα ότι «η Τουρκία δεν προσπαθεί να δημιουργήσει απόσταση ανάμεσά μας... περιμένουμε να υπάρξει ηρεμία και να μπορέσουμε να συζητήσουμε με την τουρκική κυβέρνηση. Αλλά διατηρούμε σοβαρές ανησυχίες για το αν η Τουρκία σκοπεύει να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τις έρευνες (σ.σ. των υπαλλήλων που θεωρούνται ότι είχαν εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος). Να σημειωθεί ότι, τις επόμενες μέρες, αναμένεται να φτάσουν στην Αγκυρα εκπρόσωποι της αμερικανικής διπλωματίας για να «διευθετηθεί» το θέμα, σύμφωνα τουλάχιστον με εκπροσώπους των δύο πλευρών.

Εξετάζεται και αγορά ρωσικών «S-500»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ερντογάν είπε ότι δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων εδάφους - αέρος «S-400», αλλά και ότι «στις συνομιλίες μας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δε σκεφτόμαστε να σταματήσουμε εκεί. Εχουμε κάνει συζητήσεις και για (το εξελιγμένο αντιπυραυλικό σύστημα) S-500». Εξήγησε, πάντως, ότι στο πρώτο στάδιο της αγοράς των «S-400» δεν θα πρόκειται για κοινή παραγωγή των δύο χωρών, αλλά «στο δεύτερο στάδιο θεού θέλοντος θα κάνουμε κοινά βήματα στην παραγωγή».

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Πώληση μεγάλης ακίνητης περιουσίας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Εντονη ανησυχία και αντιδράσεις προκαλεί στην παλαιστινιακή κοινότητα η επιλογή του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιερουσαλήμ να συνεχίσει το ξεπούλημα ακίνητης περιουσίας που έχει σε τίτλους ιδιοκτησίας του, σε κτηματομεσιτικά γραφεία που στήνουν οργανώσεις Εβραίων εποίκων, τα στοιχεία των οποίων κρύβονται συχνά πίσω από εταιρείες - «φαντάσματα», φορολογικών παραδείσων του εξωτερικού.

Χτες, εκτενές ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ» ανέφερε ότι ανώνυμη εταιρεία που έχει εγγραφεί σε φορολογικό παράδεισο του εξωτερικού πλήρωσε μόλις 3,3 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, με συγκροτήματα 240 διαμερισμάτων και πάρκο σε κεντρική περιοχή της Ιερουσαλήμ. Η πώληση έγινε με τη σφραγίδα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος γης στην Ιερουσαλήμ μετά την Ισραηλινή Αρχή Γης (Israel Lands Authority).

Οι ρεπόρτερ της εφημερίδας επισημαίνουν πως τα τελευταία χρόνια το Πατριαρχείο συνεχίζει το ξεπούλημα γης και κτιρίων στην Ιερουσαλήμ, αποφεύγοντας τα φώτα της δημοσιότητας, με εξαιρετικά χαμηλό τίμημα. Πρόσφατα είχε πουληθεί έναντι μόλις 1,5 εκατ. δολαρίων ακριβό συγκρότημα επιχειρήσεων και γραφείων, έκτασης έξι στρεμμάτων, κοντά στον Πύργο του Ρολογιού στη Τζάφα. Αλλα 430 στρέμματα στην περιοχή Καισάρεια, όπου περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα ενός εθνικού πάρκου και αμφιθέατρο, πωλήθηκε έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αγοραστές φαίνεται πως είναι ξένες εταιρείες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ