ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Αύριο οι δημοτικές εκλογές

ΣΚΟΠΙΑ.--

Στις κάλπες καλούνται αύριο για την ανάδειξη νέων δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ. Οι εκλογές θεωρούνται «δοκιμασία» για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, και την κυβερνώσα «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση», περίπου πέντε μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων.

Πολιτικοί παρατηρητές στα Σκόπια εκτιμούν ότι σε περίπτωση που το κόμμα του Ζάεφ επικρατήσει στους περισσότερους μεγάλους δήμους της χώρας τότε ο πρωθυπουργός θα ενισχυθεί σημαντικά στο εσωτερικό και θα σταθεροποιηθεί στην εξουσία. Αν, αντίθετα, επικρατήσουν στους δήμους των μεγάλων αστικών κέντρων οι υποψήφιοι του κεντροδεξιού εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, τότε αναμένεται όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης και επανάκαμψη του Γκρούεφσκι, ο οποίος αναμένεται να θέσει εκ νέου και πιο επιτακτικά το αίτημα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Εάν κανείς υποψήφιος δεν κατορθώσει να αποσπάσει από τον πρώτο γύρο ποσοστό άνω του 50%, τότε θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 29 του Οκτώβρη, μεταξύ των δύο πρώτων του πρώτου γύρου.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι οκτώ υποψήφιοι για το δήμο των Σκοπίων. Ανάμεσά τους είναι ο απερχόμενος δήμαρχος Κότσε Τραγιάνοφσκι που είχε εκλεγεί με το κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι και διεκδικεί τρίτη θητεία και ο βουλευτής Πέτρε Σιλέγκοφ που έχει υποψηφιότητα με το κόμμα του πρωθυπουργού Ζ. Ζάεφ.

Πρόσφατη δημοσκόπηση φέρει τον Σιλέγκοφ να προηγείται με διαφορά 2,5% του Τραγιάνοφσκι. Μεγάλο εμφανίζεται και το ποσοστό των αναποφάσιστων, οπότε κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει με ασφάλεια τον τελικό νικητή. Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι Αλβανόφωνοι ψηφοφόροι που αποτελούν το 20% των ψηφοφόρων στα Σκόπια.

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, το κόμμα του Γκρούεφσκι (VMRO - DPMNE) είχε κερδίσει σε 56 δήμους, ενώ σε 15 δήμους επικράτησαν αλβανικά κόμματα (κυρίως το DUI του Αλί Αχμέτι). Ωστόσο, αυτήν τη φορά τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετικά, καθώς το κόμμα του Γκρούεφσκι, μετά την απώλεια της εξουσίας στη χώρα, φαίνεται πως έχει υπεισέλθει σε μία φάση εσωστρέφειας, ενώ η ηγεσία του βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη για υποθέσεις διαφθοράς και νοθείας προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Απαραίτητο στήριγμα ο «κοινωνικός εταιρισμός»

Τον «κοινωνικό εταιρισμό» και την «εργασιακή ειρήνη» ως προϋπόθεση για να αντιμετωπιστούν «οι προκλήσεις» του μέλλοντος, όπως ο ενεργειακός μετασχηματισμός και η ψηφιοποίηση της παραγωγής και της οικονομίας, υπογράμμισε η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας προχτές στο συνέδριο των Συνδικάτων Μεταλλευτικών, Χημικών και Ενεργειακών Βιομηχανιών (IGBCE).

«Θεωρώ ότι ο κοινωνικός εταιρισμός στις σημερινές βιομηχανικές "αναταραχές" του 21ου αιώνα είναι τουλάχιστον τόσο σημαντικός όσο στο παρελθόν», σημείωσε και ζήτησε αύξηση της κάλυψης της συλλογικής διαπραγμάτευσης, φυσικά με όρους που εντείνουν την εκμετάλλευση και μειώνουν το εργασιακό «κόστος». Με την ίδια έννοια η Μέρκελ επιθυμεί ισχυρά συνδικάτα στη βιομηχανία. «Η IGBCE έχει μεγάλη εμπειρία αναφορικά με την ευελιξία της εργασίας στις εταιρείες. Αυτή η εμπειρία πρέπει να αξιοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η Μέρκελ επανέλαβε πως κατά την ενεργειακή μετάβαση οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν στήριξη. Για παράδειγμα, «η πολιτική θα πρέπει να "συνοδεύσει" την αυτοκινητοβιομηχανία στη μετάβασή της προς την ψηφιοποίηση και την ηλεκτροκίνηση. Από αυτήν προέρχονται 890.000 θέσεις εργασίας και το 20% της προστιθέμενης αξίας», τόνισε.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Κατεστραμμένα σπίτια στην περιοχή Χόα Μπινχ
Κατεστραμμένα σπίτια στην περιοχή Χόα Μπινχ
ΑΝΟΪ.--

Τους 54 είχαν φτάσει χτες οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έχουν χτυπήσει το Βιετνάμ από τις αρχές της βδομάδας, μετά τις σφοδρές καταιγίδες που έπληξαν ειδικά τις κεντρικές και τις νότιες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» (AP), τουλάχιστον 39 άνθρωποι παρέμεναν αγνοούμενοι και χτες, ενώ υπήρχαν περιοχές με σημαντικά προβλήματα στις μεταφορές. Κατ' επέκταση, και τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονταν να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές για να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα.

Το AP επικαλείται μάλιστα και στοιχεία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών, σύμφωνα με την οποία πάνω από 30.000 σπίτια βρέθηκαν κάτω από τόνους νερών, ενώ μεγάλες ήταν οι καταστροφές και για πολλές αγροτικές καλλιέργειες. Το πρακτορείο έκρινε σκόπιμο να παραθέσει την επισήμανση που έκανε ο σημερινός διευθυντής του παραρτήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας στη χώρα, Αχίμ Φοκ, που τόνισε ότι «αν το Βιετνάμ δεν επενδύσει στην ανθεκτικότητά του από τις καταστροφές, θα χάσει την ευκαιρία για κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική πρόοδο, με αντίκτυπο για πολλά από τα επόμενα χρόνια».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τέσσερις παραστρατιωτικοί και μια άμαχη σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε επίθεση βομβιστή - καμικάζι της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», στο χωριό Μπελμπέλου, στην περιοχή Κοντούγκα της Πολιτείας Μπόρνο στη Νιγηρία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για τη νέα μορφή της Συμφωνίας για τις Ελεύθερες Εμπορικές Συναλλαγές στη Βόρεια Αμερική (NAFTA), παρά την πρόταση των ΗΠΑ να συμπεριληφθεί στη νέα συμφωνία ρήτρα που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της σε πέντε χρόνια. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο Τριντό επέμεινε ότι έχει δεσμευτεί για μια συμφωνία που θα είναι «επωφελής και για τα τρία μέρη».

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.-- Επιδημία πανούκλας, με δεκάδες νεκρούς σε πάνω από 560 κρούσματα, πλήττει τις τελευταίες βδομάδες τη Μαδαγασκάρη. Η υπόθεση ανάγκασε χτες τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου να στείλει ομάδα ειδικών και να στήσει κέντρο περίθαλψης. Η βουβωνική πανώλη μεταδίδεται στον άνθρωπο από παράσιτα που ζουν σε ζώα, όπως διάφορα είδη τρωκτικών.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Ανώτατο Δικαστήριο στο Γιοχάνεσμπουργκ άνοιξε χτες το δρόμο για την επανεξέταση 783 κατηγοριών που είχαν απαγγελθεί το 2009 για διαφθορά και απάτη σε βάρος του προέδρου της Ν. Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις περίπου 15.000 ανθρώπων στην επαρχία Ορόμια της Αιθιοπίας είχαν χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 30. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο τοπικές πηγές, ανέφερε ότι τα θύματα έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Ουολίσο της επαρχίας Ορόμια, που γινόταν έναντι της κυβέρνησης «και της κυρίαρχης ελίτ». Στην Ορόμια, που είναι η μεγαλύτερη πολιτεία της Αιθιοπίας, σημειώνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από το τέλος του 2015.

ΚΑΪΡΟ.-- Επίθεση τζιχαντιστών σε περίπολο της αιγυπτιακής αστυνομίας στη Χερσόνησο του Βόρειου Σινά προκάλεσε την Πέμπτη το θάνατο έξι αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Χιλιάδες νεκροί μετανάστες στην έρημο της Σαχάρας

ΓΕΝΕΥΗ.--

Αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εξέφρασαν χτες την ανησυχία πως ο αριθμός των μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στη Σαχάρα είναι ενδεχομένως μεγαλύτερος από τον αριθμό αυτών που πνίγονται στην Κεντρική Μεσόγειο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη για μία καλύτερη ευκαιρία ζωής.

Υπηρεσίες του ΔΟΜ κατέγραψαν φέτος το θάνατο τουλάχιστον 2.569 μεταναστών (οι περισσότεροι από χώρες της Δυτικής Αφρικής) στην Κεντρική Μεσόγειο, ενώ πάνω από 107.000 άλλοι κατάφεραν να φτάσουν στην Ιταλία. Ωστόσο, οι υπηρεσίες του ΔΟΜ δεν διαθέτουν κανένα συγκεκριμένο στοιχείο για τον αριθμό των ανθρώπων που ξεψύχησαν από δίψα και θερμοπληξία στην έρημο Σαχάρα, όταν τους εγκατέλειψαν εκεί τα κυκλώματα δουλεμπόρων μόλις ένιωσαν πως υπήρχε κίνδυνος να γίνουν αντιληπτά από τις αρχές. Ο Ρίτσαρντ Ντάνζιγκερ, επικεφαλής της διεύθυνσης του ΔΟΜ για τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική, μιλώντας χτες στη Γενεύη εκτίμησε ότι ο αριθμός των θυμάτων που πεθαίνουν σε έρημο ή αραιοκατοικημένες περιοχές του Νίγηρα μπορεί να είναι διπλάσιος από τον αριθμό θυμάτων που πνίγονται στη Μεσόγειο.

Χτες, πάντως, έφτασε στο Παλέρμο της Σικελίας το πλοίο «Aquarius» που έχει ναυλωθεί από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Sos mediterranee», με 606 μετανάστες και πρόσφυγες, εκ των οποίων 241 είναι ανήλικα παιδιά. Οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία, την Αίγυπτο, την Ερυθραία, την Αιθιοπία, το Καμερούν, την Αλγερία και τη Σενεγάλη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΠΑ
«Σπάει» τα συμβόλαια του Obamacare

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε χτες την καταβολή πληρωμών σε ασφαλιστικές εταιρείες που συμμετέχουν στο σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης που είχε θεσπίσει ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, (Obamacare), μετά τις αποτυχημένες απόπειρες που κατέβαλε τους τελευταίους μήνες για απόσυρση και αντικατάσταση του συστήματος στο Κογκρέσο.

Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Τραμπ ήταν μία γνωμοδότηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Υγείας, που ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις του προϋπολογισμού για τις πληρωμές της συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιρειών βάσει του Obamacare, και ως εκ τούτου η κυβέρνηση αδυνατεί να καταβάλει νόμιμα την πληρωμή της συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιρειών στην αγορά φαρμάκων από Αμερικανούς. Η εξέλιξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Κογκρέσο αλλά και στους υπουργούς Δικαιοσύνης των Πολιτειών της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια, που ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια κατά της απόφασης. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να ανακατέψει την «τράπουλα» και με άλλα μονοπώλια του συγκεκριμένου τομέα.

ΗΠΑ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Στους 31 οι νεκροί στην Καλιφόρνια

Μακραίνει διαρκώς η μαύρη λίστα των θυμάτων από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και μία βδομάδα στη βόρεια Καλιφόρνια. Οι νεκροί χτες έφτασαν τους 31, οι αγνοούμενοι είναι πλέον 400, ενώ έχουν εγκαταλείψει ή χάσει τα σπίτια τους από τις πυρκαγιές πάνω από 25.000 Καλιφορνέζοι. Πολλοί από αυτούς έχουν μείνει άστεγοι, καθώς τα σπίτια ή οι αγροικίες τους έγιναν παρανάλωμα πυρός και δεν τα είχαν ασφαλίσει...

Οι 31 νεκροί αποτελούν «θλιβερό» ρεκόρ των τελευταίων περίπου 100 χρόνων, αφού το προηγούμενο είχε καταγραφεί το 1933, οπότε έχασαν τη ζωή τους 29 άνθρωποι.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν αρκετές εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες φυλακισμένοι, με αμοιβή που δεν ξεπερνά το ένα δολάριο την ώρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «ABC News», οι φυλακισμένοι παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα, δίχως να διαθέτουν επαρκή εκπαίδευση για το ρόλο του πυροσβέστη...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ