ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Τελευταίες πινελιές στη ... «δημοσιονομική απογραφή»

Σύσκεψη πρωθυπουργού - οικονομικού επιτελείου

Τις τελευταίες πινελιές στο σενάριο «δημοσιονομική απογραφή» έβαλαν στη διάρκεια χτεσινής σύσκεψης ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αποτελούμενο από τους υπουργούς Γ. Αλογοσκούφη και Δ. Σιούφα, καθώς και τους υφυπουργούς Π. Δούκα, Α. Ρεγκούζα και Χ. Φώλια. Οπως δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, εξετάστηκαν ζητήματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η πορεία του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και θέματα φορολογίας.

Το ερώτημα, πλέον, είναι πότε η κυβέρνηση θα αρχίσει τις ουσιαστικές ανακοινώσεις και την παρουσίαση των μέτρων και της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει. Μια πολιτική κύριο χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, που θα ανταποκρίνονται στις γενικότερες επιλογές της ΝΔ για ολόπλευρη στήριξη του κεφαλαίου και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Πρόκειται για μέτρα τα οποία έχει ήδη επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο και είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού, αλλά προεκλογικές σκοπιμότητες υπαγορεύουν την αναβολή των διαδικασιών εφαρμογής τους.

Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ), όπου και αναμένεται να δοθούν στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat), για τη νέα δημοσιονομική κατάσταση, η οποία διαμορφώθηκε στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής απογραφής, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Μάη, θα διεξαχθεί η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την ελληνική οικονομία, μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης. Ηδη, τα κυβερνητικά στελέχη, με τις κατά καιρούς δηλώσεις τους, διαμορφώνουν κλίμα δημοσιονομικού χάους, με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία. Στα πλαίσια αυτά, αμέσως μετά τη χτεσινή σύσκεψη ο υπουργός ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία το χρέος της γενικής κυβέρνησης για το 2003 (ορισμός χρέους κατά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ) υπερβαίνει και το 103% του ΑΕΠ, το αναθεωρημένο, δηλαδή, ποσοστό που είχαν εκτιμήσει μόλις πρόσφατα. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, τις κυβερνητικές διαρροές για διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τον προηγούμενο χρόνο στο 3,2%, 3,3% του ΑΕΠ. Στο ΕΚΟΦΙΝ εξ άλλου αναμένεται να γίνει γνωστό, αν επιβληθεί στην Ελλάδα σύσταση για υπερβολικό έλλειμμα, αν και αυτή τη στιγμή έξι χώρες της ΕΕ παρουσιάζουν για το 2003 δημοσιονομικό έλλειμμα που υπερβαίνει το κρίσιμο όριο του 3% του ΑΕΠ.

Το σενάριο «δημοσιονομική απογραφή» διατηρήθηκε στην επικαιρότητα από τη νέα κυβέρνηση για δύο ολόκληρους μήνες, με το διττό στόχο, αφ' ενός να εμπεδώσει στον ελληνικό λαό την εικόνα της παραλαβής «δημοσιονομικού χάους, μιας οικονομίας γεμάτης ελλείμματα και τρύπες» και αφ' ετέρου να δικαιολογήσει τα επώδυνα μέτρα λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Το ερώτημα, πλέον, είναι πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα αυτά; Ηδη οι επιχειρηματίες, αλλά και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, πιέζουν την κυβέρνηση, να μην παρατείνει και να υπερβεί τη σημερινή κατάσταση αδράνειας, να εκμεταλλευτεί την πρόσφατη εκλογική ετυμηγορία και να προβεί στην άμεση λήψη μέτρων, με στόχο την αποκατάσταση των δημοσιονομικών ανισορροπιών...

«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
Διάλογος για το «θεαθήναι»

Συστάθηκαν οι επιτροπές για φορολογικό και αναπτυξιακό νόμο, ενώ από τις 3 πρώτες παρτίδες εκκαθαριστικών προκύπτει για τους φορολογούμενους πρόσθετος φόρος 222 εκατ. ευρώ

Τα χιλιοειπωμένα κλισέ της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί τώρα και η κυβέρνηση της ΝΔ στην προσπάθεια εξωραϊσμού του «κοινωνικού διαλόγου» για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό συστάθηκαν τρεις επιτροπές (για φορολογικό, αναπτυξιακό νόμο και μια ακόμη «γνωμοδοτική επιτροπή») με στόχο την υλοποίηση τω κυβερνητικών κατευθύνσεων. Οι βασικοί άξονες που βάζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε ό,τι αφορά στο φορολογικό, είναι η «μακροχρόνια σταθερότητα, η διαφάνεια στον τρόπο που πραγματοποιούνται οι έλεγχοι, η απλότητα, η περιστολή της φοροδιαφυγής, η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, η παροχή κινήτρων για νέες επενδύσεις και η προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας». Αυτές οι γενικόλογες αναφορές δεν μπορούν να κρύψουν την ουσία της φορολογικής πολιτικής που θέλουν να εφαρμόσουν.

Ακόμη και οι ίδιοι έχουν δημόσια εξαγγείλει τις προθέσεις τους. Οι κατευθύνσεις τους κινούνται στον άξονα της μεγαλύτερης φορολογικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων και της περαιτέρω φοροελάφρυνσης των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Η συγκεκριμένη επιτροπή αποτελείται από κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Οι φορείς που θα κληθούν να διατυπώσουν απόψεις είναι οι: ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ΠΟΕΔΟΥ (εφοριακοί), Ενωση Φοροτεχνικών Επιστημόνων.

Είναι φανερό ότι οι μεγαλοβιομήχανοι δεν περίμεναν αυτόν το «διάλογο» για να αξιώσουν την εκχώρηση και νέων φοροπρονομίων. Στην ειδική γνωμοδοτική επιτροπή, που θα λειτουργήσει και ως «ιμάντας μεταβίβασης» των άνωθεν εντολών για το φορολογικό, τοποθετήθηκε ο καθηγητής του Παντείου Ν. Τάτσος, ο οποίος είχε αξιοποιηθεί και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, η επιτροπή για την αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου αποτελείται από κυβερνητικούς παράγοντες και άλλα υπηρεσιακά στελέχη από τον κρατικό μηχανισμό.

Νέα παρτίδα εκκαθαριστικών

Χτες, εξάλλου, ταχυδρομήθηκε η 3η παρτίδα εκκαθαριστικών, προς περίπου 432.000 φορολογούμενους. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία από την εκκαθάριση περισσότερων από 1 εκατ. φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι (μετά τις επιστροφές) στο δημόσιο ταμείο θα εισρεύσει πρόσθετος (συμπληρωματικός) φόρος ύψους 222,8 εκατ. ευρώ. Στα χρεωστικά εκκαθαριστικά (25,5% στο σύνολο) αναλογεί μέση επιπλέον καταβολή ύψους 1.565 ευρώ. Στα πιστωτικά σημειώματα (28,4% στο σύνολο) αναλογεί μέση επιστροφή 645 ευρώ για κάθε φορολογούμενο. Τα στοιχεία από την εκκαθάριση των περίπου 1 εκατ. δηλώσεων (για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2003) αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του πόσο δικαιότερη έγινε η κατανομή των φορολογικών βαρών, με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θέσπισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

«Συνεταιρισμός» καταπατήσεων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για καταπατήσεις από οικοδομικό συνεταιρισμό

Ερώτηση προς τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις καταπατήσεις δασικών, αναδασωτέων και συνιδιοκτητών με το ελληνικό Δημόσιο εκτάσεων, από τον οικοδομικό συνεταιρισμό «Νέα Αιολίς» στη Ροδόπολη - Διόνυσου Αττικής, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, Ελπ. Παντελάκη και Λ. Κανέλλη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν:

  • Εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου υλοποίησαν τη σχετική υπουργική διαταγή και έχουν προχωρήσει στην αποτύπωση της έκτασης του Συνεταιρισμού της Νέας Αιολίδας;
  • Εάν προτίθεται να δώσει εντολή στη Νομική Υπηρεσία του υπουργείου να προβεί στις αιτούμενες νομικές ενέργειες για ακύρωση των συμβολαίων με τα οποία μεταβιβάστηκαν παρανόμως τμήματα δάσους ως εντός του ρυμοτομικού σχεδίου και εντός της ιδιοκτησίας της Νέας Αιολίδας;
  • Εάν μετά και τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν τα ανοιχτά οικοδομικά τετράγωνα της Νέας Αιολίδας, το Δασαρχείο Πεντέλης προτίθεται επιτέλους να προστατεύσει τις ανωτέρω εκτάσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας (όπως μηνύσεις, πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κλπ);
ΨΑΡΑ
Ανάγκη στελέχωσης του τελωνειακού γραφείου

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την ανάγκη λειτουργίας τελωνειακής υπηρεσίας στα Ψαρά επισημαίνουν σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με το αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου και σχετικά με το πρόβλημα των επαγγελματιών ψαράδων στα Ψαρά, είναι σχεδόν αδύνατος ο εφοδιασμός των αλιευτικών σκαφών σε καύσιμα, γιατί στα Ψαρά δε λειτουργεί τελωνειακή υπηρεσία. Ετσι ο εφοδιασμός των αλιευτικών σκαφών γίνεται δύο φορές το μήνα γεμίζοντας τα ντεπόζιτα των σκαφών αυτών, καθώς ούτε δεξαμενές ούτε βενζινάδικα υπάρχουν στο νησί. Υπάρχει τοπικό γραφείο στα Ψαρά, το ενοίκιο του οποίου καταβάλλεται, όμως το γραφείο αυτό δεν έχει στελεχωθεί από το 1998».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται η κυβέρνηση να στελεχώσει και πότε το τοπικό τελωνειακό γραφείο, ώστε να λειτουργήσει προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των ψαράδων του νησιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ