Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από τότε που η Ενωση Γονέων Μεταμόρφωσης είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην ανάθεση προγράμματος απασχόλησης των παιδιών στα σχολεία σε ιδιωτική εταιρεία από το δήμο, προειδοποιώντας μεταξύ άλλων ότι ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίησή του από τις τσέπες των γονιών. Φέτος, γνωστοποιήθηκε ότι για το ίδιο πρόγραμμα με τίτλο «Χαρούμενο Καλοκαίρι» θα επιβαρύνονται οι γονείς με 80 ευρώ ανά παιδί.
Η Ενωση καταγγέλλει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο με ψήφους της πλειοψηφίας, χωρίς να ενημερώσει τις Επιτροπές Παιδείας και τις Σχολικές Επιτροπές και παρά την εκφρασμένη αντίθεση της Ενωσης και του Συλλόγου Δασκάλων, καλεί τους γονείς να υπογράψουν ότι «κατανοώντας την προσπάθεια του δήμου στους πολύ δύσκολους οικονομικά καιρούς αποδεχόμαστε τη συμβολική συνδρομή των 80 ευρώ»!
«Τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, πριν από όλα τους βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες. Και τα 80 ευρώ δεν είναι "συμβολικά", αλλά είναι "λογαριασμός"», σημειώνει η Ενωση Γονέων, προσθέτοντας ότι «το σχολείο του παιδιού μας δεν μπορεί να λειτουργεί με "συνδρομή". Σήμερα ζητάνε αυτό. Το χειμώνα θα ζητήσουν να πληρώσουμε το πετρέλαιο θέρμανσης. Κι αργότερα να πληρώνουμε τους δασκάλους ή τις καθαρίστριες, όπως πληρώνουμε τώρα τις τραπεζοκόμους. Η Παιδεία και το σχολείο είναι κοινωνική ανάγκη και αγαθό», σημειώνουν οι γονείς, επαναλαμβάνοντας ότι «η οποιαδήποτε εταιρεία δεν έχει καμιά θέση μέσα στο σχολείο».
Αντίθετος «σε κάθε απόπειρα σύνδεσης του σχολείου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας με διάφορες ιδιωτικές εταιρείες και τα δήθεν "εκπαιδευτικά" προγράμματά τους» δηλώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης». Σημειώνοντας ότι είναι αντίθετοι και με κάθε προσπάθεια να εξαρτηθεί η λειτουργία του σχολείου απ' το κατά πόσο οι γονείς «βάζουν το χέρι τους ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη τους», οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι «τα προγράμματα θερινής απασχόλησης οφείλουν να λειτουργούν στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής των δήμων, ΔΩΡΕΑΝ. Λύσεις μπορούν να βρεθούν. Αυτό που δεν πρόκειται να δεχτούμε ή ν' ανεχτούμε είναι η παραχώρηση των δημόσιων σχολείων σε ιδιώτες, για οποιοδήποτε λόγο», τονίζουν μεταξύ άλλων.
Σημειώνεται ότι ανάλογη «πρωτοβουλία» με εκείνη του Δήμου Μεταμόρφωσης έχει αναλάβει και ο Δήμος Ν. Ιωνίας στο ίδιο πνεύμα ιδιωτικοποίησης λειτουργιών στα σχολεία με τη διαφορά ότι το κάνει ...«φτηνότερα», με «χαράτσι» μόλις 40 ευρώ ανά παιδί...
Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ για τα σεμινάρια επιμόρφωσης που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα
Τις μέρες αυτές ξεκινάνε σεμινάρια του υπουργείου Παιδείας με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ για το ρόλο και το περιεχόμενο του «Νέου Σχολείου». Με αφορμή αυτά τα σεμινάρια επιμόρφωσης η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει: «Ολο το περιεχόμενο της πιλοτικής επιμόρφωσης συνιστά προπαγάνδα για το "Νέο Σχολείο", στυγνή ιδεολογική χειραγώγηση του εκπαιδευτικού». Και εξηγεί αναλυτικά:
Το περιεχόμενο της πιλοτικής επιμόρφωσης στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας να μορφώνονται ολόπλευρα. Στρέφεται ενάντια στον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού και τον μετατρέπει σε παπαγαλάκι των κατευθύνσεων της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ.
Τα "κίνητρα συμμετοχής" και η μοριοδότηση που δίνει το υπουργείο είναι το καρότο για να προωθηθεί η επίθεση στα ίδια τα δικαιώματά μας, στον παιδαγωγικό ρόλο μας, στο εισόδημά μας, στην ίδια τη ζωή μας.
Η "επιμόρφωση" δεν έχει καμιά σχέση με τη λαϊκή ανάγκη να γίνει ο εκπαιδευτικός καλύτερος, επιστημονικά πληρέστερος, πιο ικανός στο να μορφώνει ολόπλευρα τα παιδιά. Δεν έχει καμιά σχέση με την ανάγκη για ένα ενιαίο σχολείο, βασικό, υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν. Δε θέλουν ούτε έναν τέτοιο εκπαιδευτικό, ούτε ένα τέτοιο σχολείο. Θέλουν το "σχολείο ΑΕ" και το δάσκαλο σκυφτό», επισημαίνει η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.
Με βάση αυτή την ανάλυση οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ απευθύνονται στους συναδέλφους τους, τους καλούν να μη σκύψουν το κεφάλι και επισημαίνουν: «Το ερώτημα που όλοι μας πρέπει να απαντήσουμε είναι τι τύπο ανθρώπου θέλουμε να διαμορφώνει, να "βγάζει" το σχολείο. Και σε αυτό μέσος δρόμος δεν υπάρχει. Είτε θα γίνουμε δάσκαλοι που θα τολμήσουμε να διδάξουμε την αλήθεια, τον αγώνα και τελικά την αξιοπρεπή και τίμια στάση ζωής στους μαθητές μας, είτε θα μετρήσουμε το μπόι μας με βάση τα κριτήρια των επιχειρήσεων, που βλέπουν σε κάθε μαθητή και έναν πιθανό πελάτη και αυριανό εργαζόμενο προς εκμετάλλευση».
Παράλληλα, το ΠΑΜΕ καλεί τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους να πάρουν αποφάσεις καταγγελίας του περιεχομένου αυτών των σεμιναρίων.
Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Παπακωνσταντίνου σε σχετική Επερώτηση για το θέμα
MotionTeam |
Από τις φετινές κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις |
Οι βουλευτές της ΝΔ επιδόθηκαν σε μία άσφαιρη κριτική στην κυβέρνηση για πρόχειρο σχέδιο, κοντόφθαλμη, βραχυχρόνια, λογιστική πρακτική, χωρίς διάλογο. Σχολιάζοντας τη στάση αυτή ο Ν. Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι η ΝΔ «σιωπά εκκωφαντικά για το περιεχόμενο και τους στόχους του διαβόητου και βεβαίως ψευδώνυμου νέου σχολείου και νέου σχολικού χάρτη». Πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ λέει τεκμηριωμένα και ρεαλιστικά "όχι" στη νέα εκπαιδευτική δομή συνολικά και κατά περιοχή και κατά περιφέρεια. Διεκδικούμε και απαιτούμε. Προτείνουμε στο κίνημα του λαού να αγωνιστεί σήμερα και όχι αύριο για ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν, δωδεκάχρονο σχολείο, με στόχο την παροχή της βασικής μόρφωσης για όλα τα παιδιά».
Ειδικά για το σχολικό χάρτη ανέφερε πως «είναι άδικος, αντιμορφωτικός, ταξικά ρατσιστικός για τις λαϊκές και φτωχές οικογένειες. Το σχολείο της κυβερνητικής πολιτικής είναι στο ρυθμό των αξιώσεων και υπαγορεύσεων του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, για ένα σχολείο που να προσφέρει γραφή, ανάγνωση και αριθμητική και τα υπόλοιπα να αναζητούνται στα προσφερόμενα εμπορεύματα της αγοράς. Θέλουν τους μαθητές να προπονούνται για την είσοδό τους στη μεταγυμνασιακή, μεταλυκειακή εκπαιδευτική αγορά».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η υφυπουργός Παιδείας Π. Χριστοφιλοπούλου χαρακτήρισε ....σύμπτωση την εναρμόνιση του σχολικού χάρτη με τις πολιτικές συρρίκνωσης των κονδυλίων για τις λαϊκές ανάγκες λέγοντας πως «το κύμα συνενώσεων συμπίπτει και με την προσπάθεια νοικοκυρέματος, αλλά κυρίως με την ανάγκη να πάμε σε μία παιδαγωγική λογική του νέου σχολείου, που θέλει ολοκληρωμένη παιδαγωγική λειτουργία».