ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Σύσφιξη σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία

Προκαλεί η Τουρκία με δεσμεύσεις περιοχών στην κυπριακή ΑΟΖ

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον Σαουδάραβα μονάρχη
Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον Σαουδάραβα μονάρχη
Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, που συναντήθηκε στο Ριάντ με τον βασιλιά Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ. Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη του είδους και χαρακτηρίζεται από κυπριακά ΜΜΕ «ιστορική», ενώ είναι εμφανέστατη η συμβολική της σημασία και σκοπιμότητα. Σε μια περίοδο που οξύνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, η αστική τάξη της Κύπρου επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση της, επιδιώκοντας συμφωνίες με άλλες αστικές τάξεις σε διάφορους τομείς. Το κριτήριο είναι το κέρδος για το ντόπιο κεφάλαιο και για αυτό αναπτύσσονται διάφοροι «άξονες» (βλέπε με Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο). Σε αυτό αποσκοπεί και η προσπάθεια διεύρυνσης της συνεργασίας με τη μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας, το κράτος που μαζί με άλλα αυταρχικά καθεστώτα της περιοχής, σε συμμαχία με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, πρωτοστατεί στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη, στη Συρία, στην επιθετικότητα κατά του Ιράν.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευσαν στην επίσκεψη, που αναμενόταν να ολοκληρωθεί χτες με συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, Μεταφορών, Ενέργειας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οπως ανακοινώθηκε, υπογράφτηκαν συγκεκριμένες διμερείς συμφωνίες όπως αυτή για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και της παρεμπόδισης της φοροδιαφυγής αναφορικά με φόρους πάνω στο εισόδημα, που υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, και ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας.

Επίσης, ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης υπέγραψε με τον ομόλογό του το λεγόμενο εκτελεστικό πρόγραμμα στον τομέα της Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ από τον ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδη υπογράφτηκε Μνημόνιο Συναντίληψης αναφορικά με τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Νωρίτερα το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Gulf Cooperation Council), Αντουλατίφ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, ο οποίος χαρακτηριστικά τόνισε ότι οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας - Κύπρου έχουν γίνει πιο στενές υπό την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη και ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση για τις θέσεις που τηρεί εντός της ΕΕ σε θέματα που αφορούν τη Σαουδική Αραβία.

Η επίσκεψη έκλεισε με εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της κυπριακής κατασκευαστικής εταιρείας «J&P» (Ιωάννου και Παρασκευαΐδη) στο Ριάντ, όπου ο Αναστασιάδης εκθείασε τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, που μετά το 2015 «στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής κατάφερε να κάνει πιο στενές», ενώ χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες «θα γίνουν ακόμα πιο ευχάριστες ανακοινώσεις». Στον τομέα της Ενέργειας πάντως, δεν αναφέρθηκε κάτι συγκεκριμένο.

Νέες προκλήσεις της Τουρκίας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες η Κύπρος παρέλαβε από το Ισραήλ το πρώτο πλοίο ανοικτής θαλάσσης (P61), με την επίσημη τελετή ένταξής του στην Εθνική Φρουρά να γίνεται στις 15 Γενάρη. Το πλοίο διαθέτει διάφορα οπλικά συστήματα (κατευθυνόμενους πυραύλους, μέσα επιτήρησης και επισήμανσης θαλάσσιων, επίγειων και εναέριων στόχων) και δηλώνεται ότι θα αξιοποιηθεί για την επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που εντείνεται η δραστηριότητα ενεργειακών κολοσσών για την εξερεύνηση και άντληση πιθανών αποθεμάτων υδρογονανθράκων και ενώ η Τουρκία αυξάνει την προκλητικότητά της, στηρίζοντας το ψευδοκράτος και δεσμεύοντας περιοχές μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Η περιοχή που δεσμεύτηκε με νέες Navtex περιλαμβάνει 41.000 τετρ. χιλιόμετρα, δηλαδή πρακτικά τμήματα από τα περισσότερα «οικόπεδα» της ΑΟΖ και εναέρια περιοχή που περικλείεται από τα όρια του FIR Λευκωσίας.

Επίσης, η Τουρκία χτες προχώρησε και σε νέα προκλητική ενέργεια, δεσμεύοντας περιοχή δίπλα σ' εκείνη που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία, επίσης για «ασκήσεις».

Ταυτόχρονα, το σεισμογραφικό ερευνητικό «Μπαρμπαρός» βγήκε το απόγευμα της Δευτέρας από το λιμάνι της Σινίφκης, όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο όλο το Δεκέμβρη, και κατευθύνεται προς την περιοχή που καθορίστηκε με την παράνομη τουρκική Navtex.

Προς αναβολή η τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ, προς αναβολή βαίνει η τριμερής συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 8 Γενάρη στη Λευκωσία, λόγω της αδυναμίας παρουσίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξαιτίας κρίσιμης συνεδρίασης της ισραηλινής Βουλής (Κνεσέτ) για το ζήτημα των ωραρίων των καταστημάτων το Σάββατο, μέρα αργίας για τους Εβραίους. Επίσης, υπήρξαν πληροφορίες σε ΜΜΕ ότι ο Νετανιάχου αντιπρότεινε η συνάντηση να γίνει στο Ισραήλ και μάλιστα στην Ιερουσαλήμ, προς επίρρωση του καθεστώτος που θέλει να επιβάλει μετά και την κίνηση Τραμπ να την αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα.


ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Προσδοκίες για βελτίωσή τους

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την εκτίμηση ότι οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας θα βελτιωθούν το 2018 εξέφρασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καλώντας πάντως το Βερολίνο να σταματήσει «αντι-τουρκικές τάσεις» και «να επιτίθεται κατά του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν».

«Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2017 δεν ήταν πολύ καλά (για τις διμερείς σχέσεις) αλλά έχει γίνει κάποια πρόοδος από τότε. Τώρα, διεξάγουμε καλό διάλογο, ειδικά με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Θεωρώ ότι και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να εξομαλύνουν τις σχέσεις (τους)». Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν στο γερμανικό πρακτορείο dpa, όπου υποστήριξε ότι η χώρα του «δεν επιζητεί καμία κρίση» αλλά «η Γερμανία δε χάνει ευκαιρία για να επιτεθεί κατά της Τουρκίας».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας εντάσσεται και η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη γενέτειρα του Γερμανού ομολόγου του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την οποία επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, χαρακτηρίζοντάς την «ανταποδοτική» και αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει τη Δευτέρα στο dpa ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τον Γκάμπριελ στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Γκόσλαρ της Κάτω Σαξονίας, το Σάββατο. Οπως υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, ο Ζ. Γκάμπριελ είχε επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του Μ. Τσαβούσογλου, Αττάλεια, το περασμένο φθινόπωρο, ενώ αναφορικά με τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις στην ίδια συνέντευξη, ο εκπρόσωπος δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Θυμίζουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι κορυφώθηκαν οι διμερείς εντάσεις (με τη διακοπή των πωλήσεων γερμανικών όπλων προς την Τουρκία, την αποχώρηση της Γερμανίας από τη βάση στο Ιντσιρλίκ κ.τ.λ.). Για την αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης είχε γίνει η επίσκεψη Γκάμπριελ στην Αττάλεια, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα. Πάντως, οι διμερείς σχέσεις είναι σίγουρο ότι θα εξελιχθούν στο φόντο ευρύτερων διεργασιών, ανταγωνισμών και πιθανών συμβιβασμών της Τουρκίας και με την ΕΕ, ενώ μαίνονται ανακατατάξεις συνολικά στη Μέση Ανατολή.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταγγελίες για εκπαίδευση ένοπλων ομάδων

Ενόψει των τριπλών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για φέτος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο φόντο ενδοαστικών αντιθέσεων που βαθαίνουν στη γειτονική Τουρκία, η πρόεδρος του νεοσύστατου «Καλού Κόμματος», Μεράλ Αξενέρ, κατήγγειλε χτες ότι το κόμμα της έχει πληροφορίες για λειτουργία στρατοπέδων, όπου «πολίτες» εκπαιδεύονται στη χρήση διαφόρων όπλων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ομάδες που το κυβερνών ΑΚΡ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει, ανάλογα με εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσουν τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών.

Το Μάρτη, θα γίνουν στην Τουρκία τοπικές εκλογές, ενώ το Νοέμβρη έχουν προγραμματιστεί προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Η Αξενέρ - που, θυμίζουμε, ήταν στέλεχος του Εθνικιστικού Κινήματος, από το οποίο αποχώρησε όταν δεν μπόρεσε να ανελιχθεί στην ηγεσία του - αναφέρθηκε σε πληροφορίες για τη λειτουργία τέτοιων «στρατοπέδων» στην επαρχία Τοκάτ κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στο Ικόνιο, στην κεντρική Τουρκία. Οι καταγγελίες αυτές πρέπει να ερευνηθούν και τα αποτελέσματα των ερευνών να κοινοποιηθούν, σημείωσε η Αξενέρ.

Υποστήριξε ότι στις περιοχές αυτές έχουν εντοπιστεί διάφορα άτομα που τριγυρνούν τελευταία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς και ισχυρίστηκε πως το ΑΚΡ προετοιμάζει αυτά τα «στρατόπεδα» για να προκληθούν αναταραχές σε περίπτωση που τα εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά για την ηγεσία του. Μάλιστα, συνέδεσε τη λειτουργία των «στρατοπέδων» αυτών με οργανώσεις όπως η «Sadat». Πρόκειται για μια παραστρατιωτική δομή, που - σύμφωνα με δημοσιεύματα - στήθηκε στις αρχές του 2000 από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία απομακρύνθηκαν από την υπηρεσία τους εξαιτίας «αντιδραστικών ενεργειών». Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν υποστηρίξει ότι η «Sadat» «προσφέρει» εκπαίδευση σε τομείς όπως «παρακολούθηση, ψυχολογικός πόλεμος, σαμποτάζ, επιδρομές, ενέδρες και δολοφονίες».

Κατά τ' άλλα, η Αξενέρ επανέλαβε εκτιμήσεις ότι ο πρόεδρος του ΑΚΡ (και της χώρας), Ρ. Τ. Ερντογάν, θα επιδιώξει να διεξαχθούν πρόωρα οι προεδρικές εκλογές, επειδή το κόμμα του δυσκολεύεται ήδη να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων που χρειάζεται. «Χρειαζόμαστε ηρεμία (στη χώρα) και θα την αποκαταστήσουμε», ανέφερε, μεταξύ άλλων, διαμηνύοντας την ετοιμότητα του κόμματός της να συμβάλει στη διασφάλιση της «σταθερότητας» στη χώρα και σε όλη την περιοχή, κάτι που αλληλεπιδρά με ευρύτερες επιδιώξεις.

Στις καταγγελίες της Αξενέρ αντέδρασε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος ΑΚΡ, Μαχίρ Ουνάλ, κατηγορώντας το «Καλό Κόμμα» για «ανεύθυνη γλώσσα» και «ανοησίες» που «πυροδοτούν εμφύλιο πόλεμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ