ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα

ΡΩΜΗ.--

«Εντελώς ανοιχτό» είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, λέγοντας ότι αυτό θα κριθεί από μια χούφτα ψήφους. Πάντως, όλες οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών εμφάνιζαν το «όχι» να προηγείται, αντίθετα με την υπερψήφιση στην οποία καλεί η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Θυμίζουμε ότι το δημοψήφισμα αφορά τη μείωση των μελών της Γερουσίας, τη σύμπτυξη διαφόρων περιφερειών και άλλων μονάδων της Τοπικής Διοίκησης, γενικότερα μέτρα που αφορούν την ευελιξία της κρατικής μηχανής, για πιο γρήγορη υλοποίηση και εμπλουτισμό της κυβερνητικής πολιτικής. Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν σε καταψήφιση των μεταρρυθμίσεων, αν και δε διαφωνούν με την ουσία τους, αλλά αξιοποιούν τη συγκυρία για να μεγαλώσουν την πίεση στην κυβέρνηση Ρέντσι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δηλώνει ότι αν καταψηφιστούν οι κυβερνητικές προτάσεις δεν έχει λόγο να μείνει στη θέση του, προετοιμάζοντας την παραίτησή του. Ωστόσο, ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα, καθώς μερικοί εκτιμούν ότι ίσως να συμμετάσχει σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Πάντως, ήδη αστικά επιτελεία εντός και εκτός της χώρας ανησυχούν για την «αναμπουμπούλα» που φαίνεται ότι θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, εκτός εάν επικρατήσει με μεγάλη διαφορά το «ναι».

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο «Ανσα», προχτές ο Ρέντσι εμφάνισε ως «λάθος» το ότι προσωποποίησε το ζήτημα της ψήφου, λέγοντας ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά εκείνον αλλά τα «προτερήματα» της μεταρρύθμισης, μοιάζοντας κατά ορισμένους να ταλαντεύεται για το αν πρέπει όντως να αποσυρθεί σε περίπτωση ήττας του. Στο μεταξύ, το ρεύμα του αστικού ευρωσκεπτικισμού, όπως οι δυνάμεις «Κίνημα Πέντε Αστέρων» και «Λίγκα του Βορρά», βρίσκονται σε ετοιμότητα, με τη δεύτερη να επαναλαμβάνει τις καταγγελίες της περί παρατυπιών, ειδικά στα εκλογικά τμήματα που έχουν στηθεί σε πρεσβείες (σ.σ. Ο Ρέντσι περιμένει πολλές θετικές ψήφους από Ιταλούς του εξωτερικού).

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι συναντήσεις

Ενώ δεν έχει σταματημό το σφυροκόπημα από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, την ίδια ώρα έχει κανονιστεί για την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη συνάντηση της λεγόμενης ομάδας επαφής στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ. Σε αυτές τις συναντήσεις που συνεχίζονται εν μέσω πολέμου, συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλακών, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που υποτίθεται επιτηρεί την εκεχειρία. Ειδικά από την πλευρά των πολιτοφυλάκων, σημειώνεται ότι οι προσδοκίες από τη συνάντηση είναι χαμηλές, ενώ κατήγγειλαν ότι μόνο για τον τελευταίο μήνα, η ουκρανική πλευρά έχει παραβιάσει τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας 28.285 φορές, προκαλώντας υλικές ζημιές και τραυματισμούς πολιτών.

Πυραυλικές δοκιμές της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια ώρα, συνεχίστηκαν και χτες οι πυραυλικές δοκιμές από την πλευρά του ουκρανικού στρατού στη Μαύρη Θάλασσα, ανοιχτά της Χερσονήσου της Κριμαίας που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία. Η κίνηση αυτή των διήμερων γυμνασίων χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση του Κιέβου ως απάντηση για τη ρωσική επιθετικότητα. Η Ρωσία αρχικά μίλησε για επικίνδυνη εξέλιξη, που θα παρακολουθηθεί, ενώ χτες ο εκπρόσωπος της ρωσικής πολιτικής αεροπορίας Σεργκέι Αξιόνοφ είπε ότι οι δοκιμές δεν απείλησαν ούτε την εναέρια κυκλοφορία και δεν επηρέασαν τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας και υπογράμμισε ότι οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Κριμαίας.

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι το γεγονός ότι ο πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, που έφυγε από τη χώρα του με δίωξη για σκάνδαλο διαφθοράς και αφού έγινε «Ουκρανός», χρίστηκε κυβερνήτης της Οδησσού (από το Μάη του 2015 έως το Νοέμβρη του 2016 που παραιτήθηκε), ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την καριέρα του με νέο κόμμα στην Ουκρανία, το «Κίνημα Νέων Δυνάμεων». Ο Σαακασβίλι είναι σε ρήξη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, μεγαλοβιομήχανο Πέτρο Ποροσένκο, που τον είχε κάνει κυβερνήτη, και με το νέο κόμμα θέτει ως βασικό στόχο την ...καταπολέμηση της διαφθοράς, που «γκρινιάζει» ότι δεν τον άφησαν να καταπολεμήσει στην Οδησσό. Ο Σαακασβίλι πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και η κίνησή του σημειώνεται σε μια περίοδο φθοράς των άλλων αστικών κομμάτων.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Ενδοαστική πόλωση

ΒΙΕΝΝΗ.--

Ενταση και αβεβαιότητα επικρατεί στην Αυστρία σε σχέση με την έκβαση του β' γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται αύριο Κυριακή, καθώς και οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις του εκλογικού σώματος δείχνουν αμφίρροπη μάχη ανάμεσα στον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο των «Πρασίνων», Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, και τον ακροδεξιό του «Κόμματος των Ελευθέρων» (FPO), Νόρμπερτ Χόφερ.

Η προχτεσινοβραδινή τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων κινήθηκε σε κλίμα ανταλλαγής χαρακτηρισμών, με τον ακροδεξιό να κατηγορεί τον σοσιαλδημοκράτη για «κομμουνιστή» και αντίστοιχα ο άλλος για ρατσιστή και αντιδραστικό. Ο Χόφερ προσπαθεί να εμφανιστεί α λα Τραμπ ως «αντισυστημικός», ενώ στηρίζει την καπιταλιστική εκμετάλλευση αλλά επιχειρεί να χειραγωγήσει λαϊκούς ανθρώπους, αξιοποιώντας τη δυσαρέσκειά τους από την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν οι σοσιαλδημοκράτες.

Οι εκλογές γίνονται εν μέσω δυσκολιών ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, με την επίσημη ανεργία στο 8,6%, και εν μέσω στοχοποίησης των προσφύγων και μεταναστών που έχουν φτάσει τα τελευταία χρόνια στην Αυστρία από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα των χωρών τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Για δεύτερο συνεχές 24ωρο συγκρούστηκαν χτες ένοπλες οργανώσεις ισλαμιστών στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, με στόχο τον έλεγχο της πόλης. Οι συγκρούσεις θεωρούνται οι σφοδρότερες των τελευταίων δύο χρόνων και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ενόπλων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η υποψήφια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Σάρα Ολνεϊ, που υποστήριζε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, νίκησε στις εκλογές της Πέμπτης για την εκπροσώπηση του πλούσιου νοτίου προαστίου του Λονδίνου, Ρίτσμοντ, στη Βουλή των Κοινοτήτων. Αφορμή για τις εκλογές έδωσε η πρόσφατη παραίτηση του βουλευτή των Συντηρητικών Ζακ Γκόλντσμιθ, που κατέβηκε στις εκλογές ως ανεξάρτητος και υποστηρικτής του Brexit, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει το αεροδρόμιο του Χίθροου. H Ολνεϊ βγήκε βουλευτής με διαφορά 1.872 ψήφων έναντι του Γκόλντσμιθ.

ΣΤΑΝΤΙΝΓΚ ΡΟΚ (ΒΟΡΕΙΑ ΝΤΑΚΟΤΑ).-- Εφθασαν χτες στο Στάντινγκ Ροκ της Βόρειας Ντακότα στις ΗΠΑ οι πρώτες δεκάδες από τους περίπου 2.000 βετεράνους στρατιωτικούς, που θα βοηθήσουν τη Δευτέρα στην περιφρούρηση της κινητοποίησης εκατοντάδων ακτιβιστών, μεταξύ των οποίων και Ινδιάνοι, που αντιτίθενται στη διέλευση του πετρελαιαγωγού της τεξανής εταιρείας Energy Transfer Partners, γιατί φοβούνται μόλυνση της γης και των υδροφόρων οριζόντων.

ΚΙΝΑ
Συνάντηση Κίσινγκερ - Προέδρου Σι

ΠΕΚΙΝΟ.--

Αίσθηση προκάλεσε η χτεσινή μετάβαση στο Πεκίνο του 93χρονου πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και συμβούλου του απερχόμενου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα διπλωματίας, Χένρι Κίσινγκερ, και η συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.

Ο Κίσινγκερ θεωρείται πως μετέφερε «μήνυμα» του νεοεκλεγέντος Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στη σινική ηγεσία. Ο Κινέζος Πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο τι ακριβώς συζητήθηκε, ωστόσο σημείωσε προς τον Τύπο ότι Κίνα και ΗΠΑ πρέπει να αντιλαμβάνονται σωστά τις στρατηγικές προθέσεις η μία της άλλης λέγοντας: «Θα θέλαμε να δούμε τη σχέση ΗΠΑ - Κίνας να προχωρά μπροστά με σταθερό και βιώσιμο τρόπο». Σε επόμενο σημείο υποστήριξε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του «μηδενικού αθροίσματος» στις διμερείς σχέσεις και να ενισχύσουν την οικοδόμηση μιας «νέου τύπου σχέσης».

ΗΠΑ - ΝΤ. ΤΡΑΜΠ
Πρόταση για τον Ματίς στο υπουργείο Αμυνας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Από το Σινσινάτι του Οχάιο, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανήγγειλε την απόφασή του να διορίσει τον ε.α. στρατηγό πεζοναυτών Τζέιμς Μάτις στη θέση του νέου υπουργού Αμυνας (γνωστού και με το παρατσούκλι «Τρελός Σκύλος»), ξεκινώντας μία επινίκια περιοδεία σε πόλεις - «κλειδιά» των ΗΠΑ που έκριναν τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Εάν ο διορισμός αυτός εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, τότε ο Μάτις θα είναι ο δεύτερος Αμερικανός στρατηγός μετά τον Τζορτζ Μάρσαλ που ανέλαβε το πόστο του επικεφαλής του Πενταγώνου, γεγονός που συνέβη τη διετία 1950-'51, μεσούντος δηλαδή του πολέμου στην Κορέα. Η επιλογή αυτή αντανακλά ενδεχομένως τις προθέσεις του νέου Προέδρου σε κρίσιμα πεδία γεωπολιτικής ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, καθώς ο ε.α. στρατηγός Μάτις έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλες τις σημαντικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις επί Προέδρου Τζ. Ου. Μπους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και συμμετείχε στη σφαγή της Φαλούντζα. Είναι, επίσης, γνωστός για την αντίθεσή του στην υπογραφή διεθνούς συμφωνίας τον Ιούνη του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οσον αφορά τώρα τη μετεκλογική περιοδεία που πραγματοποιεί ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, αυτή δεν φαίνεται να διαφέρει πολύ από τη «ρητορική» που χρησιμοποίησε στην προεκλογική εκστρατεία ή τις εμφανίσεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές τύπου «ριάλιτι».

ΓΑΛΛΙΑ
«Εξω» ο Ολάντ από νέα θητεία

Αρχίζει η μάχη των δελφίνων της σοσιαλδημοκρατίας

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η προχτεσινή ανακοίνωση Ολάντ ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στην προεδρία έδωσε νέα ώθηση σε σενάρια που θέλουν τον σημερινό πρωθυπουργό της χώρας, Μανουέλ Βαλς, να ενδιαφέρεται για το χρίσμα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS). Μάλιστα, δημοσκόπηση που έγινε μετά τις δηλώσεις Ολάντ εμφάνισε το Βαλς πρώτο (με μόλις 24% όμως) στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων για τις προκριματικές του PS. Δεύτερος ακολουθούσε ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ. Πάντως, στην ίδια έρευνα, το 47% απάντησε ότι δεν θα επέλεγε κανέναν από τους οκτώ υποψήφιους.

Οι υποψηφιότητες για τις εσωκομματικές εκλογές στο PS πρέπει να κατατεθούν έως τις 15 Δεκέμβρη. Στο μήνυμα με το οποίο ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Απρίλη, ο Ολάντ παίνεψε όλο το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων χρόνων, την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας σε Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Συρία, Ιράκ κτλ.

Υποψηφιότητα για την προεδρία έχει καταθέσει και ο Εμανουέλ Μακρόν, επίσης πρώην υπουργός της κυβέρνησης Ολάντ - Βαλς, που πρωτοστάτησε στο παρελθόν για την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου των καταστημάτων, τη νέα επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας κτλ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ