Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα

ΡΩΜΗ.--

«Εντελώς ανοιχτό» είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, λέγοντας ότι αυτό θα κριθεί από μια χούφτα ψήφους. Πάντως, όλες οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών εμφάνιζαν το «όχι» να προηγείται, αντίθετα με την υπερψήφιση στην οποία καλεί η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Θυμίζουμε ότι το δημοψήφισμα αφορά τη μείωση των μελών της Γερουσίας, τη σύμπτυξη διαφόρων περιφερειών και άλλων μονάδων της Τοπικής Διοίκησης, γενικότερα μέτρα που αφορούν την ευελιξία της κρατικής μηχανής, για πιο γρήγορη υλοποίηση και εμπλουτισμό της κυβερνητικής πολιτικής. Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν σε καταψήφιση των μεταρρυθμίσεων, αν και δε διαφωνούν με την ουσία τους, αλλά αξιοποιούν τη συγκυρία για να μεγαλώσουν την πίεση στην κυβέρνηση Ρέντσι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δηλώνει ότι αν καταψηφιστούν οι κυβερνητικές προτάσεις δεν έχει λόγο να μείνει στη θέση του, προετοιμάζοντας την παραίτησή του. Ωστόσο, ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα, καθώς μερικοί εκτιμούν ότι ίσως να συμμετάσχει σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Πάντως, ήδη αστικά επιτελεία εντός και εκτός της χώρας ανησυχούν για την «αναμπουμπούλα» που φαίνεται ότι θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, εκτός εάν επικρατήσει με μεγάλη διαφορά το «ναι».

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο «Ανσα», προχτές ο Ρέντσι εμφάνισε ως «λάθος» το ότι προσωποποίησε το ζήτημα της ψήφου, λέγοντας ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά εκείνον αλλά τα «προτερήματα» της μεταρρύθμισης, μοιάζοντας κατά ορισμένους να ταλαντεύεται για το αν πρέπει όντως να αποσυρθεί σε περίπτωση ήττας του. Στο μεταξύ, το ρεύμα του αστικού ευρωσκεπτικισμού, όπως οι δυνάμεις «Κίνημα Πέντε Αστέρων» και «Λίγκα του Βορρά», βρίσκονται σε ετοιμότητα, με τη δεύτερη να επαναλαμβάνει τις καταγγελίες της περί παρατυπιών, ειδικά στα εκλογικά τμήματα που έχουν στηθεί σε πρεσβείες (σ.σ. Ο Ρέντσι περιμένει πολλές θετικές ψήφους από Ιταλούς του εξωτερικού).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ